Slovenija

Ljubljenim, ki so nas zapustili, se lahko poklonimo tudi s svečo manj

Ljubljana, 27. 10. 2017 07.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vsak Slovenec letno prižge osem sveč, kar skupno znese približno 15 milijonov nagrobnih sveč letno. Slovenci poleg Poljakov in Avstrijcev tako sodimo v sam evropski vrh po porabi nagrobnih sveč. Vse več institucij ob tem poziva, naj raje prižgemo svečo manj: "Predniki vam ne bodo zamerili, potomci vam bodo za to hvaležni!"

Bliža se dan spomina na mrtve, ko bomo obiskali grobove ljubljenih, ki so nas zapustili. Slovenci na ta dan že tradicionalno množično prižigamo sveče, pokopališča pa posledično tako spreminjamo v morja odpadnih sveč. Vsako leto namreč prižgemo okrog 15 milijonov sveč oziroma blizu 6000 ton.

V Sloveniji je (žal) tudi tradicija, da so grobovi do zadnjega kotička napolnjeni s svečami.
V Sloveniji je (žal) tudi tradicija, da so grobovi do zadnjega kotička napolnjeni s svečami. FOTO: Reuters

Odpadne nagrobne sveče sicer niso nevaren odpadek, vendar njihovo odstranjevanje lahko povzroča škodljive vplive na okolje, so zapisali na spletni strani svecamanj.si, ki je nastala pod okriljem nekdanjega Ministrstva za kmetijstvo in okolje.

Zagotavljanje recikliranja odpadnih materialov iz nagrobnih sveč prispeva k ohranjanju naravnih virov in preprečevanju emisij v okolje zaradi nevarnih snovi, ki nastajajo pri razpadanju ali sežiganju PVC, ki je (vsaj v Sloveniji) najbolj uporabljan material za izdelavo ohišij nagrobnih sveč.

Ne glede na to, ali prižgemo običajno parafinsko ali elektronsko nagrobno svečo, je pomembno, da jo po koncu uporabe odvržemo v zabojnik za odpadne nagrobne sveče na ali ob pokopališču, pa opozarjajo na Ministrstvu RS za okolje in prostor.

Zabojnik je namenjen za vse odpadne nagrobne sveče, ne glede na to, ali gre za običajne ali elektronske nagrobne sveče, in ne glede na material, uporabljen za ohišje (plastika, steklo). Pokrovčka od ohišja pri tem ni treba ločiti.

"S tem, ko ste odpadno nagrobno svečo odvrgli v za to namenjen zabojnik, ste omogočili njeno recikliranje. Z recikliranjem odpadnih materialov se prispeva k ohranjanju naravnih virov in preprečevanju emisij v okolje zaradi nevarnih snovi, ki nastajajo pri razpadanju ali sežiganju PVC, ki je zaradi svojih fizikalno-kemijskih lastnosti najbolj uporabljan material za izdelavo ohišij nagrobnih sveč," so sporočili z ministrstva.

Slovenci poleg Poljakov in Avstrijcev sestavljamo evropski vrh po porabi nagrobnih sveč, ki doseže vrhunec ob 1. novembru.
Slovenci poleg Poljakov in Avstrijcev sestavljamo evropski vrh po porabi nagrobnih sveč, ki doseže vrhunec ob 1. novembru. FOTO: Miro Majcen

Leta 2015 je bilo na slovensko tržišče danih približno 6.300 ton, prevzetih pa nekaj manj kot dva tisoč ton in pol odpadnih nagrobnih sveč. Razlika v masi nastane, ker sveče, ki so dane na trg, vključujejo vosek, prevzete sveče pa ne.

Ravnanje z odpadnimi svečami je organizirano po načelu razširjene odgovornosti proizvajalca. To pomeni, da morajo proizvajalci, pridobitelji (iz držav EU) in uvozniki (iz tretjih držav) za nagrobne sveče, ki jih dajejo na slovenski trg, na svoje stroške zagotoviti zbiranje in predelavo odpadnih nagrobnih sveč.

Računsko sodišče sicer ugotavlja, da sistem ravnanja z odpadnimi nagrobnimi svečami od začetka 2015 do junija letos ni bil dovolj učinkovit, ker okoljsko ministrstvo nima ciljev, kako zmanjšati porabo sveč, prav tako okoljska dajatev ne dosega svojega namena.

Koliko jih boste prižgali letos?

Ob tem pa seveda ne gre pozabiti, da noben odpadek ni dober odpadek, tudi če se ga da predelati. Zato preprečevanje njihovega nastajanja ostaja poglavitni cilj EU na področju odpadkov.

Z ločenim zbiranjem odpadnih nagrobnih sveč prispevamo k temu, da se ti odpadki ne odlagajo na odlagališčih, ampak se jih v največji možni meri predela tako, da jih je mogoče znova uporabiti.

To pa zahteva tudi spremembo našega razmišljanja in navad, saj pri kupovanju izdelkov običajno ne razmišljamo, da bo nakup ali del tega nakupa prej ali slej končal med odpadki. "Zato razmišljajmo o tem, da odpadki nastajajo pri vsakem našem početju oziroma so posledica naših dejanj in da količino odpadkov lahko zmanjšujemo predvsem sami. Tudi tako, da prižgemo svečo manj," še svetujejo na ministrstvu.

"Prižgite svečo manj!" To je poziv, ki ga zadnja leta že tradicionalno slišimo pred dnevom mrtvih.
"Prižgite svečo manj!" To je poziv, ki ga zadnja leta že tradicionalno slišimo pred dnevom mrtvih. FOTO: Thinkstock

"Če boste prižgali svečo manj, boste prispevali k čistejšemu zraku in zmanjšanju količine odpadkov. Predniki vam ne bodo zamerili, potomci vam bodo za to hvaležni," še predlagajo na spletni strani svecamanj.si. Na njihovi strani lahko prižgete tudi simbolno virtualno svečo, ob tem pa zapišete posvetilo ljubljeni osebi.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

METKA102
30. 10. 2018 11.12
+1
Ljudje radi prižigaj(m)o sveče. Kaj, ko bi se našel startup in bi začel izdelovati sveče, ki ne bi bile v plastiki in ne bi bilo odpadka ali pa bi bil ta minimalen ali razgradljiv? In zakaj je v ogromni plastični škatli komaj 1/3 voska? Verjetno se z današnjo tehnologijo da marsikaj.
flojdi
27. 10. 2017 17.05
+2
. že spet Statistika. letno da prižgem 8 sveč. mogoče, mogoče, sem jih v zadnjih 50ih letih skupno res 8. nekoč. / kdo si je izmislil sveče na grobovih, me zanima. verjetno kak svečar...z dobro rekla mo , po Nastanku elektrike. niso se več prodajale zaradi osvetlitve. pol pa najt nov namen./ tko kot se je , verjetno, nek izdelavec pene za britje spownil, da bi si morale , poleg dedcev, brit še babe; in evo ga na. / sicer pa se vseh umrlih spominjam . v Mojih Mislih. Dokler mi bo spomin delal. ne potrebujem zaradi tega sveč.
Infraping
27. 10. 2017 16.17
+0
Kak je prišla po štengah dol pa bla rdeča od sramu, shapeshifterka. Pa kak se mi je una s totalno perfektnim zobam v Velikoem Tarnovo začela brez zvoka smejat, de je zobe tut pokazala s tem, ker ni mogla verjet, de je kaj tkga možn. Sma se poštekala z njo in je blo super - škoda ko nisn mel cajta za kej več, pa vedla je tut tu. Če pa ne bi bla dihtik, bi se pa od take zadeve res kr podelala v hlače. Ker pa sma oba dihtik, se boma smejala zmir skup v Raju za kej takga.
Janez_53
28. 10. 2017 13.14
+1
V katerem jeziku pa pišeš??? Polpismenost ti dela ogromne težave, razen tega pa si očitno spregledal, da je tule govora o svečkah na grobovih!
Infraping
27. 10. 2017 16.11
-1
Dve možnosti sta - da je bil Oswald Kennedyju naklonjen, ali pa da mu ni bil. Gn oj se pa zdaj obnaša, kot da je vse normalno. Enostavno ne morš verjet več takem tak zahojenem. Jem Kozjanske spuhce, priporočam vsem.
Infraping
27. 10. 2017 15.30
+1
Ti meni ključ, jaZ TEBI LUČ.
Ferdo Crni
27. 10. 2017 14.04
+0
Kmalu bo akcija da naj bo na pogrebu vsaj en svojec manj. Tako bomo prispevali k čistejšemu zraku saj se ne bo peljal v avtomobilu mar ne? Financer te akcije bo vladni urad za prevzgojo državljanov, agencija za tupe slovence in nevladna organizacija ateisti vseh dežel združite se.
Roxy79
27. 10. 2017 12.57
+6
Sam če pogledaš reklamne letake.... vidiš da je 40% reklam za sveče. Potem pa smo potrošniki krivi?
Morana7
27. 10. 2017 13.07
+4
Saj pravim, kot bi se delali norca iz nas..aja saj se...
Klampfman
27. 10. 2017 11.33
+3
Vsako leto ste isto tečni, 24ur. Pač prizgemo radi svece.
Morana7
27. 10. 2017 12.05
+4
Ne vem zakaj tečnarijo, če gre za tako resen okoljevarstveni problem naj dajo prepoved in je to to..
marker1
27. 10. 2017 11.21
+5
Včasih prižgemo katero tudi za pravno državo....
Janezek1a
27. 10. 2017 11.08
+15
Očetu pogosto prižgem svečo, oddaljenih pokojnih sorodnikov pa se spomnim vsaj enkrat v letu. Ker imam lep spomin na njih! Plamen predstavlja luč, vero, da s smrtjo ni vsega konec, ampak je prehod v novo življenje. Te simbolike ne more nadomestiti nobena zastavica ali virtualna sveča... Glede ekologije pa: v enem dnevu naše trgovine izbruhajo več nepotrebne embalaže kot jo povzročijo vse sveče skupaj v enem letu ! Zakaj nihče ne vpraša trgovcev, zakaj je USB ključ pakiran v embalaži formata A5, zakaj mora biti v bolnišnici vsak košček kruha posebej pakiran, zakaj otroci v šoli dobijo industrijsko pripravljene sendviče v plastični embalaži, zakaj so pijače v plastenkah? Rešujte probleme tam kjer so, spominjanje na mrtve pa pustite tako, kot se je v stoletjih (z razlogom) oblikovalo. Eden prvih znakov civilizacije je ravno odnos do umrlih in s tem imamo v Sloveniji težave....
darlok
27. 10. 2017 11.48
+4
resslovenka
27. 10. 2017 12.21
+2
Točno tako. Pri vsej plastiki, sveče res ne morejo biti tak problem. Janezek》lepo napisano in predvsem povsem realno. Bravo!
matdej
27. 10. 2017 19.43
-1
Ramzess
27. 10. 2019 11.12
Očitno se laže lotiti potrošnikov kot pa proizvajalcev, čeprav je dejanski problem ravno pri teh.
Morana7
27. 10. 2017 10.41
+1
Kaj če bi nehali prelagat odgovornost na nas in nagrobne sveče preprosto prepovedali??? Premočan lobi, da zopet mi beremo kaj lahko storimo sami??? Nehajte nas že zaj...
Rooxon L
27. 10. 2017 10.39
+1
Hodit ta zijala past na grob je itak oslarija. Tak kot je rečeno, žive je treba rad met. Mrtvim bolj ne bi moglo bit vseeno če stoji kdo am al ne, najboljše je sam zvečer it eno svečko prižgat pa mir.
Ferdo Crni
27. 10. 2017 10.54
+5
Kaj te enostavno briga kaj drugi počnejo in zakaj. Vsak ima svoje razloge in nimajo vsi tvoje razloge.
Rooxon L
27. 10. 2017 12.03
+0
Eh, malo k sebi pridi crni pa pamet v roke vzemi. Samo šimfat pa zijat se hodijo ludi, pa keri je lepše grob porihtal. Mogoče je na celem pokopališču 5 ljudi, ki je prišlo tja s kakega lepšega razloga, ja. To ti pa dam prav, so tudi taki.
Ferdo Crni
27. 10. 2017 14.00
-1
Zijanje, zavist, dokazovanje..... to so večne človeške šibkosti. Vedno so bile in vedno bodo. Nobena vladna zapravljiva akcija o "sveči manj" ne bo tega spremenila. Z lahkoto se ob takih neumnosti podaja kar procente ali številek koliko jih pride nekam in zakaj. Se opravičujem Rooxon ampak tvoje subjektivne občutke ne bom jemal za kakršno koli statistiko.
xes
27. 10. 2017 10.21
+13
Dovolj imam že tega vtikanja države v vse pore mojega življenja! Kaj vas briga koliko sveč bom prižgal! Še vsako sem ko je pogorela pospravil v zabojnik za odpadne sveče! Ko sem jo kupil sem s tem že plačal njeno razgradnjo tako da ne mi jamrat glede okolja! Razmišljam, da bi ravno zaradi tega pametovanja države letos v znak upora prižgal še kakšno več! Zase se brigajte!
Ferdo Crni
27. 10. 2017 10.52
+7
resslovenka
27. 10. 2017 12.22
+1
Fifi 24
27. 10. 2017 10.12
+3
Spomin na ume je 1 ena svečka VSE ostalo je preseravanje pred sosedi da se vidi mi lahko.........isto kot avto na max kredit doma pa voda in kruh
Adolph
27. 10. 2017 09.57
+1
Svece so zelo poceni odkupnine za preminule za zapostavljanje v starih etih. . . . .
Ferdo Crni
27. 10. 2017 09.47
+5
Tako... pa imamo še eno agencijo,društvo,gibanje.... pod okriljem ministerstev, ki vleče davkoplačevalski denar da nam davkoplačevalcem govori kako to ali ono prižgemo preveč, kako ne znamo vzgajati otrok, kako grdi packi smo.... itd. Bravo. Še eno poneumljanje slovenceljnov. Največji problem slovenije je sedaj sveča preveč??????
?asjeza
27. 10. 2017 09.25
+2
moja nona je vedni govorila imej človeka rad ko je živ potem ko umre ga imej v dobrem spominu to kar delajo ljudje ni prav da samo enkrat na leto obiskujejo grob ...............364 dni pa se jahajo okol..................da nosijo neke breme na grob se ve da da so tisti dosti podedovali od svojca
popaj33
27. 10. 2017 09.18
+0
Imejte jih radi ,ko so živi in takrat preživite čas z njimi !! Sveče so kar nekej ,sploh pa to pretiravanje ! 😇😇