Slovenija

Levica zbira podpise za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

Ljubljana / Krško, 05. 10. 2019 13.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, / Ti.Š.
Komentarji
727

Levica je začela z organiziranim zbiranjem podpisov pod peticijo za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. "Tako revež kot bogataš, tako siromašni upokojenec kot menedžer plačata enak znesek za dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Ljudstvo ve, da je to nepravično," je ob tem dejal koordinator Levice Luka Mesec.

Stranka Levica je danes v Ljubljani in Krškem začela organizirano zbirati podpise pod peticijo za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. S kampanjo, ki se bo naslednji teden razširila še ne druga mesta po državi, želijo vladi in manjšinski koaliciji pokazati, da ukinitev podpira velika večina prebivalstva.

Z zbranimi podpisi pod peticijo za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja želijo v Levici vladi in manjšinski koaliciji dokazati, da jih pri tem podpira večina državljanov.
Z zbranimi podpisi pod peticijo za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja želijo v Levici vladi in manjšinski koaliciji dokazati, da jih pri tem podpira večina državljanov. FOTO: Bobo

Levica je konec septembra vložila predlog sprememb zakonodaje, s katero bi ukinili dopolnilno zdravstveno zavarovanje in ga prenesli v obveznega. Ob tem zakonski predlog predvideva tudi dvig prispevnih stopenj za obvezno zdravstveno zavarovanje za različne kategorije zavarovancev, s katerimi bi ob ukinitvi dopolnilnega zavarovanja zagotovili izpad sredstev.

V koaliciji se z ukinitvijo strinjajo, a bi to po predlogu ministrstva za zdravje reševali v dveh korakih; v prvem bi pobiranje prispevka, ki bi bil v tej fazi še enak za vse, prenesli v pristojnost Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, v naslednjem pa bi pripravili progresivno (tako imenovano solidarnostno) lestvico pri pobiranju prispevka.

V Levici so ob koalicijskih predlogih poudarili, da bo ministrstvo težko dobilo njihovo podporo, če bo poskušalo zavlačevati, so se pa pripravljeni pogovarjati. Je pa nato ta teden na liniji med manjšinsko koalicijo in njeno zunajvladno partnerico prišlo do precejšnje zaostritve.

V Levici so prepričani, da bo z ukinitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja na boljšem 95 odstotkov prebivalstva.
V Levici so prepričani, da bo z ukinitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja na boljšem 95 odstotkov prebivalstva. FOTO: ZZZS

V Levici so danes spomnili, da se je v prvih dveh tednih po vložitvi omenjenega zakonskega predloga pod njihovo peticijo za ukinitev dopolnilnega zavarovanja podpisalo že skoraj 5000 podpornikov, zdaj pa so začeli podpise zbirati tudi organizirano.

Peticija vlado pod vodstvom Marjana Šarca poziva, da še letos sprejme zakonski predlog o ukinitvi dopolnilnega zavarovanja, da s 1. januarjem 2021 ne bo več položnic za dopolnilno zavarovanje, da vsi v državi za zdravstvo prispevajo pravično glede na svoj socialni in materialni položaj in da se 50 milijonov evrov, ki vsako leto "poniknejo v žepe zasebnih zavarovalnic", nameni za investicije v zdravstvo.

"Tako revež kot bogataš, tako siromašni upokojenec kot menedžer plačata enak znesek za dopolnilno zdravstveno zavarovanje, 35 evrov na mesec. Ljudstvo ve, da je to nepravično. Podpise pa smo začeli zbirati, da to sliši tudi vlada," je ob zagonu zbiranja podpisov v središču prestolnice dejal koordinator Levice Luka Mesec. Dodal je, da je trenutni sistem financiranja zdravstva eden najbolj nepravičnih v Evropi.

V Levici so prepričani, da bodo z ukinitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja na boljšem vsi zaposleni z manj kot 3500 evri plače, vsi upokojenci in večina samozaposlenih, torej 95 odstotkov prebivalstva.

Kot dodajajo, je vsebina njihovega zakonskega predloga v veliki meri usklajena s koalicijo in vlado, z zbiranjem podpisov pa želijo pokazati, da ukinitev dopolnilnega zavarovanja ni le volja Levice, ampak več kot 16 let tudi volja volivcev, ki pa jo vlade vztrajno zavračajo.

"Za ukinitev je potrebna samo še politična volja. Vsak, ki bo peticijo podpisal, bo vladi in koaliciji poslal jasen znak volje ljudstva," poudarjajo v stranki, kjer napovedujejo, da bodo kampanjo stopnjevali in že v naslednjem nadaljevali z zbiranjem podpisov na stojnicah po različnih lokacijah po Sloveniji.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (727)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

staridida
10. 10. 2019 10.10
-1
Mesec čaka na lunine mene....
Transformerji
07. 10. 2019 12.47
+6
Kdo so tisti, ki so proti ukinitvi dopolnilnega zavarovanja: v prvi vrsti zavarovalnice, kajti za njih to pomeni izguba dobička in nekaj viška zaposlenih. Potem so tisti mladi, ki kar nekaj pišejo, pa ne poznajo dejanskega življenja malih ljudi, pa tisti omejenci z malo manj denarja, pa se bojijo, da bodo čakalne vrste še bolj dolge - pa slabše že ne more biti!
Kaj_je_res
07. 10. 2019 12.37
-4
Kakšno zavajanje Levice! ni ukjinitve, samo drugam bomo plačevali. Naivneži, kdor misli, da bo nekdo drug za njega plačeval. Kolaps sistema. Pa še kriza prihaja!
TargetHacker
07. 10. 2019 11.21
+0
Mesec isti kot njegova babica.
flojdi
06. 10. 2019 18.20
+2
.pa zakaj Ukinitev dopolnilnega , / lahko bi ga komot VZELI Zavaro valnicam . vsak , ki ga plačuje bi lahko Plačal to DIREKT zdravstvu ; ne nekim posrednikom. / mojih 38 bi bilo komot nakazanih drugam . in to brez provizije"" ali kakorkoliže je rečeno tistemu , kar si zavarovalnice Vzamejo zase . torej bi moralo biti Ceneje. / edina škoda bi bila pl(j)ač(k)am zavaroval ničarjem . ki itak Živijo samo zato , ker eni drugačni od njih tudi nekaj Ustvarjajo
Transformerji
06. 10. 2019 13.54
-7
Zbiranje podpisov po mestih - zbirajte jih po vaseh, ker se to ne bo zgodilo, vam bom poslal svoje strinjanje - kot podpis na naslov info@levica.si V mesto zelo redko zaidem.....
User416781
06. 10. 2019 16.39
-5
Kar ostani na vasi, bo bolj zate in za vse...
Sava Sava
06. 10. 2019 13.40
+3
ZA FriedmanovMilton (5.10.2019 ob 21:45:50): In tako praviš: »Mnenje nižje inteligentnih žeparjev me ne zanima, tako da imaš moje osebno dovoljenje, da se odstraniš.« - Kruta izjava do Velikega vodje in njegovih vdanih volilcev, ki po vseh statistikah imajo najnižjo izobrazbo od vseh strank. Ne bodo hoteli poslušati tvojega dobrohotnega nasveta.
vinogradnik33
06. 10. 2019 13.00
-1
Tile v LEVICI res ne morejo dojeti in razumeti , če nekaj ukineš moraš nekje drugje to nadoknaditi ali pa ti zmanjka ! Ukinitev dopolnilnega zavarovanja da , samo na kakšen način , ali prenesti vse na obvezno zavarovanje ali ukiniti dopolnilno zavarovanje in vse prepustiti stihiji ali ukiniti dodatno zdravstveno zavarovanje in iz proračuna s pomočjo višjih davkov zakrpati izpadli prihodek ? Torej Levica streznite se in razmišljajte analitično , ne stihijsko IN NE POPULISTIČNO , še niso volitve !
wolfterier
06. 10. 2019 16.11
+2
Povedali so,da bi obvezno zavarovanje bogatejši plačali več in pokrili razliko.Podpiram !
mali.mato
07. 10. 2019 10.30
+2
Transformerji
06. 10. 2019 12.20
+9
Ugotovil sem, da tukaj komentirajo predvsem mladi, katerih starši plačujejo dopolnilno zavarovanje, kamor spadajo tudi njihovi otroci. Ne predstavljajo si še, da bodo starši , če bo sreča, nekoč upokojeni, da bodo njihovi otroci samo plačevali to zavarovanje, pa se zgodi, da imajo minimalno plačo, starši pa pokojnino. Takrat bi bili pa komentarji drugačni. To dopolnilno zavarovanje moramo ukiniti, vlada je ukinila tudi tisti prispevek, namenjen materam samohranilkam - vidite, te lene babe in njihovi otroci pa imajo vse zastonj! Prav so se odločili - podpiram vse sprejete sklepe, ki bi lenuhom onemogočili zastonj življenje na račun delavnih ljudi. Tja spadajo tudi Romi!
ahim1225
06. 10. 2019 12.06
-8
Kaj se gredo ti sprijeni levaki, dopolnilno zdravstveno zavarovanj se bo samo priključilo k osnovnemu zavarovanju tako, da zavarovanci ne bomo imeli nič od tega, samo zavajajo in lažejo državljanom. Naivneži in nevedneži jim pa verjamejo.
pomlad82
06. 10. 2019 12.59
+3
Nerazgledan in nepoučen narod. Prva to si želi Levica.
Sava Sava
06. 10. 2019 13.19
+11
Res ne zastopite ali nočete. Kdo si to želi, pa ni Levica. Združitev obeh zavarovanj pomeni izgubo nepravičnega zaslužka za zavarovalnice (ki so v lasti kapitala in ne revežev), plačevanje teh zavarovanj celo ob istih odstotkih kot doslej pa pomeni, da bodo bolj premožni plačali več kot le 35 evrov in manj premožni manj kot doslejšnjih 35 evrov (obojni seveda tudi dosedanje osnovno zavarovanje). Komu to ustreza in komu ne, je jasno. A problem je, kako to prodati revežem, da bodo proti. Najbolje tako, da napadeš predlagatelja, reveži pa gredo za drugega (premožnejšega) po kostanj v žeravico. - Udari po Levici!
User416781
06. 10. 2019 16.42
-7
In zakaj bi "premožnejši"plačevali več še to dodatno zavraovanje? Saj plačujejo že bistveno več osnovno zavrovanje...kje so meje, ko boste manj premožni zadovoljni...verjetno takrat, ko bomo vsi na istem...
JE-BI-GA
06. 10. 2019 11.32
-2
FriedmanovMilton 05.10.2019, 21:50:31 +5 Samo vi umetniki, ki cuzate državni denar katerega niste vredni, na svojo "službo" gledate kot na hobi. Izpod časti vam je prijeti za delo. Škoda, da nisem jaz vaš diktator. Naženem vas v rudnike, s temi svojimi hobiji se pa lahko ukvarjate v prostem času. Prešeren je pesmi pisal v gostilni. A vi rabite pa 1000€+ na mesec, žeparji kakršni ste.
dragan krstic
06. 10. 2019 11.53
+3
Ekonomist ima prav. Večina umetnikov in še posebej kvaziumetnikov so podporniki levih strank ter odlični ustvarjalci javnega mnenja ker jim raja verjame. Kako so povezani z rdečimi strankami je dejstvo da si v vsaki rdeči vladi SD prizadeva prevzeti ministrstvo za kulturo, poleg tega pa še ministrstvo za delo, družino in socialo ter seveda ministrstvo za šolstvo. To so izredno pomembni resorji za pridobivanje maloumnih volivcev.
ahim1225
06. 10. 2019 12.02
-7
Odličen komentar, kjer so levičarji, tam je polomija!
korintos23
06. 10. 2019 12.09
+0
krstić, to je vse odvisno od volivcev, kot da vas ne bi marali?
dragan krstic
06. 10. 2019 12.30
-4
korintos raji bolj pozno pride zato je njihovo življenje polno spolnih radosti.
NA LEVO ni OK
06. 10. 2019 11.23
+26
Mafija v zdravstvu, mafija v politiki, mafija v občinah in mafijski župani- slovenija mafijski raj.
dragan krstic
06. 10. 2019 10.55
+22
Zdravstvene dopolnilne zavarovalnice in mafija ki krade denar v zdravstvu in prodaja opremo ter zdravila 3krat dražje kot se lahko nabavijo na prostem trgu delajo z roko v roki, perfektna simbioza. Če ne bi bilo te mafije bi bilo v zdravstvu dovolj denarja in zavarovalnic niti ne bi potrebovali.
M teorija
06. 10. 2019 10.36
+14
Vse tegobe tega sveta, ki so nastale še pred Levico se poskuša prikazati, da je Levica kriva. Vse zato, da se ne vidi resnično stanje sveta, resnične povzročitelje!?
flojdi
06. 10. 2019 18.23
+0
M teorija
06. 10. 2019 10.32
+18
Zlom nepremičninskega balona in posledično kriza v EU, ter posledično v Slo se je zgodila pred Levico. Levica je pravzaprav vzniknila zaradi tega, zaradi nepravične delitve kolača, ki je vse bolj šel v smeri še bolj bogatim, na račun vse bolj revnih. Tudi arabske pomladi, posledično vojn in migrantov ni povzročila Levica!?
M teorija
06. 10. 2019 10.23
+10
Levica in Trampizem imata nekaj skupnega. Oboji nagovarjajo ciljno skupino, ki je proti utečenemu političnemu establišmentu, utečeni politiki. Razlika, pa je, da je Levici mar za reveže, trampizem, pa da bi bogate naredil še bogatejše in reveže še bolj revne!?
antikomi
06. 10. 2019 10.26
-12
Slaba primerjava, trump dela za narod in to lahko dokaže z številkami, levaki pa delajo za sebe, lenuhe in migrante, za narod jim je pa vseeno.
Sava Sava
06. 10. 2019 12.27
+5
Trump je napadel dosedanji splošni socialni sistem v svoji državi, torej nikakor ne dela za narod, tenveč seveda za veliki kapital. Sam ne plačuje davkov, čeprav je milijarder , ker je poi lastni izjavi "pameten" - a še ena poteza v prid narodu, kaj?
pomlad82
06. 10. 2019 13.02
+1
Lukec res razume reveže. 5.v mesecu dobi, brez izjeme, na svoj račun 3.000 eur neto.
Sava Sava
06. 10. 2019 13.30
+4
ZA pomlad82: Luka Mesec je eden od 90 poslancev v parlamentu. Levica ima tam 9 poslancev s predobro plačo. In katera stranka, praviš, ima največ, torej kar 25, poslancev s predobro plačo? Se pravi tistih, ki razumejo reveže mnogo bolje in zlasti številčnejše od Mesca? Katera!!!? Bi lahko ponovil, pretiho govoriš!!!
M teorija
06. 10. 2019 10.18
+10
Zdaj je tudi bolj logična gonja in diskreditacija Šarca preko Sove!? Svečkarji upajo, da bo zazvonil ponedeljkov telefon!?
M teorija
06. 10. 2019 10.15
+12
Levica je očitno edina stranka, ki jim je zares kaj do revežov!? Ostali imajo to le na papirju in kadar jim paše!?
antikomi
06. 10. 2019 10.27
-15
Zalo se trudijo, da bi bilo čimveč revežev v državi.
dragan krstic
06. 10. 2019 10.49
-15
antikomi
06. 10. 2019 12.11
-6
Vem ja in zdaj bi radi teh 5 procentov revežev, ki volijo levico, da bi bili tudi vsi ostali reveži.
NA LEVO ni OK
06. 10. 2019 09.25
+13
Upam da bo prišel čas, ko bosta Mesec in Kordeš odšla delat. Delat za kruh in jih ne bomo več "futrali" vsi Slovenci. Strinjam pa se, da je dopolnilno zdravstveno zavarovanje v veliki meri namenjeno najprej zavarovalnici, njihovim šefom z nezasluženimi velikimi plačami. Denar za zdravstvo odteka tem pijavkam v njihov žep, zato se tako silovito borijo za to dodatno zavarovanje, ki je predvsem njihov interes,
M teorija
06. 10. 2019 10.13
+6
Lep primer, ko se poskuša lrepričati prepričane!?
Nimasmisla
06. 10. 2019 08.00
+16