Slovenija

Levica zaradi političnega predavanja vojakom zahteva nujno sejo Odbora za obrambo

Ljubljana, 12. 02. 2021 17.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Potem ko je v javnost prišla informacija o politično obarvanem predavanju brigadirja Bojana Pograjca, ki so ga januarja poslušali vojaki, so v Levici napovedali sklic nujne seje Odbora za obrambo, "ki mora zlorabljanju Slovenske vojske za politične namene desnice postaviti ostro mejo in podpreti vojake in vojakinje ter Sindikat vojske, obrambe in zaščite, ki so opozorili na nesprejemljiva dejanja".

Vojaki, ki so se januarja udeležili izobraževanja v okviru Centra vojaških šol (CVŠ), so bili nad vsebino predavanj neprijetno presenečeni – namesto da bi se izobraževali o vojaških sredstvih in taktiki, so doživeli politično pranje možganov, je poročala Mladina.

Ob tem so v Levici opozorili, da je v 37. členu Zakona o obrambi jasno napisano, da Slovenske vojske ni dovoljeno uporabljati za politično ali strankarsko dejavnost ali namen. "Stranki NSi in SDS sta s političnim predavanjem in politično indoktrinacijo častnikov SV prestopili tudi to temeljno črto demokratične ureditve," so zapisali in napovedali sklic nujne seje Odbora za obrambo. 

Kot pravijo, mora ta zlorabljanju Slovenske vojske za politične namene desnice postaviti ostro mejo in podpreti vojake in vojakinje ter Sindikat vojske, obrambe in zaščite, ki so opozorili na nesprejemljiva dejanja. 

"Zadnje dogajanje dokazuje upravičenost naših kritik vladne novele Zakona o obrambi, ki je legalizirala strankarske izkaznice med vojaškimi rezervisti. Že takrat so bila naša svarila na mestu: za vlado Janeza Janše je Slovenska vojska le še ena institucija, ki jo je treba prevzeti in si jo podrediti," je ob tem povedal Miha Kordiš

Za vlado Janeza Janše je Slovenska vojska le še ena institucija, ki jo je treba prevzeti in si jo podrediti, pravi Kordiš.
Za vlado Janeza Janše je Slovenska vojska le še ena institucija, ki jo je treba prevzeti in si jo podrediti, pravi Kordiš. FOTO: Bobo

V demokratičnih družbah obvezno čtivo vojske nista "diploma in magisterij" obrambnega ministra in ne naloga "varovanje vlade", kot sta vojakom in vojakinjam pridigala poslanec NSi in minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Poskus indoktrinacije slovenskih častnikov s strani SDS in NSi vojsko obravnava kot aparat, ki naj posega v notranje zadeve po meri strankarskih interesov trenutne vlade. In to je absolutno nesprejemljivo, še pravijo v Levici.

Koronavirus pasica november
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (962)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

stokviz
20. 03. 2021 19.44
-1
Kolk je Kordiš grd s to rdečo zvezdo na nagobčniku!!!
franceprešeren8
15. 02. 2021 08.52
+0
kaj, a so po 75 letih slišali še drugo resnico, opa!
zlati70
14. 02. 2021 17.20
Kazenska ovadba za izrečene laži preti Mateju Tašner Vatovcu Vsakomur je lahko jasno koliko je ura, ko dominantni slovenskih mediji poročajo o bosanskih aferah. Sami pri tem še aktivno sodelujejo, kar dokazuje direktna vpletenost Tjaše Slokar Kos in njenega soproga Draga Kosa. Zaradi histeričnega poročanja so glavo “zmešali” poslancu Levice Mihi Kordišu, ki je okrog Snežiča in Janše pletel eno teorijo zarote za drugo. A vsi vedo, da so to le pravljice za lahko noč. V naslednjih dneh bo prav vodja poslanske skupine Levica Matej Tašner Vatovec spal malce slabše. Mogoče se spozna na filozofijo, ne pa žal na pravo. V oddaji 24UR zvečer je namreč povedal (de zlagal), da je bil Rok Snežič iz BiH izgnan zaradi poslovne goljufije in da proti njemu tečejo kazenski postopki. S tem je lažnivo obtožil Snežiča. Še več, če bi Vatovec kdaj pogledal alternativne medije, bi videl, da je Rok Snežič že v lanskih poletnih mesecih z dokumenti dokazal, da ni v nobenih sodnih postopkih. To mu dokazuje dokument SIPA. Snežič ob tem opozarja, da tujca, ki stori kaznivo dejanje v tuji državi, ne bi nihče izgnal, ampak bi ga odpeljali v zapor zaradi begosumnosti. Bo pa zaradi laži, ki jih je izrekel, Matej Tašner Vatovec tudi sam doživel kazensko ovadbo. Končno bi lahko rekli, kajti laži, potvarjanj in groženj poslancev levice je bilo res že dovolj.
zlati70
14. 02. 2021 10.52
-1
Vojak ali uslužbenec vojske ne sme biti član politične stranke, Slovenske vojske pa ni dovoljeno uporabljati za strankarsko dejavnost, a to levičarjev ne zanima. Predstavljamo vam stotnika slovenske vojske, ljubitelja JLA in stranke SD? Stotnik slovenske vojske piše Mladini anonimke?Uredništvo portala Nova24TV je posredovalo podatek, da naj bi bil avtor anonimke, ki je romala direktno na Mladino stotnik Jure Lampe, ki je bil prav tako prisoten na predavanjih. Lampe je potočno zelo blizu stranki SD. Dejstvo pa je, da vojak ne sme biti član politične stranke, Slovenske vojske pa ni dovoljeno uporabljati za strankarsko dejavnost- Prav tako pa je znano, da je bila Slovenska vojska že v preteklosti večkrat deležna političnih iger in ideologij. SV se je soočala tudi z očitki, da gre pravzaprav še vedno za vojsko JLA. To nikakor ne velja za vse pristne domoljube v njej, kar nekaj jih je, ki s svojo visoko moralo in cenjenimi dejanji branijo našo domovino doma in v mirovnih operacijah po svetu in njim lahko res le iz srca čestitamo. Je pa pro-JLA usmerjena prav gotovo stranka SD, ki je ponosna naslednica komunistične partije iz nekdanjega režima, ki smo se ji na začetku 90. let Slovenci morali upreti z orožjem. Leva opozicija si profesionalne, usposobljene in dobro oborožene vojske ne želi, posledica tega je tudi močno podhranjeno stanje, v katerem se je SV znašla. Spomnimo, tudi 780 milijonov evrov, ki bi jih v roku nekaj let namenili vojski, je bilo za opozicijo nekaj, kar se nikakor ne sme zgoditi. Tednik Mladina se je razpisal o tem, da naj bi bili slovenski vojaki, ki so se letos 20. januarja udeležili izobraževanja v okviru Centra vojaških šol, na predavanjih deležni politične propagande. Po poročanju levičarskega tednika, se je skliceval na fotografije in poročilo nekaterih vojakov, naj bi imel državni sekretar Bojan Pograjc pred vojaki politični govor, “podkrepljen s poudarjanjem, da je trenutni predsednik vlade najboljša možna izbira v Sloveniji.” Glede same vsebine se v vojski niso opredeljevali, dodali pa so, da predavatelji predstavijo glavne pristojnosti in odgovornosti nosilcev sistema nacionalne varnosti s poudarkom na odnosu do Slovenske vojske. Kot ponavadi za takimi novicami brska še en levi medij 24ur, ki je poslal je v kabinet predsednika vlade – kjer brigadir Pograjc pokriva področje vojaških, obrambnih in zunanjih zadev – novinarsko vprašanje. V odgovoru so jim zapisali da je prispevek ki ga je objavil tednik Mladina večinoma netočen ali pa iztrgan iz konteksta. Ja kaj pa je drugega za pričakovati od leve Mladine? Politično opredeljeni stotnik slovenske vojske, očitno ne ve, da vojska ni njegov privatni politični poligon in da je to slovenska in ne jugoslovanska vojska, v katero očitno še vedno verjame.
User1428333
14. 02. 2021 09.36
+1
Mladina je menda prejela anonimko, v kateri je pisalo, da naj bi državni sekretar Bojan Pograjc na izobraževanju vojakom propagiral predsednika Janeza Janšo in njegovo vlado. K nam v uredništvo pa je sedaj pricurljal podatek, da je bil avtor anonimke stotnik Jure Lampe, ki je politični kader stranke SD, česar na družabnem omrežju Facebook niti ne skriva. Je vse skupaj zgolj še en ponesrečen poskus spodkopavnja aktualne vlade, s strani ponosne naslednice komunistične partije in tradicionalne nasprotnice slovenske osamosvojitvene vlade?-----------bo 24ur o tem kaj poročal??
User1428333
14. 02. 2021 09.35
+1
!!!!!!!!!!!!!!!!Mladina je menda prejela anonimko, v kateri je pisalo, da naj bi državni sekretar Bojan Pograjc na izobraževanju vojakom propagiral predsednika Janeza Janšo in njegovo vlado. K nam v uredništvo pa je sedaj pricurljal podatek, da je bil avtor anonimke stotnik Jure Lampe, ki je politični kader stranke SD, česar na družabnem omrežju Facebook niti ne skriva. Je vse skupaj zgolj še en ponesrečen poskus spodkopavanja aktualne vlade, s strani ponosne naslednice komunistične partije in tradicionalne nasprotnice slovenske osamosvojitvene vlade?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! PA SMO RAZRINKALI UMAZANE METODE NEO-SOCIALISTOV, ZA VSAKO CENO NA OBLAST!
MESE?AR
13. 02. 2021 15.06
+4
Da bi pa novinar še napisal kaj pa so tam govorili bi pa že bila misija nemogoče ? Samo se nekaj razburjate !
Sunshine73
13. 02. 2021 14.53
+7
Tale mulo zgleda kot, da je iz metelkove ušel ves razcapan in s frizuro kot, da se je s petardo počesal ...
Perivnik
13. 02. 2021 14.46
+2
V normalni demokraciji človek z rdečo zvezdo,s čimer stalno straši Miha Kordiš in občasno Luka Mesec) nima kaj delati s totalitarističnimi simboli v hramu demokracije. Volivci bi ga že zdavnaj nesli ven. Pravzaprav jim tega ne bi bilo treba početi, saj jim veljavna zakonodaja preprečuje nositi ta znamenja.
Perivnik
13. 02. 2021 14.44
+2
Kdaj že bi se morala "zgoditi" nujna seja na temo nošenja rdeče zveze v parlamentu.
Legija 1942
13. 02. 2021 13.21
+5
Bog ne daj bolezni in levice. kordiš naj se pa zamisli kako se je obnašal in kaj je počel pred leti v vojaškem objektu. Ker to ne dela niti žival v hlevu.
User1218383
13. 02. 2021 10.51
+3
Vojska mora spoštovati politične odločitve , sicer bi bil vojaški udar. Obstoječa politika sporoča vojski, da jo potrebujemo. Če bi bila levica na oblasti, bi najbrž sporočala vojski, da je ne potrebujemo - ot bi šele bila pa bi bilo protiustavna in skrajnolevičarska indoktrinacija. Med tem , ko se Kordiš boji politične indoktrinacije v vojski, pa sam z domnevnimi obtožbami povzroča kriminalizacijo politike v parlamentu.
komel123
13. 02. 2021 10.50
+3
Saj zvezde so lepe, samo ta rdeča na njegovi maski ima čisto drug pomen na žalost. Nisem prepričan, da Kordiš razume, ker je premlad, lahko pa bi mu kdo razložil.
MESE?AR
13. 02. 2021 15.07
+2
Kaoswakii
13. 02. 2021 10.30
+4
A je že bil na pregledu? ;)
Sars2
13. 02. 2021 10.27
-3
Ali bo na pustni dan jansa tudi prevzel v cerkljah butalce,jih zamenjal z svojimi butalciiz sds,a,n.s.sms
ložjemož
13. 02. 2021 10.32
+5
Mother Russia
13. 02. 2021 10.46
-8
Sars2
13. 02. 2021 10.25
-7
Jansa dela veliko skodo drzavi,v svojem mandatu nastavlja svoje ljudi na polozaje,ki od njih nic ne bo,po mandatu janse,bo preteklo veliko casa,da naslednji te ljudi odstavi zaradi nespisobnosti,in postavi profesionalne ljudi,z takimi menjavami zgubljamo na casu,namesto da bi gradili na drzavi,in v dobrobit ljudi.zato cimprejsnja menjava vlade
Mother Russia
13. 02. 2021 10.31
-2
Praviš da si uspešno zaključil osnovni tečaj opismenjevanja za tujce!? Takšnega masakra nad slovenščino ni bilo že zelooooo dolgo! Še iz časov đenerala Aksentijevića....
Cesar Millan - Vodja krdela
13. 02. 2021 12.07
+4
Sars2 !!!! Čas bi že bil ,da se PROVOKATORJI !!! POZAPREJO !!! Vi delate škodo državi !!!!
MESE?AR
13. 02. 2021 15.09
+2
Čimprejšnja menjava - hmm - mokre sanje.
komel123
13. 02. 2021 10.18
+12
Vabljeni na pustni karneval. Ponedeljek ob 10h, Državni zbor RS, glavni nastopajoči: KUL 🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳
bobnar 8
13. 02. 2021 10.35
+1
Mother Russia
13. 02. 2021 10.16
+1
Katićeva je, tako kot SD funkcionarji v naši poosamosvojitveni zgodovini, dodobra srbizirala slovensko vojsko. Danes nič ne škodi, če bi našim mladim vojakom nekdo lepo razložili kaj so in od kod prihajajo. Tudi rekrutom balkanskih korenin...
loeb
13. 02. 2021 10.16
+7
Pograjc je mož na mestu.....Levica saj za vas vojska ne obstaja,če jo nočete financirati in vzdrževati.....ne jokajte....
RUBEŽ
13. 02. 2021 10.10
-9
Ste pričakovali od diktatorja IVANA JANUZAJA JANSHE - ORBAN kaj drugega? Jaz ne.