Slovenija

Ljubljanski 'megavrtec': Sviz opozarja na pritiske 'pretendentke' za ravnateljico

Ljubljana, 07. 02. 2024 14.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj je danes opozoril, da je pretendentka za ravnateljico ljubljanskega "megavrtca" Barbara Novinec skušala vplivati na podpisovanje peticije za ohranitev samostojnih vrtcev v Ljubljani in tako kršila ustavo. Novinec je očitke zavrnila.

Sviz je v ponedeljek med zaposlenimi v ljubljanskih javnih vrtcih začel zbiranje podpisov pod peticijo 'Za ohranitev kakovostnih samostojnih javnih vrtcev v Ljubljani!', s katero želijo preprečiti združitev zdajšnjih 23 samostojnih javnih vrtcev na območju Mestne občine Ljubljana (Mol). Mol namreč namerava vrtce združiti v "megavrtec", ki bi imel več kot 2600 zaposlenih in več kot 13.000 vključenih otrok.

Štrukelj je na današnji novinarski konferenci opozoril, da so v sindikatu dobili namige, da je ravnateljica vrtca Galjevica Barbara Novinec, ki naj bi po združitvi vrtcev zasedla položaj direktorice "megavrtca", omejevala in ovirala podpisovanje njihove peticije. Novinčeva naj bi zaposlenim v vrtcu Galjevica za podpis peticije določila le en dan in specifičen prostor, kjer lahko podpišejo peticijo, in s tem kršila 76. člen Ustave RS, ki pravi, da je delovanje sindikata avtonomno.

Zaposlenim, ki niso člani sindikata, naj bi po Štrukljevih besedah celo prepovedala podpisovanje peticije in s tem kršila 45. člen ustave, ki vsakemu državljanu in državljanki omogoča, da lahko podpiše peticijo. "Ravnateljica je z ukazom, da lahko peticijo podpisujejo zgolj člani sindikata, posegla v ustavno pravico," je poudaril Štrukelj in opozoril, da gre pri tovrstnem dejanju za ilustracijo bodočega avoritarnega delovanja 'megavrtca'.

Mama spremlja otroka v vrtec.
Mama spremlja otroka v vrtec. FOTO: Shutterstock

Ravnateljica je zagotovila, da nikoli ni omejevala aktivnosti sindikata v vrtcu, ko to ni posegalo v dobrobit in kakovost dela z otroki. "Tudi ko imamo v vrtcu volitve oz. druge aktivnosti, za to vedno razpišemo prostor in čas in ne hodimo po oddelkih vrtcev ali v tehnične prostore zaposlenih," je navedla. "Štrukelj si je dovolil zlorabiti institut ustavne ureditve za šikaniranje in izkrivljanje dejstev bodoče direktorice centra tudi z izjavami, da ne dovolim zbiranja podpisov vsem zaposlenim, ampak samo članom sindikata (v našem vrtcu je članov sicer 19 oz. 18 odstotkov zaposlenih), kar ni bilo mogoče razbrati iz nobenega dokumenta," je zatrdila.

Sicer pa imajo ravnatelji po njenih besedah "odgovornost in pravico določiti lokacijo za zbiranje podpisov pod peticijo, prav tako pa tudi časovnico, ko gre za to, da se podpisi zbirajo med zaposlenimi v poslovnem času vrtca, kjer so sindikalni poverjeniki strokovni delavci in mora delo z otroki v oddelku potekati nemoteno". "Prav tako lahko vsi zaposleni poleg zbiranja podpisov pod peticijo v prostih vrtca oddajo podpis skladno z pozivom Sviza v prostorih Sviza, žal tudi samo v poslovnem času od 7.30 do 15.30 oz. po predhodnem dogovoru zunaj tega časa," je zapisala.

Kot je dodala, bo v vrtcu Galjevica zbiranje podpisov pod peticijo Sviza potekalo v petek med 12.30 in 13.30 v prostorih tajništva, kjer bo podpise pobirala sindikalna poverjenica Sviza Sanja Majič.

Glavni tajnik Sviza je Jankovića  pozval, naj Mol načrt o megavrtcu opusti

Štrukelj se je danes na temo združevanja vrtcev sestal z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem in ga soočil z delovanjem ravnateljice vrtca Galjevica, kar naj bi Janković poskušal aktivno rešiti. Podrobnosti o sestanku ni razkril, je pa poudaril, da se "župan stalno upravičeno hvali s kakovostjo ljubljanskih javnih vrtcev, potem se pa kar naenkrat odloči spremeniti stvari na slabše". Glavni tajnik Sviza je Jankovića na sestanku pozval, naj Mol načrt o megavrtcu na pogorišču 23 avtonomnih vrtcev opusti.

"Nekaj optimizma je mogoče vlilo, da mi je župan namignil, da je polje o tem, da bi vrtci ohranili svojo samostojnost in avtonomijo, kljub vsemu še odprto in da bi se dalo razpravo prenesti na sicer legitimno diskusijo o tem, kako samostojne vrtce organizirati tako, da bi delovali racionalno, torej da bi imeli neko poslovanje, finančni servis, ki bi bil učinkovitejši, kot je zdaj," je izpostavil Štrukelj.

V ljubljanskih vrtcih je od približno 2600 zaposlenih po Štrukljevih navedbah 1400 članic in članov sindikata.

Svizovo peticijo so v torek podprli tudi v Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije in izrazili polno podporo sindikatu Sviz v boju za ohranitev kakovostnih, samostojnih, javnih vrtcev v Ljubljani, poskus ustanovitve "megavrtca" pa spremljajo z neodobravanjem. 

Pismo Jankovića zaposlenim v vrtcih

Janković je prav te dni sodelavkam in sodelavcem ljubljanskih vrtcev napisal pismo, v katerem je zagovarjal odločitev za ustanovitev novega "megavrtca".

"Trdno stojim za predlogom ustanovitve enotnega vrtca, s čimer bodo ravnateljice in ravnatelji imeli več časa za strokovno delo in skrb za sodelavke in sodelavce," je zagotovil in dodal, da je prejšnji teden 19 od 23 ravnateljev s svojim podpisom dalo glas za načrtovano reorganizacijo.

Zaposlenim je v pismu zagotovil, da bo reorganizacija povečala varnost zaposlitev vseh sodelavk in sodelavcev. "Odpuščanj ne bo. Z novo organizacijo bomo lahko – ob jasnem trendu zmanjševanja števila rojstev in posledično vpisanih otrok v vrtce – ohranjali delovna mesta vseh zaposlenih. Kraj izvajanja dela se za sodelavce ne bo spremenil, razen nekatere skupne službe. Da ne bo dvomov: ravnatelji ostanejo ravnatelji vrtcev na lokaciji teh vrtcev," je še zapisal. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ap100
08. 02. 2024 12.18
pritisk lahko izvaja le boter zoki - vse ostalo je le nadaljevanje
yanay
08. 02. 2024 11.37
+2
Janković je dejal: "Trdno stojim za predlogom ustanovitve enotnega vrtca, s čimer bodo ravnateljice in ravnatelji imeli več časa za strokovno delo in skrb za sodelavke in sodelavce," je zagotovil in dodal, da je prejšnji teden 19 od 23 ravnateljev s svojim podpisom dalo glas za načrtovano reorganizacijo. Ne pove pa, da nasprotnih argumentov sploh ni upošteval, saj jih tudi poslušati ni hotel. Ravnatelji ne morejo biti glas ljudstva oz. vseh zaposlenih!
Important notice
07. 02. 2024 21.37
+3
V osnutku nacionalnega programa vzgoje in izobraževanja za obdobje 2023-2033 je predlog, da bi vrtec po predlogu vključeval od 10 do največ 40 oddelkov. Kako bodo to speljali v "megavtrcu"??? Zakaj potem novi programi? Spet cel kup opranega denarja ali namestitev "pravih" ljudi na vodstvene položaje?
maksi23
07. 02. 2024 16.33
+3
Kdaj bo Ljubljančanom jasno, kakšnega plenilskega župana volijo? Pleni tako po javnih ustanovah (najprej je združil UE, pa ljubljanske zdravstvene domove, knjižnice - pozitivnega izplena ni, le lažje "vlada" z ustrahovanjem, tako da je ta zgodba deja vu. Z nespoštovanjem urbanističnih načel je in bo uničil tako dele mesta kot predmestja, kjer je po novem dovoljeno vse, če le kane dovolj denarja. Da bodočega uničenja podtalnice sploh ne omenjam. Res, kaj je narobe z njegovimi volivci???
caspera1
07. 02. 2024 17.34
+7
zmajskorpion
08. 02. 2024 13.37
Veš vsak samo druge vidi. Mariborčan vidi lopova Jankovića, Ljubljančan lopova Kanglerja. Pač kot narod, to sprejeli ali ne, smo preneumni, da bi razne Jankoviće, Janše, Kanglerje, Mahniće, Žiberte poslali tam kamor sodijo. To sprejeli ali ne, vsak narod ima voditelje kakršne si zasluži!
Peklenšček
07. 02. 2024 16.10
+7
Joj Štrukel, sram naj te bo hujskac pokvarjen siv ! Kokodakas in hujskas ze leta in leta, dej mal zakruli kok dobis na mesec !! Nasutirat bi te bilo treba da bi lahko bil prvo brezpilotno letalo.
Tamara987
07. 02. 2024 15.36
+9
Definitivno je potrebno postriči peruti zasebnikom. Javni vrtci morajo sprejeti vse otroke, zasebni si jih pa lahko izbirajo. Da ne omenjam vrtoglavih cen, ki jih lahko navijajo dokler želijo.
klepedo
07. 02. 2024 15.30
+4
Ko so ravno v zagonu bi lahko istočasno združili še OŠ. Da ne bo treba dvakrat reorganizirat. Nje...
Micimici7
07. 02. 2024 14.44
+12
če nimaš kaj pametnega in konkretnega za delat, si je treba delo izmislit. V sedanjem času, to pomeni združevanje vrtcev. Enim je res dolgcajt
Retros
07. 02. 2024 14.40
+15
Namen združitve je samo eden, in to je lažja uvedba točno določene agende.