Slovenija

SDS napovedal interpelacijo, ministrica: O odstopu ne razmišljam

Ljubljana, 24. 01. 2024 12.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Poslanec Poslanske skupine SDS Tomaž Lisec je na novinarski konferenci spregovoril o vzrokih za interpelacijo zoper ministrico Emilijo Stojmenovo Duh in povedal, da po njihovem mnenju svoje delo opravlja nevestno, netransparentno in nesmotrno. Ministrica medtem ocenjuje, da nakup 13.000 računalnikov ni bil nesmotrn in netransparenten. Zavrnila je tudi očitke o neodgovornem delovanju. Kot pravi, o odstopu ne razmišlja.

Kot je izpostavil poslanec SDS Tomaž Lisec, se je ministrstvo na podlagi zakona o digitalni vključenosti odločilo za nakup 13 tisoč računalnikov. Opozoril je, da slednji nimajo operacijskega sistem, niti antivirusne zaščite, kar bo dodaten strošek, ki ostaja pod vprašajem. V teh dneh se pojavljajo številni pozivi, da se računalniki, katerih skladiščenje stane 2500 evrov mesečno, čimprej razdelijo. Postavlja se vprašanje, po kakšnem ključu bodo razdeljeni, je povedal.

Emilija Stojmenova Duh
Emilija Stojmenova Duh FOTO: Bobo

"Interpelacijo vlagamo, ker menimo, da Emilija Stojmenova Duh svoje delo opravlja nevestno, netransparentno in nesmotrno. Še več, sama ne prevzame odgovornosti, ampak jo prelaga na druge," je povedal in dodal, da se ministrica sklicuje na ministrstvo za izobraževanje, ministrstvo za delo, javni sklad, posredno občine in celo šole. "Navaja, da je nakup odgovoren, ker da ima za podlago sistemski zakon, ki naj bi vzpostavil mehanizem za razdeljevanje," je razložil Lisec in dodal, da je namesto vzpostavitve mehanizma slišati, da v poslanski skupini Gibanje Svoboda pripravljajo nov zakon, da bo ta mehanizem za razdeljevanje sploh lahko zaživel. 

Lisec je tudi spomnil, da je Poslanska skupina predhodno vložila zahtevo za sklic skupne nujne seje Odbora za notranje zadeve in Odbora za izobraževanje, a sta Tereza Novak in Robert Janev to zahtevo zavrnila. "Tereza Novak je v odgovoru sama navedla, da je možno orodje interpelacija, za kar smo ji hvaležni," je dodal Lisec. 

"Nakup računalnikov je popolna šlamastika in fiasko, a namesto, da bi ministrica doma reševala situacijo, je odšla v Davos. Na interpelaciji bomo predsednika vlade pozvali, da premisli, ali je Stojmenova Duh še sposobna za to funkcijo," je še povedal in dodal, da pričakujejo in predlagajo, da zaradi vseh navedenih okoliščin odstopi. "Namreč, dlje kot bo ministrica na položaju, dlje se bo kazala rdeča nit te vlade, to pa je neodgovornost, netransparentnost in korupcija," je sklenil.

Vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj je v izjavi za medije dejal, da interpelacije še niso dobili v podpis, jo pa podpirajo. Na sejah komisije DZ za nadzor javnih financ so namreč po njegovih besedah dokazali, da je bil nakup računalnikov negospodaren, nenačrtovan in netransparenten. Hkrati meni, da se na ministrstvu norčujejo iz vseh upravičencev do teh računalnikov, saj je bilo do sedaj razdeljenih le 39. Interpelacija pa bo priložnost tudi za pretresanje dosedanjega dela ministrice in njene ekipe. "Narejenega ni bilo veliko," je dodal.

Stojmenova Duh zavrača očitke

"Samo interpelacijo težko komentiram, ker ta še ni vložena," je danes v izjavi za nekatere medije dejala Stojmenova Duh. Kot je ponovila, se je veseli, saj bodo preko nje lahko javnosti podrobno predstavili vse dosedanje dosežke ministrstva. Na vprašanje, ali še uživa zaupanje premierja in koalicijskih partneric, je odgovorila, da v koaliciji od nje zaenkrat še nihče ni zahteval kakršnega koli odstopa.

"Zakaj bi razmišljala o odstopu, saj izpolnjujem svoje zakonske obveznosti. Če bi vsi ministri, ki izpolnjujejo zakonske obveznosti, odstopali, potem ne vem, kdo bi bil v vladi," je dejala.

Kot je pojasnila, nesmotrno pomeni nepremišljeno oz. nenačrtno, medtem ko je sama že na prvi predstavitvi pred matičnim odborom povedla, da je med njenimi prioritetami spodbujanje e-vključenosti. "E-vključenost zajema dostop do interneta, računalniške opreme ter znanja in kompetenc. Torej je zelo premišljeno in zelo načrtno," je poudarila.

Ob tem je pojasnila, da so na ministrstvu sredstva za projekte e-vključenosti načrtovali že leta 2022 v okviru priprave proračuna za leto 2023. V okviru teh projektov načrtujejo tudi vzpostavitev računalniškega sklada, preko katerega se bo izposojalo računalniško opremo, s tem skladom pa bo upravljal Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS.

Računalniki bodo vključeni v sklad

Nabavljeni računalniki bodo vključeni v ta računalniški sklad, vendar še ni bila sprejeta uredba, ki ureja mehanizem razdeljevanja računalnikov. Mehanizem bi sicer moral biti vzpostavljen do 1. januarja letos. Ministrstvo za digitalno preobrazbo je bilo po pojasnilih ministrice po zakonu zadolženo, da skladu zagotovi opremo. "Časovnica je bila tukaj jasna, da je do 1. januarja vzpostavljen sklad in zato smo morali zagotoviti tudi opremo za delovanje tega sklada. Nikjer ni bilo rečeno, nikjer ni bilo obljubljeno, da bo oprema, ki je bila zagotovljena, tudi razdeljena 1. januarja," je bila jasna ministrica.

Ob tem je zagotovila, da bo oprema razdeljena takrat, ko bo sklad vzpostavljen, ko bo objavljen javni poziv na katerega se bodo lahko upravičenci prijavili in potem prišli do opreme, ki je na voljo.

V Svobodi so v odzivu na napovedano interpelacijo zapisali, da je ministrica že večkrat pojasnila način in namen nakupa prenosnih računalnikov. Učinkovito razdeljevanje računalnikov pa bo omogočila novela zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, ki bo sprejeta v kratkem, so dodali. Poudarjajo, da so potrebe po računalnikih bistveno večje od 13.000, "kar dokazujejo številna sporočila, ki jih ministrstvo prejema s terena".

Po zakonu je teh upravičencev 500.000, kar pomeni, da lahko opremo zagotovijo samo 2,6 odstotka upravičencem, je pojasnila Stojmenova Duh. Uredba za vzpostavitev mehanizma za razdelitev računalnikov je bila v medresorskem usklajevanju, a so zaradi majhnega števila računalniške opreme na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti izrazili željo, da se zoži skupine upravičencev.

Z ministrstvom za delo so se nato dogovorili, da se pripravi spremembo zakona o digitalni vključenosti, s katero bo kupljene računalnike dobila ožja skupina upravičencev, in sicer tisti, ki jih po besedah ministrice tudi najbolj potrebujejo. Novela zakona naj bi bila po oceni Stojmenove Duh pripravljena kmalu.

Na očitke o netransparentnosti nakupa je ministrica izrazila začudenje, glede na to, da je šlo za naročilo, ki je bilo javno objavljeno na portalu javnih naročil. Očitek o neodgovornem delovanju jo medtem zabava, saj, kot je dejala, ji ga očita stran, ki je namenila 29 milijonov evrov za digitalne bone.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (174)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

spiderrrr
29. 01. 2024 14.17
Kako je pa ta antipatična.
zdravapamet1
26. 01. 2024 10.10
Pa kaj so vsi ti strokovnjaki golobovi v bosni dobili diplome???
zdravapamet1
26. 01. 2024 10.07
s toto je nekaj narobe.....reži se ko pečena kura, tudi ko jo sprašujejo kje so računalniki...kradejo na veliko....6 milijonov je šlo za te zastarele računalnike, zdaj še mislijo kak milijonček zapraviti za windowse....bogve kake provizije milijonske so si razdelili. Pivčevo so pa mesec dni napadeli po vseh medijih zaradi pršuta.
Kostorog
25. 01. 2024 12.08
-2
Sekta Drekomešalcev Slovenije in njen dosmrtni psihopat še kar naprej konstruktivno pomagajo v opoziciji, ha, ha, ha.
Grma53
25. 01. 2024 11.50
+2
Morala in etika. Kaj je že to? V Sloveniji tega ni. Bo potrebno pogledati čez mejo.
25. 01. 2024 08.58
-3
Ta vlada je kriva za vse, po SDS-ovcih. Za poplave, za vojno v Ukrajini, sedaj še me Izraelom in Hamasom, nisem siguren, če ni kriva tudi za mrzlo vreme v ZDA.
andraa
25. 01. 2024 08.10
+2
interpelacije se veseli in jo vsi očitki zabavajo
Uporabnik1908615
24. 01. 2024 21.35
+3
ta je preavšasta da bi sploh vedela zakaj mora odstopiti
punkracij
24. 01. 2024 21.34
+3
Seveda,saj se drzi dobro plačane sluzbe kot pijanec plota.
2mt8
24. 01. 2024 21.24
+4
Kmalu pridemo ven Windows 12...ti računalniki bodo samo še za na kosovca 🤣
Jožajoža
24. 01. 2024 21.24
-4
Zakaj bi odstopila.ina podporo 1 2 milion volilcev.janšisti ,poraz boli.in to vedno bolj
Dark Knight
25. 01. 2024 16.23
+1
Spet ene cifre iz tazadnje vlečes. Spranc levaški
zdravapamet1
26. 01. 2024 10.11
G. Papež
24. 01. 2024 21.24
+3
Darko Pančev bi lahko bil naš minister za šport. Da se potem slo-mk kvote bolj pošteno razdelijo.
Nečakinja mag prava
24. 01. 2024 21.21
+7
Čimprej mora ta ministrica odstopiti.
Aijn Prenn
24. 01. 2024 21.21
+8
Tale Golob ni očitno nič preverjal kaj zaen folk so mu navlekli skupaj za ministrske funkcije.
2mt8
24. 01. 2024 21.21
+7
Jemljejo kredite in si bašejo denar v žepe, nekaj pa skozi okno. Arogantni pa tolk...za kozlat.
Lzak128
24. 01. 2024 21.15
+8
Najbolj nesposobna vlada v zgodovini Slovenije. Ministrice so več po sejmih in pa raznih brezveznih konferencah kot pa doma itd itd. Vsi sektorji stavkajo, ljudje pa dobivajo položnice za gretje po 500 EU! A se še pleše?
exdetektiv
25. 01. 2024 09.00
+3
Seveda se bo še bolj plesalo, ko bodo peči mrzle.
devlon
24. 01. 2024 21.00
+8
Nekdo bi ji moral povedat, da izpade smešno, če se nonstop reži in smehlja kot da ji ni jasna resnost situacije in da se norčuje. Naj ne bluzi o zakonskih zavezah. A racunalnike bodo razdelili tistim, ki so na socialnih bonih? Yep...oni jih pa res rabijo- si ful zelijo uporabljat sisteme z 'odprtokodnimi operacijskimi sistemi', jim bo res povisalo kvaliteto bivanja
vvvilice
24. 01. 2024 20.23
+14
Pa, kaj misli da smo tako za Luno?
vvvilice
24. 01. 2024 20.23
+15
Uf, težko bo odtrgat pujsa od korita
G. Papež
24. 01. 2024 20.17
+16
Kaj ti pomaga, če ženska izpolnjuje zakonske obveznosti, nima pa porihtanega procesorja v računalniku.