Slovenija

Ljubljana danes praznuje

Ljubljana, 14. 04. 2000 16.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na osrednji slovesnosti ob 14. aprilu- prazniku mesta Ljubljane in ob obletnici podelitve mestnih pravic Ljubljani so danes v parku ob trnovski cerkvi odkrili doprsne kipe Mateja Sternena, Ivana Groharja, Riharda Jakopiča in Matije Jame. Slavnostna govornica, ljubljanska županja Viktorija Potočnik, je ob tem povedala, da se spomenik slovenskim impresionistom pridružuje stvaritvam, ki so v zadnjih letih v Ljubljani vzpostavili načrtno kultiviranje in lepšanje prostora.

Potočnikova je ob prazniku mesta poudarila, da je na pragu 21. stoletja pomemben dialog z idejami, ki presegajo ta prostor in ta čas. Županja je Trnovo označila za domicil slovenskega impresionizma. S svojo sproščeno, ležerno, nevsiljivo in nepretenciozno arhitekturno zasnovo, ujeto v idilično naravno okolje, je ta del Ljubljane po županjinih besedah najbrž nudil pravšnje zavetje nemirnemu duhu umetnikov, zato se je četverica, katere kipe so danes odkrili, pogosto zadrževala prav v Trnovem.

Na slovesnosti so nastopili Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije, ki je zaigral 2. suito Lucijana Marije Škerjanca, in dramska igralka Jerica Mrzel.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.