Slovenija

V stranki DeSUS bodo v četrtek odločali o izstopu iz koalicije in izključitvi Polnarja

Ljubljana, 15. 12. 2020 09.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Karmelina Husejnović, Anže Božič
Komentarji
3116

Po sestanku s predstavniki Koalicije ustavnega loka je prvak Desusa Karl Erjavec potrdil, da je eden od možnih kandidatov za mandatarja vlade. Že pred sestankom pa je Šarec sporočil, da so ga v največji opozicijski stranki LMŠ pripravljeni podpreti za mandatarja, ko bo vložena nezaupnica trenutni Janševi vladi. O izhodu iz aktualne vlade bodo sicer v stranki DeSUS razpravljali v četrtek, ko bodo odločali tudi o izključitvi poslanca Polnarja iz stranke.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kaj bo storil DeSUS?
    02:54
    Iz 24UR: Kaj bo storil DeSUS?
  • Iz SVETA: Karl Erjavec gre na vse ali nič
    05:14
    Iz SVETA: Karl Erjavec gre na vse ali nič
LMŠ bi podprla Erjavca za mandatarja
LMŠ bi podprla Erjavca za mandatarja FOTO: POP TV

Intenzivni pogovori o možnosti oblikovanja nove vladne koalicije se nadaljujejo. Danes so se predstavniki Koalicije ustavnega loka (KUL) sešli s predsednikom stranke DeSUS Karlom Erjavcem in vodjo poslancev Francem Juršo. Na sestanku so se dogovarjali o časovnici in načinu vložitve konstruktivne nezaupnice proti vladi Janeza Janše in o alternativnem mandatarju. 

"Sem eden od možnih kandidatov za mandatarja," je po sestanku potrdil Erjavec. Ob tem pa je poudaril, da dokončne odločitve o tem še ni. Razkril je, da so na današnjem sestanku govorili o možnostih za prestop stranke DeSUS v novo koalicijo. V četrtek pa bodo o tej možnosti, pa tudi o izključitvi poslanca Roberta Polnarja zaradi žaljivih izjav, razpravljali tudi na organih stranke. 

Spomnimo, Polnar je dejal, da je Erjavec prepričan, da je edini politik v Sloveniji, "ki lahko Slovenijo odreši Janeza Janše". "Svoje ambicije je Erjavec utemeljil predvsem z izjemno hudo frustracijo glede mandata 2004-2008, ki jo čuti do Janše. Zdi se mi, da je njegov osnovni motiv, da se je lotil te fantazije, ki se ji reče KUL," je dejal Polnar.

Sicer pa je Erjavec pojasnil, da so v stranki pritiski s terena zelo močni, saj je članstvo zelo nezadovoljno z delom aktualne vlade. Motijo jih ideološke teme, napadi na medije ter približevanje Slovenije Madžarski in Poljski. Prav tako jih moti sodelovanje v vladi, ki se je "nekako iztekla" in nima rešitev za izhod iz epidemije koronavirusa.

Erjavec je dejal, da je že pred volitvami 2018 jasno povedal, da se ne vidi v Janševi vladi, v teh devetih mesecih aktualne vlade pa so po njegovih besedah tudi državljani spoznali, zakaj si tega nikoli več ne želi. Prvak Desusa je sicer priznal, da z uresničevanjem koalicijske pogodbe sedanje vlade sicer v stranki nimajo težav. Pričakuje pa, da se bodo njihove zahteve uresničevale tudi v morebitni novi koaliciji. 

Spomnil je tudi na vlogo stranke SMC, od katere pričakujejo, da se opredeli do različnih pobud. 

DeSUS tako zdaj čakata dve vroči glasovanji. Najprej na ožjem 16-članskem izvršnem odboru, kjer ima Erjavec s svojo idejo o menjavi koalicije načeloma zagotovljeno večino. Sledi pa še glasovanje malo širšega, okoli 60-članskega sveta, kjer so stvari bolj nepredvidljive, saj del stranke ne bo podprl rušenja Janševe vlade. Erjavec in somišljeniki vseeno računajo na večino, s čimer bi politični pritisk prevalili še na SMC, kjer podobne debate po tihem tudi že tečejo. Seveda pa obstaja še ena velika dilema – ali bodo vsi poslanci Desusa tudi sledili odločitvi stranke in podprli konstruktivno nezaupnico premierju Janezu Janši ali pa bodo začeli izstopati iz Desusa, kot je napovedal poslanec Polnar. Kroži tudi ugibanje, ali so poslanci Desusa nemara obljubili podporo Janševi vladi v zameno za pomoč pri rezu Aleksandre Pivec

Počivalšek: Zavzemal se bom za dokončanje zgodbe, ki smo jo začeli 

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je danes sporočil, da se bo zavzemal za dokončanje zgodbe, ki so jo v aktualni koaliciji začeli. Spomnil je, da so v SMC že večkrat povedali, "da v teh časih zdravstvene in ekonomske krize ne podpirajo tako neodgovornega in rušilnega delovanja". Želi si, da v čim večji meri zagotovijo izvedbo koalicijskih zavez"brez nepotrebnih provokacij".

"Potrudimo se zajeziti epidemijo in nastaviti temelje za gospodarsko okrevanje, saj mora biti to sedaj naša skupna prioriteta," je pozval.

Šarec: LMŠ bi podprla Erjavca za mandatarja

Še pred sestankom pa je predsednik stranke LMŠ Marjan Šarec, ki je prepričan, da je vlada povsem skrenila v vseh pogledih, prekinil špekulacije, ki so se pojavljale v zadnjih dneh. Dejal je namreč, da bi stranka LMŠ kot največja opozicijska stranka podprla Erjavca  za mandatarja, ko bo vložena nezaupnica. S tem je tudi na nek način utišal ugibanja o tem, da si v KUL niso enotni glede tega, ali bi konstruktivno nezaupnico vložili tudi v primeru, da ne bi imeli 46 poslanskih podpisov. 

Marjan Šarec je dejal, da je vlada povsem skrenila s poti.
Marjan Šarec je dejal, da je vlada povsem skrenila s poti. FOTO: POP TV

Iz Levice so sporočili, da pozdravljajo napoved, da bodo organi Desusa odločali o izstopu iz Janševe vlade. "Upamo, da bo po današnjem sporočilu KPK in prijavi suma korupcije zoper Zdravka Počivalška tudi del poslancev SMC izstopil iz koalicije. Na organih Levice bomo v kratkem razpravljali o izvedbi konstruktivne nezaupnice, kandidatih za mandatarja – in o tem, kako zagotoviti programsko in politično alternativo Janševi vladi. Po padcu Janše mora priti tudi rez z njegovimi politikami," so zapisali.

Da časa ni več in da je prišel trenutek odločitve, je sporočila tudi predsednica SD Tanja Fajon. Kot pravi, je zaupanje ključno, a da ga je trenutna vlada izgubila. Pozvala je k pogumu in povezovanju. 

V stranki Levica pozdravljajo napoved, da bodo organi Desusa odločali o izstopu iz Janševe vlade. "Upamo, da bo po današnjem sporočilu KPK in prijavi suma korupcije zoper Zdravka Počivalška tudi del poslancev SMC izstopil iz koalicije. Na organih Levice bomo v kratkem razpravljali o izvedbi konstruktivne nezaupnice, kandidatih za mandatarja – in o tem, kako zagotoviti programsko in politično alternativo Janševi vladi. Po padcu Janše mora priti tudi rez z njegovimi politikami," so zapisali v svojem odzivu na aktualno dogajanje. 

"Danes pozno popoldne imamo izvršni odbor stranke SAB, jutri pa bomo podali še stališče stranke," pa so sporočili iz Stranke Alenke Bratušek (SAB).

Opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB, ki so vključene v KUL, se glede kandidature za mandatarja pogovarjajo tako s predsednikom DeSUS Karlom Erjavcem kot z ekonomistom Jožetom P. Damijanom. Podprle bodo tistega, ki bo zbral potrebnih 46 poslanskih glasov. 

Če DeSUS v četrtek izglasuje odhod iz aktualne koalicije, to pomeni tudi takojšnje slovo obeh njihovih ministrov, torej tudi prvega odgovornega za boj z epidemijo – Tomaža Gantarja.

Koronavirus pasica november


  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3116)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pravi?nik2
19. 12. 2020 18.05
Vasku Simonitiju šmrkolin v dz očita, da je kot umetnik (kultura) ostal brez pomoči, ker je prošnja zavrnjena. Na vprašanje kakšne vrste umetnika je pa pubec pravi BOBNAR v skupini. Violeta zbudise!!!!!! Zdaj že bobnarji in barske plesalke rušijo vlado.
pravi?nik2
19. 12. 2020 18.01
g.Polnar nagrado za najboljšega poslanca v dz. Celo v lastni stranki se bojijo njegove pokončne in jasne drže, ko je potrebno reči bobu bob. Eden redkih politikov, ki ga državljani občudujemo kako vodi seje v dz. Človek, ki kratko in jasno pove kaj misli in kaj je prav. Če bi ga imeli v sdesu bi se šmrkarija kul, ki se igrajo sindikalne igrice razbežala.
Jon Bacek
16. 12. 2020 20.58
+1
Korl, je prejel manj glasov na parlamentarnih volitvah, kot jih prejme povprečni občinski svetnik v vaški občini. Spomladi so ga nagnali iz Desusa, zdaj povratek nazaj in bi kar državo vodil. Adijo pamet!
ecnarf
16. 12. 2020 12.10
+4
najbl antipatičn gorenc
ecnarf
16. 12. 2020 12.10
+3
zej pa dan na dan pišete o tem kekcu lažnjivem klukcu
S. Valiant
16. 12. 2020 12.00
+6
Vsa moja podpora pokončnemu Polnarju! Podkupljivega Erjavca pa čimprej pošljimo na smetišče zgodovine!
mosqito
16. 12. 2020 11.50
+3
Pišem Gmail Janši, da posodi BUREK AUFBIKSARJEM ,teh nekaj poslancev pa da prevzamejo odgovornost. Da jih ni sram BUREK PARAZITOV, da že tri mesece tulijo,da imajo zadost glasov.....tri mesece sanjajo o zajcu...roštilj je pa že ugasnil
vasane
16. 12. 2020 11.44
+3
Rjavec z referendomom potrdi koliko ljudi v Sloveniji si želi da bi ti bil mandatar
NA LEVO ni OK
16. 12. 2020 11.18
+7
Polnar je edini s Počivalškom, ki imata jaj.a. Odpisani in upokojeni Erjavc rešuje KUL koalicijo, sramota, da tako " NE-sposobni" nimajo boljšega kandidata. Erjavc s svojimi tremi poslanci bi bil predsednik vlade, bluzenje ....Kako je neizvoljen politik lahko predsednik vlade. Naj gre Erjavec najprej na tehtnico, pa da vidimo koliko ima še politične teže, to je edini pogoj za mandatarstvo.
Boris6116
16. 12. 2020 11.04
+0
Slovenija je zavozila svojo samostojnost. Dolg SFRJ je bil ob razpadu 26,4 mlrd EUR, medtem ko se bo letošnji dolg Slovenije povečal na 37,7 milijarde! Konec leta bomo morali "slavnostno" priznati, da je dolg presegel 80% BDP!
Boris6116
16. 12. 2020 11.18
+1
Popravljam se, dolg SFRJ ob razpadu je bil "samo 19,2 mlrd EUR (zasluga dveletne reforme Ante Markovića).
puspan
16. 12. 2020 12.00
+1
Boris, pod vašo oblastjo bi bilo še trikrat slabše. Mogoče boste pa le imeli priliko, če naberete 46 glasov. Najprej boste Štruklju, filmarjem in lumpenproletariat kulturnikom napolnili sod brez dna z denarjem, potem pa bomo vsi skupaj bankrotirali in šli v maloro. Se ti zdi to pametna rešitev?
trpr
16. 12. 2020 10.53
+7
Zakaj tak medijski pomp okrog tega? In zakaj mediji tako povzdigujejo tale KUL? A mediji vidijo samo pluse v njih? Sem vsekakor proti vsakršni menjavi vlade - tudi proti Šarčevem odstopu sem bil, saj za nas je to samo zmeda, strošek in kreganje.
provni
16. 12. 2020 10.30
-2
Naj živi Slovenija v letu 2021 brez s/d/s-ovc.ev.
555ppp
16. 12. 2020 11.03
+1
mosqito
16. 12. 2020 10.22
+1
EHJAVEC, danes odrajža peš po morebitne glasove.....v Burundi, Zimbwabve, Kongo, Mjanmar, ..... mogoče pa pripelje dva😂😂🤣😂
Koce62
16. 12. 2020 10.17
-1
Če pade vlada, v katero črevo se bo potem trakulja Plemenitega prisesala?
mačo123
16. 12. 2020 10.12
+8
Že tako majhen DESUS se bo razkal.To bo njegov pogreb.Tišlar pa kot kaže bo naredil krsto.
anakondabox
16. 12. 2020 10.02
+3
"Težka bo, kajti na dveh stolih sedeti je težko." Rima! Z izključitvijo Polajnarja si ne bodo belili glave, saj imajo poleg vsadkov, vsi obarvane lase. Bolj vroča tema je prestop iz koalicije v opozicije; ali, da bi g. Erjavec postal PV, kar mu 'sugerira' LMŠ. Tudi KUL bi si želela priboriti 46 glasov in s tem stolčke v parlamentu. A ne ena in ne druga stran nima potrebno število glasov, sicer bi to takoj obelodanili z dejstvi in dokazi. #zaenkrat (še) iščejo pot iz labirinta
mosqito
16. 12. 2020 09.57
+3
Rdeča čivava.
CRUSADER
16. 12. 2020 09.44
+1
Levnuharska banda sej vam Je JJ že zdavnaj povedal Če imate 46 spokajte in nareedite vlado, če ne bodite tiho in se pogreznite v zemljo...
kmkm
16. 12. 2020 11.24
-2
pripravite kovčke z novim letom odhajate na Dob!
SLObunkeljn
16. 12. 2020 09.41
+6
Nervoza v kleti glede na stopnjevanje frekvence nebuloznih komentarjev strmo narašča. 😂
obožeobože
16. 12. 2020 09.39
+3
Rjavc itak je aut. Zgubiti nima prav nič.