Slovenija

'Vsak, ki je počel nečednosti, mora v tej državi odgovarjati'

Ljubljana, 14. 09. 2021 11.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
U.Z., D.F., STA
Komentarji
1276

Poslanec LMŠ Robert Pavšič se je odzval na nova razkritja o stikih premierja Janeza Janše z dobavitelji opreme javnim zdravstvenim zavodom. Kot je povedal, imajo informacijo, da premierja v četrtek ne bo na komisijo za nadzor javnih financ, da bi pojasnil podrobnosti o tem, čeprav so mu ponudili tri možne termine in mu dali celo možnost, da sam izbere datum. "Še vedno ni dvignil pošte," pravi Pavšič, ki dodaja, da to ni samo nedopustno, ampak tudi protiustavno. "Želimo, da Janez Janša pojasni podrobnosti, in da se pojasni, kam so poniknili vsi milijoni."

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Objava fotografij sprožila vihar v politiki
    02:15
    Iz 24UR ZVEČER: Objava fotografij sprožila vihar v politiki
  • Iz 24UR: Je šlo res le za naključno druženje?
    03:06
    Iz 24UR: Je šlo res le za naključno druženje?

Poslanec LMŠ Robert Pavšič je uvodoma dejal, da je včeraj, ko smo razkrili fotografije, ki kažejo, da se predsednik vlade Janez Janša in podjetnik Andrej Marčič nista srečevala samo naključno, kot je v zagovor pred kratkim dejal Marčič, ne samo "izbuhnila nova afera", pač pa so na površje priplavali novi materialni dokazi o koruptivnem dogajanju v zadnjih 30 letih v tej državi, sploh kar se tiče nabave medicinske opreme. 

V LMŠ so dobili tudi informacijo, da Janše v četrtek ne bo na komisijo za nadzor javnih financ, da bi pojasnil podrobnosti o tem, kaj se je dogajalo na Mavriciju in, kot kaže, tudi na Jadranskem morju, čeprav mu je komisija ponudila tri možne termine in mu dala celo možnost, da sam pove, kateri trenutek bi bil zanj najugodnejši.

Očitno je, da je nekaterim v tej državi dovoljeno popolnoma vse – prijateljevanje na eksotičnih otokih, prijateljevanje na zasebnih jahtah in potem še sklepanje poslov z istimi, s katerimi je bil na golfu ali pa na nekaj milijonov vredni jahti. Robert Pavšič

"To, kar počenja predsednik vlade, ni več nedopustno, to postaja protiustavno. Po ustavi je dolžan odgovarjati na vprašanja državnemu zboru, a se konstantno izogiba tem soočenjem in konstantno zanemarja vsa vabila na redna delovna telesa, kot tudi na mojo preiskovalno komisijo, ki ima drugačen status. Še vedno ni dvignil pošte, čeprav sem mu osebno vročil vabilo in ga osebno pozval, naj dvigne pošto. Od takrat smo mu, mislim, da že tretjič poslali pošto in še vedno ignorira vse ustaljene postopke Zakona o kazenskem postopku ali pa Zakona o upravnem postopku.

Poslanec je prav tako dejal, da so kot parlamentarci postavljeni pred težko preizkušnjo, saj ne vedo, kaj lahko še ta državni zbor naredi, da se bo vlada odzvala, da bo opravila svojo ustavno nalogo. "Naredili bomo vse, kar se da, da predsednik vlade Ivan Janez Janša končno podrobno pojasni, kaj se je vse dogajalo – ne zato, da bi kogar koli posadili že vnaprej v nek obsojen položaj, ampak zato, da se pojasni, kam vsi ti milijoni poniknejo." 

Na vprašanje, kakšni so Janševi razlogi, da se izogiba srečanju, je Pavšič dejal, da obstajata dva dokumenta s t. i. opravičilom. "V enem nas celo poučuje o poslovniški rabi naše hiše, ne njegove hiše. Torej o tem, kako se interpretira poslovnik DZ in kako se vabi predstavnike vlade na seje delovnih teles. Drugi pa je malce bolj uraden in v njem konstanten stavek "zaradi vnaprej določenih obveznosti pri vodenju zadnjih projektov ..." To je vse, kar smo izvedeli od predsednika vlade," je še dejal Pavšič in še enkrat poudaril, da se ta ni odzval na nobeno vabilo in tudi ni ponudil datuma, ki bi mu ustrezal, da bi prišel na preiskovalno komisijo. 

V kabinetu predsednika vlade očitkov za zdaj ne komentirajo. Prav tako so bili zadržani v NSi, medtem ko je prvak SMC, gospodarski minister in podpredsednik vlade Zdravko Počivalšek med vladnim obiskom v savinjsko-šaleški regiji menil, da gre za "medijski spin", česar pa da ne komentira.

"V kakršni koli normalni demokratični državi so takšna prijateljevanja ekspliciten razlog ne samo za pojasnila, pač pa za odstop. Prišli smo do točke, da rečemo, zdaj je pa tega res dovolj!" je še poudaril. O možnih potezah za naprej pa: ob zanemarjanju vabil na zaslišanje bom kot predsednik preiskovalne komisije lahko odredil tudi prisilno privedbo. Pa bi to storil? "Do tega koraka je še veliko drugih korakov, ampak v skrajni fazi bom!" 

"V LMŠ ne zagovarjamo ne leve ne desne politike. Kdor je počel nečednosti, naj odgovarja. Popolnoma vseeno nam je, ali je bil iz leve, desne ali vsebinske politične struje. Kaže pa preteklo dogajanje na veliko selektivnost pri preiskovanju teh nečednih dejanj – spomnimo se parlamentarnega dela preiskovalne komisije, ki jo je vodila Jelka Godec. V istem času, ko je na razpelo pripenjala ene dobavitelje, je očitno hkrati ščitila neke druge dobavitelje, ki se zdaj pojavljajo počasi. Oboji so tisti, ki morajo nositi odgovornost."

Po besedah poslanca SD Dejana Židana v stranki pričakujejo, da bodo "pristojni raziskali vse, kar je potrebno raziskati". 

V SAB medtem izražajo zaskrbljenost, da je največja vladna stranka v preteklosti že vodila preiskovalno komisijo, s katero so očitno "zakrivali bistvo problema". Zato je po njihovi oceni nujno zadevo preiskati, je dejal poslanec SAB Andrej Rajh.

V Levici so medtem prepričani, da sta "oblast in denar edino, kar zanima Janeza Janšo in njegovo stranko", je ob tem dejal koordinator Levice Luka Mesec.

Spomnimo. Sinoči smo razkrili fotografije, ki kažejo, da se predsednik vlade Janez Janša in podjetnik Andrej Marčič nista srečevala samo naključno, kot je po razkritju fotografij druženja na golfu na Mavriciju dejal Marčič. Še več, Janša, ki na naša vprašanja ni odgovarjal, je bil, kot kaže, leta 2016 kot takratni opozicijski poslanec v državnem zboru na Marčičevi jahti. Tam pa je bil tudi eden najvplivnejših lobistov Božo Dimnik, čigar hči je ena največjih dobaviteljic v slovenskem zdravstvu. Spomnimo, podjetje, katerega družbenik je Marčič, je v času sedanje Janševe vladne nedavno sklenilo milijonski posel. Ob tem se seveda postavlja vprašanje, ali ni morda vse skupaj povezano prav z zasebnim druženjem Janše in Marčiča, kot kaže, tudi na njegovi jahti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1276)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tajkun Pirc Musar
16. 09. 2021 17.26
Pavšič, pojdi nazaj v luknjo.
to_mi_delaj
16. 09. 2021 10.59
+1
Čudno da Janković še ni odgovarjal
Milan Oni?
15. 09. 2021 12.36
+1
Če mora vsak odgovarjati, potem pa imate v levem političnem krogu, za več 10 let sodnih preganjan! Toliko!
zlati70
15. 09. 2021 11.37
+1
Janša: Golf sem igral tudi z direktorjem in uredniki POP TV. "Jaz sem v dvajsetih letih, ko sem imel čas, igral golf s praktično vsemi, ki so takrat golf igrali v Sloveniji, tudi z omenjenima gospodoma. Igral sem ga tudi z direktorjem POP TV-ja, uredniki POP TV-ja, z mnogimi ljudmi, in to nima nikakršne zveze z nobenimi posli," je za Planet TV glede fotografij njegovega druženja s poslovnežema Andrejem Marčičem in Božom Dimnikom, ki jih je objavil POP TV, povedal premier Janez Janša. "Z gospodoma, ki jih omenjate, nisem nikoli sklepal nobenih poslov in je žalostno, da samoimenovana KUL opozicija, ki nima nobenega programa, zdaj prek tega ustvarja nek vtis, da nekaj počne. Ničesar ne počne. Sproža afere in namesto da bi se pripravljala na gradnjo alternative za prihodnje volitve, misli, da bo s takimi patetičnimi poskusi kakorkoli vplivala na volivce," je še dodal premier Janša. Po poročanju Požareporta naj bi sicer bila decembra 2003 z Marčičem, Dimnikom in Janšo na Mavriciju tudi Andreja Zabret, danes poslanka LMŠ, prej pa solastnica oziroma soustanoviteljica podjetja Aico - Med, znanega po aferi prodaje operacijskih miz UKC Ljubljana. Zabretova naj bi bila takrat na Mavriciju skupaj z Igorjem Zabretom, svojim nekdanjim možem, s katerim sta se kmalu potem tudi razšla.
Bojan-F
15. 09. 2021 09.37
Gurujem komuniciranja in perjenikom selektivnega spomina ... vse se je začelo daljnega 2006 ... 30.6.2006 sta bili objavljeni v evropskem Uradnem listu direktivi 48/2006 in 49/2006, ki sta (poenostavljeno rečeno) odpravljali kreditiranje pri nas znano kot tajkunsko ... vlada Janša1 je to prenesla v slovenski pravni red šele 5.01.2008 ... zamujala je 553 dni! ... zaradi analiz Banke Slovenije iz septembra/oktobra 2006, da nevstrezna fiskalna in gospodarska politika na sploh porivata Slovenijo v dolgoročne težave, je bil takratni guverner Banke Slovenija g. Gaspari Mitja obtožen veleizdaje po kurirju Jelincic pl. Zmagotu ... bilančna vsota slovenskih bank se je v letih 2006-2008 povečala na pufanju za faktor 2,01 ... nadzorni sveti bank postavljeni po Janša dr. Janezu so peli hvalospeve ... novembra 2008 sta prvi minister Janša dr. Janez in zakladni minister pok. Bajuk dr. Andrej vedela, da v bančnem sistemu nekaj ni vredu v višini 6.500.000.000 € ... kreditov nezakonito podeljenih je bilo v letih debelih a jalovih krav mogoče za 400.000.000 € ...
Bojan-F
15. 09. 2021 09.38
... na posebno željo gurujev komuniciranja in perjenikov lahko postrežem z dodatnimi podatki ...
zajebant2
15. 09. 2021 08.05
+2
Pol morate zapreti vse levake
FORTUDO1
14. 09. 2021 21.53
+5
JJ je pa res džek, družil se je z Marčičem in Dimnikom, ko je bil v opoziciji, ta dva pa sta sklepala posle z levaki, ki so bili na oblasti. Noro, JJ, kapo dol! Bo leva opcija morala malo pogledati pod lastno preprogo in ugotoviti, kako je bilo mogoče, da se je to dogajalo. Se mi zdi, da zdaj kritizirajo sami sebe!!!
Tajkun Pirc Musar
16. 09. 2021 17.27
Gardon Game
14. 09. 2021 21.47
+2
janši in podobnim bi bilo treba odvzet pravico biti izvoljen.
zajebant2
15. 09. 2021 08.06
+1
Rophton
14. 09. 2021 21.47
+1
Janša se nevoščljivcem lahko samo smeji in uživa. Teoretiki zarot in ostali lažnivci, dajte si duška, ampak Janez se vam smeji, ker ste preveč predvidljivi!
mišelin
14. 09. 2021 21.39
+1
VSI SO ISTI LEVI DESNI NOBEN NE NARDI NIC ZA SLOVENCE SAMO POBIRAJO NAM DENAR
zurbrigen
14. 09. 2021 21.36
Drugarica Pavšić pa zar opet ? Nornhaus na kvadrat haha
Naiven_od_rojstva
14. 09. 2021 21.28
-1
Vsi levuharji in anticepilci bodo morali odgovarjati.
crazymoto
15. 09. 2021 08.07
+2
Andrej Lon?ar3
14. 09. 2021 21.19
+3
Pavšič zgleda kot da se je norih gob najedel.
zurbrigen
15. 09. 2021 10.12
rde?i2020
14. 09. 2021 21.10
+8
včasih so take falote na hitro disciplinirali, z premetavanjem kamnov na otoku...danes pa se ne zgodi nič, ker je vse prepleteno med sabo, tako levi kot desni...skupna točka vseh je pohlep...
Mali miš
14. 09. 2021 21.05
-4
Komisija za preprečevanje korupcije je pred nekaj dnevi ugotovila, da v tem primeru ni bilo storjenih napak. Komu je treba potem odgovarjat? A temu revčku iz levice?
SLObunkeljn
14. 09. 2021 21.17
+6
A koprive kar naenkrat spet verjamete KPK?
Fejst pob?
14. 09. 2021 21.00
+6
Roparji zdravstvene blagajne. Posredno tudi pokojninske in vseh državljanov Slovenije.
Tomy Bananas
14. 09. 2021 20.58
+12
Prevarant in zaslužkar na račun zdravja.Koliko bolnic bi lahko zgradili z podkupninami in preplačanimi nabavami. Zato pa smo tam kjer smo
Kstane
14. 09. 2021 20.53
-2
Družil se je nekega dne ,na nekem mestu.Fotomontaža je izključena?
An ban pet podgan
14. 09. 2021 20.52
+5
Bravo Janša , tako se krade!
sunmix 1
14. 09. 2021 20.52
+3
In kaj bo sedaj ob tej novici drugač ko prej? Se bo kaj zgodilo? Folk to je eksperiment obvladovanja mnozic kako reagira v dolocenih trenutkih tudi z metanjem takih bombic