Slovenija

'Po volitvah se bo treba soočiti z razsutimi javnimi financami in kaosom v vseh sistemih'

Ljubljana, 27. 11. 2021 10.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Prvak LMŠ Marjan Šarec je na programskem kongresu stranke poudaril, da je pogled LMŠ usmerjen v čas po volitvah, ko se bo treba "soočiti z vsemi posledicami zdajšnje vladavine", od razsutih javnih financ do kaosa v vseh sistemih. Razvojno naravnan program tako predlaga rešitve za normalizacijo, ki bo temeljila na demokratičnih vrednotah, pravi.

Na programskem kongresu LMŠ je okoli 300 delegatov potrdilo program stranke z naslovom Normalizacija. Rešitve. Razvoj. S programom, ki ga je v zadnjem letu sestavljalo 247 članov v 17 programskih odborih, bodo v stranki tako naslavljali 78 izzivov, ki Slovenijo čakajo v prihodnosti, zanje pa program, ki sta ga 15. novembra že potrdila izvršni odbor in svet stranke, predlaga 373 rešitev.

Kot so zapisali v programu, je poglavitni cilj stranke "razvojni preboj Slovenije, ki bo temeljil na vlaganjih v znanost in prizadevanjih za gospodarstvo z visoko vrednostjo, kajti samo to bo ljudem prineslo blaginjo". Ob tem še v stranki poudarjajo, da se mora politika začeti ukvarjati z dobrim upravljanjem države, stroki pa prepustiti, da "v sodelovanju s politiko išče in najde prave načine soočanja s kompleksno prihodnostjo".

Predsednik stranke Marjan Šarec je bil v uvodnem nagovoru kritičen do sedanje vlade, a je poudaril, da je treba gledati naprej. "Nova vlada bo morala opraviti zamenjave povsod tam, kjer si zdajšnji vladajoči podrejajo institucije, ki naj bi bile neodvisne in so nujne za obstoj in funkcioniranje države," je dejal in dodal, da to ni grožnja, pač pa obljuba. "Obljuba za državo, kot si jo državljani in državljanke želimo," je povedal in dodal:"Če bomo prišli na oblast zato, da bomo spet uporabljali neke stare vzorce leve sredine, ki se ni hotela nikomur zameriti, potem te oblasti niti ne bomo vredni. 

Poudaril je, da s programom predlagajo rešitve za normalizacijo in razvoj, ob tem pa v stranki spoštujejo ustavno ureditev in delitev vej oblasti ter njihovo avtonomijo, zagovarjajo spoštovanje človekovih pravic in svoboščin ter pravne in socialne države. Program po njegovih besedah postavlja LMŠ kot razvojno liberalno-stranko, "ki želi delati za širše dobro in skrbeti za razvoj družbe kot celote".

Med največjimi izzivi bo tudi spopadanje s posledicami, ki jih je na različnih področjih pustila epidemija covida-19. Program stranke zato med drugim naslavlja obravnavo necovidnih bolnikov, čakalne vrste v zdravstvu, položaj starostnikov v domovih za starejše občane, stiske šolajočih zaradi neustreznega načina izobraževanja, nezaposlenost delavcev v turizmu in gostinstvu ter neizplačevanje finančne pomoči samostojnim podjetnikom, je pojasnil Šarec.

Ker so pred družbo zaradi obdobja transformacije veliki izzivi, je prioriteta stranke tudi vlaganje v znanost, raziskave in spodbujanje inovacij. Med ključnimi izzivi pa bo po besedah Šarca tudi spopadanje s podnebnimi spremembami, zagotavljanjem energetske neodvisnosti Slovenije in inflacijo. A se bo slednje dalo obvladovati z ravnotežjem med vlaganjem v investicije in skrbjo za javne finance, ki morajo biti odporne na stresne teste vseh vrst, je prepričan Šarec. "Zadolževanje samo po sebi ni tragedija, to postane, kadar zadolževanje ni investicijsko, temveč gre za kupovanje socialnega miru," je poudaril.

Šarec je prepričan, da se je LMŠ doslej izkazala kot "načelna stranka in tako nameravamo delovati tudi v prihodnje". "Kar smo zagovarjali leta 2018, zagovarjamo tudi danes, bolj izkušeni, močnejši". Kot je še dejal, je stranka prehodila pot "od spodaj navzgor, od lokalne ravni do državne politike". Ob doseženem drugem mestu na parlamentarnih volitvah leta 2018 so imeli po njegovih besedah na voljo dve možnosti: pustiti relativnemu zmagovalcu, da ob pomoči predsednika republike sestavi vlado, ali pa se potruditi in poskusiti oblikovati drugačno koalicijo.

Po koalicijskih usklajevanjih je tako Slovenija dobila prvo manjšinsko vlado, v času katere so veljali standardi, ki so "za danes vladajoče nedosegljivi", je prepričan Šarec. Kot je še ocenil, "mnogi šele sedaj, ko imamo resnično skrajno desno vlado, ki se ne ozira na prav nobeno demokratično normo, spoznavajo, da naša vlada le ni bila tako slaba". Cilj LMŠ po Šarčevih besedah namreč ni "vladati, temveč upravljati z državo v skupno dobro, saj mora politika odražati voljo ljudstva".

 

Med drugim se v programu zavzemajo za boljše življenje vseh generacij, ob tem pa napovedujejo reševanje stanovanjske problematike za mlade, da bo "lastno stanovanje realna možnost in ne privilegij". V ta namen bodo ustanovili stanovanjske zadruge, vzpostavili javno najemniško službo in povečali fonde javnih najemnih stanovanj. Ob tem obljubljajo še možnost pridobitve prvega lastniškega stanovanja z odplačilom najemnine.

Nov steber socialne države bi po programu stranke postal sistem dolgotrajne oskrbe s stabilnimi finančnimi viri. Kot enega pomembnejših ciljev v LMŠ navajajo tudi krepitev vsem dostopnega in kakovostnega javnega zdravstva, s katerim bodo po napovedih odpravili posledice, ki jih je na zdravstvenem sistemu pustila epidemija covida-19. Kot napovedujejo, bodo ukinili dopolnilno zdravstveno zavarovanje ter uvedli plačevanje zdravstvenih storitev po realizaciji in ne po pogodbenem planu ter zahtevali optimalni izkoristek vseh razpoložljivih materialnih in človeških virov za "najhitrejšo možno odpravo nedopustnih čakalnih vrst".

V stranki napovedujejo še zvišanje neto plač vsem zaposlenim z davčno razbremenitvijo, kot so razbremenili regres oz. 13. plačo, pa bodo razbremenili tudi 14. plačo oziroma božičnico. Prebivalce bodo hkrati spodbujali k prostovoljni aktivaciji bančnih depozitov z izdajo namenskih državnih obveznic z zajamčenim donosom za graditev stanovanj za mlade, energetskih objektov in infrastrukture.

Za stranko bo ključno še zagotavljanje stabilnih, zdravih in dolgoročno uravnoteženih javnih financ, je ob predstavitvi programa stranke poudaril Igor Peček. Kot pomembno ocenjujejo tudi ustvarjanje stimulativnega, predvidljivega, stabilnega in mednarodno konkurenčnega poslovnega okolja brez nepotrebnih birokratskih ovir. Po napovedih stranke pa se bodo zavzemali tudi za vzpostavitev dialoga na Ekonomsko-poslovnem svetu.

Kot je ob predstavitvi programa poudaril član programskega odbora Vojmir Urlep, je treba govoriti o gospodarski rasti, ki pomeni tako razvojni preboj kot tudi zagotavljanje sredstev za pokrivanje družbenih potreb. Zato so po njegovih besedah ključne tri usmeritve, in sicer zeleni prehod, poviševanje dodane vrednosti in digitalna preobrazba.

Vztrajajo pri spremembi sistema parlamentarnih volitev z uvedbo neobveznega relativnega prednostnega glasu na ravni volilnih enot. Zavzemajo pa se tudi za strokovno in neodvisno sodstvo in medije, vzdrževanje dialoga s strokovno javnostjo in predstavniki civilne družbe, so še poudarili v predstavitvah programa, ki so ga nato z večinsko podporo tudi potrdili.

Z opozicijskimi SD, Levico in SAB je sicer LMŠ sklenila sporazum o povolilnem sodelovanju, a na volitvah bo vsaka stranka nastopila samostojno, je spomnil Šarec. Po njegovih besedah se v LMŠ ne ukvarjajo z drugimi strankami, ampak želijo pokazati svoj program ter kako vidijo prihodnost, saj so pred Slovenijo veliki izzivi, med drugim ureditev zdravstvenega sistema, zelena transformacija, ureditev javnih financ, preobrazba gospodarstva in reševanje stanovanjske problematike mladih. "To nas zanima v prihodnosti, metanja polen pod noge se nikoli nismo šli in se ga tudi ne bomo," je poudaril Šarec.

Ob tem je še poudaril, da v stranki "danes govorijo enako, kot so govorili leta 2018". Po njegovih besedah se, ko so bili v vladi, niso oklepali oblasti, po volitvah pa bodo ravnali enako, kot so ravnali v preteklosti. "Imeli bomo visoke standarde, kar je danes, ko nihče ne prevzame odgovornosti, znanstvena fantastika," je dejal.

Zbrane sta nagovorila tudi podpredsednica stranke in poslanka Jerca Korče in podpredsednik stranke Igor Žavbi, ki je poudaril, da so v njihovih vrstah posamezniki vseh generacij in družbenih slojev ter dodal, da verjame, da bodo imeli v prihodnjem letu še več članov.

Vodja poslanske skupine Brane Golubović je dejal, da so ljudje ključ za rešitev vsakega družbenega izziva in dodal, da izzivov ni malo. Kritičen je bil tudi do trenutne vlade. "V LMŠ verjamemo, da to ni Slovenija, ki si jo želimo, zato nismo in ne bomo tiho," je dejal.

Slišati pa je bilo tudi pozdrave iz tujine, med drugim evropskega poslanca Stephana Sejourna, sicer predsednika evropske skupine Renew Europe, katere članica je tudi LMŠ. Sejourne je ob tem izrazil podporo LMŠ pri "razkrivanju zlorab trenutne vlade in menjavi oblasti v Sloveniji". Po uvodnih govorih so udeleženci začeli razpravo o programu stranke.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2030)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Cardinal
29. 11. 2021 21.50
+4
No LUK.. mislim KUL fanaticni podporniki.. cas je da zacnete sluzit.. in mi popljuvate komentarje.. in minuse potalate.. delajte kaj.. brez dela ni jela 🤣🤣🤣🤣
Cardinal
29. 11. 2021 21.49
+5
Kapo dol Sarcu 😂😂😂 nihce ne zna vecjega bedaka delat iz sebe 🤣🤣🤣🤣
Cardinal
29. 11. 2021 21.48
+4
Lista Marjana Sarca - neko praskanje se bo slisalo… a vas ne bodo spistili v parlment? 🤣🤣🤣🤣🤣
Cardinal
29. 11. 2021 21.46
+4
KUL brez Sarca? Je to to hotel Sarec na kongresu povedat? Da bo samo se on KUL? 🤣🤣🤣🤣
Cardinal
29. 11. 2021 21.43
+4
Fajon ga ne mara.. Bratusek ga ne mara.. KUL se bo od sedaj naprej sel le se trojcka 🤣🤣🤣🤣🤣
Cardinal
29. 11. 2021 21.44
+5
No, morda bo sel Mesecnik s komedijantom.. se bo ustrasil dveh laznivih babnic 🤣🤣🤣🤣
Cardinal
29. 11. 2021 21.42
+4
Tudi Alenki je Sarec ze presedel… 🤣🤣🤣🤣🤣
Cardinal
29. 11. 2021 21.42
+4
Sarec sara po KUL-u.. Tista rdeca laznjiva gospodicna bo besna ko ris.. 🤣🤣🤣🤣
Cardinal
29. 11. 2021 21.41
+4
Tislar.. pa ne zna z lesom 🤣🤣🤣🤣 mislim… cipresami 🤣🤣🤣🤣
Cardinal
29. 11. 2021 21.40
+4
Sarca sem gledal zdaj no Novi24… pa ta je res butnjen.. veckrat.. naj mu ze kdo pove, da mora bit v bazenu voda 🤣🤣🤣🤣🤣
Cardinal
29. 11. 2021 21.39
+4
Srebrni… 🤣🤣🤣🤣🤣
Cardinal
29. 11. 2021 21.39
+4
Ironija.. kajnse srebrnemu dogaja na “njegovem” portalu 🤣🤣🤣🤣🤣
Cardinal
29. 11. 2021 21.38
+4
A se meni samo zdi, al je srebrni cisto v svoji barvi kar se ocenjevanja komentarjev tice - rdeci.🤣🤣🤣🤣😂😂😂😂
Luka64
29. 11. 2021 20.08
+7
...ha,ha, a glih Šarc se bo soočil z javnimi financami, k je mel pet popravcev, pa ne zna štet niti do 46. A je zopet med komediante prestopu.
Šekularac
28. 11. 2021 20.29
+11
TV1 pomaga Šarcu, da nas utruja s svojimi nesmisli, Fajonova pa že benti, kaj si le misli Šarec, da se sili v ospredje. Resna TV hiša ne bi smela promovirati politikov brez hrbtenice.
prašek
29. 11. 2021 12.44
-8
Še sreča, velika sreča, da imate Tomčevo in Zverino ☺☺☺☺☺
Betuul
28. 11. 2021 20.18
-10
Mi bomo imeli svoj program! Vi pa svoje dolgove ! Zanimivo bo
Luka64
29. 11. 2021 20.10
+2
.. in ta program je skok v prazen bazen in to na glavo. Pol pa nas hočte vodit s ploskimi glavami, a ne de.
Rudolf Maister
28. 11. 2021 20.09
+8
Saj pravim srebrni , ni več zanimivo. Slovenija se zadolžuje tako kot vse države EU in sveta. Zadolžili smo se v povprečju manj kot ostale države. Za koliko se zadolžujemo je pa zelo pomemben podatek( %) in pa samo še to zaradi ukrepov vlade se bo BDP zvišal za več kot 6 % v EU pa za 3 %. zaradi tega se bo nominalni dolg države že letos zmanjšal. Pa saj je vseeno ,tuli naprej
Luka64
29. 11. 2021 20.12
+3
... zato pa je srebrnidrek, da tuli in skače na glavo v prazen bazen.
Betuul
28. 11. 2021 20.04
-9
Pomembno je , da bo zdaj po naše! Mi nebomo tolk trošl
Betuul
28. 11. 2021 20.03
-8
Pomembno je da bo zdaj po naše! Mi ne bomo tolk trošl
Rudolf Maister
28. 11. 2021 18.57
+8
Glej srebrni saj če ne bilo neumno bi bilo še zanimivo. ker ne znaš poiskati podatka sam ti ga povem jaz ,pa muci tudi seveda,vsak državljan Slovenije je bil leta 2019 dolžan 15,000 € leta 2021 , po dveh letih pandemije pa je dolžan 17,000€. dolg države je bil leta 2019 66,1 BDP, leta 2021 pa 86,00 BDP, ampak se bo nominalno zmanjša ( kljub epidemiji) zaradi večje rasti BDP. Kaj to pomeni pa najdi sam ,da ne boš samo ležal in vlekel socialo.
srebrnibreg
28. 11. 2021 19.27
-8
Do konca leta 2021 bo vsak Slovenec predvidoma dolžan 18.600 evrov...iz drugega vira kateri demantira laži janšista.
srebrnibreg
28. 11. 2021 19.29
-8
Zaradi financiranja protikoronskih ukrepov se je slovenski javni dolg med prvim četrtletjem lani in letos povečal za 17 odstotkov BDP oziroma z dobrih 65 na 82 odstotkov BDP. Je tako visok javni dolg ....še en dokaz janšistične laži iz drugega vira
srebrnibreg
28. 11. 2021 19.30
-7
Sedanja vlada bo z vsemi ukrepi s fiskalnimi učinki v dveh letih (2020–2021) pridelala dodatnih 8 milijard evrov javnega dolga. Lani je proračunska luknja znašala več kot 3,8 milijarde evrov...še en dokaz laži janšista. Pa kdo vam sploh še verjame? Še sami sebi verjetno več ne verjamete.
Betuul
28. 11. 2021 19.49
-9
Bodo pa policijsko eskadrilo prodali! Pa avijon s matejk vred in mal marmorja itd..
Castrum
28. 11. 2021 20.01
+9
@rudolfmaister, en skromen nasvet - v tej bitki ne moreš zmagati! Ne moreš z ekonomskim analfabetom razpravljati o ekonomiji. Vidiš, da sploh ne dojame zakaj se je Slovenija ( tako kot vse države EU) v zadnjem letu in pol tako ekstremno zadolžila. Resnično je škoda časa za debato.
srebrnibreg
28. 11. 2021 18.43
-7
Pa so nekoč janšisti tulili, da levičarji vedo samo za tuj denar živeti. Sedaj pa, ko smo ponjihovi zaslugi najbolj zadolženi v zgodovini Slovenije jih pa več tuj denar ne moti na račun katerega živimo sedaj.
Betuul
28. 11. 2021 19.51
-9