Slovenija

Ustavno sodišče zavrglo ustavno pritožbo ljubljanskih kmetov

Ljubljana, 19. 10. 2020 11.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ustavno sodišče je zavrglo ustavno pritožbo ljubljanskih kmetov zoper sklep MOL o ugotovitvi javne koristi gradnje kanalizacijskega kanala C0. Zoper isti sklep so pritožniki vložili tudi pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti in zakonitosti, ki jo je sodišče prav tako zavrglo.

Ustavno sodišče navaja, da so pritožniki z ustavno pritožbo izpodbijali sklep Mestne občine Ljubljana (MOL) o ugotovitvi nujne potrebnosti in izkazani javni koristi gradnje povezovalnega kanala C0 ter z njo povezano uporabo delovnega pasu zaradi ureditve gradbišča in transportne poti na nepremičninah v zasebni lasti. Čeprav so namreč lastniki zemljišč, naj MOL z njimi ne bi sklenila pravnega posla za pridobitev služnosti ali pravice do začasne uporabe njihovih zemljišč, niti naj teh zemljišč ne bi razlastila.

Pritožniki so zoper isti sklep vložili tudi pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti in zakonitosti. Predlagali so, naj ustavno sodišče do končne odločitve zadrži izvrševanje izpodbijanega sklepa.

Sodišče je v odločitvi spomnilo, da se ustavna pritožba lahko vloži zaradi kršitve človekove pravice ali temeljne svoboščine zoper posamični akt, s katerim je državni organ, organ lokalne skupnosti ali nosilec javnih pooblastil odločil o pravici, obveznosti ali pravni koristi posameznika ali pravne osebe.

Kmetje nasprotujejo gradnji kanalizacije.
Kmetje nasprotujejo gradnji kanalizacije. FOTO: POP TV

Pri izpodbijanem sklepu gre medtem za posamični (deklaratorni upravni) akt. Njegov namen je rešiti vprašanje nujne potrebnosti gradnje konkretnega objekta javne infrastrukture in njene javne koristi, ki bo odločilno za rešitev pravnih razmerij, o katerih bo pristojni organ na podlagi ustrezne zahteve MOL odločal v postopku za vzpostavitev pravice uporabe oziroma služnosti v javno korist.

Čeprav izpodbijani sklep opredeljuje nepremičnine, na katere se nanaša ugotovitev o nujni potrebnosti in izkazani javni koristi gradnje, to samo po sebi še ne vpliva na lastninska upravičenja pritožnikov, zlasti ne na način, ki bi imel za posledico omejitev njihove lastninske pravice, je izpostavilo sodišče. Do posega v to pravico bo lahko prišlo šele, ko bo pristojni organ odločil, da se na nepremičninah, ki so v lasti pritožnikov, ustanovi pravica začasne uporabe oziroma služnost v javno korist.

Ker torej izpodbijani sklep ne vsebuje odločitve o kakšni pravici, obveznosti ali pravni koristi pritožnikov, ne gre za posamičen akt, ki ga je mogoče izpodbijati z ustavno pritožbo. Zato je ustavno sodišče ustavno pritožbo zavrglo. Podobno zato, ker izpodbijani sklep ni predpis ali splošni akt, temveč posamičen akt, ustavno sodišče za oceno njegove ustavnosti in zakonitosti ni pristojno. Zato je zavrglo tudi pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti in zakonitosti.

Ljubljanski mestni svetniki so v začetku maja letos potrdili sklep, ki občini daje pravno podlago za sklepanje pogodb o uporabi zasebnih parcel za določen čas oziroma o ustanovitvi služnosti v javno korist. Če to zaradi nasprotovanja lastnikov ne bi bilo mogoče, bo imela občina možnost uvedbe postopka za omejitev lastninske pravice z uporabo za določen čas. Na občini pričakujejo, da bodo imeli s temi postopki za okoli 300.000 evrov stroškov za plačilo odškodnin.

Gradnja kanala C0 je del več kot 111 milijonov evrov vrednega okoljskega projekta Čisto zate, ki ga izdatno sofinancira evropski kohezijski sklad. Projekt razburja zaradi trase, ki naj bi na spornem kraku od Broda do Ježice tekla nad vodnim zajetjem, s čimer bi bila ogrožena pitna voda prebivalcev Ljubljane.

Vizjak o kanalu C0: Presoja vplivov na okolje in medresorska revizija

Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak je v odgovoru na poslansko vprašanje v DZ danes zatrdil, da se projekt gradnje kanalizacijskega kanala C0 na območju Ljubljane ne bo nadaljeval, dokler ne bo opravljena presoja vplivov na okolje. Vizjak je priznal, da je letošnja odločitev okoljskega ministrstva, da ne izvede revizije gradnje kanala C0, za katero so bile podlage pripravljene pod prejšnjim vodstvom ministrstva, "morebiti" res v javnosti povzročila "nekaj vibracij".

Pojasnil je, da je bil eden od formalnih razlogov pomanjkanje sredstev pred rebalansom, "obstaja pa še bolj pomemben vsebinski razlog". Revizija se namreč nanaša na vsebino, ki je v veliki meri že pokrita z odločitvijo Agencije RS za okolje, da je treba za kanal C0 izdelati presojo vplivov na okolje, je dejal Vizjak.

S presojo vplivov "se bo ta trasa glede na tehnične rešitve, ki so bile vmes tudi že modificirane, proučila iz vseh okoljskih vidikov, tako vpliva na podzemne vode, vodne vire kakor tudi vpliva na naravne vrednote, konkretno Naturo 2000, ki tam poteka, na nepremičnine in na vse dejavnike, 10 je le-teh, ki so povezani z vplivi na okolje", je poudaril Vizjak.

Ob tem pa ministrstvo pripravlja tudi medresorsko revizijo, s katero bodo pregledali postopek samega izbora trase za C0. "Mislim, da je to najpomembnejše - ali je bila trasa kanala C0 skozi vodovarstveno območje izbrana kot najustreznejša pro forma samo ali je pa to dejansko okoljsko in vsebinsko najustreznejša trasa," je poudaril. Dodaja, da se mu poraja dvom tako glede gospodarnosti te odločitve kot tudi sprejemljivosti do okolja.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Splice
19. 10. 2020 18.00
+2
Jast sem solastnik zemljišč na trasi, kjer so kopali, nisem se nič kregal niti se ukvarjal z vsem ali karkoli...., mi je pa bilo zanimivo, ko sem prejel pošto, oziroma povratnico, da so na mol prevzeli moje pismo ocitno o strinjanju... Nekaj cesar nisem nikoli poslal je en izmed imbecilov iz MOL poslal v mojem imenu... Ne samo v mojem imenu ampak ocitno je MOL sam sebi posiljal pisma z povratnico z imeni nas obcanov... Ko sem pisal na MOL da zahtevam da mi posljejo vsebino pisma mi niso dogovorili... Smesno
Blond James
19. 10. 2020 13.41
-3
Janša in spoki zelo dobro sodelujejo v prevarah.saj skupaj zažigajo odpadke in so dobili volitve z uvozom volivec na sms ki furajo koko po ljubljani
Splice
19. 10. 2020 17.54
+0
Tole nima veze lih z janso. Je se iz casov šarca....
vomo
19. 10. 2020 13.13
+4
Ja prvadt se bomo morali na GNOJNICO v naših PIPAH. Konc je z našo vodo, vzel nam bodo občutek varnosti, da pijemo neoporečno VODO. V primeru POTRESA, RAZNIH nesreč JE riziko zelo velik.... Pač vse delamo tako, kot to počnemo Z CORONO ,NARKOMANI-dans je cca 60 000 otrok, kateri jemljejo narkotike in TI NAJDRAŽJI nam bodo danes jutr in v naslednjih letih umrli pred našimi očmi, mi pa samo LENO GLEDAMO in ne storimo NIČ. ČAKAMO NA DRUGE KATERIH NE BO.
Luther
19. 10. 2020 13.16
-5
Najbolje uvesti diktaturo Ivana Janše in vsi problemi bodo rešeni. Ne bo narkomanov, tekla bo čista voda, ne bo več Nature 2000, ne bo več Soče in Mure (tam bodo elektrarne), ne bo več Covida in drugih bolezni, ne bo več nasprotovanja vladi. Blažen mir.
Uporabnik1977992
19. 10. 2020 13.00
-2
Končno da so nekje zgubili. Kmetje naj se vprašajo kako in kje polivajo gnojnico in gnojevko. Uničuje se podtalnica, AMONIJAK ki pri tem izhlapeva več dni pa dokazano povzroča DEMENCO.
ijsales
19. 10. 2020 13.02
+3
gnojnica se tam skoraj ne poliva, saj ni več kmetij z živino. polivanje gnojnice je strogo nadzirano in prodre samo nekaj cm v globino
Splice
19. 10. 2020 17.55
+2
Gnojnica se polije enkrat , kanalizacija vasega dreka bo puščala konstantno. Poleg tega je pa to njihova zemlja ok ..
TistoPravo
19. 10. 2020 20.54
+0
Ija in gnojnico polivajo na najvišje ležečih slovenskih kmetijah in vse do dolin...ta amonjak se sešteva, se suši v ozračje vmobliki aerosolov poleg da je zemlja prepojena.,...in potem aerosoli direktno skozi človeška usta...da o podtalnici ne govorimo.,,gnojevka se sešteva in je je v Sloveniji bistveno preveč....slovenskim kemtom so predali najbolj umazano industrijo v kemtijstvu.,,tako kot imamo najnolj umazano v obliki livarn in predelave kovin v kovinski industriji pri nas...to je to, kapiralizem
travc
19. 10. 2020 12.56
+8
Z nasimi sodniki se ve kako je tako da se bo treba obrniti na evropsko sodisce.
Luther
19. 10. 2020 13.18
-2
Nobeno demokratično sodišče ne bi razsodilo drugače.
Primius
19. 10. 2020 12.47
+4
Pa kaj tukaj mesate greznice zraven, na tem odseku, ki je sporen, so njive, ne pa hise z greznicami. US je verjetno razsodilo tako kot pise v prispevku. Bolj je zalostno to, da Jankovic ne uposteva pomislekov lastnih obcanov in volivcev. Imeli pa biste priloznost, da izberete kaj drugega. Polepsal vam je Ljubljano, zraven pa nabil parkomate, pozidal ali prodal bo kar se bo dalo. A je zgradil kak nov vrtec? Ni. Otroci hodijo se vedno v 30, 40 in vec stare objekte, ki niso vec primerni. Vsaka mala obcina je postavila nov, sodoben vrtec, Ljubljana pa tu stagnira.
Tomislava Ule
19. 10. 2020 13.26
+0
V Ljubljani se gradijo tudi šole in vrtci.
TistoPravo
19. 10. 2020 20.50
+1
Ja sj jemjasno no....to bo iz Medvod pripeljano.,...sj kaj je pa v Domžale pripeljano v Ihan, iz 6 okoliških občin šiba tja in prečka kdo ve kaj vse
iq00
19. 10. 2020 12.34
+9
so pa naivni teli kmeti da mislijo da proti občini lahko kaj dosežeš sploh če je ta občina ljubljana
ijsales
19. 10. 2020 14.28
-1
že dve leti in pol ne morejo zgraditi C0 kanala- manjka jim še 3 km.. ja in to so dosegli kmetje sami
hotchilipoper
19. 10. 2020 12.33
+7
Glas ljudi hahahahaha,kaš še hodite na volitve voli
leond1
19. 10. 2020 12.33
+12
tujci prišleki v sloveniji delajo kar hočejo še ustavno sodišče drži z balkansko mafijo
krucyfix
19. 10. 2020 12.26
+12
Hvala lepa US, lahko rešujete podkupljene politikante pred zaporom, pitne vode pa nam ne morete zaščitit!
xyxyxyxyxyxyxy
19. 10. 2020 12.18
-8
Vendar po dolgem času ena pametna odločitev. Najbrž med pritožniki ni bilo SDSovih.
ijsales
19. 10. 2020 13.00
-1
nekateri res ne morejo brez SDS. mimogrede sds in jankovič pri tem projektu lepo sodelujeta. vizjak spreminja zakon o urejanju prostora, ki bo to omogočil to in še več. praktično nova nacionalizacija po sloveniji.. naslov prispevka je napačen sodišče je samo zavrglo, ker je preuranjeno- šele ko bodo sprožene razlastitve je možno vložiti pritožbo- uradno mnenje NIJZ 31. 4 2020 - Predvidena gradnja obravnavanega povezovalnega cevovoda povzroča prav nasprotno: trajno povečuje tveganje za zdravje prebivalcev pri oskrbi s skladno in zdravstveno ustrezno pitno vodo v zadostnih količinah.
TistoPravo
19. 10. 2020 12.10
-3
Vsaka pvc kanalizacijska cev reši kar nekaj živega, od vode naprej
TistoPravo
19. 10. 2020 11.58
+1
Drgač pa, kam pa vse napol zamašene greznice iztečejo
ijsales
19. 10. 2020 13.04
+4
med brodom in ježico med nemško cesto in savo na tem območju ni niti ene greznice stalno zavajanje , ljudje pa seveda ne preverijo
gutej
19. 10. 2020 11.56
+11
Na evropsko za človekove pravice.
smlatna
19. 10. 2020 11.56
+19
od Zokija ste itak navajeni samega dreka...ga pa še pijte če ste ga že izvolili!
PotPuffer
19. 10. 2020 12.13
-3
Še zmerm ima Slovenija bolj kvalitetno vodo od povprečja po Evropi 😉😉
krucyfix
19. 10. 2020 12.27
+5
Zaenkrat še, ampak žal je to daleč od samo po sebi umevnega.
vomo
19. 10. 2020 13.15
+2
dule100
19. 10. 2020 11.54
+20
Kaj ni to vaš župan? Kdo ga je že izvolil?🥊
JApajaDAja
19. 10. 2020 12.12
+2
mariborčani, tako za nalašč...ljubljančani pa "našega" :-)
Luther
19. 10. 2020 11.51
-1
sistem je varen in zelo potreben. Tisti, ki mislijo, da je 1000 ali več greznic bolj higiensko, se varajo ali pa celo lažejo.
krucyfix
19. 10. 2020 12.32
+7
Neumnost! Kanal C0 sploh ne rešuje greznic na tem območju - če bi šlo za lokalno kanalizacijo bi šel po območju tamkajšnje poselitve. C0 še zdaleč ni edina možna rešitev za kanalizacijo z Broda in okolice in je "optimalen" samo v ozadju določenih medobčinskih poslov s kanalizacijo.
ijsales
19. 10. 2020 13.06
+4
sistem je nevaren in zelo nepotreben. gre samo za kanaliziranje eu sredstev v prave žepe in za začetek velike pozidave ( po razlastitvah) kdo tam gradi- cgp darija južne... petrol vizjak itd itd
vomo
19. 10. 2020 13.17
+3
Se ne govori o tisočih ampak o parih. je pa mislim, bolj varno imeti par greznic v določenem okolju, kot pa eno z dovodi gnojnice čez vodno zajetje.
TistoPravo
19. 10. 2020 20.47
Kukr vzameš...če nisi neposredno v bližini....pol naj teče, pravjo ....tako to gre, ko bi ljidje vedeli kaj vse se po hribih navzdol spušča iz raznih hribovskih kmetij in naselji.,,
TistoPravo
19. 10. 2020 11.51
+2
Če bo ceu puščala, ne bo nikol suše na tistih poljih....
xyxyxyxyxyxyxy
19. 10. 2020 12.20
-2
To že sedaj poskrbijo s polivanjem gnojnice.
krucyfix
19. 10. 2020 12.35
+1
> "To že sedaj poskrbijo s polivanjem gnojnice." ---------------- Kmetom na tem območju zelo gledajo pod prste. Taka in drugačna onesnaženja so se dogajala in so povzročila poslabšanje kvalitet vode. Če bi C0 enkrat začel puščat npr ob potresu, bi bila ogromna škoda za pitno vodo preden bi lahko popravili.
CrushLow
19. 10. 2020 11.46
+7
ne morš ti čez Šerifa ... žalostno kaj vse se dogaja ... ko bo edn od teh "veljakov" ostal brez ja*c bodo mogoče začel drugače razmišljat
zoran pušenjak
19. 10. 2020 11.45
+11
Vidi se v kakšni državi živimo sramota za ustavne sodnike.