Slovenija

Levo, desno, naravnost? Bi našli pravo pot iz trikilometrskega koruznega blodnjaka?

Maribor, 11. 07. 2019 06.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Tina Švajger
Komentarji
27

600.000 sadik koruze na štirih hektarjih polja. Vmes pa več kot tri kilometre poti – napačnih, pravih, slepih – ter dvajset orientacijskih točk, ki pomagajo najti izhod. To je grob pogled na koruzni labirint – največji slovenski tematski park, ki že drugo leto zapored zabava tako najmlajše kot mlade po srcu. Tokrat bo vse, ki jih navdušujejo uganke, rebusi in enigme, dobra dva meseca razveseljeval pri mariborski Betnavi.

Človeštvo uganke in labirinti navdušujejo že od nekdaj.
Človeštvo uganke in labirinti navdušujejo že od nekdaj. FOTO: Društvo Labirint

Ko so v društvu za promocijo kakovostnega preživljanja prostega časa Labirint lani v Dravskem Dvoru pri Mariboru v več kot 30.000 kvadratnih metrov veliko koruzno polje 'zarisali' prve obrise labirinta, si niso mislili, da bo požel tolikšno zanimanje in navdušenje. Od 1. julija do 16. septembra je privabil več kot 5000 obiskovalcev iz vse Slovenije, pa tudi tuje turiste – predvsem Avstrijce, pri njih so se 'znašli' celo Japonci.

Letos bliže Mariboru

Odločitev za ponovitev tako sploh ni bila pod vprašajem, le na drugi lokaciji. Po dobrem lanskoletnem sodelovanju se je društvo tako tudi letos povezalo z mariborskim podjetjem PP – Agro, ki jim je pri mariborski Betnavi na razpolago dalo štiri hektarje površine in koruzo. "Dve leti zapored namreč ne more biti na isti lokaciji zaradi kolobarjenja," pojasnjuje idejna vodja projekta Nataša Drozg. Je pa bil postopek oblikovanja blodnjaka identičen: koruzo so posejali okrog 1. maja, ko je vzklila, so geodeti zarisali tloris labirinta, nato pa so z okoli dva metra širokih poti ročno odstranili odvečne sadike.

So pa labirint letos še povečali, dogajanje pa nadgradili. Največji tematski park v Sloveniji se tako razprostira na štiri hektarje velikem koruznem polju, po njem pa vodi 3339 metrov poti. Iskanje prave dopolnjuje 20 postaj (od tega so tri skrite), ki vključujejo zabavne in poučne igrice ter reševanje ugank. Njihova rešitev pomeni izhod iz labirinta.

Podobni parki so bili v preteklosti sicer znani na primer v okolici dvorcev in gradov, a tam je bila zasaditev večinoma iz grmičevja in tako trajna.

Pot po labirintu lahko sicer traja tudi dve uri. Nekatere obiskovalce je na začetku nekoliko strah oziroma se počutijo utesnjene, nato pa večinoma prevladata razburjenje in pustolovski duh. V tujini, sploh v Združenih državah Amerike, kjer tovrstne labirinte poznajo že dolgo in so precej pogosti, pa tudi neprimerno večji, se obiskovalci tudi izgubljajo, sami ne najdejo izhoda in kličejo na pomoč. Pa se lahko to zgodi tudi tukaj? "Čut za orientacijo se od človeka do človeka zelo razlikuje. Velikokrat se v prostoru zelo dobro znajdejo otroci, pa orientacija popolnoma zataji pri odraslih. So pa obiskovalci opremljeni z zemljevidi, kadarkoli nas lahko tudi pokličejo na številko, ki jo dobijo ob vstopu," miri sogovornica, ki pa v smehu dodaja, da se jim je lani v labirintu izgubil kosec. "Gospod je bil prepričan, da ne potrebuje zemljevida, ker da se bo že znašel. No, čez čas se je seveda izgubil in vse, kar je videl, je bila koruza in nebo nad njo. Nato je pustil kosilnico in se peš odpravil poiskat izhod, pa mu tudi to ni uspelo. Poklical me je, priznal, da ne bo šlo in odpravila sem se ponj. Najprej sem našla njega, a nato je bilo treba poiskati še 'izgubljeno' kosilnico," se pošali Drozgova. Letos so možakarju, ki skrbi za košnjo poti po labirintu, tako že preventivno natisnili zemljevid, opremil pa se je celo z GPS-napravo.

Labirint so lani večinoma obiskovale družine z otroki, največji obiskovalcev so beležili ob nedeljah, razlaga vodja parka Nataša Drozg.
Labirint so lani večinoma obiskovale družine z otroki, največji obiskovalcev so beležili ob nedeljah, razlaga vodja parka Nataša Drozg. FOTO: Društvo Labirint

Labirint obiskovalcem na voljo do septembra

Park letos sicer odpirajo nekoliko pozneje kot lani. "Malo nam jo je zagodlo deževno in mrzlo vreme v maju in je koruza tako počasneje rasla," pravi vodja parka in dodaja, da mora biti za odprtje ta namreč višja od obiskovalcev. Uradna otvoritev bo tako v soboto, 13. julija, čas delovanja pa je prav tako odvisen od rasti koruze. "Obisk bo mogoč, vse dokler koruza ne dozori – računamo torej nekje do sredine septembra."

Prednost koruznega parka: vsako leto možna nova, drugačna oblika

Koruzni labirint je ideja Mariborčanke Nataše Drozg – ene od ustanoviteljic in predsednice društva za preživljanje prostega časa v naravi Labirint. "Želeli smo ustvariti nekaj, kar bi omogočalo kakovostno preživljanje prostega časa v naravi. Sprva smo načrtovali labirint le za otroke, a hitro ugotovili, da se zelo zabavajo tudi odrasli," pravi.

A zakaj ravno koruza? "Primerna je iz več razlogov. V prvi vrsti zrase dovolj visoko in nudi posebno, mistično kuliso, ki daje občutek izgubljenosti. Hkrati pa pri obiskovalcih ne povzroča občutka ujetosti. Sadike so namreč še zmeraj dovolj narazen, da imajo občutek, da lahko v skrajni sili pobegnejo. Nasprotje tega so na primer labirinti drugod po Evropi, predvsem ob gradovih. Posebej za Avstrijo in Nemčijo so značilni takšni iz žive meje, od koder pa je – razen če se ga prepleza – res težko pobegniti," pripoveduje Drozgova. Drugi razlog za labirint iz koruze pa je ekološki. "Ko dozori, se jo enostavno pobere, odpada je malo. Ker plevela ne zatiramo s škropivi oziroma kemikalijami, pač pa ročno in s košnjo, je pridelek na koncu popolnoma neoporečen. Hkrati pa nam dejstvo, da je to enoletna rastlina, omogoča, da lahko vsako leto ustvarimo labirint v drugačni obliki," navaja razloge.

Koruzni labirint v izmeri več kot 40.000 kvadratnih metrov (tolikšna je površina polja, po katerem poteka), je tudi tokrat nastal pod okriljem društva Labirint.
Koruzni labirint v izmeri več kot 40.000 kvadratnih metrov (tolikšna je površina polja, po katerem poteka), je tudi tokrat nastal pod okriljem društva Labirint. FOTO: Društvo Labirint

Lani po zamisli krajinskega arhitekta, letos mariborskih študentov

Načrt labirinta – ta je letos v obliki čebel in satja – so letos v celoti zasnovali in pripravili študenti Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Maribor; na posebnem natečaju je zmagala ideja študentke Dajane Pejić. Šest študentov je pod vodstvom mentorjev Roka Kamnika in Marka Jauševca zemljišče tudi izmerilo in zakoličilo.

Labirint v obliki metulja se je lani razprostiral na 32.702 kvadratnih metrih površine. Med 130.808 sadikami koruze je vodilo 4215 metrov poti s 13 orientacijskimi oziroma interaktivnimi točkami.

Lani pa je Drozgovi idejo pomagal uresničiti prijatelj krajinski arhitekt in naravovarstvenik Luka Kastelic, ki ima izkušnje s podobnim, nekoliko manjšim projektom na Bledu. Kastelic je leta 2011 na polju pod Blejskim gradom in v neposredni bližini Blejskega jezera na podlagi svojega diplomskega dela in v sodelovanju s prijateljem Bojanom Gogalo namreč uredil sploh prvi koruzni labirint pri nas. V ponudbo, ki jo je takrat med junijem in septembrom tržilo Turistično društvo V naravi, sta bila vključena še tematska parka oziroma labirinta v gozdu in na travniku. Dva hektarja velik park je bil sicer zasnovan za obdobje treh let, temeljil pa je na ideji izobraževanja oziroma aktivnega spoznavanja narave. Tudi blejski labirinti so vključevali interaktivne točke ob poti, je pisalo Delo.

'Old-school' zabava v naravi

"Ko smo lani začenjali s projektom, je bilo naše vodilo, da predvsem mlade in otroke vsaj za kakšen dan uspemo 'odtrgati' od pametnih naprav in jih 'spravimo' v naravo," poudarja idejna vodja koruznega labirinta. Tudi letos je tako njihov moto 'Dan brez tablice in pametnega telefona'. "Prvotno smo ciljali na najmlajše – zato je bil tudi labirint lani zasnovan nekoliko bolj enostavno –, letos pa so naša 'ciljna publika' dijaki in študentje. Opažamo namreč, da si življenja brez pametnih naprav sploh ne znajo več prav predstavljati. Tako igre, ki jih je treba reševati, kot sama pot so zato na nekoliko višjem nivoju, čeprav zabave tudi za najmlajše ne manjka," Drozgova orisuje letošnje aktivnosti in dodaja, da so labirint tudi letos opremili z 'old-school' igrami v naravi.

Nagrada panoramski prelet labirinta z letalom

V Občini Miklavž na Dravskem polju (kamor spada Dravski Dvor) so labirint lani z sprejeli z navdušenjem. "Okoliški prebivalci sprva niso dobro vedeli, kaj počnemo, a smo jih nato dan pred uradno otvoritvijo povabili, da ga pred vsemi drugimi obiščejo in preizkusijo. Bili so prijetno presenečeni in na park tudi zelo ponosni." Za obiskovalce pa so pripravili tudi posebno nagradno igro – izžrebali so 12 srečnežev, ki so si labirint ogledali z letala (v bližini je namreč letališče). Podobno bodo nekoga razveselili tudi letos. "Žrebali bomo dvakrat in polet bo letos še daljši," obljubljajo v društvu.

»Preživite svoj prosti čas z zemljevidom v roki, izgubljeni v labirintu. Včasih se je namreč treba izgubiti, da bi našli pravo pot,« pravijo v društvu.
»Preživite svoj prosti čas z zemljevidom v roki, izgubljeni v labirintu. Včasih se je namreč treba izgubiti, da bi našli pravo pot,« pravijo v društvu. FOTO: Društvo Labirint

Koruzni labirint so sprva sicer želeli urediti v okolici Ljubljane, a so imeli preveč težav z iskanjem primernega zemljišča in upravljavca, pa tudi s pridobivanjem potrebnih dovoljenj. "V Ljubljani so zelo strogi, kar se tiče meril in pravil, kaj sodi v urbanistični načrt mesta," pravi Drozgova. Razumevanje za njihov projekt so lani nato pokazali v Občini Miklavž na Dravskem polju, kamor spada Dravski Dvor, letos pa v Mariboru. Tako krajani kot obiskovalci so park lani odlično sprejeli, v društvu Labirint računajo, da bo tako tudi letos.

Kaj zabavno-poučni park v naravi ponuja in kakšna so pravila obnašanja?

Koruzni labirint je tematski park z zabavno-poučno vsebino. Nanj ob cesti opozarja več informativnih tabel, pred vhodom pa je manjši paviljon, kjer prodajajo vstopnice. Obiskovalca tam pred samim vstopom v labirint tudi opremijo z zemljevidom z opisom poti in orientacijskih točk. Na drugi strani zemljevida je rebus, črke za rešitev pa so na orientacijskih tablah v labirintu (vsaka od točk ima po eno tablo z nalogami), od tega so tri skrite.

Park na posameznih postajah tako dopolnjujejo miselne igrice in posebna doživetja – na primer poljska postelja za ogled okolice iz žabje perspektive, optične iluzije, klop in zvezek lepih misli za vtise obiskovalcev … Obiskovalce tudi vabijo, da se po labirintu sprehodijo bosi in tako naravo doživijo v vsej svoji prvobitnosti.

Tudi letos v koruznem labirintu pripravljajo posebne aktivnosti: vikend delavnice, ki bodo namenjene spoznavanju starih, pogosto že pozabljenih iger (prva je čez dva tedna, termine bodo v društvu objavili sproti), med koruzo pa se bodo obiskovalci lahko 'izgubili' tudi ponoči – 19. julija bo vrata namreč prvič odprl nočni labirint (obiskovalci naj s seboj prinesejo naglavne ali ročne svetilke), preizkusiti pa se bo moč tudi v prav posebni dogodivščini – iskanju zaklada.

Otroci po labirintu hodijo v spremstvu odraslih, dobrodošli so tudi psi, ki pa morajo biti na povodcih. Hodi se le po označenih poteh – koruza je namreč visoka več kot dva metra, sadike so posajene tesno skupaj in prehod med njimi ni mogoč. Če se kdo izgubi, pa na zemljevidu najde telefonsko številko za 'klic v sili'.

Koruzni labirint je odprt od četrtka do nedelje (med 9. in 20. uro), preostale dni po predhodnem dogovoru oziroma za najavljene skupine. Za otroke, mlajše od treh let je vstop prost, cena vstopnice za otroke, starejše od treh let, je pet evrov, za odrasle osem evrov, za družine 19 evrov, za sezonsko družinsko vstopnico pa je treba odšteti 38 evrov.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ZIPPO
11. 07. 2019 19.38
+4
ODLIČNO BRAVO ZA POLETNO ZABAVO!!! 😀
Dj hype
11. 07. 2019 18.54
-1
spidman
11. 07. 2019 18.03
-1
to je bl 1kilometer ne glih 3 haha
flojdi
11. 07. 2019 16.44
-4
.čist lušna zanimivost. / ampak Kdo neki ima tolk dolgCajta , da se gre izgubljat v koruzi... ne štekam
ZIPPO
11. 07. 2019 19.33
+4
York
11. 07. 2019 14.34
+24
Čestitke študentki Dajani za idejno zasnovo dveh čebelic in satje. Zelo močno, simbolno sporočilo. Seveda, tudi moškemu delu ekipe, da labirint zaživel. Slovenci imamo briljantne ideje in jih znamo tudi udejaniti, če se le poenotimo.
gekados
11. 07. 2019 14.06
+9
Ni kaj, bravo.
KAPIBARA
11. 07. 2019 11.43
+16
Vitez janez
11. 07. 2019 11.22
+31
Super! Pozitivna ideja, ki je tudi celostno ekološko sprejemljiva. Z eno besedo ODLIČNO!!!
Sputnik
11. 07. 2019 09.49
RamzesII
11. 07. 2019 09.44
+6
Z zemljevidom v roki, potem pa se res ne moreš izgubiti, razen če imaš orientacijo in vizualizacijo fuč.
Lock Down
11. 07. 2019 13.10
+4
sem prepričan, da se jih bo tudi z zemljevidom v roki kar nekaj uspelo izgubiti
kar_nekdo
11. 07. 2019 08.46
+58
Čestitke oblikovalcem in kreatorjem tega labirinta. Obiskali že lanskega in je bila odlična izkušnja... Bomo tudi tega skušali "premagati".. :)
matej1111
11. 07. 2019 07.48
+32
Upamo, da ne bo toče.
janezpodre
11. 07. 2019 07.33
-8
To zna bit za Štajerce, okrepljene s kakšnim ritoznojčanom, celotedenski problem.
JosipBrozDrugi
11. 07. 2019 10.52
+15
Sploh ne, vino (alkohol) v zmerni količini stimulira občutek za orientacijo. Ja, močvirnike v labirintu ovira plavalna kožica. Ha, ha, . . .
janezpodre
11. 07. 2019 13.30
-3
nism mislala na orijentacijo, po vseh štireh gre bolj langzam
janezpodre
11. 07. 2019 13.33
-2
pa tud "zmerna količina" in Štajerc nista glih kompetabilna, aneda
upornik30
11. 07. 2019 07.23
+24
a ne dela take oblike vesoljci v koruzni ih poljih zda in po svetu?
magnusen
11. 07. 2019 07.05
+84
Bravo, super ideja in izvedba !
kiki46
11. 07. 2019 07.03
+4
že lani sem napisal, da bi si veliko časa prihranili, če bi posejali koruzo s sodobnim traktorjem in sejalnico, ki ima GPS sistem sajenja. narediš kakršenkoli vzorec in pri sejalnici se samodejno odpirajo lopute pri sajenju
Derpentor
11. 07. 2019 08.37
+19
A ti veš koliko stanejo take sejalice ? Po več 10.000 €. Mislim, da denar ne raste na drevesu. Tvoj komentar je brezpredmeten.
kiki46
11. 07. 2019 09.33
-2
ti si pa tudi brezpredmeten. pride traktorist, ki nudi strojne usluge in ti zaračuna setev do največ 250 evrov, pa niti malo s prstom ne migneš
Derpentor
11. 07. 2019 09.52
+8
Hočem rečt, da je takih sejalnic v SLO malo ali skoraj nič ok ?
hansola
11. 07. 2019 10.12
+16
Kdaj pa kdaj ljudje tudi uživajo v svojem delu, ne rabi bit vse avtomatizirano in hitro...
kiki46
11. 07. 2019 12.09
-2
potem pa živiš v prazgodovini. takih sejalnic je pri nas najmanj sto
Rodion Raskolnikov
11. 07. 2019 07.00
+45