Slovenija

Ljubljanska avtopralnica: 62 ur na teden, grožnje in odvzem dokumentov?

Ljubljana , 10. 08. 2022 09.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Iz znane ljubljanske avtopralnice prihajajo huda pričevanja o izkoriščanju delavcev iz Indije in nasilju nad njimi. Tujim delavcem, ki naj bi delali po 62 ur na teden za 650 evrov na mesec, naj bi ob prihodu v Slovenijo odvzeli potne liste. V družbi Amonte očitke zanikajo. Pristojni organi so ločene preglede opravili konec julija. Inšpektorji, ki so se odzvali dan po prijavi, na mestu niso zaznali nobenih kršitev. Če delavec dela 62 ur na teden in inšpekcija ne ugotovi nepravilnosti, je problem v inšpekciji, ne pa v delavcih, izpostavlja Goran Lukić iz Delavske svetovalnice. Potem ko je minister Mesec opozoril, da bi morala takšne nepravilnosti zaznati inšpekcija, je glavni inšpektor Jadranko Grlić odstopil.

Indijski delavci, ki so delo opravljali v avtopralnici, so po poročanju TV Slovenija zaradi hudih groženj pobegnili, dva sta pomoč poiskala pri Delavski svetovalnici. Bivali so v prostorih delodajalca, po pričevanju enega izmed njih pa je pomočnik direktorja tudi sredi noči vinjen prihajal v njihove spalnice. Delavcem naj bi tudi grozil, da njihov delodajalec pozna visoke in lokalne politike ter Policijo in Slovensko vojsko. Ob prihodu v Slovenijo naj bi 12 indijskim delavcem odvzeli potne liste, nazaj pa naj bi jih dobili dan pred obiskom inšpekcije za delo. Da pride inšpekcija, so v podjetju po poročanju televizije slutili že dan prej. Po končanem inšpekcijskem nadzoru naj bi jim potne liste ponovno odvzeli, prestrašeni delavci pa so poklicali policijo.

Slika je simbolična.
Slika je simbolična. FOTO: iStockphoto

Direktor družbe Amonte Semir Hajdarpašić, ki sicer ni želel pred kamero, je za TVS vse očitke zanikal. Prepričan je, da gre za poskus skupinskega izsiljevanja tujih delavcev, saj pravi, da so vse od začetka izražali zadovoljstvo nad delovnimi pogoji, nato pa kar naenkrat zahtevali višje plače in izginili. Ocenjuje, da so delavci podjetje izkoristili za nadaljevanje poti proti severu Evrope. Kot so še poročali, so finančna uprava, inšpektorat za delo in Policija konec julija ločeno opravili nadzor v podjetju, a postopki še niso zaključeni.

Kot so pojasnili na Inšpektoratu za delo, je v tem primeru IRSD pozval druge pristojne organe, da so skupaj opravili nadzor pri delodajalcu, vsak v skladu s svojimi pristojnostmi, in na več lokacijah: "Nadzor smo opravili takoj, ko je bil znan delodajalec, pri katerem naj bi prihajalo do kršitev. Informacije, ki jih je IRSD prejel, in so pri nas zbudile sum na trgovino z ljudmi, pa smo še isti dan, ko smo jih prejeli, posredovali za to pristojni Policiji. IRSD je pri delodajalcu opravil preglede tako s področja delovnih razmerij kot s področja varnosti in zdravja pri delu, med drugim smo preverili tudi bivanjske pogoje delavcev. Glede slednjega nismo ugotovili nepravilnosti, vsi postopki IRSD pa v tem nadzoru še niso zaključeni, inšpektorji na podlagi prejete dokumentacije nadaljujejo s pregledom in preverjajo morebitne kršitve, zato več informacij za zdaj ne moremo dati. Vsekakor pa bomo ukrepali v skladu z ugotovitvami in svojimi pristojnostmi. "

V Delavski svetovalnici kritični do inšpektorata

Po besedah Gorana Lukića iz Delavske svetovalnice "delodajalec v tem primeru očitno nekaj ve, kaj se dogaja glede morebitnih nadzorov". Kot je ocenil za 24ur.com, če delavec dela 62 ur na teden in inšpekcija pri nadzoru ne ugotovi nobenih nepravilnosti, težava očitno ni delavec, ampak inšpekcija: "Inšpektorji se skrivajo za papirji, a vedno se najdejo mehanizmi, kako ugotoviti nepravilnosti." Delodajalec se je na obisk očitno pripravil, če pa je bil na obisk inšpekcije pripravljen že preventivno, hipotetično z navidezno urejenimi papirji, tudi to marsikaj pove o delodajalcu, opozarja.

V zadnjih letih so na takšne zgodbe največkrat opozorili v Delavski svetovalnici, nekaj primerov so razkrili tudi mediji, kaj pa inšpekcija? Kot komentira Lukić, je vse skupaj tragikomično: "Življenjske zgodbe delavcev moramo učinkovito reševati, a mi nismo nadzorni organ, pri zbiranju dokazov moramo biti izredno natančni, medtem ko inšpekcijske službe očitno ne vedo, kam se obrniti. Skrbi me, kje dobivajo informacije, saj se sprašujem, kakšno vlogo ima inšpektorat, če informacije do njih ne pridejo." 

Pričakuje, da bodo inšpekcijske službe zdaj pregledale zapiske, kaj je v potencialnem neskladju, inšpekcijske službe naj uskladijo svoje delo in ukrepajo – če ne bodo ukrepali, bo ta primer dober zgled za slabe delodajalce, je sklenil.

Mesec: Inšpektorat mora obrniti metode dela, inšpekcija bi morala biti tista, ki zazna takšne zgodbe

O primeru je v ponedeljek z inšpektorji za delo govoril tudi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec. "Rekli so mi, vse je v redu, naš odzivni čas je bil en dan. Ko smo prišli tja, pa je bila stvar pospravljena. Delavcev ni bilo na delovnih mestih, nobenih kršitev nismo mogli zaznati," je povzel srečanje in dodal, da se inšpektorji zdaj ukvarjajo s tem, kako iz pričevanj delavcev sestaviti kazenske ovadbe.

Inšpektorat mora po njegovi oceni obrniti metodo dela. "Problem je, da take zgodbe vedno zaznajo nevladne organizacije in preiskovalni novinarji. Inšpekcija bi morala biti tista, ki take zgodbe zazna," je prepričan Mesec. Strinja se z Lukićem, da je treba vzpostaviti mešane inšpekcije in sistem rednega nadzora.

"Imeli smo dva taka primera. V obeh smo skozi pogovor z inšpekcijo želeli videti, kašna je njihova metoda dela in kako oni razumejo problem. Jaz sem prišel do zaključka, da ga ne razumejo," je bil kritičen. "Ne izključujem možnosti menjav na vrhu inšpekcije, predvsem pa bo treba spremeniti metodo dela," je dodal Mesec.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (561)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rok grubar
29. 08. 2022 15.19
Kot že rečeno s strani L.M. , Inšpektorat je tisti, ki mora zaznati vse nepravilnosti na vseh področjih dela. Zato dobivajo plačo. Seveda bi morali v primeru nedoslednega dela odgovarjati. Ampak to je že druga zgodba. Pri nas nihče za nič ne odgovarja
uvertura
11. 08. 2022 12.54
Kaj pa ostali delodajalci? Npr. prevozniki - splošno znano dejstvo je, da voznik vsak dan opravi iz naslov vožnje med 9 - 10 ur ter iz naslova natovarjanja/raztovaranje še dodatne 2 - 3 ure. Prijaviš neplačilo nadur na inšpekcijo, inšpektor pa ne ugotovi kršitve oz. ugotovi le, da niso bile izplačane 2 - 3 nočne ure???? Primer je evidenten na Inšpektoratu za delo v Novi Gorici.
Cene Urban?i?
11. 08. 2022 12.19
+4
Rastoder je grosist, Hajdarpašići imajo čez maloprodajo. Seveda ne govorim o bananah.
snupy1
11. 08. 2022 12.07
+4
Inšpekcija to tudi zazna a po prejemu podkupnine tudi zaključijo svoje delo. Dokazati se pa ne da ker denar v kovčku nima sledi.
peglezn
11. 08. 2022 11.56
+2
Lahko mi rečete tudi šovinist, ampak tudi jaz nisem pričakoval, da bo Jadranko oglobil Semirja ob nadzoru Gorana. Prej bi rekel, da je zaokrožila gotovina in so se vsi skupaj naredili nevedne. Lahko se pa motim in sem res samo šovinist ;-)
vomo
11. 08. 2022 11.54
+4
Zdaj smo se vsi vrgli na to podjetje..., koliko podjetij je takih in njihovih lastnikov, kateri so leta plačevali svoje delavce z minimalno plačo ali še manj. Nobena vlada ali predsednik se ni dotaknil njihovega brezupnega položaja,...zakaj ne začnemo poimensko naštevati kvazi uspešne podjetnike z vilami na morju, hribih in na najbolj prestižnih lokacijah, z jahtami katere se ne bi sramoval marsikateri stari obrtnik podjetnik z zadovoljnimi delavci... Mogoče zato, ker večina teh kvazi uspešnih podjetnikov je s pedigrejem....in si prilagodilo zakonodajo s pomočjo sodstva katero jim je vso to krajo spremenilo v ZAKONITO. Kaj pa če bi se jim to tudi ZAKONITO VZELO.... To naredi OBUPAN narod, kateri ne vidi izhoda, kako to krajo PREPREČITI.....SODSTVO
štajerc65
11. 08. 2022 11.47
+3
Inšpektorji tam prali avte pa nič videli.Ali pa niso smeli videti.
totinori
11. 08. 2022 11.28
+0
Žal se edino na tak način da služiti. S poštenim delom ni še nihče obogatel !
Uporabnik1812060
11. 08. 2022 12.53
+0
slina999
11. 08. 2022 10.19
+2
hajdarpasić, janković, grlić....sami postenjaki
Lion91
11. 08. 2022 09.41
+0
Zakaj se vsi tako čudimo? To je pač kapitalizem, ki smo si ga vsi tako želeli. To ni socijalizem. Vsak ima možnost odpret firmo in iskoriščat delavce. ZDA model po katerem smo v jugi tako hrepeneli in sedaj se zgražamo. Zakaj?
Nimasmisla
11. 08. 2022 09.17
+5
Če jim ne bi vzeli potnih listov bi že zdavnaj jo pocvirnali
jutri bolje bo
11. 08. 2022 09.14
+5
Takoj zapret, saj amo inšpektorje, naj pokažejo moč in delo po zakonu. Takoj zapret.
plavimil
11. 08. 2022 09.12
+4
Opankovičevi družinski prijatelji, ste mogoče pozabili to napisati.
Bonsa
11. 08. 2022 08.59
+7
Mislite da je to izjema? Pojdite si pogledati izkoriščanje delavcev po drugih ap, tudi v Mb. Delavci delajo po 12 hr plus, in vedno na poziv. Medtem se lastniki bogatijo. Seveda je žalostno to izkoriščanje indijcev.
jutri bolje bo
11. 08. 2022 08.43
+6
Zapret in nagnat.
jutri bolje bo
11. 08. 2022 08.42
+10
Odnos zaposlenih do strank je grozljivka. In to ne indijcev, pač pa naših, juznih bratov. Potem smo želeli govoriti s šefom, šele pptem smo jihbslišali. Govorim o lokaciji v Šiški.
fotr80
10. 08. 2022 21.53
+8
ker drzava ne zna ukrepat in take ljudi zbasat v zapor, je edina opcija, da se narod na veliko ogne tej firmi in naj propade...verjetno bo s casoma odprl novo in spet isto naredit...
srecnii
10. 08. 2022 21.51
+8
Velik kmet dela od 5-22 ure, vse dni v letu....sej za penzijo ni treba plačevat ker niti 70 let ne doživiš s takim tempom. A je vredno, no ene ej srečala pamet in so nehal kmetovat in končno živijo normalno.
fotr80
10. 08. 2022 21.50
+5
Spet je ta juzn, k misli, da je veliki bos in ne zna drugega kot v zep basat...take bi moral direkt v zapor vtaknit...
rok grubar
11. 08. 2022 11.21
+1
Tale komentar je pa totalno pritlehen. Ali so slovenski gospodarji morda kaj drugačni? Kako se že piše tista gospodarica z ribami, ki so jo pred kratkim obtoževali podobnih, če ne enakih dejanj? Kratek spomin, ali pa kratka pamet
francmar
10. 08. 2022 21.16
-10
Nevem kje je problem a ih gdo sili včasih se je delalo samo za kruh