Slovenija

Generalni direktor policije po opozorilu stroke branik samostojnosti policije

Ljubljana, 23. 02. 2023 16.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Policijska stroka ob vsaki menjavi na čelu policije opozarja na nujnost strokovnega delovanja direktorja policije. Tega sicer imenuje vlada, a mora biti prvi policist v svojih odločitvah neodvisen. Če minister v svojih usmeritvah presega zakonska pooblastila, ga je dolžan na to opozoriti, opozarja Andrej Sotlar s Fakultete za varnostne vede. Tudi dosedanji v. d. generalnega direktorja Policije Boštjan Lindav pravi, da je glede zagotavljanja neodvisnosti dela Policije pričakoval več. Za SDS je medtem menjava na čelu policije politizacija pod krinko depolitizacije, za NSi pa imenovanje poslušnih kadrov.

Vlada je danes, le dva dni po imenovanju novega notranjega ministra Boštjana Poklukarja, na njegov predlog razrešila Boštjana Lindava s čela policije in na njegovo mesto kot vršilca dolžnosti direktorja imenovala Senada Jusića.

Dekan Fakultete za varnostne vede Andrej Sotlar izpostavlja, da daje zakon vladi pravico imenovanja generalnega direktorja policije. "Minister predlaga osebo, ki je prestala izbirni postopek, seveda pa je to oseba, ki jo minister izbere zaradi njene kompatibilnosti. Ali gre za politično ali kakšno drugo kompatibilnost, niti ni ključno," je ocenil Sotlar.

Čeprav policisti ne smejo biti člani političnih strank, so na koncu še vedno le ljudje in tudi generalnim direktorjem policije so neke stranke lahko bližje kot druge, je zapisal. "Pomembno je, da jih njihov politični nazor ne ovira pri odločitvah, ki morajo biti striktno strokovne in zakonite. Če je treba, morajo biti sposobni tudi ministru povedati, da/če je prestopil meje normalnega usmerjanja policije in posegel v policijsko avtonomijo," je izpostavil.

Podobno je že ob odstopu Poklukarjeve predhodnice Tatjane Bobnar opozoril strokovnjak za vprašanja varnosti na Fakulteti za varnostne vede Miroslav Žaberl. "Generalni direktor policije ne sme biti v enakem položaju kot ostali uradniki, ker je policija nekaj posebnega in ker potrebuje operativno samostojnost. Prvi branik operativne samostojnosti pa je generalni direktor," je tedaj izpostavil.

Žaberl, ki se ga je sicer omenjalo tudi kot možnega kandidata za novega notranjega ministra, je tedaj dejal še, da da je ločnica med delom notranjega ministra in generalnega direktorja policije jasno ločena z zakonom, minister sme dajati obvezne usmeritve in navodila, ne sme pa se vpletati v konkretne operativne postopke.

Boštjan Lindav
Boštjan Lindav FOTO: Bobo

Direktor uprave kriminalistične policije David Antolovič je v sobotnem intervjuju za Delo navedel, da so vse funkcije v policiji strokovne, ne politične. Policija mora biti neodvisna, ker izvaja zakon in ne izvršuje politike, kot nekateri drugi organi, meni Antolovič. Ker so policisti karierni uradniki, politika tudi ne more kadrovati v policiji, je dodal.

Ob tem se je mandata prejšnje vlade zaradi intenzivnega političnega kadrovanja spominjal kot najmračnejšega obdobja policije. V spremembi oblasti in imenovanju Tatjane Bobnar za notranjo ministrico in Boštjana Lindava za prvega policista so po njegovih besedah mnogi policisti videli olajšanje, ti občutki pa se po njegovem mnenju zdaj vračajo.

Minister Poklukar je sicer danes dejal, da se je za Jušića odločil, ker si je želel v ekipi kariernega policista, ki prihaja s terena. Glede ostalih menjav v policiji pa je navedel, da vsaka sprememba na vrhu prinese tudi nove menjave. Tako verjame, da si bo tudi novi v. d. generalnega direktorja policije Senad Jušić izbral ekipo, s katero bo lahko delal, kot si jo je tudi sam.

Lindav: Verjel sem, da smo dosegli zrelost in razumevanje, da je treba policiji zagotoviti neodvisnost

Boštjan Lindav medtem ocenjuje, da to mesto zapušča z dobrimi rezultati in da so policijo vodili v pravo smer. "Ko sem prevzel vodenje policije, sem trdno verjel, da je naša družba, po preizkušnjah zadnjih let, dosegla stopnjo zrelosti in razumevanja, da je treba policiji zagotoviti samostojnost in neodvisnost dela. Ugotavljam, da sem v tem pogledu očitno pričakoval preveč," je zapisal v izjavi ob svoji razrešitvi.

Odločitev vlade je sicer zanj pričakovana. "Še posebej ob dejstvu, da vlada kljub temu, da sem izpolnjeval vse formalne pogoje in sem bil edini kandidat, gradiva o mojem imenovanju za polno funkcijo ni uvrstila niti na dnevni red," je v današnji izjavi za medije dejal Lindav.

V pisni izjavi ob razrešitvi je sicer pojasnil, da je ob odločitvi za prevzem funkcije to sprejel z največjo mero odgovornosti in jasno vizijo, v kateri je bilo na prvem mestu ponovno udejanjenje policije kot strokovne in politično neodvisne organizacije. "To niso bile le naše besede, temveč smo temu tudi dejansko sledili," je ocenil. "Kajti depolitizacija niso samo besede, štejejo zgolj dejanja, ta pa tega ne kažejo ravno," je izpostavil Lindav.

Na novinarsko vprašanje, ali je bila njegova menjava na čelu policije storjena na željo premierja Roberta Goloba ali novega notranjega ministra Boštjana Poklukarja, pa je odvrnil, da je to vprašanje zanju. Zatrjuje pa, da so z ekipo ob nastopu funkcije resno vzeli depolitizacijo in sprejemanje ukrepov na tem področju ter se z vso odgovornostjo lotili naloge. "Tukaj je večji del dela opravljen, razen če si kdo drug mogoče kako drugače predstavlja depolitizacijo," meni.

Tudi sicer so si zadali številne naloge in po njegovem mnenju policijo, v tem sicer kratkem času, vodili v pravo smer. "Nenazadnje se je v tem času močno dvignilo zaupanje v policijo in policiste, na to sem izjemno ponosen. Tega ne bi mogel doseči sam, zato se ob tej priložnosti zahvaljujem vsem svojim najožjim sodelavkam in sodelavcem. Še zlasti pa vsem policistkam in policistom, ki vsak dan na terenu ali v pisarnah zavzeto služijo ljudem in jim zagotavljajo visoko stopnjo varnosti," je še dodal Lindav.

Dosedanji v. d. generalnega direktorja policije je danes pozdravil tudi odreditev parlamentarne preiskave, ki bo ugotavljala morebitno politično odgovornost nosilcev javnih funkcij zaradi suma nedopustnega političnega vplivanja na delo policije in drugih avtonomnih državnih organov tako v tretje času vlade prvaka SDS Janeza Janše kot tudi Golobove vlade. Če bo pri tem kot priča tudi povabljen na zaslišanje pa bo vse okoliščine pojasnil "brez dlake na jeziku", je napovedal.

Vlada je Lindava, ki je bil za v. d. generalnega direktorja ob začetku mandata aktualne vlade imenovan na predlog prejšnje ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar, razrešila danes. Na predlog novega notranjega ministra Boštjana Poklukarja je na to mesto imenovala Senada Jušića, ki mu je Lindav danes zaželel vso srečo "v tej izjemno zahtevni vlogi". Imenovanje Jušića je sicer zanj presenečenje, a poudarja, da je to odločitev ministra, sam pa kot karierni policist spoštuje odločitve nadrejenih. "Seveda pa opozarjam, če so te odločitve sporne, s tem nimam težav," je še dodal Lindav, ki se po odhodu s čela policije vrača v Tacen.

Za SDS menjava na čelu policije politizacija pod krinko depolitizacije, za NSi imenovanje poslušnih kadrov

V opozicijskih SDS in NSi so medtem kritični do menjave na čelu policije. Predsednik SDS Janez Janša je v današnjem odzivu v DZ tako menjavo na čelu notranjega ministrstva kot tudi na čelu policije označil za nadaljevanje politizacije slovenske policije, s čimer vlada premierja Roberta Goloba po njegovem mnenju dela ravno obratno, kot govori.

Janez Janša
Janez Janša FOTO: Bobo

Več menjav na čelu policije se je sicer zvrstilo tudi v času prejšnje vlade pod vodstvom Janše. Tretja Janševa vlada je tako ob nastopu mandata 13. marca 2021 na svoji prvi seji s funkcije generalne direktorice policije razrešila Tatjano Bobnar in na ta položaj imenovala Antona Travnerja, sprva kot vršilca dolžnosti, nato pa ga je junija imenovala za generalnega direktorja policije s polnim mandatom. Travner je sicer odstopil 14 dni za tem ob hišnih preiskavah kriminalistov Nacionalnega preiskovalnega urada, med drugim pri takratnem gospodarskem ministru Zdravku Počivalšku, zaradi nabav opreme, potrebne ob epidemiji novega koronavirusa. Funkcijo generalnega direktorja policije je za tem kot vršilec dolžnosti naslednjega pol leta opravljal Andrej Jurič, nato pa je vlada na ta položaj imenovala Antona Olaja. Ta je funkcijo zasedal do nastopa mandata Golobove vlade, ki je Olaja na prvi seji razrešila s položaja in kot vršilca dolžnosti imenovala Lindava.

Kritični so tudi v NSi, kjer menijo, da bo minister Poklukar "čistilec kadrov, ki vladajoči koaliciji niso všeč". "Očitno je zamenjal strokovnjaka s poslušnim kadrom, uradnikom, ki bo še bolj odvisen od svojih nadrejenih," je v DZ dejala poslanka Vida Čadonič Špelič. Kot je še poudarila, je policija strokoven organ, od njenega dobrega dela pa je odvisna varnost in vsakodnevno življenje ljudi. "Pred volitvami je Svoboda obljubljala strokovnost, zdaj pa očitno šteje pridnost, poslušnost, lojalnost," je dejala Čadonič Špelič.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (207)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

M_teoretik
24. 02. 2023 09.50
Nč več špricanja z vodno popopranim topom, brez uporabe pretirane sile!?
Jožica51
23. 02. 2023 21.58
+0
Hvala za izbor
flexi22
23. 02. 2023 20.42
+3
A res ne premoremo slovenskega kadra ?? Se vračamo v 90-ta . Zakaj pa ne zaposlimo enega šerifa iz ZDA ki bi naredil red
Petur
23. 02. 2023 20.24
-7
položnice bodo ostale,kvečjemu višje.le da se ne bodo tako sramotno obnašali kot janšarija.
Vinkll
23. 02. 2023 20.19
+4
Ajde jugonostalgiki gledat oddajo tarčo in rabote kriminalca gholobha na balkanu
Sickk 2
23. 02. 2023 20.17
-2
A morete nujno dt usakic sliko face od ivana??
Morgoth
23. 02. 2023 20.19
+3
Če so obsedeni z jim, tako kot kletar Brakedirt...
Brakedirt
23. 02. 2023 20.22
-9
Sickk 2
23. 02. 2023 21.27
-1
Ja na trstenjakovi bela izdajalska smet...
rovte
24. 02. 2023 08.39
Brakedirt
23. 02. 2023 20.14
-3
a je obsojenec res mislil da bodo pustili na polozajih tiste ki jih je sam nastavil? sedaj se pa dela zgrozenega. hinavec rdeci.
Morgoth
23. 02. 2023 20.13
+4
Sramota, zdaj bodo turki vodili policijo...
Brakedirt
23. 02. 2023 20.27
-6
Jožica51
23. 02. 2023 20.13
+2
Karniolus
23. 02. 2023 20.12
+2
Zelo eksotična odločitev!
wsharky
23. 02. 2023 20.10
+0
z dnem ko se je slovenija rešila diktatorja Hojsa in desetarja JNA Janše mirno spim
Dark Knight
23. 02. 2023 20.09
+4
komentator frenk7 pooseblja vso negativno selekcijo na levem polu.
Brakedirt
23. 02. 2023 20.15
-2
ti pa poosebljas obsojenca in 30 let nabijas v prazno brez ucinka.
mariborviola
23. 02. 2023 19.49
+3
Kako lahko pajaci uničujejo strokovnjake
biggbrader
23. 02. 2023 19.38
-1
Odkar nas majstr Poklukar varuje, mirno spim !
Matiy
23. 02. 2023 19.38
+6
Eno ko je bila glasna so že zamenjali, tebe pa še bodo če ne boš prdel po nareku..
cakra
23. 02. 2023 20.08
+5
biggbrader
23. 02. 2023 19.25
+6
Bobnarca pa na bowlingu !
biggbrader
23. 02. 2023 19.21
+7
Kaj pa nadpolicaj, dr.dr. Milović ? Ali bo ostal brez vidne funkcije ?
dartford
23. 02. 2023 19.16
+16
A Slovenca ni bilo nobenga na razpolago ???
biggbrader
23. 02. 2023 19.23
+2
Castrum
23. 02. 2023 19.30
+8
Slovenci smo v uniformah leta 1991 v samo desetih dneh rešili problem. Ok?
wsharky
23. 02. 2023 20.14
+0
castrum nič niste rešili, rešili so italijani in avstrici, ki so rekli 'basta' ob naših mejah se ne bo streljalo in še nekaj Srbija ni imela interesa v Sloveniji, oni so imeli interes v okolici Knina in Vukovarja in Bosne, kjer so imeli njihove, ki so tam živeli
biggbrader
23. 02. 2023 19.13
+8
Piciklisti lahko prvega marca posodite picikle penzionistom, saj jih sami ne smete več uporabljati !
2fast4
23. 02. 2023 19.09
+7
branik v podobi nevretenčarja z nameščeno fedro namesto vrata... kjer se odloča za poklic policista sedaj je idi jot...