Slovenija

Ljubljanska Snaga uradno pripojena k Voki

Ljubljana, 18. 04. 2019 10.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / M.S.
Komentarji
11

Ljubljansko javno podjetje Snaga je uradno pripojeno k sestrskemu podjetju Vodovod-Kanalizacija (Voka) iz Javnega holdinga Ljubljana. Snaga, katere dejavnost sta bila odvoz in ravnanje z odpadki, je tako prenehala obstajati kot samostojna pravna oseba, zaživela pa je družba s skrajšanim imenom JP Voka Snaga.

Iz novoustanovljene družbe so sporočili, da so zaposleni prešli na prevzemno podjetje Voka, ki se s pripojitvijo Snage s polnim imenom imenuje Javno podjetje Vodovod kanalizacija Snaga. Družbo bo vodil Krištof Mlakar, dosedanji direktor družbe Voka, podjetje pa ima sedež na Vodovodni cesti v Ljubljani. Družba JP Voka Snaga je kot univerzalna pravna naslednica prevzela vse obveznosti in pravice prevzete Snage in bo v celoti nadaljevala z izvajanjem njene dejavnosti.

Kot zagotavljajo v združenem podjetju, bodo uporabnikom zagotavljali storitve oskrbe s pitno vodo, ravnanja z odpadno vodo ter ravnanja z odpadki. Poslovali bodo na štirih glavnih lokacijah v Ljubljani, in sicer še na Cesti dveh cesarjev, kjer je Regionalni center za ravnanje z odpadki Ljubljana in Snagin poslovni kompleks, na Cesti v Prod v Zalogu, kjer je centralna čistilna naprava ter na Saveljski cesti, kjer je vodarna Kleče.

Družba JP Voka Snaga je kot univerzalna pravna naslednica prevzela vse obveznosti in pravice prevzete Snage in bo v celoti nadaljevala z izvajanjem njene dejavnosti.
Družba JP Voka Snaga je kot univerzalna pravna naslednica prevzela vse obveznosti in pravice prevzete Snage in bo v celoti nadaljevala z izvajanjem njene dejavnosti. FOTO: Damjan Žibert

Družbeniki Javnega holdinga Ljubljana so soglasje k pripojitvi Snage Voki dali februarja, glavni razlog zanjo pa je zagotavljanje kapitalske ustreznosti in finančne stabilnosti Snage, ki beleži izgubo, poleg tega pa naj bi se sinergijski učinki pripojitve po prepričanju družbenikov ljubljanskega holdinga odrazili tudi v enotnem strateškem nastopu družbe na področju komunalnih dejavnosti.

Cilj pripojitve je ob tem, kot so danes poudarili v JP Voka Snaga, ustvariti enovito družbo z vsemi obstoječimi dejavnostmi, ki bo razvojno, organizacijsko in tržno kolikor se da učinkovita. Kot enovita družba bo po pričakovanjih vpletenih delovala tudi bolj povezano in racionalno.

Zaposleni v Snagi pripojitvi nasprotovali 

Zaposleni Snagi pa so že februarja opozarjali, da pripojitev njihovega podjetja k javnemu podjetju Vodovod-Kanalizacija poteka netransparentno, neargumentirano in brez poglobljenih analiz. Zoran Janković je takrat navedbe sindikatov zanikal. 

Kot so v pismu, ki so ga naslovili na predsednika vlade Marjana Šarca, takratnega ministra za okolje in prostor Jureta Lebna in predsednika Boruta Pahorja, zapisali Svobodni sindikat Snaga, Sindikat KNSS Neodvisnost in svet delavcev, glede na potek dosedanjih aktivnosti in vsebino gradiva "zaznavajo zelo zaskrbljujoča dejstva, ki vzbujajo resne dvome o strokovnem pristopu in pomisleke glede gospodarnosti in učinkovitosti načrtovane pripojitve".

Med drugim so se spraševali, s kakšnim namenom Snaga o poteku in obliki načrtovane spremembe ni bila niti obveščena, kaj šele vključena v proces. Opozorili so tudi, da v gradivu o pripojitvi niso bile navedene nobene analize in finančni učinki, ki bi bili podprti s konkretnimi številkami, finančnimi projekcijami, oprijemljivimi podatki ali primerjavami, ki bi utemeljevali nujnost in smotrnost pripojitve Snage k drugi družbi. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Principat
18. 04. 2019 21.30
+0
mafija , ki jo potrebujemo ,,
SadButTrue
18. 04. 2019 15.31
+9
Prvi odlivi bodo povezani s spremembo logotipa, posledično vse nalepke table, dopisni papirji,............poznam jaz enega dobrega oblikovalca. Sicer rad nabije ceno, ampak bo že šel ob prilivu na šalter dvigniti.....
Desnica boli
18. 04. 2019 14.13
+2
V Kopru imajo za to podjetje Marjetica. Marjetica je lepa prispodoba, za puljenje cvetnih listov ali drugih lističev ... Cela Slovenija je za elito Marjetica. Še čudno, da je nimamo na zastavi.
rebrinho
18. 04. 2019 13.39
rebrinho
18. 04. 2019 13.37
+1
rebrinho
18. 04. 2019 13.37
rebrinho
18. 04. 2019 12.55
Primula1
18. 04. 2019 12.43
+8
Mutna posla najboljšega župana najlepšega mesta na svetu, de. Kaj pa, če se je izkazalo, da RCERO, za katerega so bila pridobljena evropska sredstva (77,5 mio EUR!), ni rentabilen in bi bilo treba evropi vrniti denar? Tako pa bo s pripojitvijo v skupni bilanci razliko prispevala voka s svojim prometom, in kar naenkrat bo RCERO rentabilen? Ena fajn tema za novinarje...
V3PI7D3
18. 04. 2019 11.53
+7
...kdaj bodo preverili, preiskali,... izčrpavanje ljubljanskih javnih podjetji? A ja sem pozabil, ni v interesu države. Se opravičujem.
Equilibre
18. 04. 2019 11.28
+3
JP voka snaga smeti koš kanalizacija marjetica sp...
Desnica boli
18. 04. 2019 12.44
+3
Marjetica je lepa prispodoba, za puljenje cvetnih listov ali drugih lističev ... Cela Slovenija je za elito Marjetica. Še čudno, da je nimamo na zastavi.