Slovenija

'Vlada, ki nastaja, je vlada strahu pred volitvami in političnega oportunizma'

Ljubljana, 03. 03. 2020 14.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
U.V. / STA
Komentarji
65

Bodoči opozicijski poslanci so kritični predvsem do preteklih dejanj ter izjav Janeza Janše. V LMŠ tako dvomijo, da "lahko nekdo čez noč postane moder, strpen, spoštljiv, pravičen in vključujoč". V Levici pa so podelitev tretjega mandata za sestavo vlade Janezu Janši že vnaprej označili za civilizacijski polom.

Poslanci Državnega zbora razpravljajo o kandidatu za novega premierja, Janezu Janši. Poslanci LMŠ, SD, Levice in SAB pričakovano dolgoletnega predsednika SDS ne bodo podprli, pri čemer so bili kritični predvsem do preteklih Janševih ravnanj, bodice pa so usmerjali tudi v dosedanje koalicijske partnerice. 

LMŠ: Koalicijska pogodba všečna, a ni finančno ocenjena 

Poslanci LMŠ bodo po napovedih vodje poslanske skupine Braneta Golubovića Janševi izvolitvi nasprotovali "na kulturen, demokratičen in argumentiran način". Ob tem se je vprašal, ali bo kandidat za predsednika vlade kljub nenehnemu poudarjanju pomembnosti sodelovanja in vključevanja nadaljeval z delitvami na naše in vaše ter z nespoštovanjem drugače mislečih. Golubović sicer po današnjem Janševem nastopu v DZ dopušča možnost, da se bo ta spremenil, "a glede na izkušnje zadnjih let upravičeno dvomimo, da lahko nekdo čez noč postane moder, strpen, spoštljiv, pravičen in vključujoč".

Golubović je spregovoril tudi o vsebini koalicijske pogodbe, ki je v nekaterih ciljih tudi zelo všečna, "a ta všečnost ni finančno ocenjena niti opredeljena". Vlada, ki nastaja, pa je po njegovih besedah "vlada strahu pred volitvami in političnega oportunizma". Odločitev dosedanjih koalicijskih partneric SMC in DeSUS po njegovih besedah spoštujejo, čeprav jo težko razumejo.

SD: Pred novo vlado veliko izzivov 

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je menil, da se pred glasovanjem o novem mandatarju ne sme nihče trkati po prsih, ne bodoča koalicija in tudi ne opozicija. Prav tako po njegovih besedah ne tisti, ki so "ves čas v opoziciji, čeprav so imeli priložnost postoriti kaj dobrega tudi v vladi, pa je seveda opozicija prikladno zavetje, da si na vladni prepih enostavno ne želiš ali pa ne upaš", je bil kritičen Han. V stranki so sicer po Šarčevem odstopu želeli dati škarje in platno v roke volivcem, a se to žal iz različnih razlogov ni zgodilo, je dodal.

Pred novo vlado je po oceni Hana veliko izzivov na vseh področjih. Nastajajoči vladi pa kljub ne preveč optimistični popotnici želi, da ji ne bi zmanjkalo moči za vsebino in potrebne rešitve. Kljub temu je v SD ne nameravajo podpreti, saj imajo dovolj zgodovinskega spomina, Janševa dejanja iz preteklih časov pa govorijo sama po sebi, je dodal Han. Ob tem je bil kritičen tudi do strank, ki pred vsakimi volitvami nastanejo čez noč in namesto obljubljenega vedno prinesejo isto razočaranje.

Pred novo vlado je po oceni Hana veliko izzivov na vseh področjih.
Pred novo vlado je po oceni Hana veliko izzivov na vseh področjih. FOTO: Bobo

Levica: Izigravanje demokratičnih pravil pri Janševi stranki sistematična praksa že dolga leta

Poslanec in koordinator Levice Luka Mesec je ocenil, da v marsikaterem smislu danes ne odločajo o vladi, ki bi bila popolno nasprotje preteklih vlad, ampak obratno, o kontinuiteti. A če so pri podpori sredinskim strankam lahko vsaj upali, da bodo ustavili erozijo standardov in drsenje na desno, sicer neuspešno, pri nastajajoči vladi tega upanja po njegovih besedah ni. "In če smo pri sredinskih strankah izigravanje demokratičnih pravil in tehniko lahko spremljali kot ekscese, je pri Janševi stranki to sistematično praksa že dolga leta," je poudaril Mesec. Ta je podelitev tretjega mandata za sestavo vlade Janezu Janši vnaprej označil za "civilizacijski polom".

Če bo Janša mandat dobil, je tiste, ki bodo v opoziciji, pozval, da presekajo začaran krog. Njihov edini cilj po njegovih besedah ne sme biti nasprotovanje Janši, še pomembnejši cilj je "izgradnja alternative, ki bo vredna svojega imena". Ob tem je obljubil, da bodo v Levici trda opozicija.

'Odvečne glasove boste lahko iskali pri kom drugem, SAB pa odhaja v opozicijo'

V SAB so napovedali, da glasovnic za današnje glasovanje ne bodo prevzeli, saj so bili tako stranka kot posamezni poslanci po besedah Maše Kociper v zadnjih dneh deležni raznih diskreditacij in namigovanj. "Odvečne glasove boste lahko iskali pri kom drugem, SAB pa odhaja v opozicijo," je dodala. Kritična je bila do dosedanje politike SDS, ki da je bila "prevečkrat destruktivna, nestrpna in izključujoča, povečevala je delitve med ljudmi". Ta politika, ki je poslanci SAB ne morejo podpreti, po njenih besedah kaže tudi tendence avtoritarnosti in nacionalizma ter željo po podrejanju demokratičnih institucij.

Ob tem je bila Kociprova kritična do LMŠ in njenega predsednika Marjana Šarca ter Levice, ki da nosita odgovornost za nastanek desne vlade. Šarec je namreč po njenih besedah z odstopom spravil državo v veliko politično nestabilnost, Levica pa je manjšinski vladi odtegnila podporo. V SAB so prepričani, da za Slovenijo najbolj primerna levosredinska vlada, zato obžalujejo, da ni bilo posluha za njihovo idejo o projektni vladi.

Poslanci Državnega zbora razpravljajo o kandidatu za novega premierja.
Poslanci Državnega zbora razpravljajo o kandidatu za novega premierja. FOTO: Miro Majcen

V SNS niso napovedali, kako bodo glasovali 

V SNS danes niso javno napovedali, kako bodo glasovali, so pa pojasnili, da je nekaj usmeritev iz koalicijske pogodbe prihodnje vlade v skladu s programom SNS. Poslanec Dušan Šiško je ob tem omenil uvedbo obveznega služenja vojaškega roka in še nekatere druge ukrepe. Prav tako so prepričani, da bo nova koalicija delovala bolj trdno, "saj so ravno tiste stranke, ki so bile v veliki meri krive za razpad dosedanje koalicije, izvzete iz vodstvenih pozicij".

Šiško je ob tem napovedal, da bo SNS konstruktivna opozicija, ki bo podpirala rešitve za razvoj države in njeno ponovno vključitev na evropski in svetovni zemljevid. Hkrati pa bodo poslanci SNS "izredno glasni", kadar bodo ocenili, da je kakšna odločitev vladne koalicije v nasprotju s koristmi Slovenije, je še zatrdil Šiško. Poslanec SNS še ocenjuje, da novi vladi dela ne bo zmanjkalo, prav tako ne ovir, na katere bo naletela.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (65)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nadali
04. 03. 2020 12.07
+1
Janša velja tudi za mojstra ustvarjanja izrednih razmer, čeprav jih ni. Zdaj mu jih ne bo treba iskati – se že kopičijo na njegovi mizi...
vinogradnik33
04. 03. 2020 11.09
+3
Pravijo , da je Janša junak osamosvojitve , to pravijo samooklicani junaki osamosvojitve , ki so hkrati omadeževali osamosvojitveno vojno s prodajo orožja ! Pravi junaki osamosvojitve so bili :policija , teritorialna obramba , Kučan in Drnovšek ! Pri naročilu Patrij je soudeležen pri podkupovanju , obsojen in zaprt , iz zapora so ga spravili njemu lojalni ustavni sodniki in primer je zastaral ! V vladavini 2004 -2008 je Slovenijo spravil na kolena finančno 32 milijard evrov minusa ! Sprejeli so zakon o prevzemih ZPre-1 , ki je bil razvezan mošnjiček in Pandorina skrinja za tajkune ! Propadla so mnoga podjetja nezaposlenost se je enormno povečala ! Zrušili so zakon o malem delu in pokojninsko reformo , zaradi česar so nam znižali bonitetne ocene in krediti so se močno podražili ! Zdravstvu je odvzel 20%proračuna ! Sprejeli so ZUJF , kar jepomenilo 100milijonov mesečno več za plače v javnem sektorju ! Ustvarila se je velikanska bančna luknja zaradi ne vrnjenih kreditov ! TO JE SAMO ZELO KRATEK POVZETEK NAPAK IN DIVIACIJ JANŠE OSEBNO IN NJEGOVIH VLADAVIN !
flamengo
04. 03. 2020 08.45
+1
Ultra levičarji bi samo na volitve hodili in zapravljali davkoplačevalski denar. Seveda so jim nenhne volitve v interesu, ko imajo za sabo armado novinarjev za diskreditacije političnih nasprotnikov. Upam, da se bo s to vlado oblikovala normalna levica.
DR.Fejsbuk
04. 03. 2020 07.56
+4
Vsi so isti, s to razliko, Da je Janša še zloben!
flamengo
04. 03. 2020 08.46
-3
Lahko utemeljiš zakaj naj bi bil Janša zloben?
Franček
04. 03. 2020 13.20
+1
enakatalena
04. 03. 2020 07.56
+2
K sreči nič ne traja večno. Ne dobro. Ne slabo.
jg57
04. 03. 2020 07.47
-2
res drži tista prispodoba iz arabskega pregovora o oslu, ki je našemljen v konja. Šarec je tako lepo zgledal, vse se je svetilo na najemu, lepa obleka, očala, briljantina na grivi, …. , a ko se je začela tekma je čisto odpovedal. Samo malo je še s strani zagodrnjal IA, IA, … in že ga ni več.
DR.Fejsbuk
04. 03. 2020 07.58
+1
Janša je po volitvah, ko je videl, kako vsak na svojo stran vleče, potunkal šarca in mu potem ves čas nagajal! Tole je logična posledica večno sprtega naroda!!!
MarKav
04. 03. 2020 07.17
+7
Meni se zdi, da je naslov tega članka veljav tudi takrat, ko je Šarec sestavljal vlado. Vsi gledajo na svojo r.t.
Timy15
04. 03. 2020 07.03
+0
Vlada strahu pred volitvami je vlada proti volji ljudstva.
Lumpx
04. 03. 2020 07.09
+11
JA Strahu FDV akademskih priviligirancev in izdajalcev slovenije in EU.
Lumpx
03. 03. 2020 21.27
+13
Ja pa ja! Slovenijo slovencem ne pa "Ilegalnim migrantom" in njihovim levaskim svercarjem.
SLO-SURVIVAL
03. 03. 2020 20.54
+15
Rdeči kako boste spali ko je janša na oblasti???? hahahaahahh
DR.Fejsbuk
04. 03. 2020 07.54
+5
Transformerji
03. 03. 2020 19.55
+2
LMŠ je navedel pozitivne lastnosti, ki so jih nekje prebrali. Samo to. Take lastnosti nisem zasledil še pri nobeni dosedanji vladi. Torej se ne bo nič spremenilo?! Mogoče se bomo pa znali ubraniti invazije migrantov? Ne bomo strpni, potrpežljivi, ne bomo se pustili ustrahovati, bomo modri s ciljem- obraniti svoje meje?!
DR.Fejsbuk
04. 03. 2020 07.55
+4
Morda spet naročimo patrije in prodamo nekaj orožja na balkan! Tam se že dolgo niso vojskovali!
FAUSTOS1
03. 03. 2020 18.34
-6
Pravite ni me strah ja pozabili ste vlado sds in gorenak minister za notranje zadeve je zaukazal specialni policiji z konji da gazi po mariborčanih tudi ljudje ki so šli v vrtec po otroke so jih dobili z pendreki po glavi mnogo jih je bilo v zaporih in obsojenih -ja samo ste pozabili.
ni_mi_vse_eno
03. 03. 2020 18.22
+5
Hehe, hinavci. So imeli priložnost, pa ni bilo sodelovanja, ker je Marjan moral preveč skrbeti za "prijateljico", hehe. Ji je zrihtal službo, kot Jankovič farmacevtki, hehe.
MarKav
04. 03. 2020 07.19
+2
nnanna
04. 03. 2020 13.44
+0
janša je našel dobre službe za bližnjo in daljno žlahto in številnim, ki mu tako ali drugače vračajo usluge!
Anton Domžalski
03. 03. 2020 18.19
+6
No,naš Ivan,kot je obljubil ni skočil v bazen brez vode!On se je "pogumno"pognal v brezno brez dna!No,morda je dno v peklu?!
DR.Fejsbuk
04. 03. 2020 08.05
+4
Kot je videti, nam ga je pekel izbruhal nazaj!
vinogradnik33
03. 03. 2020 18.08
+17
Vsi vedo kdo in kaj je Janša , pa ga vseeno podpirajo , tokrat samo zato , ker so se bali za svoje stolčke v parlamentu in dobro plačane funkcije ! Stranke kot so SMC , DESUS , NSI in SNS , ki so tokrat glasovale za izvolitev Janše za predsednika vlade životarijo z minimalnim številom glasov in so se počutili ogrožene , če bi šli na volitve in zato so podali roko Janši ! Njihovo odločitev bodo ovrednotili volivci na naslednjih volitvah !
DR.Fejsbuk
04. 03. 2020 08.04
+3
Kjer bo udeležba nekje 40%, saj tole več nima smisla!
ROMELS
03. 03. 2020 18.07
+7
Odhajajoči vladi bi moral tale novinar pripisati zgornji naslov. Sicer pa je sedaj itak konec z levo skorumpirano politiko.
DR.Fejsbuk
04. 03. 2020 08.03
+4
Nimasmisla
03. 03. 2020 17.22
+11
bo kdo tega lukeca na hobec ali naj jaz pridem v lj
Ost1234
03. 03. 2020 17.49
+4
User300173
03. 03. 2020 17.10
+9
Debirokratizacija? G.Janša, ma kdo je ustanovil 212 občin? Pardon, 211. Ankaran je protiustavno US.
Rafael Kramar
03. 03. 2020 16.46
+0
Še malo pa bo!
Zmaga Ukrajini ...
03. 03. 2020 16.35
+6
Na čelu vlade bomo imeli kriminalca, zapornika, ki je sedel zaradi korupcije, ... ki ne zna pojasniti izvora premoženja, .... pod čigar ministrovanjem je neznano kam poniknilo za milijone dolarjev orožja,... ki odlično obvlada sovražni govor, deli narod in goji mizoksenijo, ksenofobijo ter odkrito paktira s tujimi državnimi subjekti, ... ali celo v škodo naše lastne države hodi v Bruselj tožariti Slovenijo,... v našem sporu z južno sosedo se odkrito postavlja na njeno stran,... kliče trojko,... Skratka, TOLE bomo mi postavili na čelo države! Očitno nam res ni pomoči. No, vsaj to, da bodo volivci hudo kaznovali lažnive stranke ob volitvah, malce ublaži vso to politično greznico. Upam, da si te stranke ne delajo utvar, da bodo volivci pozabili.
ActiveR
03. 03. 2020 16.53
+2
Saj se lahko skriješ v kočevske gozdove in počakaš da mine.
MarKav
04. 03. 2020 07.35
+2
Jaz gledam na politiko z nevtralnega stališča. Kaj je Janša kriv, da leve stranke niso sposobne sestaviti koalicijo. Kordež se obnaša kot pr......ec, vendar ko si enkrat izvoljen, moraš tudi sprejeti odgovornost, ne samo nekaj ropotat, kot kakšen srednješolec. Vsake 4 leta bi se morala vlada menjat (leva, desna) da se lovke ne bi preveč razraščale. Tako ali tako pa je vse bolj farsa, ker ko ugasnejo kamere, si pod mizo že znajo razdeliti teritorije. Raja pa slepo verjame enim ali drugim. In se prepira.
DR.Fejsbuk
04. 03. 2020 08.01
+1
Ampak, Orbanu je pa všeč! Gliha vkup štriha, ali kako že! Erdogan pa protestno migrante v Evropo! Boste vi že videli vašega Janšo!