Slovenija

Dramo bo kot v. d. vodila Vesna Jurca Tadel

Ljubljana, 04. 01. 2022 08.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vodenje SNG Drama Ljubljana prevzema Vesna Jurca Tadel, ki bo mesto vršilke dolžnosti ravnateljice nastopila po novembrskem odstopu dolgoletnega ravnatelja Igorja Samoborja. Kot so potrdili na ministrstvu za kulturo, jo je za v. d. ravnatelja javnega zavoda z današnjim dnem za dobo največ enega leta imenoval minister Vasko Simoniti.

Kot so še zapisali na ministrstvu za kulturo, bodo razpis za ravnatelja objavili v obdobju enega leta.

Vesna Jurca Tadel, dramaturginja, kritičarka, esejistka in prevajalka, ki je bila nazadnje vodja sektorja za umetnost na direktoratu za ustvarjalnost ministrstva za kulturo, je pred dnevi napovedala, da bo z Igorjem Samoborjem izvedla primopredajo. V njej bo zabeleženo trenutno stanje na vseh področjih dela skupaj z vsemi odprtimi nalogami. Na podlagi tega se bo odločila glede nadaljnjih prioritet.

Samobor, ki je Dramo vodil osem let, je novembra v odstopni izjavi navedel nespoštovanje zavez glede prenove gledališke hiše. Glavni očitki so se nanašali na ministra Vaska Simonitija, ki da je dosedanje dogovarjanje glede financiranja prekinil. Simoniti je pozneje zagotovil, da se bo postopek obnove zgradbe nadaljeval.

SNG Drama
SNG Drama FOTO: Luka Kotnik

Vesna Jurca Tadel je vrsto let delala kot dramaturginja v skoraj vseh slovenskih poklicnih gledališčih. V sezoni 1985/1986 je bila članica dramaturške skupine SNG Drama Maribor, leta 1986 pa se je zaposlila kot dramaturginja v Mestnem gledališču ljubljanskem, kjer je bila med letoma 1991 in 1992 tudi v. d. umetniškega vodje. Leta 1994 je odšla v Cankarjevo založbo, od leta 1995 pa je bila zaposlena na ministrstvu za kulturo. Leta 2007 je bila predsednica žirije Borštnikovega srečanja, več let je bila tudi članica žirije za kresnika.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

G8J
04. 01. 2022 13.45
+1
Tadlova upam da ti bo uspelo in da ne bo poplave ter da te bo Valina čuvala in da ne boš počela neumnosti! Predvsem ne ga preveč cukati!
zavetnik
04. 01. 2022 09.32
+1
Še ena od rodovnic dobila nagrado za izjemno poslušnost, povejte kakšna razlika je od bivše države , ko so izkaznice nadomeščale izobrazbo?
kiropraktik
04. 01. 2022 09.04
+1
Kako lahko vodi Dramo oseba, ki nima pojma o ekonomiji? Skregano z logiko!
DKR
04. 01. 2022 16.18
Posebej še glede na dejstvo, da je Samobor dr. ekonomije, ne :)))))))) ?