Slovenija
Oglas

Liniment – stara francoska receptura za nego dojenčkove ritke

Ljubljana, 08. 04. 2024 09.27 | Posodobljeno pred 19 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vsak starš za svojega otroka želi najboljše. Ko govorimo o negi kože, to pomeni izbiro izdelkov, ki vsebujejo kakovostne sestavine, brez barvil, parfumov in drugih snovi, ki lahko dražijo nežno otroško kožo.

Dr. Gorkič

Kaj je liniment?

Liniment je mešanica apnene vode in rastlinskega olja, običajno olivnega. Ima ključno vlogo pri tvorjenju pregrade, ki ščiti dojenčkovo kožo pred draženjem, ki ga povzročata urin in blato. To naravno in nežno emulzijo so v zgodovini uporabljali za nego opeklin. Danes se uporablja predvsem za vlaženje, čiščenje in nego kože ob menjavi pleničk in preprečevanje rdečine na dojenčkovi ritki.

Zakaj uporabljati liniment?

Dojenčki in manjši otroci urinirajo 6- do 12-krat na dan. Urin ima pH okoli 6 (rahlo kisel). Čeprav pleničke vestno menjamo, ko so polulane, je koža vseeno kar nekaj časa v stiku z urinom, to pa lahko povzroči draženje in rdečino.

Zahvaljujoč dvema komponentama, apneni vodi in rastlinskemu olju, izdelek s svojo oljno teksturo olajša odstranjevanje blata s kože. Apnena voda pa zaradi bazičnega pH-ja nevtralizira kislost izločkov, ki lahko dražijo občutljivo dojenčkovo kožo. Liniment se tako uporablja za čiščenje in zaščito kože dojenčkove zadnjice pred zunanjimi vplivi in dehidracijo.

Kako uporabljati liniment?

Liniment uporabimo za čiščenje dojenčkove zadnjice brez izpiranja. Ker je liniment mešanica dveh faz, oljne in vodne, je pomembno, da plastenko pred uporabo pretresemo, da se obe fazi premešata. Pred menjavo plenice si umijte roke. Na bombažno blazinico nalijte malo linimenta in očistite urin in blato od spolovila proti zadnjici. Postopek ponovite, da je zadnjica čista. Za tem ne izpirajte dojenčkove zadnjice. Namestite svežo plenico in to je vsa umetnost.

Kdaj se uporaba linimenta odsvetuje?

Liniment ne zdravi pleničnega izpuščaja, pravzaprav uporaba v tem primeru ni priporočljiva, saj lahko apnena voda poslabša rdečino pleničnega predela. Če pri svojem otroku opazite rdečico pleničnega izpuščaja, je pomembno, da se o zdravljenju posvetujete z zdravnikom.

Da preprečite plenični izpuščaj, pogosto menjajte plenico, zlasti po odvajanju blata. Po kopanju otrokovo zadnjico dobro osušite ali celo pustite, da se suši na zraku 1–2 minuti.

Kako izbrati kakovosten izdelek za nego kože?

Pri izbiri kakovostnega naravnega izdelka je pametno preveriti seznam sestavin. Čim krajši je seznam, bolj naraven je izdelek. Po tradicionalnem receptu je liniment sestavljen iz treh sestavin: apnene vode, olivnega olja in konzervansa. Kar se tiče olivnega olja, se prepričajte, da gre za deviško oljčno olje (hladno stiskano) in da ni mešano z drugimi olji.

Če izberete organski izdelek, izberete izdelek, ki bo nežen do kože vašega otroka.

Dr. Gorkič

Za kaj se še lahko uporablja liniment?

Čeprav se liniment najpogosteje uporablja ob menjavi otroških plenic, ga lahko uporabljate tudi za številne druge stvari, vključno z nego kože.

- Vlaženje in nega bradavic: če dojite, lahko liniment učinkovito pomaga proti suhim in razpokanim bradavicam. Pred ponovnim dojenjem izdelek obrišite z bradavic.

- Odstranjevanje ličil: liniment je masten, nežen izdelek, ki učinkovito odstrani ličila s kože in oči.

- Odstranjevanje temenic: liniment pred kopanjem masirajte v lasišče, po kopanju pa z za to namenjenim glavničkom odstranite temenca.

Dr. Gorkič

Liniderm

Ekološko certificirana emulzija olivnega olja in apnene vode Liniderm je namenjena čiščenju in zaščiti kože ob menjavi plenic. Zaradi hipoalergene sestave je primerna tudi za občutljivo kožo dojenčkov.

Liniderm na koži oblikuje zaščitni film, ki prispeva h krepitvi zaščitne plasti kože (kožne pregrade), k ohranjanju naravnega pH kože ter k preprečevanju in blaženju rdečine.

Liniderm vsebuje sestavine visoke kvalitete iz ekološke kmetijske pridelave:

deviško olivno olje neguje in ščiti kožo

apnena voda ohranja naravni pH kože

čebelji vosek omogoča tvorbo zaščitne plasti na površini kože

- emulgator rastlinskega izvora olajša vtiranje emulzije v kožo

- Liniderm na koži oblikuje zaščitni film, ki omogoča:

- krepitev zaščitne plasti kože (kožne pregrade)

- ohranjanje naravnega pH kože

- preprečevanje in blaženje rdečine

Zaradi hipoalergene sestave je primeren tudi za občutljivo kožo dojenčkov. Embalaža s pumpico omogoča enostavno uporabo, brez kontaminacije izdelka.

Liniderm lahko kupite v lekarnah in Sanolaborijih ter v spletni trgovini Dr. Gorkič, kjer je trenutno na voljo v akcijskem kompletu s To.To blazinicami.


Naročnik oglasne vsebine je Dr. Gorkič.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3