Slovenija

'Medsebojno obiskovanje največje tveganje, distanco bo treba vzdrževati še do štiri tedne'

Ljubljana, 05. 04. 2020 09.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.V. /A.K. /STA
Komentarji
1998

V soboto je v Sloveniji umrlo šest bolnikov s covid-19, kar je največ od izbruha epidemije pri nas. Skupno je umrlo 28 ljudi. Število novih okužb pa pada. Zabeležili so jih 20, a izvedli tudi nekaj manj testov, 655. Število primerov pri nas torej ne narašča tako skokovito kot v drugih evropskih državah, strokovnjaki pa ocenjujejo: krivulje nam še nekaj časa ne bo uspelo obrniti. Zato svetujejo: če se želimo čim prej vrniti v običajno življenje, se moramo dosledno držati vladnih ukrepov.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Upoštevanje vladnih navodil
    02:58
    Iz 24UR: Upoštevanje vladnih navodil
  • Iz 24UR: Cvetna nedelja in zaprte cerkve
    02:53
    Iz 24UR: Cvetna nedelja in zaprte cerkve
  • Iz 24UR: Zadnji podatki o širjenju okužb
    01:52
    Iz 24UR: Zadnji podatki o širjenju okužb
  • Iz 24UR: Spor med vlado in NIJZ
    02:16
    Iz 24UR: Spor med vlado in NIJZ
  • Iz 24UR: Ljudje uredbo spoštujejo
    01:42
    Iz 24UR: Ljudje uredbo spoštujejo
  • Iz 24UR: Humanitarna kriza
    02:24
    Iz 24UR: Humanitarna kriza
  • Iz 24UR: Udarec za turizem
    04:45
    Iz 24UR: Udarec za turizem
  • Iz 24UR: Otroci brez računalnika
    03:52
    Iz 24UR: Otroci brez računalnika
  • Iz 24UR: Upoštevajmo vladne ukrepe
    04:14
    Iz 24UR: Upoštevajmo vladne ukrepe
  • Iz 24UR: Slovenci upoštevajo navodila
    02:42
    Iz 24UR: Slovenci upoštevajo navodila
  • Iz 24UR: Slovenjgraški dom za ostarele brez okužbe
    03:05
    Iz 24UR: Slovenjgraški dom za ostarele brez okužbe

V soboto je v Sloveniji umrlo šest bolnikov s covid-19, skupno je umrlih 28. Število novih okužb pa pada. Potrdili so jih 20, a izvedli tudi nekaj manj testov, 655. Hospitaliziranih je 108 oseb, 31 na intenzivni negi, pet pa so jih odpustili iz bolnišnice.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

'Epidemija se ne umirja'

Vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje, dr. Bojana Beovič, je ocenila bilanco po mesecu dni. Kot je povedala, število primerov ni takšno, kot je v epicentrih po Evropi. Ob tem je izpostavila Španijo in Italijo. "Še vedno so vsi ljudje, ki potrebujejo zdravljenje, zdravljeni, kot je treba. Kadra je dovolj, tudi aparatur in postelj." Povedala je, da je kratkoročni cilj dosežen, velik problem pa še vedno predstavljajo domovi za starejše.

Dosedanjim ukrepom je epidemijo uspelo spraviti v stacionarno stanje. "Nismo pa uspeli  s temi ukrepi obrniti številk navzdol. Epidemija se ne umirja. Da bi vzdrževali stanje v bolnišnicah, bi morali mesece imeti takšne ukrepe. Zato je zelo pomembno, da z boljšim upoštevanjem ukrepov obrnemo krivuljo navzdol. Prej bomo to storili, prej bomo ven iz akutnega obdobja. Manj prenosov, manj bolezni, manj potreb po zdravstvenih intervencijah," je povedala vodja svetovalne ekipe.

Dr. Bojana Beovič je povedala, da je bil kratkoročni cilj pri zajezitvi epidemije dosežen, vendar nam krivulje okužb še ni uspelo obrniti navzdol.
Dr. Bojana Beovič je povedala, da je bil kratkoročni cilj pri zajezitvi epidemije dosežen, vendar nam krivulje okužb še ni uspelo obrniti navzdol. FOTO: 24ur.com

Petrovec: Bojim se, da novi primeri izhajajo iz zasebnih druženj

Tudi predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec je na današnji novinarski konferenci pozval prebivalstvo, naj spoštuje ukrepe države za zajezitev epidemije. Po njegovem mnenju so ukrepi primerni, delujejo, a ne dosežejo upada krivulje navzdol.

"Bojim se, da ti primeri izhajajo iz druženj, ki niso na javnih krajih, se pa dogajajo v zasebnih prostorih. Sporočilo je jasno – ostajaj doma," je dejal. Dodal je, da čeprav država prepoveduje druženje ljudi na javnih površinah, to ne pomeni, da so druženja petih družin z otroki v zasebnih prostorih v redu. "Druženje je odsvetovano tudi v zasebnih prostorih. Samo tako nam lahko uspe," je poudaril.

Sicer pa je Petrovec dejal, da se laboratoriji v Sloveniji, ki opravljajo testiranja na okužbo z novim koronavirusom, trudijo z "nadčloveškimi napori zagotoviti zadosti reagentov, in da nihče od tistih, ki potrebujejo testiranje, ni ostal brez kakovostnega testa".

Petrovec zagovarja, da bi testiranje na koronavirus razširili tudi na nekatere druge skupine, a je pri tem treba upoštevati preskrbljenost s kakovostnimi reagenti. "Treba se je zavedati, da imajo okrog nas države hujše težave in da vsi potrebujemo reagente," je dejal. Kakovostni reagenti so namreč ključni za izvajanje testiranja, a jih zdaj na svetovnem trgu primanjkuje.

Po njegovem mnenju mora biti primarna skrb glede testiranja namenjena bolnikom in zdravstvenim delavcem, da ne bi bilo prenosa okužb in žarišč v bolnišnicah.

Medsebojno obiskovanje največje tveganje

Da so bile slovenske ceste v soboto manj polne kot minuli konec tedna in da policija večjega števila kršitev ni zaznala, je na sobotni popoldanski novinarski konferenci dejal vladni govorec Jelko Kacin.

Medsebojno obiskovanje družin, prijateljev postaja ta hip največje tveganje, ocenjuje Kacin: ''Ohranjanje fizične distance bomo morali nadaljevati še naprej, vsaj še 2–4 tedne, pa tudi potem, ko bomo začeli ukrepe popuščanja, bodo morali biti ti ukrepi res dobro premišljeni.''

Kacin je v petek napovedal, da bodo med drugim za ta konec tedna z južne meje na nekatere ključne točke v notranjosti države premestili del policistov. A se to še ni zgodilo. Kot je v soboto pojasnil v. d. generalnega direktorja policije Anton Travner ob obisku kontrolne točke na mejnem prehodu Fernetiči, trenutno razmere obvladujejo. Pričakuje pa, da se bodo z razvojem pandemije in razmer na državni meji okoliščine spremenile.

Ljudje so omejitve očitno vzeli resno, saj v soboto policija večjega števila kršitev ni zaznala.
Ljudje so omejitve očitno vzeli resno, saj v soboto policija večjega števila kršitev ni zaznala. FOTO: Damjan Žibert

V Medvodah so se lotili razkuževanja javnih površin. Razkuževali so vhode v trgovine, pošte, banke, policijo in občino.

V soboto aktiviranih najmanj 2751 pripadnikov sil za zaščito in reševanje

Število oseb s potrjeno okužbo z novim koronavirusom se je v Sloveniji po zadnjih dostopnih podatkih, ki vključujejo še petek, povzpelo na 977. Zaradi covid-19 je skupaj umrlo 28 oseb.

Vsakodnevno pa so za pomoč ob epidemiji aktivirani pripadniki Civilne zaščite in drugih organizacij ter številni prostovoljci. V soboto je bilo na vseh ravneh angažiranih najmanj 2751 pripadnikov sil za zaščito in reševanje, je zapisano v biltenu Centra za obveščanje RS.

Na ravni države sodelujejo štab Civilne zaščite, podporne službe, Državni logistični center Roje, Karitas in drugi. Na regionalni ravni so vpeti štab Civilne zaščite, podpora in logistika, na ravni občin pa občinski štabi Civilne zaščite, občine, gasilske enote, Rdeči križ Slovenije, javne službe in drugi.

V biltenu v poročilu o izvedenih aktivnostih med drugim izpostavljajo redno delitev zaščitne osebne varovalne opreme in drugih materialno-tehničnih sredstev po prioriteti ter zbiranje podatkov o nastanitvenih zmogljivostih za morebitno nastanitev bolnikov, zdravnikov, policistov in vojakov, oseb, ki bodo sprejeti v karanteno, in oseb, ki bodo po končanem zdravljenju odpuščene iz bolnišnic.

Zbirajo ponudbe za dobavo zaščitne opreme in podatke o donacijah ter urejajo mednarodne prevoze zaščitne opreme. Pregledujejo pobude prostovoljcev za vključitev v aktivnosti Civilne zaščite in Slovenske vojske. Usklajujejo oskrbo in pomoč ranljivim skupinam oziroma tistim, ki jo potrebujejo.

Poleg tega je pripravljen razdelilnik razdelitve zaščitne opreme ministrstvom in drugim državnim organom in tudi za upravljavce kritične infrastrukture ter razdelilnik razdelitve zaščitne opreme in razkužil za gasilske enote širšega pomena, še navaja bilten.

Pasica posebne novice POP TV

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

20.34

S koronavirusom okuženi še štirje v karanteni v Dolgi vasi

V Dolgi vasi ostaja v karanteni 11 ljudi. V petek zvečer so namreč tiste, ki so bili po prihodu v karanteno negativni, želeli poslati domov, ker pa nekateri brez zagotovila, da niso okuženi, niso želeli med domače, so jih včeraj dopoldne 15 znova testirali, testi pa so danes potrdili štiri nove okužene.

16.50

Več kot 100 bolnikov v bolnišničnem zdravljenju

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je danes zaradi covida-19 hospitaliziranih 51 bolnikov, od tega 14 v enotah intenzivne terapije. V Splošni bolnišnici Celje pa so imeli zjutraj hospitaliziranih 17 bolnikov s covidom-19, od tega pet na enoti intenzivne terapije. Med petimi na intenzivni terapiji v celjski bolnišnici je bil eden na respiratorju in eden na neinvazivni ventilaciji, so sporočili prek Twitterja.

15.08

Okužba s koronavirusom potrjena v 135 občinah

Vsaj en primer okužbe z novim koronavirusom beležijo v 137 občinah, kar je 65 odstotkov vseh občin. Več kot dva primera okužbe sta bila potrjena v 89 občinah. Največ okuženih je še vedno v Ljubljani, kjer se število približuje 200. V Šmarju pri Jelšah se je število potrjenih okužb povečalo za šest, kažejo podatki NIJZ.

15.07

Janša: Nevarnost ponovnega vala ni mimo

Vse ukrepe, ki jih je vlada sprejela za zajezitev epidemije koronavirusa, je po besedah premierja Janeza Janše sprejela na podlagi mnenja stroke. "Tiste stroke, ki je bila bolj na ravni zahteve časa," je dejal. Po premierjevi oceni nam gre sicer zaenkrat zmerno dobro. Ob obisku UKC Ljubljana pa je opozoril, da tudi nevarnost ponovnega vala ni mimo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
14.22

Tonin: Ne jaz, ne moja mama s poslom nimava nič

Največji posel za dobavo zaščitne opreme za preprečevanje širjenja koronavirusa naj bi se obetal podjetju Acron, v katerem je zaposlena mama obrambnega ministra Mateja Tonina. Minister očitke o nepotizmu zanika: "Ne jaz, ne moja mama s poslom Acrona z zavodom za blagovne rezerve nimava nič." K preverbi integritete bo sam pozval KPK.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1998)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nenitomožne
06. 04. 2020 17.14
+0
Vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje, dr. Bojana Beovič, je ocenila bilanco po mesecu dni. Kot je povedala, število primerov ni takšno, kot je v epicentrih po Evropi. Ob tem je izpostavila Španijo in Italijo. "Še vedno so vsi ljudje, ki potrebujejo zdravljenje, zdravljeni, kot je treba. Kadra je dovolj, tudi aparatur in postelj." Povedala je, da je kratkoročni cilj dosežen, velik problem pa še vedno predstavljajo domovi za starejše. Dosedanjim ukrepom je epidemijo uspelo spraviti v stacionarno stanje. "Nismo pa uspeli s temi ukrepi obrniti številk navzdol. Epidemija se ne umirja. Da bi vzdrževali stanje v bolnišnicah, bi morali mesece imeti takšne ukrepe. Zato je zelo pomembno, da z boljšim upoštevanjem ukrepov obrnemo krivuljo navzdol. Prej bomo to storili, prej bomo ven iz akutnega obdobja. Manj prenosov, manj bolezni, manj potreb po zdravstvenih intervencijah," je povedala vodja svetovalne ekipe." Kapo dol pred to "priznano strokovnjakinjo" za njene res strokovno utemeljene in celo Janši razumljive razlage iz katerih črpa svoje preroške napovedi za trajanje stanja v katerem rad čofota. Blatu strahu, groženj in ukrepov ! Ni čudno, da je 24 strokovnjakov reklo, dovolj je šarlatantstva pa čeprav pod doktoratom in profesuro gospe iz SDS izbora, Beovičke. Odstopi ženska! Delaš sramoto svojemu cehu !
Volga Malek
06. 04. 2020 11.10
+2
Dolocene ukrepe bi pocasi lahko ze ukinili. Stanje je podobno vojni, manjkajo le se prepustnice in zivilske karte pa smo tam kakor se spomnim.
Jožajoža
06. 04. 2020 11.24
+6
vojno stanje se je začelo takrat ,ko se je desnica brez pooblastil naroda dokopala do oblasti.
om
06. 04. 2020 10.48
+5
Viden je upad števila okuženih v številu testiranih z predhodnih 3,65% na sedanji 3,25%. Upad znaša 9,6%. Če pa upoštevamo povprečje okuženih v št. testiranih pa je ta upad 7%. Če bi se ta trend nadaljeval bi epidemijo obvladali zadnji teden aprila.
Jožajoža
06. 04. 2020 11.27
+0
merilo so okuženi,ne testirani.število okuženih raste.nekaj delajo zelo zelo narobe.
SVETTEL5
06. 04. 2020 19.27
+0
Jožajoža
06. 04. 2020 10.11
+8
kacin o janši intervju leta 2011"politična praksa janeza janše temelji na manipuliranju in sprenevedanju"
SVETTEL5
06. 04. 2020 19.28
+0
JJ je tak od rojstva saj ima to v genih po fotru!!
el capitano
06. 04. 2020 10.07
+7
Brez druženja se ljudje ne bodo prekuzili in agonijo samo preložili na prihodnji čas..
drimtim
06. 04. 2020 10.04
+1
Enim se ne da dopovedat nič.Delajo se frajerje in ne upoštevajo pravil.Ko bo kaj narobe pa nič kriv in najbolj bogi.
bibien
06. 04. 2020 09.50
+13
Največje tveganje 'medsebojno druženje' A res? Tako kot so bili največje tveganje obiskovalci obale? Že tri tedne opozarjate, da bomo imeli posledice zaradi kršiteljev ukrepv?!? Največje tveganje je tam kjer so žarišča! To so domovi za ostarele, raje se osredotočite na njih in jim priskrbite vsaj osnovno zaščitno opremo!
Uporabnik1540409
05. 04. 2020 21.57
+5
Za učitelje je pri karanteni najhujše, ker ne morejo na Hrvaško. Hrvatje ne pustijo. Ne naši.
devlon
05. 04. 2020 21.57
+9
Za krozenje virusa skrbijo tisti, ki si veselo na obiske hodijo in tudi na seks seanse. Naj jih vrag pokaslja
Uporabnik1540409
05. 04. 2020 21.58
-11
Pa frizerke in kozmetičarke, ki delajo na črno.
rob3rt
05. 04. 2020 21.59
+5
Tisti, ki so se šli take in drugačne seanse po Avstriji in Italiji, bodo dobili 200% dodatek k plači.
... 1
06. 04. 2020 12.30
+3
Kaj se sekiras sej če boš doma zaprt se ne boš okužil. Čisto enostavno
InterReflectlons
05. 04. 2020 21.57
+4
Ste se kdaj vprašali, zakaj na Youtube-u pišejo, da je Zemlja ploščata? Da bi razvrednotili ostale teorije, kjer ljudje verjamejo v NWO in novodobne Illuminate. In če Zemlja ni ploščata, to še ne pomeni, da so bili na luni in da je SARS-CoV-2 naraven. Teorijo ploščate Zemlje se da z lahkoto razbiti, teorijo Illuminatov, NWO in izdelavo virusov v laboratoriju pa malo težje.
Moj?ica123
05. 04. 2020 21.55
+7
POMEMBNO. Ostanite doma en teden.
Moj?ica123
05. 04. 2020 21.55
+3
periot22
05. 04. 2020 21.53
+13
A zdaj cas moti druzenje brigajte se za domove kjer so okuzeni nedolzni ljudje ki niso hodili po bledu in morju ki so jim virus prinesli zdravniki in zdravstveni delavci z pocitnic!
Uporabnik1540409
05. 04. 2020 21.54
-7
In učitelji, ki se sedaj praskajo doma za 100% plačo.
Dejan Rizzo
06. 04. 2020 09.04
+10
Pa kaj a si ti normalna kaksne komentarje pises tebe je sama fousija,kaj bi vidla da bi sli u solo pa okuzili otroke.Tvoji mozgani so skisani.
driskoteka
05. 04. 2020 21.53
-5
Se 4 tedne ker potem je sezona gripe mimo a ne Kacin in Jansa?
vrsak
05. 04. 2020 21.56
+4
..tako kot je šla stran po prvih 14-ih dneh.. šc, šc..
upornik19
05. 04. 2020 21.51
+4
ko bi blo vsako leto tako ne bi blo slabo …..država naj plačuje mi bomo doma :)
Mar.lol
05. 04. 2020 21.51
-6
Dejte ze obvezno karanteno za 2 tedna ker bo dlje trajalo ce se lahko prijatelji dobivajo in hodijo na sprehode. Obvezna karantena !!!!
pravicnez.
05. 04. 2020 21.56
+8
Ne jokaj, zapri se v svoj kevder in ne pomoli nosu ven in ne klobasaj neumnosti ter redno beri senzacionalne novice. Ko se ti bo zmešalo, te bodo že odpeljali.
Mar.lol
05. 04. 2020 21.58
-10
Kaj si pa ti zdej napisu? Pa kaj misls da sm stara 60 . Zelim cimprej svobodo. Ti pa ne komentirej nesmiselne stvari. Ce se pa ne strinjas pa sploh ne rabs :)
Zmaga Ukrajini ...
05. 04. 2020 21.49
+10
Tile naši vladniki naj se nehajo praskat tam kjer jih ne srbi. Mesta so prazna, ljudje spoštujejo karanteno, držijo se navodil,... naša vlada bi pa iz njih najraje naredila KGB špijone, šla z vojsko nad virus, itd. Nesposobnjaki.
Groucho Marx
05. 04. 2020 21.50
-9
Eh žlobudrajoča mesečnica, kaj vse ti napleteš...
Malinha
05. 04. 2020 21.52
+3
Evo Graućići, varnostniški masturbići. Kako kaj varovanje države in tvojega idola? Ti je že vrgel kakšen forint v glavo?
Zmaga Ukrajini ...
05. 04. 2020 21.54
-3
Evo ga,... leninistični svečko! A sem te zbodla? hehehehehe,....
Groucho Marx
05. 04. 2020 21.55
+2
O lej ga no Mišeka. Kako kaj proizvodnja revolucionarnih transparentov za nasledni jogurt miting, gre?
Groucho Marx
05. 04. 2020 21.56
-1
Zmaga Ukrajini ...
05. 04. 2020 21.56
+0
Zmaga Ukrajini ...
05. 04. 2020 21.58
-2
Jah,... če vlada ne zna, pač ne zna. In zato ji je potrebno "pomagat", da odide 🤗.
simeoni
05. 04. 2020 21.58
-2
Žal se praskajo ravno tam,kjer smrdi. KGB špijonov je pa največ na faceboku. Nad virus se pa odziva z vojsko in policijo,zato pa ni rezultatov, ker so gazde slabi strelci.
Malinha
05. 04. 2020 21.58
+1
Graućići, kako kaj žena - ki je nimaš, ker, bog ne daj, da bi jo imel. Bral sen nekje več dni nazaj tvoj komentar, ko si neki ženski obljubljal, da jo boš s pendrekom po glavi. Žensko, s pendrekom... Nisi mogel najti še šibkejšega? Ali te preganja kakšna travma glede žensk? Ti je morda kakšna 'zakuhala' kaj nepozabnega? Ali je to pač samo zato, ker si janšist?
fairplayy
05. 04. 2020 21.48
-3
Škoda je že narejena, saj je onesnaženost zraka močno gonilo za pljučna in srčna obolenja. Dokazano je, da je onesnaženost krivo za kronične bolezni in škodljivo vpliva na imunski sistem." In tovrstne težave so povezane z višjo stopnjo smrtnosti pri koronavirusu.
Uporabnik1540409
05. 04. 2020 21.50
-6
Samo sedaj je zrak bolj čist. Mogoče je pa to šok za pljuča.
periot22
05. 04. 2020 21.47
-3
Zdaj zastrupljajo mesta z razkuzilom zdaj bo narod prej od strupa umrl!
VAREN
05. 04. 2020 21.47
-8
Vlada in ostali podrepniki se jo lahko držijo še 2 leti. Jaz se ne bom niti en dan. Policija pa naj gre raje v kontrolo tistih, ki fizično zapirajo ceste brez dovoljenja. Potem se pa še kažejo na TV. Res so neumni. Zapora brez dovoljenja, predstavlja kršitev predpisov in globo.
rob3rt
05. 04. 2020 21.49
+3
teh podrepnikov je v parlamentu 88, ostala 2 se pa itak z vsem strinjata
bibien
05. 04. 2020 21.47
+11
Prosim poskrbite za ranljive skupine, za domove za ostarele, za upokojence. Osredotočite se na žarišča. Dovolj lovljenja ljudi po obali in dovolj raznoraznih nabuloz! Življenje se bo moralo vrniti nazaj - tisti, ki ga pa mogoče ne bodo več imeli pa v tem trenutku potrebujejo največjo pozornost in podporo! Priskrbite jim vsaj osnovno opremo!