Slovenija

'Dikaučič znova potrdil, da je brez hrbtenice in zgolj figura na šahovnici Janše'

Ljubljana, 25. 11. 2021 09.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Mirko Vorkapić, STA, Maja Pavlin
Komentarji
651

Poslanska skupina LMŠ je po hitrem postopku zaradi – kot v stranki pravijo – "napovedanega nedopustnega vladnega poseganja v izbiro kandidatov za evropskega delegiranega tožilca" v parlamentarno proceduro vložila svoj predlog sprememb Zakona o državnem tožilstvu. Predsednik Stranke Marjan Šarec je zapisal, da so novelo v proceduro vložili zgolj z namenom upočasnjevanja vladne spremembe. V SAB pravijo, da je minister Marjan Dikaučič "brez hrbtenice" in "zgolj figura na šahovnici predsednika vlade". Pravosodni minister pa zdaj, da predlog pravzaprav še ni končan ter da je še v fazi usklajevanja.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Novela zakona o državnem tožilstvu
    02:08
    Iz 24UR: Novela zakona o državnem tožilstvu
  • Iz 24UR: Evropski delegirani tožilci
    02:57
    Iz 24UR: Evropski delegirani tožilci
  • Iz SVETA: Novela zakona o državnem tožilstvu
    02:32
    Iz SVETA: Novela zakona o državnem tožilstvu

"V proceduro smo vložili novelo ZDT, pri čemer priznam, da zgolj z namenom upočasnjevanja napovedane vladne spremembe ZDT. Njihov cilj je uzakoniti odpoklic pravkar delegiranih evropskih tožilcev," je zapisal Šarec. Predlog LMŠ je bil namreč v parlamentarno obravnavo vložen pred Dikaučičevim, zato ga bo moral DZ obravnavati prednostno. 

Evropski tožilci
Evropski tožilci FOTO: Shutterstock

Po imenovanju Tanje Frank Eler in Mateja Oštirja za slovenska evropska delegirana tožilca je pravosodni minister Marjan Dikaučič tožilcema čestital, a hkrati po nujnem postopku vložil predlog sprememb Zakona o državnem tožilstvu. Po tem predlogu bi lahko končni izbor tožilcev opravila vlada in ne več evropsko tožilstvo, pravosodno ministrstvo pa bi lahko samo predlagalo kandidate, ki se niso prijavili na razpis. "Predlagane spremembe dopolnjujejo nacionalni del postopka izbora kandidatov za evropskega tožilca in evropskega delegiranega tožilca," stoji v obrazložitvi. Ta predlog je v delu javnosti, predvsem v opoziciji, sprožil ogorčenje. 

Z novelo naj bi tudi omogočili odpoklic obeh delegiranih tožilcev. V prehodnih določbah predloga ministrstvo predlaga, da mora vlada najkasneje v treh mesecih od uveljavitve zakona Evropskemu javnemu tožilstvu predložiti listo kandidatov za evropska delegirana tožilca. S tem pa, kot piše v predlogu, ne bodo več potrebne storitve evropskih delegiranih tožilcev, ki sta bila predlagana po sedanji zakonodaji.

"Na srečo ugled v tem primeru varujejo pravila evropskega tožilstva. Od včeraj sta 'začasna' tožilca samo še tožilca. Gre za obupen in nesprejemljiv poskus Dikaučiča, da poplača dolg Janši za prestalo interpelacijo," je v kratkem odzivu dejal Matej T. Vatovec (Levica).

V stranki SAB poudarjajo, da gre za enoletno pravno farso in zavlačevanje okrog imenovanja dveh evropskih delegiranih tožilcev. "Vlada je našla nov način, kako izpodbijati s strani kolegija evropskega javnega tožilstva potrjena slovenska kandidata. Z vloženo novelo si vlada že drugič skuša podjarmiti tožilstvo." V stranki odločno nasprotujejo rušenju instituta državnega tožilstva, ki da mu vlada z novelo odreka vlogo nacionalnega kadrovika. "Vlada ne samo niža in rahlja ustaljene standarde in postopke glede izbora kandidatov, temveč nas v EU še naprej postavlja ob bok samovoljnih in problematičnih držav. Minister Dikaučič je še enkrat potrdil, da je brez hrbtenice in zgolj figura na šahovnici predsednika vlade." Četudi bo vladna novela sprejeta, jo bodo v naslednji vladi znova spremenili oz. vrnili v prvotno stanje, še dodajajo v SAB.

Evropsko javno tožilstvo je v skladu z uredbo, ki ga vzpostavlja in je neposredno del nacionalne zakonodaje, neodvisno, pa poudarjajo v stranki SD in dodajajo, da mora tudi postopek imenovanja njegovih organov, vključno z delegiranimi tožilci, zagotavljati neodvisnost. "Včerajšnji predlog spremembe zakona o državnem tožilstvu je v direktnem nasprotju z uredbo. Vlada skuša za nazaj spreminjati pravila postopka, da bi vlada dosegla imenovanje sebi lojalnih tožilcev, s tem pa onemogočila neodvisni nadzor nad ravnanji vlade. Evropsko javno tožilstvo je včeraj imenovalo tožilca iz Slovenije za poln petletni mandat. Razrešiti ju je dopustno le ob soglasju evropskega glavnega tožilca, nikakor pa ne z enostranskimi potezami vlade, ki si želi podrediti funkcijo neodvisnega nadzora."

Marjan Dikaučič
Marjan Dikaučič FOTO: Bobo

Dodali so še, da je poteza vlade "skrajno nespoštljiva do evropskega javnega tožilstva". Vložitev zakonske novele v vladno proceduro je po besedah Meire Hot "absurden manever". Nadaljuje se smešenje Slovenije v EU. Očitno je, da ministru za pravosodje ni jasno, kaj pomeni nadrejenost prava EU, je opozorila.

Z Vrhovnega državnega tožilstva so nam sporočili, da predloga ministrstva niso prejeli v usklajevanje in ga bodo zato šele v naslednjih dneh lahko natančneje preučili. Na podlagi prvega pregleda pa ocenjujejo, da je predlog zakona v nasprotju z Uredbo Sveta (EU) 2017/1939 z dne, 12. oktobra 2017, o izvajanju okrepljenega sodelovanja v zvezi z ustanovitvijo Evropskega javnega tožilstva in zato takemu predlogu sprememb ostro nasprotujejo.

"Glede na navedeno in upoštevaje, da Državnotožilski svet ni bil vključen v postopek priprave predloga zakona, niti ni bil z njim seznanjen, predmetnega predloga v tem trenutku ne moremo komentirati," pa so se odzvali v Državnotožilskem svetu. Državnotožilski svet bo zadevno tematiko predvidoma obravnaval na eni od prihodnjih sej.

"Menimo, da gre pri tem za poskus političnega poseganja v izbiro kandidatov za evropskega delegiranega tožilca, kar je v nasprotju s poslanstvom tega organa in EJT v celoti. Kar zadeva ugled Slovenije v mednarodni skupnosti, ko govorimo o  ravnanja aktualne vlade RS v postopku imenovanja evropskih delegiranih tožilcev, smo bili v minulih mesecih priča nemalo začudenja s strani evropskih institucij," so zapisali v odgovoru.

Državnotožilski svet ni bil vključen v pripravo sprememb zakona. Dikaučič poudarja, da je predlog še v fazi usklajevanja

Kot so nam sporočili, Državnotožilski svet ni bil vključen v postopek priprave predloga zakona, niti ni bil z njim seznanjen, predmetnega predloga v tem trenutku ne morejo komentirati. Ker so kolegijski organ, odločitve sprejemajo na sejah. Zadevno tematiko bodo tako predvidoma obravnaval na eni od prihodnjih sej, pri čemer bo javnost o svoji odločitvi obvestil na svoji spletni strani.

Na predlagane spremembe zakona se je odzval tudi predsednik društva državnih tožilcev Boštjan Valenčič, ki je dejal, da smo končno zaprli eno pereče poglavje in dobili dva evropska delegirana tožilca, ki bosta že v kratkem začela delovati, "vlada pa si je s predlagano spremembo prilastila kadrovsko funkcijo, torej roko nad imenovanjem državnih tožilcev, ki bodo postali evropski delegirani tožilci, kar je za nas nesprejemljivo."

Predsednik društva državnih tožilcev: Vlada si je s predlagano spremembo prilastila, kar je za nas nesprejemljivo. kadrovsko funkcijo
Predsednik društva državnih tožilcev: Vlada si je s predlagano spremembo prilastila, kar je za nas nesprejemljivo. kadrovsko funkcijo FOTO: Shutterstock

Janja Hojnik z mariborske pravne fakultete je medtem opozorila, da v skladu z evropskimi predpisi delegirana tožilca brez soglasja glavne evropske javne tožilke ni mogoče odpoklicati. Zato vlada, če bo svoje namere uresničila, tvega. "Lahko se zgodi samo še kakšna tožba zaradi sprejema zakona v nasprotju z evropsko uredbo. Prehodne določbe predvidevajo začasno prekinitev, ki pa ni mogoča po evropski uredbi," je dejala za Radio Slovenija.

"Predčasno prenehanje mandata bi pri njima bilo možno samo, če bi sama odstopila, oziroma če bi jih lahko odstavili iz kakih krivdnih razlogov, slabega dela, nevestnega dela in podobno," je še dejala Hojnikova ter ob tem dodala, da ta pot verjetno ni najbolj demokratična, "najbrž pa je bolj učinkovita v smislu, da bi bili predlagani ravno tisti, ki jih vlada želi predlagati".

Pravosodni minister je za TV Slovenija povedal, da vlada predloga sprememb zakona o državnem tožilstvu na današnji seji ni obravnavala, da predlog pravzaprav še ni končan ter da je zdaj še v fazi usklajevanja. "Urad evropskega javnega tožilstva je povedal, da je delegirana tožilca imenoval za obdobje. Jaz tu ne vidim nobene težave, onadva lahko zdaj normalno delata in torej smo razrešili zadevo," je Dikaučič odgovoril na vprašanje, ali sta tožilca imenovana za pet let. Ob tem je še dejal, da je bil predlog pripravljen skupaj z državno sekretarko v kabinetu predsednika vlade Katjo Triler Vrtovec.

V evropskem javnem tožilstvu za zdaj brez komentarja glede načrtov vlade v povezavi z delegiranima tožilcema

V evropskem javnem tožilstvu (EPPO) za zdaj niso prejeli uradnega sporočila slovenske vlade v povezavi s predvidenimi spremembami zakona o državnem tožilstvu, ki naj bi omogočile odpoklic pravkar imenovanih slovenskih evropskih delegiranih tožilcev, zato tega za zdaj ne komentirajo, so povedali v tiskovni službi tožilstva.

"Za zdaj od slovenske vlade nismo prejeli nikakršnega uradnega sporočila o tem. Seveda pa beremo novice. Ker gre trenutno le za predlog, ne bomo komentirali," so zapisali v odgovoru na vprašanje, kako se odzivajo na novico, da želi slovenska vlada s spremembo zakonodaje omogočiti odpoklic delegiranih tožilcev in si v prihodnje zagotoviti pristojnost izbire teh tožilcev. Ob tem so v evropskem javnem tožilstvu izpostavili, da bo evropska glavna tožilka Laura Kövesi na vsa vprašanja odgovorila ob obisku v Sloveniji 6. decembra.

Spomnimo, Frank Elerjeva in Oštir sta bila kandidata za evropska delegirana tožilca že od začetka procesa imenovanja, ki se je začel pred več kot letom dni. Vlada je sicer sporočila, da je sklep o njunem imenovanju začasen, čeprav je evropsko tožilstvo tako kandidata kot vse ostale evropske delegirane tožilce imenovalo za poln petletni mandat.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (651)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SlobodaNE
21. 04. 2022 20.51
Dolenjčkovi še malo
inkvizitor85
29. 11. 2021 19.51
Panika na levem polu...ne morjo se zment kdo bi poveljeval kulu, zato je treba v javnosti meglo mešat :)
amedeo
28. 11. 2021 11.10
+2
V slabih dveh letih smo postali avtoritarna mafijska država, ki ne spoštuje prava, ne spoštuje človekovih pravic, ignorira sodišča in krši vse možne predpise in zakone!
jodr
26. 11. 2021 17.20
-3
Koliko enega nepotrebnega govorjenja zaradi dveh brezveznih tožilcev, ki nimata nobene prave vloge pri preganjanju korupcije v Sloveniji, saj so glavni koruptivci levaki.
RedCell
25. 11. 2021 21.47
+3
Nepomembni aparatčik.
Pa kaj
25. 11. 2021 21.33
+10
dick sploh ne zna odgovarjet..pojma nima..odgovore lahko poda le, na vnaprej podana vprašanja... kmet na šahovnici...žrtveno jagnje..prodana duša...brez hrbteničar...
ŽigaLausegger
25. 11. 2021 21.24
+10
Samo še norci podpirajo tole koalicijo.
JOCR1255
25. 11. 2021 21.33
+0
ŽigaLausegger
25. 11. 2021 21.34
+3
prevalanar
25. 11. 2021 21.11
+5
Legotehnik na daljinca.
zorkom
25. 11. 2021 21.03
-7
v LMŠ so tako pametni da lahkoverigo tiščijo ne pa vlečejo
ssbobo
25. 11. 2021 20.45
-4
Kje je prispevek o Jakičewih rabotah........ zaka pa caplja za šerifom ko poni
nalijmo si čistega vina
25. 11. 2021 20.53
+3
Pa kaj ste zaprašeni od derby paketov .Breznik je car
MladInPerspektiven
25. 11. 2021 20.40
+8
No potem se človek vpraša, kje in kako je takšna oseba naredila fakulteto. In kdo bo to osebo zaposlil ko mu preneha mandat. Če sedaj ne upošteva pravil in zakonov, kako jih bo potem v neki drugi službi. Ja pri meni sigurno nebi nikoli dobil zaposlitve.
prevalanar
25. 11. 2021 21.10
+4
MladInPerspektiven
25. 11. 2021 21.15
+3
JOCR1255
25. 11. 2021 21.38
+0
So samo pri SDS in NSI. Tistih nekaj ki znajo molit bodo spovedovali, Vizjak ki Boga nekam posilja bo grobar.
puspan
25. 11. 2021 20.33
-5
Gledam Tarčo, ki je danes odlična po zaslugi ministra Hojsa. Oba, Goloba in Pavšiča, skupaj z Eriko, je peljal lu..t. Odličen tudi g. Podbevšek.
nalijmo si čistega vina
25. 11. 2021 20.59
+9
Pravi , da ni nihče nenadomestljiv . Kaj pa še trosi neumnosti če je nepreklicno odstopljen . Govori , govori , pove pa nič . Tako nerazumljeno go vorjenje razumete samo vi kimavci , ki niste v sta.nju najti svoj dr..k , če ne stopte vanj . Če je to drža ministra .. usmili se nas bog
puspan
25. 11. 2021 21.07
-4
Tokrat pa ni šlo, kot po maslu, kajne Erika. Ljudje vas končno spoznavajo. Golob mi je deloval.,kot reankerniran Zoran Janković. Me prav zanima rezultat zadnjega sodnega pregona proti solatarju.
Malinha
25. 11. 2021 21.23
+7
Pušpanček, ko bo tvoj puklon odletel iz vlade, bodo sodni pregoni proti njemu tako mnoštveni, da se mu enostavno ne bo uspelo odzivati na vse pregone, čemur bo sledil pripor. Kaj bo naredil Matoz? Obrnil mu bo hrbet.
borjac
25. 11. 2021 21.35
+5
Jaz sem pa gledal tekmo Mura : Totenham, zmagala je Mura z golom v 93 minuti 2 : 1, to je zgodovinska zmaga za Muro in za Slovenski klubski nogomet, ti puspan pa le glej Hojsa, saj puspan raste na pokopališčih, to je to.
JOCR1255
25. 11. 2021 21.41
+5
Pušiš.. Hojseku... le kaj je bilo odlicno? To, da iz sebe dela bedaka? To vseskozi lahko gledas na Nori24.
mungus
25. 11. 2021 20.24
+8
ma kaka hrbtenica ...ta nebulozer nima nit H kar da bi mel Hrbtenico....ta je samo še eden od klovnov katere si je ta-puklasti naštimal ....
Arabella111
25. 11. 2021 20.22
+9
Lutka in lutkar.
niktalop
25. 11. 2021 20.07
+4
Če bi bil karikatura ministra brez hrbtenice bi še nekako šlo, a je revček brez možganov. Za njega misli in odločitve sprejema dosmrtni predsednik SdS.
Malin3
25. 11. 2021 19.54
-7
Kdo bi si mislil,da levičarji tako trpijo ,ko niso na oblasti,ki so jo prostovoljno zapustili.
niktalop
25. 11. 2021 20.05
+6
Ne trpijo levičarji ampak slovenski narod. Janšistična vlada izvaja tihi državni udar s spremebo zakonodaje, ki pa jo sama NE SPOŠTUJE.
MladInPerspektiven
25. 11. 2021 20.42
+3
niktalop ali je škoda besed takim ampak samo počakajmo. Modri ljudje pravijo za vse pride na koncu račun ... upam, da takrat ne bo to so naredili levičarji
niktalop
25. 11. 2021 20.46
+3
Ne bo, ker se danes nič ne izgubi. Splet si vse spravi v spomin. Tako si bo tudi te protiustavne in nezakonite odloke janšistične tiranije.
nalijmo si čistega vina
25. 11. 2021 21.01
+1
nalijmo si čistega vina
25. 11. 2021 21.01
+0
ŽigaLausegger
25. 11. 2021 21.44
+3
@Malin3 Niti ne veš, zakaj je Šarec odstopil pa si pameten. Te bom podučil... Šarec je sam povedal v intervjuju, da aje odstopil, ker rmu je opozicija začela preveč nagajati in ni mogel sprejemati zakonov z večino. Sprejemal bi lahko še vedno le odloke a v COVID času to ni zadosti, ker odloki niso in nikoli ne bodo nad zakoni in so zato NEVELJAVNI v kolikor so v kontradikciji z zakonom! Ker pa so kontradiktorni z zakoni pri večini neizobraženih Slovencev ustvarjajo zmedo, škodo, bes, proteste... Takemu vladanju se je Šarec za dobro vseh slovencev odpovedal, ker tako vladanje ŠKODUJE in Šarec je dober človek. Janšo in trenutno koalicijo po drugi strani boli za lasten narod! Izdajajo odloke s katerimi ustvarjajo zmedo, škodo, bes, proteste... In zato jih bodo politični naasprotniki po njihovem mandatu preganjali po uradni dolžnosti in ZAPRLI. Zaradi tega si sedaj želijo PODREDITI TOŽILSTVO. Začni se že izobraževat ali pa vsaj ne piši bedarij. Res mi gre kar na bruhanje ko prebiram tako neumne izjave kot je tvoja. In še marsi katera.
kr'neki
25. 11. 2021 19.49
+4
mu je strl kohones..ce bi zmogel vsaj malo politicne kulture, bi bil sedaj na odpadu zgodovine..
User300173
25. 11. 2021 19.46
+17
Slovenija je samo predlagala delegirana tožilca, petletni mandat pa jim je dodelilo Evropsko javno tožilstvo. Kako lahko nekoga odpokličeš, če ga nisi imenoval? Zakaj je vlada sploh poslala na EJT njuni imeni? V kolikor ne bi, tudi denarja iz EU skladov pomoči ne bi bilo. Matematika je kristalno jasna, edino Pacientu se možgančki nevarno igrajo in mu nagajajo, pudlice pa veselo mahajo z repki in čakajo bonbonček. "Poslije seksa nema kajanja" pravi moj bivši južni brat.
srebrnibreg
25. 11. 2021 19.52
+9
Ta sirota twitarska bi naj imela kot predsednik EU neko veljavo. Manj kot regica na drevesu.
?ebula
25. 11. 2021 19.36
+9
Za kaj se je jajo obdal z lažnivci, neposobneži, izdajalci, kradljivci .... - zato ker se med svojimi bolje počuti.
fi?ko
25. 11. 2021 19.26
-3
Kdaj boste pa o Romanu Jakiču prispevek objavili? Je precednik Sveta SAB(A.Bratušek),del KOALICIJE KUL in mu na sodišču sodijo zaradi zlorabe položaja pri pridobivanju evropskih sredstev v aferi Stožice...zna biti zanimiv😉samo povem😆
nalijmo si čistega vina
25. 11. 2021 19.41
+2
vuvuzela s trstenjakove . kaj si prespal 24 ur
piljan
25. 11. 2021 19.45
+5
Svečar trolast,išči spodaj,ne da se mi več.Imate pretrde glave,ne gre not.