Slovenija

'Zavračam nevarne zamisli o spremembi meja na Zahodnem Balkanu'

Ljubljana, 16. 04. 2021 11.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Mirko Vorkapić, STA, U.V.
Komentarji
320

O stanju na Balkanu in t.i. non paperju je spregovoril predsednik Borut Pahor. In dejal, da zavrača nevarne zamisli o spremembi meja in ostaja zagovornik celovite BiH. Medtem poslanska skupina LMŠ zaradi non paperja zahteva sklic nujne seje Knovs. Prvi odzivi prihajajo tudi iz Nemčije in Avstrije, kjer poudarjajo ohranjanje meja na Balkanu. Iz BiH pa letijo pozivi na predstavnike EU, v katerih opozarjajo, da bi delitev države nedvomno pripeljala do spopadov, ki bi se potem razširili na celotno regijo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Odziv Pahorja na non-paper
    02:32
    Iz 24UR: Odziv Pahorja na non-paper
  • Iz SVETA: Pahorjeva izjava vzeta iz konteksta
    02:41
    Iz SVETA: Pahorjeva izjava vzeta iz konteksta

Kot je dejal predsednik republike Borut Pahor, ostro zavrača ideje o spremembah meja, da podpira širitev EU na Zahodni Balkan ter da podpira širitev EU. Povedal je, da z non-paper dokumentom ni seznanjem ter da se o njem tudi ni pogovarjal s predsednikom vlade. "Zagovarjam tezo, da bi bilo najbolje, da se EU odloči, da vključi vse države Zahodnega Balkana v EU," je dejal Pahor. Ob tem je pozval voditelje k izvajanju potrebnih reform. 

Borut Pahor je poudaril, da s skrivnostnim dokumentom ni seznanjen.
Borut Pahor je poudaril, da s skrivnostnim dokumentom ni seznanjen. FOTO: 24ur.com

"Širitev postaja vprašanje časa in ne samo politične volje. počasnost širitve ohlaja zaupanje v evropsko perspektivo v teh državah, posledice pa so lahko krepitev nacionalizma in povečanje vpliva tretjih držav." Pahor je povedal, da bi širitev preprečila vznik nevarnih zamisli o spremembah meja, čemu Pahor ostro nasprotuje."Kot predsednik republike sem BiH obiskal sedemkrat. V času mojega zadnjega obiska, ne prej in ne pozneje, nisem bil seznanjen z nobenim non-paper dokumentom. Zamisli o dokončem razpadu Jugoslavije in spremembi meja odločno nasprotujem. Nazadnje sem to potrdil lani v severnomakedonskem parlamentu." Po njegovem mnenju miren proces spreminjanja meja ni mogoč.

"Hitrejši proces vključevanja vseh držav Zahodnega Balkana v EU bi pomembno okrepil načelo ozemeljske celovitosti držav, reševanja njihovih dvostranskih vprašanj ter bistveno okrepil stabilnost in varnost regije in cele Evrope," je dejal Pahor in ponovil, da gre za zelo občutljive stvari in težave, ki jih bo potrebno rešiti, trenutno pa za to ni ustrezne vizije. Poudaril je zavezanost k spravi med narodi v BiH. 

LMŠ zahteva sklic nujne seje KNOVS

V LMŠ, kjer so zahtevali sklic nujne seje, kjer jih zanima predvsem vloga in aktivnosti Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (SOVA), povezane z neuradnim diplomatskim dokumentom ter morebiten vpliv dokumenta na nacionalno varnost Republike Slovenije.

LMŠ v obrazložitvi izpostavlja, da "takšna ravnanja lahko predstavljajo grožnjo miru in stabilnosti na Zahodnem Balkanu, s tem pa tudi Sloveniji in njeni nacionalni varnosti" ter, da se to dogaja dva meseca in pol pred prevzemom predsedovanja Svetu EU.

"Vloga Slovenije pri kreiranju novega zemljevida, kar bi lahko povzročilo (oborožen) konflikt na Zahodnem Balkanu, sproža tudi vprašanje, kakšna sta bila pri tem vloga in delovanje Slovenske varnostne agencije," so zapisali. V LMŠ zato predlagajo, da KNOVS zahteva pojasnila direktorja agencije, med drugim tudi o tem, kakšna navodila je SOVA dobivala iz kabineta predsednika vlade.  

Sova
Sova FOTO: POP TV

Plenković se je z non-paperjem seznanil v slovenskih medijih

Hrvaški premier Andrej Plenković je danes zatrdil, da se je z vsebino neuradnega diplomatskega dokumenta o Zahodnem Balkanu seznanil v slovenskih medijih. Kot je dodal, hrvaške oblasti takšnega dokumenta niso prejele, ne po uradni niti po neuradni poti.

"Videl sem ga, ker je bil včeraj (v četrtek) objavljen na nekem slovenskem portalu, in sem ga prebral. Noben segment našega sistema ni prejel tega dokumenta ne formalno ne neformalno," je v svojem sploh prvem odzivu na kratko odgovoril Plenković.

Hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman je medtem med dvodnevnim obiskom v BiH v sredo in četrtek povedal, da ni nobenih dokazov o obstoju "fantomskega" non-paperja Slovenije, ki naj bi govoril o razdružitvi BiH. Povedal je, da obstaja samo hrvaški non-paper o BiH, ki ga je skupaj s petimi članicami EU, tudi Slovenijo, predstavil prejšnji mesec v Bruslju. Pobudo, da bi pomagali BiH pri pridobitvi statusa kandidatke za članstvo v EU, so podprle še Bolgarija, Ciper, Grčija in Madžarska.

Odzivi iz BiH: Delitev bi nedvomno pripeljala do spopadov, ki bi se potem razširili na celotno regijo

Medtem je bošnjaški član predsedstva BiH Šefik Džaferović danes v pismu predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu opozoril na nevarnosti, ki izhajajo iz omenjenega neuradnega dokumenta. Izpostavil je, da so zamisli o spreminjanju meja na Zahodnem Balkanu povzročile resno destabilizacijo in vznemirjenost v BiH, saj so v javnosti ustvarile vtis, da si nekateri krogi v EU prizadevajo za ogrožanje ozemeljske celovitosti BiH.

Pojasnil je, da v srbski entiteti Republiki srbski "separatistične politične sile" že dlje časa grozijo z odcepitvijo od BiH, navedbe iz non-paperja pa pojasnjujejo kot dokaz o podpori takšnim pobudam znotraj EU. Džaferović je izpostavil, da izkušnje iz prejšnjega stoletja, vključno z genocidom v Srebrenici, kažejo, da bi prikrojevanje meja ogrozilo mir v BiH in na Zahodnem Balkanu, posledično pa tudi stabilnost Evrope, ki temelji na nespremenljivosti meja.

"Glede na to, da gre za zelo nevarne zadeve, sem začutil potrebo, da vas opozorim, da je tovrstne pobude treba onemogočiti na samem začetku. BiH pričakuje od EU več pozornosti za verodostojno perspektivo članstva v EU," je zapisal Džaferović v pismu Michelu.

Džaferović se je danes po telefonu pogovarjal s slovenskim premierjem Janšo, potem ko ga je ta poklical in obvestil, da t.i. non-paper ne obstaja. Janša je dejal, da Slovenija podpira suverenost in ozemeljsko celovitost BiH, kot tudi njeno evroatlantsko pot ob popolnem spoštovanju daytonskega mirovnega sporazuma, je sporočilo predsedstvo BiH na svoji spletni strani. 

Predsednik največje bošnjaške stranke v BiH SDA Bakir Izetbegović pa je podobno pismo naslovil na predsednika Evropskega parlamenta Davida Sassolija in predsednika Evropske ljudske stranke (EPP) Donalda Tuska. Zapisal je, da ne ve, kdo je avtor in prejemnik non-paperja, da pa je "jasno, da te teze zagovarja del desničarskih in profašističnih strank v Evropi, ki so pod vplivom malignih sil izven Evrope", in ki predstavljajo nevarnost ne samo za BiH, temveč tudi za celotno EU.

Tudi Izetbegović opozarja, da bi delitev BiH nedvomno pripeljala do spopadov, ki bi se potem razširili na celotno regijo. Meni, da bi Evropski parlament in ostale evropske institucije morale še enkrat jasno izpostaviti zavezanost načelu nedotakljivosti meja v celotni Evropi in pomagati BiH na poti v članstvo v EU.

Za predsednika HDZ BiH Dragana Čovića pa je non-paper zgolj spodbuda politikom v BiH, da se lotijo dela in ne zapravljajo časa z razpravami, kot je ta, ali je mogoča mirna razdružitev države ali ne. "Moramo uvesti reforme, da ne bi govorili o razdružitvi BiH," je izjavil Čović med obiskom v Kiseljaku. Letos sta po njegovi oceni najbolj pomembni reforma volilne zakonodaje in sprememba ustave BiH, da bi to reformo bilo mogoče izvesti. 

Balkan zemljevid
Balkan zemljevid FOTO: Shutterstock

Iz Nemčije in Avstrije podpora ohranitvi meja na Zahodnem Balkanu

Nemški državni sekretar za evropske zadeve Michael Roth je na Twitterju zavrnil možnost sprememb meja na Zahodnem Balkanu. "Države na Zahodnem Balkanu imajo prihodnost samo kot večetnične in večverske družbe. Regionalna sprava in sodelovanje so ključni za mir, demokracijo in blaginjo. Risanje novih meja je nevarna pot," je zapisal.

Avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg (ÖVP) pa je izrazil odločno nasprotovanje razdružitvi BiH, ki ga vsebuje omenjeni non-paper. Po njem bi večino srbske entitete Republike srbske priključili Srbiji, večinsko hrvaške kantone v BiH pa Hrvaški ali pa bi dobili poseben status znotraj države.

"Ozemeljska celovitost Bosne in Hercegovine za Avstrijo v nobenem primeru ni predmet debate," je dejal Schallenberg na vprašanje avstrijske tiskovne agencije APA na novinarski konferenci z nemško govorečimi kolegi v Luganu. Izrecno pa ni želel komentirati domnevnega non-paperja, "za katerega ni jasnega avtorstva".

Znana je vsebina neuradnega dokumenta, za katerega se ugiba, da je nastajal v kabinetu predsednika vlade. Navedbe v dokumentu potrjujejo predhodna poročanja o tem, da govori o redefiniranju meja na Balkan, med drugim o razkosanju Bosne in Hercegovine, združitvi Kosova z Albanijo ter združitvi Republike Srbske in Srbije. ZDA pa so glede BiH poudarile zavezanost k spoštovanju teritorialne celovitosti države in določilom Daytonskega mirovnega sporazuma.

 

Vodja Alde od SMC pričakuje, da se bo distancirala od ločevalnih načrtov 

Vodja stranke evropskih liberalcev (Alde) Hans van Baalen pa je danes na Twitterju izrazil "pretresenost Alde ob neodgovornih predlogih za ponovno risanje meja na Zahodnem Balkanu". Slovenski premier in vodja SDS "Janez Janša mora prenehati z ločevalnimi politikami, od vseh koalicijskih partnerk, tudi SMC, pa pričakujemo, da se bodo takoj distancirale od teh ločevalnih načrtov," je zapisal vodja Alde, v kateri so tri slovenske stranke - ob koalicijski SMC tudi opozicijski LMŠ in SAB.

Janša je v odzivu na Twitterju v angleščini zapisal, da so "pretreseni, ker Alde in van Baalen širijo to lažno zgodbo, ki so jo za notranje politične boje v Sloveniji ustvarili njegovi slovenski prijatelji".

"Nikoli ne bi dobili tako neumne ideje. To so naša regija, naši prijatelji. Dobro se spominjamo prelivanja krvi," je na Twitterju odgovoril predsednik SMC in minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in nanj naslovil vprašanje, zakaj da sodelujejo v "teh nevarnih izmišljotinah". Kot je dodal, so vse članice Aldeja enakopravne, in vsem da bi koristilo, če bi pred tvitom preveril pri njih.

"V prostor vnašamo ideje, ki so privedle do krvavih vojn"

 Razkritje t. i. non-paperja o mejah na Zahodnem Balkanu ima "potencialno izjemno negativen vpliv" na prihajajoče predsedovanje Slovenije Svetu EU, je za STA ocenil raziskovalec s Centra za mednarodne odnose na ljubljanski FDV Faris Kočan. Slovenija po njegovem nov pristop glede BiH ubira zato, da bi lažje rešila odprta vprašanja meje s Hrvaško.

"Non-paperji so v praksi zelo prikladna reč, ker jih ko gre nekaj hudo narobe, kot je šlo v tem primeru šlo seveda zanikaš, saj uradnih sledi o njem ni." A tokrat je, kot opozarja Kočan, dokument pricurljal v javnost in postal "politična realnost", še preden je postal sprejemljiv na politični ravni. Zato je njegov potencial v idejnem smislu pridobil na teži.

Njegovo razkritje ima obenem "potencialno izjemno negativen vpliv na predsedovanje Slovenije Svetu EU", ocenjuje Kočan. Slovenija kot država z omejenimi zmogljivostmi je namreč v EU prepoznana predvsem kot dobra poznavalka Zahodnega Balkana, kjer naj bi igrala vlogo pozitivne sile.

"V tem primeru pa v prostor vnašamo ideje, ki so bile sestavni del političnega imaginarija v 90. letih prejšnjega stoletja. Takšnih imaginarijev, ki so privedli do krvavih vojn na Balkanu."

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (320)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Silvester Kresnik
19. 04. 2021 19.21
Smo že spet v korupciji, ko bi vidajuši se nesrečniki v Svoveniji, nimogrede radi dokopavi do rezuvtatov, katirih Josip Broz v Titanovih cajtih niti pod razno ni mogu doseč. Sivc.
19. 04. 2021 10.53
Ne praskaj kjer ne srbi..
cool1
18. 04. 2021 08.27
+1
Janša vozi Pahorja žejnega preko vode....joj miško...kaj delaš!?
samuray1
17. 04. 2021 09.50
Zaenkrat je jasno le to da vsi tisti ki se na nek način sodelovali in metali začimbe v bosanski burek,boste istega morali tudi pojest neglede na ogbno neužitnost. Za boljši okus vam priporočam kakšno sladico,recimo "tuljumbo".
samuray1
17. 04. 2021 09.45
+1
Zavračaš kaj ???? Zakaj potem kot poštenjak ne zavrneš nevarno zamisel in idejo zadodno-albanske teroristične tvorbe in priznanja Kosova kot neodvisne države izven Srbije.
silly
16. 04. 2021 20.13
komarec
16. 04. 2021 19.37
+1
Kar sta skuhala pojejta.
Uporabnik1095190
16. 04. 2021 19.18
Bedarija, da se sploh ukvarjamo s stanjem v BiH. Sami se naj zmenijo, mi pa se raje brigajmo za stanje pri nas, ker je dela več kot dovolj.
Maki3322
16. 04. 2021 19.12
+1
To povejte svojemu kolegu Janši, ki bi rad da se spet začne vojna.
zlati70
16. 04. 2021 18.55
+1
Kdo je lansiral podtaknjeno afero “Non-paper”? Kje je nastal, odkod je prišel v javnost, kdo ga je lansaral in kdo podtaknil. To so vprašanja, ki še vedno niso povsem odgovorjena. Drži pa le eno, sporni dokument, Non-paper je lažna novica. NON-PAPER PLASIRALA SLOVENSKO-BOŠNJAŠKA NAVEZA Non-paper, vključno z nekakšnim zemljevidom novega Balkana, ki so ga sicer prvi objavili severnomakedonski tabloidi, je tako najverjetneje nastal znotraj bošnjaških obveščevalnih struktur, potem pa so ga prek slovenskih navez (tukaj se omenjata novinar-obveščevalec Avdo Avdić, sicer stalni sodelavec Pop TV, in Drago Kos, ki ima med drugim dobre povezave z nekaterimi vidnimi sarajevskimi obveščevalci) za slovenske potrebe uvozili na tukajšnje politično in medijsko ozemlje. Določene sarajevske oziroma bošnjaške strukture dobijo svojo politično zgodbo Pri nas je ta neobstoječi dokument prvi objavil slovenski portal necenzurirano.si. Slovenski novinar in politični analitik Darko Mršić, sicer po rodu iz BiH, izpostavlja, da je zanimivo, da je domnevni non-paper objavil portal necenzurirano.si, katerega referenčni sogovornik je prav, prej omenjeni Avdo Avdić, sarajevski novinar, piše portal Požareport. Po mnenju boljših političnih poznavalcev je šlo oziroma gre za “win-win” situacijo.Mršić, kot piše Požareport, meni, da nekateri ne odstopajo od plasiranja laži niti za ceno krnjenja mednarodnega ugleda Slovenije, in to pred skorajšnjim predsedovanjem EU. “V tem prednjačijo Socialni demokrati, ki jih vodi Tanja Fajon, in stranka LMŠ prejšnjega premierja Marjana Šarca, ki je neslavno končal svoj mandat. Vse za stolčke, vse za oblast, tudi za ceno blatenja Slovenije, njihovih državljanov, blatenja predsednika vlade, zunanjega ministra logarja in še koga. Tako politiko delajo leve stranke, ki so si nadele ime KUL. Ob tem bi bilo bolje, da bi se imenovali SRAMOTA!
bohinj je zakon
16. 04. 2021 18.51
+0
Bistvo problema je, da muslimani imajo Bosno za svojo........(ne srbi ne hrvati pa nočejo biti ne bosanci ne bošnjaki). V novi vojni računajo na pomoč vsega muslimanskega sveta. In so pripravljeni tudi na to. Če ostane status qvo pa računajo, da bodo v par desetletjih postali absolutno večinski narod v celi Bosni. Zato nasprotujejo vsaki delitvi države na 3 dele.
01xxy
16. 04. 2021 19.18
+1
nick09
17. 04. 2021 20.15
Bosanci so vsi ki zivijo v Bosni, tako kot so bili pred vojno, in Bosna je drzava vseh, ki zivijo v njej, tako kot pred vojno. Kdaj so Bosnjaki pred vojno kaj hoteli, kdaj? To je tipicna srbska propaganda. In niso vsi Bosnjaki muslimani, tako kot je mnogo Slovencev ateistov! Ce pa ima kdo v Bosni raje Beograd ali Zagreb kot Sarajevo pa zato pac ne more drzave Bosne razkosat?! Potem pa razkosajmo se Srbijo, pa Hrvasko, Slovenijo?!
Killing floor
16. 04. 2021 18.42
+2
Kaj temu v glavi dogaja??
01xxy
16. 04. 2021 18.36
+2
Ivo Sitar
16. 04. 2021 18.34
+1
PD in PV, tam kjer je dim je tudi ogenj.
delfin11
16. 04. 2021 18.33
+2
SPET BI RADI PAMETOVALI DRUGIM IZ BIVŠE DRŽAVE..A SE VI ZAVEDATE DA SO VAS VSI OD.....IN KAJ VAS BRIGA KAKO DOBO ONI ŽIVELI,,IMATE VI SVOJIH PROBLEMOV DOVOLJ..ŠE MALO PA SE BOSTE MED SEBOJ POBILI..VSI VAS IMAJO ŽE POLN KUFER VAŠEGA PAMETOVANJA..Z VAMI VEČ NIHČE NOČE IMET POSLA..NE JUG NE SEVER..
Walter Pravicek
16. 04. 2021 18.26
+1
KMALU BO VSA SLOVENSKA POLITIKA LE ŠE V RUBRIKI ČRNA KRONIKA!SAJ NI ZA VERJETI KAJ POČNEJO!VSI!
Naiven_od_rojstva
16. 04. 2021 18.08
+0
Nekaj ne razumem - a gre tale kul brezvezništvo tako daleč, da se igrajo celo z spodbujanjem k vojni? To pa je resno, Očitno ti zadetki ne vedo, kaj je vojna. In take kerefeke (že izkazano, da gre za provokacijo) naj se tolerira? Leta 1991 so komunisti, ker so hoteli na silo obdržati Jugoslavijo, povzročili največjo morijo in genocid v Evropi po drugi svetovni vojni. Slovenci smo se pravočasno ustavno osamosvojili in morali to celo braniti z orožjem. Pravico do odcepitve na podlagi Avnojskih sklepov. Nehajte se igrati z ognjem, politični nastopači, dovolj je.
jaok
16. 04. 2021 18.08
tile pajaci se bi šli vojno.91 še niso mel dost
dej no
16. 04. 2021 18.06
+3
jst pa zavračam vas za predsednika in vam dajem odpoved.
Walter Pravicek
16. 04. 2021 18.03
+1
A se končno je zbudil Pahor?Ga že boli glava,ko pomisli kaj je z imenovanjem Janše naredil slovenskim državljanom?ODKLANJA MISLI JANŠE?A CELI SVET ŽE TWITA TE VESTI!KAJ IMA JANŠA Z BOSANCI TREH NARODNIH SKUPIN:SRBI,HRVATI IN BOŠNJAKI?OROŽJE HRVATOM,PRECENJENO,A PLAČANO!SE BOJI PRIHODA "TIH KRŠNIH MOMAKA" K NJEMU V LJUBLJANO?SE DOBRIKA SRBOM V REPUBLIKI SRBSKI,DA BI PUSTILI VNEMAR NJEGOVEGA SOSTANOVALCA IZ DOBA-SNEŽIĆA?BI RAD SEDAJ KOT PREDSEDNIK VLADE UKAZAL,DA SE REPUBLIKA SRBSKA PRIZNA,TER ODCEPI IZ BOSANSKE DRŽAVE?ALI HRVATJE PRIKLJUČIJO HERCEGOVINO HRVAŠKI?ALI BI RAD POVEDAL ŠE KAKŠNO BOŠNJAKOM,KER JE SARAJEVO ŠE VEDNO BOŠNJAŠKO?IN OSTALO BO,ČETUDI BI SE RAZDELILI,BODO BOŠNJAKI ŠE VEDNO LE BOŠNJAKI!Z ALI BREZ JANŠEVIH TEORIJ!VSE MINE,JANŠEVA NOROST TUDI BO!ON NI NE BIDEN,NE PUTIN!DA EU NE OMENJAMO!PAHORJA JE PO VSEH VESTEH ALI STRAH ALI SRAM.SAM SE NAJ ODLOČI KAJ JE!
dej no
16. 04. 2021 18.07
+1