Slovenija

Stranke pod okriljem Šarca za projektno koalicijsko pogodbo, Tonin se dnevno sliši z Janšo

Ljubljana, 28. 06. 2018 06.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, / A.K.
Komentarji
1053

Pod okriljem Marjana Šarca so za skupno mizo ponovno sedli predstavniki SMC, LMŠ, SD, NSi, DeSUS in SAB. Dogovorili so se o projektni koalicijski pogodbi. Levica pa se je zatem ločeno sestala tako s Šarcem kot Židanom, Tonin pa se dnevno pogovarja z Janšo.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Projektna koalicija?
    01:50
    Iz SVETA: Projektna koalicija?
  • Iz 24UR: Prvi vsebinski premiki
    03:38
    Iz 24UR: Prvi vsebinski premiki
  • Iz 24UR: Koalicija 5+1
    03:24
    Iz 24UR: Koalicija 5+1
  • Iz 24UR ZVEČER: Začeli so se vsebinski pogovori
    07:52
    Iz 24UR ZVEČER: Začeli so se vsebinski pogovori

Torkovo srečanje, ko so prvič za skupno mizo sedli predstavniki LMŠ, SD, SMC, NSi, SAB in DeSUS, so pod okriljem Marjana Šarca nadaljevali v četrtek. Predstavniki strank na čelu s prvakom na volitvah drugouvrščene LMŠ Marjanom Šarcem so se na pogovoru o oblikovanju koalicije dogovorili, da bo končna koalicijska pogodba projektna. Kot je po koncu srečanja dejal Šarec, se bo tvorjenje sredinske koalicije nadaljevalo v petek z intenzivnimi vsebinskimi pogovori pogajalskih skupin strank.

Šarec je v izjavi za medije poudaril, da je bil sestanek izjemno korekten, da so predstavniki SAB, SD, DeSUS, SMC in NSi pokazali veliko mero razumevanja in praktično vsi predlagali, "da se gre v to projektno pogodbo".

Ta po njegovih pojasnilih pomeni, da koalicijska pogodba ne bo dolgo gradivo na stotih straneh, ampak se bodo dogovorili, kateri projekti so ključni za Slovenijo in jih bodo izvajali poleg reševanja tekočih problemov. Če se bodo tako dogovorili, bodo v pogodbi določili tudi datume za uresničitev projektov.

Nova koalicija: 'Združena sredina in NSi, brez Levice?'

Šarec se je po skupnem sestanku sestal tudi s predstavniki Levice. Tudi z njimi je govoril o projektnem sodelovanju. Odločili so se, da vsak opredeli svoje ključne projekte, nato pa bodo videli, kje se strinjajo. Za ločen sestanek z Levico pa se je Šarec odločil "glede na znana stališča, ki so nekako nasprotna z nekaterimi drugimi strankami".

Luka Mesec je po srečanju sicer ugotavljal, da je vlada, ki jo snuje Šarec, precej jasna: "združena sredina in NSi, brez Levice". Spomnil je, da so pred volitvami jasno povedali, da si želijo leve vlade in izpostavil, da lahko glasovi Levice pridejo samo s "temeljito spremembo političnega kurza" te vlade v nastajanju. Hkrati je poudaril, da je zanj in za LMŠ bistveno, da se pogovori nadaljujejo. 

Po srečanju z LMŠ je Levica za skupno mizo sedla tudi z SD.  Prvak SD Dejan Židan je po koncu srečanja poudaril, da še nič ni dokončno dogovorjeno in da je odprta tudi opcija, da Slovenija dobi levosredinsko vlado, ter da je zanje pomembno, da v Sloveniji ne pride do vlade, "ki bi bila vlada radikalne desnice". Če bi takšna vlada štiri leta Slovenijo spreminjala po svojih načelih, bi jo dejansko spremenila nepovratno, česar "si pa državljanke in državljani ne zaslužimo".

Obnašati se, kot da so nekateri izključeni, drugi pa niso, je po mnenju SD prehitro in napačno. "Zato je naš predlog, da se v tem trenutku ne obnašamo, kot da že imamo dogovorjeno vlado, ker je nimamo," je poudaril in dodal, da potekajo le pogajanja na različnih področjih. 

Predstavniki Levice se bodo po srečanju s Šarcem sestali tudi z SD.
Predstavniki Levice se bodo po srečanju s Šarcem sestali tudi z SD. FOTO: Aljoša Kravanja

Mesec: Sredina se bo morala globoko zazreti sama vase

A v Levici ugotavljajo, da so de facto že izločeni iz koalicijskih pogajanj, ki jih vodi Šarec. Mesec je spomnil, da jih na sestankih šesterčka ni, koalicijska pogodba pa se brez njih začne usklajevati v petek. Šarec pa se na njih obrača za podporo njegovemu morebitnemu mandatarstvu. 

Mesec dodaja, da ne morejo "pristati na zahteve sredine, da se praktično popolnoma odrečejo svojemu programu zgolj zavoljo tega, da bo vlada sredinska, ne pa desna".  Zaenkrat imajo na mizi projektno sodelovanje, svet stranke pa bo odločil o tem, pod kakšnimi pogoji so pripravljeni podpreti sredinsko vlado.

"Če zares želimo preprečiti radikalizacijo te družbe in nepovraten obrat na, recimo temu, orbanovski način, se bo morala tudi sredina globoko zazreti sama vase in se vprašati, kaj je v vseh teh letih delala narobe, da se je v družbi pojavilo tolikšno nezadovoljstvo," je dejal Mesec.

Cerar: Da nihče noče v koalicijo s SDS, veliko pove o tej stranki

Miro Cerar, ki se sicer nahaja v Bruslju na vrhu voditeljev držav članic, je znova dejal, da si ne želi orbanizacije Slovenije ter da SMC podpira prizadevanja Marjana Šarca za oblikovanje koalicije. Da nihče noče v koalicijo z Janezom Janšo in SDS, zelo veliko pove o tej stranki, še dodaja. 

Pot do oblikovanja nove koalicije pod vodstvom Šarca je sicer po Cerarjevem mnenju zahtevna. "Ta hip se o njej pogovarja kar šest političnih strank. Zraven je nekje, upam, vključena tudi Levica kot nek partner, ki naj bi podpiral to koalicijo," je povedal.

Na vprašanje, ali torej odločitev o Milanu Brglezu ne pomeni povezovanja z SDS, je Cerar poudaril, da je že neštetokrat pojasnil, da SMC podpira stabilno, razvojno naravnano in svobodomiselno koalicijo na čelu s Šarcem in da so njemu poverili zaupanje. "Vse manipulacije, ki vodijo v drugo smer, so popolnoma nesprejemljive," je še zatrdil in napovedal, da bo zvečer podal izjavo v povezavi z Brglezom.

Tonin sodelovanja z Levico ne vidi, dnevno se sliši z Janezom Janšo 

Tonin je po sestanku dejal, da mora biti sporazum o koalicijskem sodelovanju natančen in časovno omejen, v njem morajo biti našteti konkretni projekti, ki jih nameravajo izpeljati, s številkami in časovnimi roki.

V vsebinskih pogajanjih, ki bodo zdaj sledila, bodo v prvi fazi poiskali predvsem skupne točke, identificirali razlike in iskali tudi že skupna stališča o najbolj aktualnih stvareh, ki jih čakajo. Med drugim so to odnosi s Hrvaško, primer NLB in dogovor s sindikati.

Pogovori Tonina z Janšo naj bi bilo globoko vsebinski.
Pogovori Tonina z Janšo naj bi bilo globoko vsebinski. FOTO: Miro Majcen

Hkrati je dejal, da možnosti sodelovanja z Levico ne vidi ter hkrati pojasnil, da so v "rednih stikih" z Janšo, slišala sta se tudi danes. Po njegovi oceni so pogovori z Janšo najbolj vsebinsko globoki, saj so šli čez celotna programa strank ter iskali skupne točke in razlike.

V NSi so ključne točke iz svojega programa strnili na tri strani, med njimi so zmanjšanje čakalnih vrst v zdravstvu, zvišanje plač z dvigom dohodninske olajšave, uvedba poskusnega mandata za sodnike, ki bi bila del reforme sodstva, in izpolnjevanje vseh odločb ustavnega sodišča.

Bratuškova zagotovila podporo Šarcu kot kandidatu za mandatarja

Predsednica SAB, Alenka Bratušek, pa je po pogovoru strank zagotovila podporo Šarcu kot kandidatu za mandatarja. "Mislim, da je jasno, da če smo danes sedeli na sestanku sredinske koalicije, gre naših pet glasov Šarcu. Tak je bil tudi dogovor znotraj poslanske skupine," je dejala na novinarski konferenci. 

Pri tem je dodala, da se vedno bolj aktivno ukvarjajo z oblikovanjem sredinske vlade. "Dogovorili smo se, da bomo med sabo iskali najmanjši skupni imenovalec, in ne razlik." Kot prvo nalogo nove vlade pa v stranki vidijo zdravstvo."Želimo zelo natančno zavezo, do kdaj in s koliko denarja bomo čakalne vrste skrajšali," je poudarila Bratuškova. Po njenih navedbah se bo treba prav tako dogovoriti o preoblikovanju dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in košarice zdravstvenih pravic.

V SAB kot prvo nalogo nove vlade vidijo zdravstvo.
V SAB kot prvo nalogo nove vlade vidijo zdravstvo. FOTO: Miro Majcen

V SAB izpostavljajo tudi rešitve za upokojence, zavzemajo se za ženske kvote v gospodarstvu, na področju mladih pa poudarjajo reševanje stanovanjske problematike, in sicer tudi z vzpostavitvijo večjega sklada neprofitnih stanovanj. Stranka se zavzema tudi za spremembo volilnega sistema oziroma za uvedbo preferenčnega glasu, da bi imeli ljudje večji vpliv na to, kdo je izvoljen v Državni zbor.

Na vprašanje, ali od navedenih programskih vsebin ne bodo odstopali, je Bratuškova odgovorila, da ne bi bilo odgovorno kar takoj zapirati vrat, toda da morajo biti zdravstvo in pokojnine prednostna naloga, mlade prav tako želijo vključiti v koalicijsko pogodbo, enako tudi preferenčni glas.

SDS opravila že več pogovorov

Predsednik SDS Janez Janša, ki je s svojo stranko na volitvah zmagal, je na drugi strani dejal, da pridejo koalicijske pogodbe na vrsto šele po tistem, ko se bo predsednik republike Borut Pahor odločil, ali in komu bo podelil mandat za sestavo vlade. Po Janševih navedbah so v SDS doslej sicer opravili že več pogovorov z nekaterimi strankami, v širšem obsegu z vsemi ostalimi strankami, s ciljem oblikovanja koalicijske pogodbe pa bodo pogovori možni šele po ugotovitvi, ali so stranke pripravljene na podpis koalicijske pogodbe in ali imajo ustrezne kadrovske vire.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1053)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brezveze13
29. 06. 2018 14.36
-4
tale naslov se mi zdi malo dvoumen,da se tonin dnevno sliši z janšo.Če je to izjava tonina potem je verodostojnost šarca dvomljiva ker je tako zaprisegal da se ne bo družil s sds in njihovimi somišljeniki
Bowers
02. 07. 2018 20.49
+0
Kaj pa je narobe z SDS ? Kaj ste vi kaj boljši ? Edino SDS nas lahko reši te arogantnosti in vzvišenosti nekaterih na levi
brezveze13
29. 06. 2018 14.23
-2
ko pogledam na objavi sliko levice sami žalostni obrazi kot da so prišli s pogreba ali je to strah ali sram?
IzbrisanIZportala
29. 06. 2018 12.18
+1
A so levaki na forumu že prišli k pameti - samo vprašam ???
siupamoizvedetiresnico
03. 07. 2018 14.38
ecnarf
29. 06. 2018 12.09
-2
tomićka utihni in nehaj klobasat
ecnarf
29. 06. 2018 10.49
+0
kdo pa je dal serpentinšku dovoljenje da sestavlja koalicijo če je dobil na volitvah 5% naj gre raje na veselico babe jagat
Ve?ni optimist
29. 06. 2018 10.36
+6
Zanimivo, o levakih veste skoraj vse, kdo skom in kako. O zmagovalki SDS pa to berem že kakšen teden. Torej o zmagovalcu (izbrala ga je cela SLO) ne pridete do informacij ali se ne trudite (verjetno imaste močne koristi, da podpirate levico in njihova sprevržena dejanja). ...
brezveze13
29. 06. 2018 14.18
+1
nas novinarčke plača levička , pišemo pač o tistih ki so nam všeč ,denarčki pač. drugače pa zanimivo da portal za eno in isto vsebino na 10min menja naslov objave nisem preveril če je pod objavo članka slučajno drug podpis avtorja ker potem bi bilo treba prijaviti plagijatorstvo
Pal?ek Smuk
29. 06. 2018 10.23
+7
Klovn Sarcev kaj bos ti delal v Bruslju?? S seboj bos rabil 5 prevajalcev in svetovalcev!!! Zdaj si sele bomo naredili sramoto proti Hrvatom....
brezveze13
29. 06. 2018 14.20
+1
ja bom vzel sabo alenko ona obvlada pa še pozna se z juncem
IzbrisanIZportala
29. 06. 2018 09.56
+2
Mahhhh škoda zgubljati besed o ljudeh, ki so jim volilci povedali da jih ne želijo več pri koritu, (AB, Erjavc, JM) ampak ti ljudje brez kančka spoštovanja do volilcev in sramu se še kar sami rinejo celo v sestavljanje koalicije in vlade. Vse to - bo pokasiral klovn na naslednjih volitvah - češ kaj si si navleku in s kom si se spajdašu, .... ob tem pa pozablja da v politiki NI POPRAUCEV tko kot na lesarski ... !!!! Druge volitve bodo zgledale nekako takole, ... močna SDS, solidna SD in LEVICA, in povprečna NSi in SNS .... ostalo je OUT !!!
dostojevski II
29. 06. 2018 10.21
+3
Tokrat se strinjam glede tvoje napovedi za levi blok. Če LMŠ, AB, SMC, DESUS ne bodo oblikovali vlade, bodo izgubili ogromno število volivcev, ki bodo naslednjič v večini volili SD in Levico.
IzbrisanIZportala
29. 06. 2018 10.31
+4
Pa kaj ma ona AB za krojiti usodo zakonov in naroda, če ni dobila niti 1000 glasov podpore za mandat in pooblastilo volilcev da jih zastopa. TO JE GROZAAA in Erjavc isto ... povedal so mu ZGIN IZ POLITIKE !!! - pa se kr štul !!! Ne bo miru dokler 1x za vselej ne bomo dobili sredinske vlade SDS + SD !!!!! Bila je možnost l. 2008 pa jo je SD zavrnu, ... ko se bo to zgodilo .... bo SLOVENIJA REŠENA, ... pa tak pristop komu všeč ali ne - to je edina rešitev !!!!
jvj
29. 06. 2018 09.46
+5
Je pa pomenljiv stavek, da se Tonin vsakodnevno sliši z Janšo. Ja res je, a se tudi Šarec vsakodnevno sliši z drugimi. So what? Namigovanja so za levosučne fane več kot žgečkljiva. A na koncu bo seveda povsem drugače, ker se fantje in ena deklina morajo dogovoriti, drugače bodo predčasne volitve. V tem primeru pa vedo kaj jih čaka. Huda ura.
dostojevski II
29. 06. 2018 10.28
-2
Seveda se Tonin vsak dan sliši z Janšo. Saj ne more njegova tajnica reči da ga ni, da ima sestanek..., ko ima kaplar povsod krte. Ko pokliče gospodar se mora javiti.
mallonge
29. 06. 2018 09.40
+1
Tudi danes v petek bo termin za obnovitev zakletev kandidatk fantomske koalicije. Sestali se bomo, da se bomo sestali in pogovorili o sestanku in si povedali s kom ne gremo v koalicijo bo po sestanku povedal Šarec. . Retorika Šarca je vredna čakajočega na Godota.
son?ece5
29. 06. 2018 09.32
+6
Na vrhu EU so pa sprejeli Višegrajski model, nobenih kvot, orbanizacije si želi vsa EU!!!!!!!!!!!
korintos23
29. 06. 2018 08.58
+7
Tu se sploh ne gre več za leve ali za desne, ali restanti ali poštenjaki!
son?ece5
29. 06. 2018 09.30
-1
Tvoji arestanti te lahko po kazenskem zakoniku ovadijo , ker veš , da so bili oproščeni vseh levih podtikanj! Korintos čas je sovražnik levakov!
mallonge
29. 06. 2018 09.33
+6
Se strinjam. Pri vsem ogromnem kriminalu, kjer policaji nikakor ne najdejo krivca so krivci seveda levaki. Zato tako velik njihov strah pred spremembo oblasti.
zek
29. 06. 2018 08.50
+3
Najbolj se čudim neverjetnim izjavam teh KVAZI LEVIH voditeljev strank zakaj ne v koalicijo z SDS.Edino kar lahko izustijo je strah pred Orbanizacijo ki naj bi jo predstavljala SDS no ni ga junaka med novinarji ki bi te KVAZI LEVAKE vprašal kaj je narobe z Orbanom ki so ga Madžari na demokratičnih volitvah kjer je bila 70 odstotna volilna udeležba IZVOLILI kar z 68 odstotno podporo?? Torej je po mišljenju naših KVAZI LEVIČARJEV z 70 odstotkov Madžarov nekaj hudo narobe nekaj je narobe če so ljudje zadovoljni z višjimi plačami, boljšim standardom, nekaj je narobe z volilci Orbana ki podpirajo politiko STOP MIGRANTOM v glavnem je največji problem naših SALONARSKIH LEVAKOV to da je predsednik vlade nekdo ki je dobil na volitvah 68 odstotkov glasov in ne nekdo ki na volitvah sploh ni bil izvoljen ali je morda dobil 10 odstotkov! Seveda ni čudno da je tudi SDS za ljudi ki sploh niso bili izvoljeni (Bratovskova, Erjavec) problem tisti ki je na volitvah dobil 25 odstotkov
korintos23
29. 06. 2018 08.57
+4
zek, dva restanta bosta v vladi desne nacionalne stranke, a je to pošteno? Naj še Onega slikarja notri vzamejo, Cekuto.
najvsivedo
29. 06. 2018 09.02
+0
koritos23...Večjega umskega restanta ni na tem portalu...kot si ti ...do domaćega kraja preplavaj Kolpo.
korintos23
29. 06. 2018 09.10
+2
Bil par krat na Kolpi, s kajakom do hrvaške meje, ni bilo slabo. A sedaj že veš zakaj Slovenci nimamo radi vas nacional SDS?
staridida
29. 06. 2018 09.18
+2
staridida
29. 06. 2018 09.18
+7
najvsivedo
29. 06. 2018 09.20
+2
son?ece5
29. 06. 2018 09.33
-4
Slovenci ljubijo zgolj SDS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
cirenij
29. 06. 2018 08.36
+4
Mogoče bo pa "Serpentinšek" dokazal, da se motimo. Ko sem mlad in zagnan prevzel delovna mesta "starih gadov" sem jih opravljal vestno, pošteno in v skladu z zakoni in predpisi. Dobro ocenjen tudi od višjih inštanc. Ampak to je preteklost. In ne ljudi takoj obsojat. Saj so vsi ostali, levi in desni, stari, dokazani ali nedokazani obrazi.
Dule Med
29. 06. 2018 08.29
+11
Politična kriza je zrežirana, isto kriza - recesija, revčina in preseljevanje ljudi iz drugih dežel. Pripravlja se verska vojna v Evropi v Svetu, za nekaj kaj ne obstaja, človeka se do sedaj zgodovina nič ni izučila, bolano.
mallonge
29. 06. 2018 08.27
+0
V kakšno koalicijo bo šel pa "naduta nula" Brglez?
cirenij
29. 06. 2018 08.21
+10
Naj sestavi vlado kdorkoli. Samo ne se spravljat na drugačne, drugače misleče in čuteče. In ne se grebst samo za stolčke ampak na mesta postavit sposobne ljudi, ne glede na to, kateri stranki ali nobeni pripadajo. Ampak izgleda, da pri nas se gre samo za to, kdo bo imel večje privilegije, da bo zaposlil svoje v vladi, na delovnih mestih, ker vladavina je kratka. Če se motim o novi kakršnikoli vladi, bom zelo, zelo vesel. Vzhičen.
cirenij
29. 06. 2018 08.26
+16
Me ne briga so levi, desni, levo-desno sredinski. Samo, da bi delali v korist navadnega človeka. In že enkrat zahtevali obsodbe bančnikov, tajkunov, velikih tatov... Sprejeli tozadevno zakonodajo. In ne, da se sodišča ukvarjajo z marihuano, tehničnimi pregledi itd. Tudi to je potrebno ampak prioriteta so v nebo vpijoče zadeve, ki se vlečejo že leta in leta.
mallonge
29. 06. 2018 08.29
+8
Res, da se predvsem ukvarjajo sami s sabo, vendar to nikakor ne pomeni in tudi ni v načrtih, da bi se ukvarjali z lastnim kriminalom.
mallonge
29. 06. 2018 08.17
-1
Tudi v petek bo termin za obnovitev zakletev kandidatk fantomske koalicije: sestali se bomo, da se bomo sestali in pogovorili o sestanku in si povedali s kom ne gremo v koalicijo. retorika Šarca je vredna čakajočega na Godota.
Pal?ek Smuk
29. 06. 2018 07.56
-1
A Srepetinsek klovn ze zna priti do parlamenta ne da bi zalutal v kaksno gostilno?? Klovn!!
mallonge
29. 06. 2018 08.21
-5
Ma, ni niti klovn. Bi sedelal norca o drugih in Širil izmišljotine. Ni pa nič ustvarjalnega od njega.
Belibog
28. 06. 2018 22.56
+17
Udbovec Zemljarič izgubil tožbo proti Romanu Leljaku: Sodišče je pravnomočno razsodilo, da ni kriv “lažnih” obtožb, da je Zemljarič odgovoren za zločin likvidacije!
Pal?ek Smuk
29. 06. 2018 07.54
+11
Leljak pa naj prvo vrne denar folku katerega je obkradel in tega ni malo...!!!