Slovenija

Bratuškova dala 'zeleno luč' za ženski lik na semaforju in požela val kritik

Ljubljana, 04. 11. 2019 17.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
613

Alenka Bratušek je spremenila pravilnik o prometni signalizaciji in prometni opremi na cestah, ki med drugim dovoljuje, da je na semaforjih za pešce silhueta s krilom. Do konca letošnjega leta naj bi jih nekaj zaživelo ob državnih cestah. Odločitev ministrice pa na družbenih omrežjih dviguje prah – javnost se sprašuje, ali je ženska s krilom na semaforju res tako pomembna, da ji je treba posvečati pozornost.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Semaforji z žensko podobo
    02:30
    Iz 24UR: Semaforji z žensko podobo
  • Iz SVETA: Ženski lik na semaforju
    02:51
    Iz SVETA: Ženski lik na semaforju
Čeprav je Alenka Bratušek zatrdila, da je semafor z ženskim likom svetil v Kranju samo en dan – na letošnji dan žensk – silhuta ženske s krilom pešce usmerja še danes.
Čeprav je Alenka Bratušek zatrdila, da je semafor z ženskim likom svetil v Kranju samo en dan – na letošnji dan žensk – silhuta ženske s krilom pešce usmerja še danes. FOTO: POP TV

Prvi semafor s podobo ženske v krilu v Sloveniji je zasvetil letos v Kranju ob mednarodnem dnevu žensk. Kranjska mestna občina ga je postavila pri Bolnišnici za ginekologijo in porodništvo Kranj. A ker novi pravilnik takrat še ni veljal, je silhueta ženske delovala zgolj en dan, je danes na novinarski konferenci zatrdila ministrica Alenka Bratušek. A to ne drži. Naša televizija je namreč danes v Kranju posnela ta isti semafor, kjer pešce še vedno usmerja lik ženske s krilom. Ob tem se zastavlja vprašanje, kako to, da ministrici niso poznane stvari, ki se odvijajo v njenem domačem kraju?

Na infrastrukturnem ministrstvu novi ukrep vidijo kot nediskriminatornost na simbolni ravni

A morda dobronamerna novost, ki daje več pozornosti ženskam, ni padla na najbolj rodovitna tla. Na družbenih omrežjih namreč odmevajo očitki, zakaj ženske sploh povezujejo s krilom in ali lik s hlačami ni zgolj simbol človeka, ki ne ponazarja razlike med spoloma … "Tudi sama sem bila zgrožena, ko sem brala določene komentarje na spletu, povezane s tem pravilnikom," se je na odzive javnosti odzvala ministrica. Prepričana je, da bi časi, ko so bile ženske obsojene na slabši položaj v družbi in so imele manj pravic od moških, morali biti že zdavnaj mimo. "Če je sprememba pravilnika, ki daje možnost uveljaviti prometno signalizacijo na prehodu za pešce na način, da je na signalu tudi ženska silhueta v krilu, problem, potem se sprašujem, kakšna družba je naša Slovenija," je poudarila. Sprememba pravilnika po njenih besedah namreč zgolj daje možnost, da se poleg silhuete v hlačah uporabi tudi silhueto v krilu, ne gre pa za obvezo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

To pomeni, da se občine po novem lahko same odločijo, ali bodo imele semaforje za pešce z likom ženske ali moškega. Ministrica pa si bo prizadevala, da bodo v prihodnosti ob državnih cestah zaživeli semaforji s silhuetami s krili: "Želim si, da bi jih nekaj postavili do konca leta. Da državnemu proračunu ne delam dodatnih stroškov v tem trenutku, se bom zavzemala, da bodo tam, kjer država gradi nove ceste in se ti semaforji postavljajo na novo."

Prvi semafor z ženskim likom v Sloveniji so prižgali pred Bolnišnico za ginekologijo in porodništvo Kranj.
Prvi semafor z ženskim likom v Sloveniji so prižgali pred Bolnišnico za ginekologijo in porodništvo Kranj. FOTO: Aljoša Kravanja

Ostali prometni znaki so določeni z dunajsko konvencijo, so torej predpisani in se jih ne da spreminjati, je še pojasnila ministrica in znova poudarila, da si želi, da bodo ženske v prihodnosti vsaj enakovredne moškim kolegom.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ob tem se zastavlja vprašanje, zakaj se na ministrstvu ukvarjajo s semaforji, ko pa se zgodba drugega tira železniške proge Divača–Koper na drugi strani vleče več kot 20 let? Zakaj ženske silhuete, ko pa Korošci o izgradnji hitre ceste oziroma tretje razvojne osi poslušajo lažne obljube vlad že vsaj 15 let in zato pot do Ljubljane traja tri ure z avtobusom, dve uri z avtom ali kar pet z vlakom? Zakaj je moralo preteči toliko let, da so poslanci prvo zeleno luč zakonu o državnem poroštvu za projekt drugi tir in del tretje razvojne osi prižgali šele prejšnji teden?

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (613)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jamajaka
06. 11. 2019 11.23
večina žensk nosi hlače razen poleti ko ji jevroče tam spodaj
Ajlina
05. 11. 2019 19.49
+2
Škoti vsekakor pozdravljajo to idejo.
Nataša Kalin
05. 11. 2019 18.07
+7
Katastrofa,ga.Alenka Bratušek! Ali res nimate kaj bolj pametnega za počet😭😭
srebrnibreg
05. 11. 2019 14.25
+2
Hvala vlada, ker delate dobro saj državljani pri vašem delu imajo največjo pripombo, ker je nekdo dovolil spremembo lika na semaforju. Je pa ta spremeba lika katastrofa za Slovenijo saj bo močno vplivalo na plače, penzije, cene blaga in storitev za nas državljane. Le kako ste si to katastrofalno spremembo upali narediti?
cakra
05. 11. 2019 13.23
+4
Vidi se da ministri in vlada nimajo kaj bolj pametnega za počet,če bo to SL...popeljalo naprej v razvoj in napredek,pol res ni neka v redu z našo politiko.
Stane Kržmanc
05. 11. 2019 13.04
+7
Kakš ne nepomembne probleme imajo ljudje.
Blond James
05. 11. 2019 13.01
+3
Večino ukrepov in zakonov se sprejme pod vplivom kokaina in alkohola.zato se tako odločajo.in v prid druzb as m ki trgujejo z mamili za naše parlamentarcev.koks
laycan
05. 11. 2019 12.15
+8
To je diskriminacija, za nas moške. Ker prejšnji ponazarja človeka, in je neutralen glede na spol. Daleč smo prišli.
borigi
05. 11. 2019 12.09
+8
Kaj mora res takšne stvari odločati politika?! Popolnoma banalno vprašanje kaj je na semaforju pri zeleni ali pri rdeči luči! To naj bi odločal upravlalec/serviser semaforjev ne pa politik! Glede na to, da so politiki plačani iz davkoplačevalskega denarja, torej iz našega denarja, imamo pravico zahtevati: "Ukvarjajte se z stvarmi, ki bodo nam vsem prinesli nekaj boljšega, lepšega v življenje in ne z bednimi in nepomembnimi stvarmi!" Ženske imamo radi in jih spoštujemo in konec koncev se sprašujem: ali ni posmehovanje ženskam to da se znajdejo na semaforju?
gekados
05. 11. 2019 12.03
+8
Čas bi bil da se zopet gre na ulice in te bedake odnese od tam kjer delajo skodo
gekados
05. 11. 2019 12.01
+6
Ta ženska bi morala Zdaj in Takoj odstopiti Oz bi jo moral pv dobesedno nagnati, ampak za kaj takega ta naš komik nima jajc.
ROMELS
05. 11. 2019 11.35
+5
Pozabili so moško spremeniti v žensko kolo. Mogoče pa bo tik tak. Enkrat moško drugič žensko.
HorstWiesel
05. 11. 2019 12.00
-1
kaj pa če je to specialka, treck ali pa moutin? Vsa ta kolesa imajo srednjo štango ne glede, keri spol jih vozi
Božji hram
05. 11. 2019 11.06
+3
Zdej bo šele veliko nesreč...ko bojo gledal babo
zmago56
05. 11. 2019 11.25
-2
@ Cin...., pa si ti prepričan, da je oni lik na semaforju baba?, ko gledam sliko tega semaforja mi ni jaso al je oni lik ženska, Škot, migrant, delavec v delavni halji al pa je nekdo že zimski plašč oblekel, še Alenka je rabila pol leta, da je ugotovila oziroma, da ji je kdo povedal kej predstavlja on ilik.
Božji hram
05. 11. 2019 12.02
+1
Zmago vem kaj misliš....nekaj pa.morem komentirat
zmago56
05. 11. 2019 13.36
-1
..... tud jaz se dolgočasim ob tem super vremenu.
ROMELS
05. 11. 2019 11.05
+12
To je pa pridobitev in bo koristila vsem državljanom predvsem upokojencem. Stroški delajo same stroške. Ne znajo drugega, narod pa plačuje.
HorstWiesel
05. 11. 2019 11.00
+2
In koliko se bo zdaj poboljšala prometna varnost?
HatersGonnaHate
05. 11. 2019 10.52
+16
S čim se ukvarja naša politika S ČIM!?!?!? Namesto da iščejo in najdejo rešitve za pomembne zadeve oni razglabljajo ali bodo v Sloveniji na vseh semaforjih menjali steklo, da bo semafor prikazoval simbol ženskega spola. Enostavno nimate več ideje kako lupiti ljudi in se ukvarjate Z IDIOTSKIMI ZADEVAMI, ki so popolnoma nesmiselne in nimajo vpliva na nič, razen na to da bodo vaše poune riti še bolj poune!!!
Cervantes Saavedra
05. 11. 2019 10.51
-9
Semafor z žensko podobo nas je opozoril na nekaj, čemur doslej nismo dajali pozornosti. Najbrž niti ženske ne. SPREMEMBA JE BILA OČITNO POTREBNA, DA RAZKRIJE STALNO BUDNI PRIMITIVIZEM V NAŠI DRUŽBI. Samo poglejte, koliko takšnih - zlonamernih in imbecilnih - komentarjev je. In prepričan sem, da jih je več z desne strani, ki se statistično ponaša z nižjo povprečno izobrazbo. Pa se nismo mi prvi spomnili takih semaforjev, imajo jih tudi v Avstraliji, Novi Zelandiji, Litvi, Nemčiji… In je le majhen kamenček v razvoju družbe, ki bi ga morali na hitro pozdraviti in se nato naprej lotevati večjih problemov.
Domendo
05. 11. 2019 12.38
+4
Kdo vas je pa prepričal, da ste tako prepričani da je statistika točna? in kaj je to nižja povprečna izobrazba.? Ker vi z višjo povprečno izobrazbo pravite, da bo ženska v krilu na semaforju dobrinesla kamenček k razvoju družbe potem tisti z nižjo povprečno izobrazbo lahko trdijo da bo tudi lik ženske v krilu na semaforju za delo na cesti doprinesla boljše ceste.
Cervantes Saavedra
05. 11. 2019 15.34
-3
Tisto o izobrazbi volilcev govorijo statistike. Zato ima desnica svoja glavna oporišča na podeželju (celo med 2. svetovno vojno je bila odkrito sovražna do slovenske protiokupatorske mestne inteligence) in enako je Cerkev v zgodovini bila proti izobrazbi (razen nadzirani od nje), knjigam (celo bibliji) v domačem jeziku, brezplačni šoli... Žal je tako, pa tudi meni to ni všeč.
NA LEVO ni OK
05. 11. 2019 10.40
+11
Bratuškova res nima kaj pametnejšega za počet. S takimi be da ri ja mi se ukvarja za pomembne zadeve pa tava v temi. Upam, da bodo kmalu volitve in se z njenimi glupostmi ne bomo več ukvarjali.
zmago56
05. 11. 2019 10.56
+5
Verjetno bi imela tudi kaj drugega za počet, toda za pametnejše početje rabiš pametnejšo glavo.
Master81
05. 11. 2019 14.04
-3
Marsikdo bi rabil pametnejšoo glavo... Poglej v tisto stvar, ki ji pravimo ogledalo.
aljana
05. 11. 2019 10.25
+10
Pri milem bogu ne razumem- ali bo to kaj izboljšalo prometno varnost, da zgubljamo čas? Imamo pa zelo veliko dela, ki bi dejansko izboljšalo prometno varnost, pa ga ne opravimo. tehnično vlado stroke potrebujemo, ne pa všečnih obrazkov politike.
peresni
05. 11. 2019 10.24
+11
najboljši bi bil dodan lik zmikavta s prevezo čez oči...to je eden najosnovnejših likov Slovencev v politiki, gospodarstvu in tudi v zasebnem življenju. Za nemarneže ala Jelinčič pa lahko ponekod dodamo tudi lik pujsa. Da seveda zopet ne užalostimo krščanarje, pa ponekod damo lik fara - ampak z otrokom v kolenih - da ga ne bi zamenjali za lik ženske.