Slovenija

Lindavov podpis na dokumentu, o katerem ni vedel nič

Ljubljana, 27. 02. 2024 14.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
447

Upokojeni policist in nekdanji prvi mož Policije Boštjan Lindav je, kot kažejo dokumenti, krivo pričal pred parlamentarno preiskovalno komisijo. To dokazuje njegov podpis na dokumentu, ki smo ga od ministrstva za notranje zadeve pridobili v skladu z dostopom do informacij javnega značaja. Lindav je namreč trdil, da papirji o zaposlitvi policista, ki naj bi jo zahteval neformalni Golobov svetovalec Miloš Njegoslav Milović, niso prišli do njega, toda dokumenti razkrivajo, da je na predlogu za ponovno zaposlitev omenjenega policista njegov podpis.

"Bivša ministrica je jasno povedala, da bi taka zaposlitev predstavljala kadrovsko korupcijo in tam smo zgodbo zaključili, januarja sem bil ponovno klican, da bi zdaj še enkrat probal to speljat. V času mojega mandata papirji do mene niso prišli,"  je pred komisijo pričal nekdanji prvi mož policije Boštjan Lindav

Nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar in nekdanji v. d. generalnega direktorja Policije Lindav sta oktobra lani pred preiskovalno komisijo v DZ, ki preiskuje politično vpletanje v delo Policije,  pojasnjevala o domnevnih kadrovskih pritiskih s samega vrha vlade. Kot je dejala Bobnarjeva, je neformalni svetovalec premierja Roberta Goloba, Miloš Njegoslav Milović, zahteval, da v Policiji zaposlijo nekdanjega policista kot dodatnega varnostnika pri predsedniku vlade. 

Nekdanjega policista bi morali sicer najprej – preden bi začel delati kot član ekipe varnostnikov – znova zaposliti na Policiji, kjer pa avgusta 2022 ni dobil soglasja za zaposlitev, kar prav tako izhaja iz dokumentov, ki smo jih prejeli. S klicem Milovića je bil seznanjen tudi Lindav, ki pa je v pričanju pred preiskovalno komisijo dejal, da dokumentacije o tem ni prejel. "

To pa, kot kaže, ne drži. Na ministrstvo za notranje zadeve smo naslovili prošnjo za dostop do informacij javnega značaja. Zanimala nas je dokumentacija, ki se nanaša na (ponovno) zaposlitev policista, čigar ime je znano našemu uredništvu. Zaprosili smo za predlog pogodbe o zaposlitvi in ostalo dokumentacijo, povezano z njegovo zaposlitvijo. Med dokumenti je tudi predlog o zaposlitvi v Policiji, natančneje v Centru za varovanje in zaščito, datiran z 20. 1. 2023. S podpisom, da se policist "ponovno zaposli za nedoločen čas na Ministrstvu za notranje zadeve, v Policiji, CVZ, Referatu za zunanje varovanje objektov na delovno mesto 'policist SR - NMD' (šifra DM 70951)" pa soglaša prav takratni v. d. generalnega direktorja Policije Boštjan Lindav. Podpis torej dokazuje, da so dokumenti prišli do Lindava, saj jih se sam podpisal. 

Predlog za ponovno zaposlitev v Policiji, ki ga je podpisal Boštjan Lindav
Predlog za ponovno zaposlitev v Policiji, ki ga je podpisal Boštjan Lindav FOTO: 24ur.com

Od Lindava smo želeli pridobiti odziv, vendar zadeve za naš medij ni želel komentirati. Je pa za Siol prek odvetnika sporočil, da je na objavljeni fotokopiji dokumenta dejansko njegov podpis, česar pa nikoli ni zanikal. "Navedeni dokument predstavlja podlago, da se začnejo določeni postopki, ki jih mora delodajalec izvesti pred zaposlitvijo posameznika, med drugim je to v Policiji tudi varnostna preveritev posameznika, zdravniški pregled in vrsta drugih opravil. Edini dokument, ki ima pravno formalno veljavo za zaposlitev v Policiji, je 'pogodba o zaposlitvi' in tak dokument kakor tudi dokument za premestitev iz Policije v Kabinet predsednika vlade, nikoli nista prišla do mene in ju nisem nikoli podpisal. S tega stališča je poročanje spletnega portala 24ur.com zavajajoče in ponovno namenjeno zgolj moji diskreditaciji," je zapisal Lindav.

Lindav je v prvi polovici meseca naznanil svojo predčasno upokojitev, ki jo je pojasnil v pismu za javnost. "Kar sem decembra 2022 zapisal v svojem poročilu predsedniku vlade, drži, za vsemi zapisanimi in izrečenimi besedami stojim. Brez pomisleka sem svoje doživljanje izpovedal na preiskovalni komisiji oktobra 2023. Kljub temu, da so že takrat do nas tako ali drugače prihajale informacije, da naju bodo z bivšo ministrico za notranje zadeve zaradi pričanja uničili in medijsko oblatili, sva povedala, kar je bilo treba povedati." Dejal je, da se proti njemu in bivši ministrici Tatjani Bobnar v  zadnjem letu vodijo akcije "diskreditacije, manipulacije in laži ter dokončna profesionalna likvidacija".

Predsednik vlade je Lindava in Bobnarjevo obtožil laganja pred komisijo. Proti Lindavu naj bi bili vloženi dve kazenski ovadbi, ena od teh se nanaša prav na sum krive izpovedi pred komisijo in posledično kršenje kazenskega zakonika. Lindav je za Dnevnik potrdil informacije, da ga je vodstvo Policije v začetku februarja nameravalo odpustiti, vendar jih je s svojo odločitvijo o upokojitvi prehitel. 

Prve težave Lindava so se sicer pojavile že v času vlade Janeza Janše, ko ga je vlada razrešila s položaja direktorja Uprave kriminalistične policije. Takrat je pristal v Tacnu, od koder pa ga je na mesto vršilca dolžnosti prvega policista postavila Golobova vlada. Toda Lindav ni dobil polnega mandata, temu pa je sledil javni spor med njim in Bobnarjevo na eni ter predsednikom vlade na drugi strani. Lindav je pred upokojitvijo delal na PP Škofja Loka.

KOMENTARJI (447)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Darko32
28. 02. 2024 12.47
+0
Ta primer samo kaže koliko lahko državljan zaupa v pošteno delo POLICAJEV in nič drugega. Če si sami med seboj ponarejajo podpise ni hudič, da nebodo dokazov ponaredili tudi enemu revčku, ki nima denarja za obrambo. Slednjemu še toliko bolj z veseljem, ker vedo, da se jim nebo nič zgodilo.
Ianis Rushiti
28. 02. 2024 12.10
+7
ko sem prebral, da je janez albanski sklical izredno sejo na temo korupcije, sem se skoraj v hlače od smeha. pa vi resno mislite, da je narod poponoma gllup? resno mislite, da enake buddale kot jih imate v stranki s spominom zlate ribice mendrajo to Slovenijo? jok sds-ovčki tepčke, ki ji lahko v nedogled farbate imate samo v vaši stranki. stranka kjer moraš podpisati večno zvestobo albansko grasupeljskem heroju. pač v maniri KPJ, ki jo janez edino pozna. enkrat koommunajzl vedno koommunajzl.
Ianis Rushiti
28. 02. 2024 11.59
+9
sds ruralci, vas poganjajo samo vaši trahtorji, šmarnica in čista nerafinirana žlehtnoba
Ianis Rushiti
28. 02. 2024 11.51
+7
"Je pa za Siol prek odvetnika sporočil, da je na objavljeni fotokopiji dokumenta dejansko njegov podpis, česar pa nikoli ni zanikal". vas razumem, da ste navajeni lepljen sds svojat. janez albanski še stara dokumente v "šporhetu" nekje v mariboru?
Arzen
28. 02. 2024 11.43
-5
TO JE MOŽNO SAMO V SLOVENIJI!!! Boštjan Lindav in Tatjana Bobnar, človeka katere je postavil sam Robi GOlob povesta javno težave, ki se dogajajo znotraj ministrstva (da vlada govori kaj lahko dela policija in kaj ne). Robi pa jih napade za izdajalca in izrine iz oblasti!!! JAVNO!!! PRED CELOTNO SLOVENIJO!!! JUNKL IN NIKA PA NIČ, LEVIČARJI ŠE VEDNO PLEŠEJO, SICER V OKRNJENEM ŠTEVILU :)
Maxx365
28. 02. 2024 12.14
+5
... potem pa se pojavi dokument, o katerem Lindav pred preiskovalno komisijo pravi, da nič ne ve, se pa na njem nenadoma pojavi njegov podpis. Ti kar zagovarjaj te jufkine podtaknjence, ki želijo na vse možne načine sesuti Goloba.
Whyyesno
28. 02. 2024 11.29
-4
Ka a vam je iz zemlje prsu povedat da ni vedu nic rajs povejte kolk jih vsak dan strada kot pa za enga samega cloveka govorite nonstop in sirote propagando proti sj vete komu
Ianis Rushiti
28. 02. 2024 11.29
+5
@kevrčkarji: "Je pa za Siol prek odvetnika sporočil, da je na objavljeni fotokopiji dokumenta dejansko njegov podpis, česar pa nikoli ni zanikal", ta stavek razumete? namenjeno vsem tistem, ki govorite da je ponaredek.
Diabloss
28. 02. 2024 11.53
+5
Kritikizstajerske
28. 02. 2024 11.17
+1
Itak vsi lažejo
Julijann
28. 02. 2024 11.12
-1
Tole zgleda nekako tako kot diploma Masleša.
Trakor
28. 02. 2024 11.11
-5
Hvala za dobro socialno živela vlada.
Ianis Rushiti
28. 02. 2024 11.36
+3
alenčica, moraš po stari navadi začeti stavke z "mi levičarji..." da ostaneš zvesta svojem bogatem vokabularju. janezu si spucala orodje danes?
4890
28. 02. 2024 10.58
+6
Zagovorniki pobijanja nedolžnih žensk, otrok, dojenčkov v Gazi bi radi zrušili Goloba jasno kot beli dan😉
Trakor
28. 02. 2024 11.10
+0
lepdanvsakdan
28. 02. 2024 10.43
-5
tole se pa res vidi da je slaba kopija ponaredka...zvitorepci tile levičarji
Maxx365
28. 02. 2024 12.15
+4
Hm, nekako ta tvora sektaška teorija pade v vodo, takoj ko je Lindav priznal, da gre dejansko za njegov podpis.
masai mara
28. 02. 2024 10.30
+7
Janševi mediji ne popuščajo. Diskreditacije posameznikov se nadaljujejo. Če bi tile isti mediji pisali o aferah in lažeh SDSa za druge novice ne bi bilo več prostora, toliko jih je.
1338go
28. 02. 2024 10.36
-2
Lindav je bil prisiljen v pokoj. Ne razumem, res ne. A se pišeš Ražnjatović možda? 🤣🤣🤣
Castrum
28. 02. 2024 10.26
-3
A ni malo čuden ta "papir"? Brez obeh podpisov podrejenih , čeprav je logično da se vedno najprej podpišejo podrejeni in kot zadnji nadrejeni. Pa tudi tista črta na spodnji tretjini......kot da bi bilo zlepljeno? .....ah, ma ne , saj se samo hecam😎
Ianis Rushiti
28. 02. 2024 11.27
+2
@kolostrum, a vi kevdrčkarji sploh berete članke ali samo prerisujete z listkov? "Je pa za Siol prek odvetnika sporočil, da je na objavljeni fotokopiji dokumenta dejansko njegov podpis, česar pa nikoli ni zanikal"
M_teoretik
28. 02. 2024 09.51
+0
Vso to s( r) ago gledamo , ker Golob ni Bobnarjevga ljubjenca VDja spremenil v D. Policije
Darko32
28. 02. 2024 09.35
+0
Ta primer samo kaže koliko lahko državljan zaupa v pošteno delo POLICAJEV in nič drugega. Če si sami med seboj ponarejajo podpise ni hudič, da nebodo dokazov ponaredili tudi enemu revčku, ki nima denarja za obrambo. Slednjemu še toliko bolj z veseljem, ker vedo, da se jim nebo nič zgodilo.
Arzen
28. 02. 2024 09.21
-6
KAJ VSE JE SPOSOBNA GOLOBOVA VLADA NAREDITI ZA OBSTOJ!!! KMALU BODO PREDSTAVILI DOKUMENT KAKO JE JJ PODPISAL NAKUP RAZPADAJOČE PALAČE NA LITISKI!!!
Kritikizstajerske
28. 02. 2024 11.18
+2
Bučkapaceukrmper
28. 02. 2024 09.11
+5
To je pa tko, k kao ne gledajo kva se podpisuje👌
bohinj je zakon
28. 02. 2024 09.04
+4
Zapletom ni videti konca.
Darko32
28. 02. 2024 09.02
+0
Kdor ne pozna zgodovine ne more vedeti, da je to ena izmed metod diskreditacije določene osebe. Če gledamo ni on napisal tega dopisa in tisto čačko lahko vsak pripiše zraven. Zato ne verjamem POLICAJEM, da niso mutibariči. Vemo kak opodtikajo dokaze v raznih primerih. Obtožbe pa gradijo na diskreditacijah in potem nebi enega tukaj obrnili. Zato bi se jaz vprašal kdo je vse imel v rokah ta list papirja. Bomo kar debelo pogledali, če bi vse vedeli.
M_teoretik
28. 02. 2024 09.40
+1
Darko32
28. 02. 2024 10.00
-2
M_teoretik Malo bereš in poslušaš pa je hitro jasno kaj kdo dela. Nihče me ne more prepičati, da niso tea zmožni. Zato jaz nebi toliko prodajal neko meglo tukaj in delal samohvale. Videli smo celo kako po sodnijah zapolseni skrivaj odokaze z ciljem, da prirkijejo to ali ono lumaprijo. Videli smo celo, da so oporoke skrivali in potem POLICAJI nebi enega podpisa malo frizirali. Zato verjamem LINDAVU. Žal