Slovenija

Lobnikar: Četrtkovo nasilje primer ekstremizma, policija dobro pripravljena

Ljubljana, 07. 11. 2020 10.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
24 UR ZVEČER, STA
Komentarji
917

Četrtkovo dogajanje v središču Ljubljane, ki se je sprevrglo v nasilje, je po oceni strokovnjaka za varnostna vprašanja z mariborske fakultete za varnostne vede Branka Lobnikarja primer ekstremizma. Pohvalil je usposobljenost policije, ki se je v tem primeru po njegovi oceni izkazala za dobro pripravljeno.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Protesti ali huliganstvo?
    07:43
    Iz 24UR ZVEČER: Protesti ali huliganstvo?
  • Iz 24UR ZVEČER: Kdo stoji za izgredi?
    04:08
    Iz 24UR ZVEČER: Kdo stoji za izgredi?

"To niso bili protesti, ki smo jih bili navajeni iz preteklosti. Hkrati pa tudi ni bilo navadno huliganstvo," je dejal Lobnikar. Pravi, da je bilo to, kar smo videli v četrtek, "skrbno načrtovano nasilništvo, pri čemer so radikalizirane skupine prestopile meje, ki so normalne za demokratično družbo. Z nasilnim vedenjem so poskušale doseči, kar je značilno za vse ekstremizme: rušitev demokratičnega sistema." Namen takega ekstremizma je nasilna rušitev veljavnega reda nasploh, ne le aktualne oblasti, še meni.

"Šlo je za dobro načrtovane aktivnosti," je dodal. A kot pravi, so bili dobro pripravljeni tudi policisti, saj so informacije o morebitnih izgredih prejeli tudi s strani Slovenske obveščevalno-varnostne agencije. "Gre za informacije javnega značaja, ki jih dobiš tako, kot jih vsak dan dobimo vsi. Spremljaš družbena omrežja," pravi in dodaja, da so tam posamezne skupine pozvale na četrtkovo srečanje in tudi nakazale, da je srečanje namenjeno nasilnemu vedenju. 

"Kdo so te skupine, pa je stvar kriminalistične preiskave in obveščevalnega dela, če za posameznike, ki so povezani tudi s tujino," je še dodal. "Če za nasilneži stoji politična združba, je takšno vedenje kratkovidno in kratkoročno. Vsi politiki, ki so se za doseganje svojih ciljev posluževali kriminalnega podzemlja in so svoj cilj poskušali doseči z nasiljem, so nedemokratični," pravi in kot primer navaja Srbijo in Hrvaško, pa tudi v ZDA.

Prišlo tudi do napadov na predstavnike medijev

Med dogajanjem v središču Ljubljane je prišlo tudi do napadov na predstavnike medijev, a Lobnikar ne verjame, da so bili ti resna tarča, temveč meni, da je šlo prej za ravnanje v afektu. Se pa mediji po njegovih besedah tudi najdejo kot dežurni krivci – "tako za ene kot za druge". Medtem ko so mediji za ekstremiste "trobilo oblasti", je na primer minister za notranje zadeve Aleš Hojs medijem prav v četrtek pripisal odgovornost za nasilje.

"Komentiranje oblasti, ki govori o lažnih novicah in o tem, da zdaj žanjete, kar ste sejali, pa je nespodobno in otročje. Ko si na oblasti, moraš zagotoviti, da sistem deluje. Nesprejemljivo je cepetati in reči, da je nekdo kriv, ker vam ne uspeva obvladovanje epidemije ali protestnikov," je še dodal.

Vedenje, ki smo ga videli pri ministru Hojsu, je po Lobnikarjevih besedah "čudno, če že ne neprimerno".
Vedenje, ki smo ga videli pri ministru Hojsu, je po Lobnikarjevih besedah "čudno, če že ne neprimerno". FOTO: Aljoša Kravanja

Da obtožuješ medije, da so soodgovorni za izgrede, je približno tako, kot da bi žensko, ki je žrtev družinskega nasilja, obtožil, da si je sama kriva, da je tepena," pravi Lobnikar. Največja žrtev izgredov je bil po njegovih besedah prav fotoreporter. "Reči, da so si sami krivi, je milo rečeno nespametno," je pripomnil.

Vedenje, ki smo ga videli pri ministru Hojsu, je po Lobnikarjevih besedah "čudno, če že ne neprimerno". Kot neprimerno je označil to, da se je minister "obdal s policisti specialne enote in policistom onemogočil, da bi dobro opravili svoje delo".

Pri tem je omenil še slovensko politiko, ki si, namesto da bi iskala rešitve, podaja pingpong žogico. "Drugega kot to, da obtožujeta druga drugo, nista sposobni narediti. Politika, ki državljanom ne pokaže načina, kako bomo prišli iz krize, ni vredna počenega groša. Tako tista na oblasti kot ona na opoziciji," je dodal.

Komentiral je še potezo predsednika vlade Janeza Janše, ki je objavil fotografijo žvižgača Ivana Galeta, ki mu jo je posredoval direktor Sove. Gale sicer pravi, da se od nasilja distancira, a Lobnikar poudarja, da je tu najpomembnejše vprašanje, kaj tvita predsednik vlade. "To je še en v nizu tvitov, za katere bi bilo bolje, da ne bi bili odposlani, da ne bi po nepotrebnem vznemirjali javnosti," je prepričan Lobnikar.

Slovenski policisti so zelo dobro usposobljeni

Poudaril je še, da so slovenski policisti zelo dobro usposobljeni na vseh področjih, vsekakor pa na področju vzdrževanja javnega reda in miru. Ko so policisti opremljenimi z informacijami, znajo po Lobnikarjevih besedah svoj posel dobro opraviti.

"Policistom je treba priznati usposobljenost in ob obvladovanju četrtkovega nasilja tudi učinkovitost," še meni Lobnikar. Ob vseh pohvalah iz političnih vrst na njihovo odzivanje na četrtkovo nasilje pa je Lobnikar dodal, da "se lahko politika spomni tudi, kaj je policistom obljubila v stavkovnih zahtevah, ter kdaj kakšno obljubo tudi izpolni"

V prestolnici so v četrtek izbruhnili spopadi med policijo in nasilnimi izgredniki. Huligani so v policiste metali granitne kocke in pirotehniko. Policija je aretirala deset ljudi, nekateri so ji dobro poznani. Direktor PU Ljubljana Stanislav Vrečar je povedal, da je bilo poškodovanih tudi 15 policistov in še ena oseba, in sicer fotoreporter.

Policisti namreč po njegovih besedah "enako dobro delajo tako takrat, ko jih oblast hvali, kot tudi, ko jih oblast kritizira, ko politiki leve in desne provenience pljuvajo čez njih. Zelo pomembno je, da se delo policistov temeljito nadzoruje, a jih je ob resnem nadzoru treba tudi podpreti v njihovem delu."

Ko so posnetki četrtkovega dogajanja na protestih zaokrožili po družbenih omrežjih, je bilo v javnosti slišati tudi pomisleke o morebitni prekoračitvi pooblastil, pa tudi nasprotno, o policijskem neukrepanju. Lobnikar je poudaril, da so policisti zavezani in usposobljeni, da z najmilejšim možnim prisilnim sredstvom zagotovijo vzpostavitev reda. "Če pa nekdo meni, da so mu bile kršene človekove pravice in svoboščine, ima možnost pred neodvisnim organom preveriti svojo trditev. Pavšalne ocene čez palec, ki izhajajo iz političnih ali ideoloških predpostavk, tu nimajo mesta," je še pripomnil Lobnikar.

Koronavirus pasica november
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (917)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

solo5
13. 01. 2021 10.28
Ravnati dosledno v skladu s predpisi in razdeliti položnicev za: 1. prehod občinske meje 2. prepoved zbiranja 3. nenošenje maske 4. "ta pametnim" še mali JRM. Pa da vidimo junake. A se gremo tekmovanje kateri post zbere največ minusov, a anarhisti?
SVEŽE GATE
15. 11. 2020 21.32
Policija dobro pripravljena? Na kaj pa? Pranje ceste mogoče? Ha, ha, ha, ha ,ha...
Razumnež
10. 11. 2020 15.15
+0
Čestitke policiji za dobre živce s temi primitivci.
Amasakul
09. 11. 2020 08.16
+1
Minister je prišel na protest.
tona Iteb
08. 11. 2020 19.32
+2
Še poznate tisto iz telovadbe v šoli, prvi, drugi, prvi, drugi, prvi, drugi itd..... No ko je bil jj v šoli in so se pri telovdbi morali razdelit na pare, je bil tudi jj v vrsti. In prvi je začel: prvi, drugi, nato je bil na vrsti jj in je rekel trtji!!!! K njemu je pristopil učitelj in je jj-ju rekel: poslušaj ti nisi prvi, niti drugi, niti trtji, ti si bu. da,l ,!!o!!🍇🍇😄🍇🍇🍇😄😄🍇🍇
sinhron
08. 11. 2020 11.51
+1
Morda je pa šlo v tem primeru za testiranje v primeru večjih nemirov in tisti , ki so povzročili nemire so bili SDS- ov pomladek , kot takrat , ko so metali jajca in granitne kocke v parlament in potem je vodja teh ( Šoba )dobila takoj službo ZA NAGRADO na gospodarskem ministrstvu pri ministru VIZJAKU !
piu
08. 11. 2020 11.03
+2
Komunizem je izbruhnil 41. leta tako kot korona letos......
piu
08. 11. 2020 11.03
+0
riss
08. 11. 2020 10.55
+4
V svinčenih časih je eden udaril policaja. Veste kaj so naredili policaji. Odpeljali so ga na policijo, zavili v mokre rjuhe, da se ne bi poznalo in 6 policajev ga je pošteno preteplo s pendreki. Ta ni več pomislil, da bi se dotaknil policaja. Tisti, ki je brcnil policaja jo ne sme odnesti brez odgovornosti. Najboljše, da tudi ne brez batin. Če bi to počel, predvidevam v eni od svojih bivših YU republik, tudi za fehtat ne bi bil več sposoben.
Periot222
08. 11. 2020 13.47
-2
riss ti se verjetno se z vprego vozis ko tako pogresas stare case!
kaktusar1
08. 11. 2020 10.49
+1
A so belčki že spoznal unga s tiralice ?..al še delate samo tošote....
riss
08. 11. 2020 10.49
+2
Res je zanimivo, da ni prišlo še do večje obsodbe tega nasilja s strani odvisnih medijev. Pri nas sploh ne poznam(o) neodvisnih. Dalje, ni prišlo do popolne obsodbe teh dejanj s strani vseh levih strank, kar je cela opozicija, brez SNS. Policija je delovala profesionalno, zame tudi še premalo odločno: že na začetku bi morali v kali zatreti zborovanje, kar pomeni popisati, s solzilcem razgnati, pozapreti najhujše,... Mediji dejansko prispevate k splošnemu stanju, podpori protivladnih protestov. Zelo me je motilo ničkolikokrat prikazano, v resnici pa problematično, žensko, na katero se je spravilo nekaj policajev. Kaj je vse predtem počela, ste pa samo mimogrede omenili, posnetke pa verjetno izrezali. Ampak večina teh protestnikov še vedela ni zakaj so se zbrali. Tako jim je bilo naročeno, da se znajdejo tam in delajo p.z.a.i.e, mogoče so dobili kakšen honorar, podzemlje pa malo svežega zraka in adrenalina, ker jim je verjetno bilo obljubljeno, da lahko skoraj brez posledic sprostijo svoje omejene možgane na nasilje v času kislih kumaric za njihova nedela. Slovenijo nazaj Slovencem.
kaktusar1
08. 11. 2020 10.55
-3
Vse, tud po videnem je bilo zorganizirano...huligani so 100 % plačanci sđs , policaji pa očitno niso imeli al komande, al so pa vodilni predolgo odlašali z ukazom...zgleda vse skupaj bolj kot en dogovor....
Lion91
08. 11. 2020 11.37
+4
kaktusar1: Policija je pridržala nekaj protestnikov in tako bomo hitro videli ali je politiki do tega, da se pove kdo so bili in kakšen je bil njihov namen. Če bo vse potihnilo in ne bo epiloga teh aretacij potem pomeni, da vsem na političnem odru (čeprav so vsi obsodili nasilne proteste) odgovarja, da se ne izve pravi motiv in se narod še naprej prereka, kdo je ogovoren za nasilje.
Periot222
08. 11. 2020 13.48
+3
riss svojega vodjo vprasaj ko jim je dal navodila da so poceli sranje!!!!
mosqito
08. 11. 2020 10.04
+4
Nekaj nerazumnih NEPOTEZ POLICAJEV....veliko je pokvarjenih med njimi...so velikokrat samo gledal, namesto posredoval....živ dokaz je posnetek onega z adidas tr
mosqito
08. 11. 2020 10.05
+2
trenerko...dvakrat,bi ga Lahko ustavili,PA GA NISO HOTEL.
lotmerzanec
08. 11. 2020 10.08
-1
Ja si že kdaj slišal,da policija dela po UKAZIH!! In jaz bi rekel Hojsu idi ti lepo sam nad protestnike,če niti pendreka ne smem uporabiti!!
mosqito
08. 11. 2020 10.43
+1
lotmerzanec
08. 11. 2020 09.50
-1
Zdi se mi nekam čudno danes je Nedelja pa ni na naslovnici niti ene ga članka o divjanju levičarskih huliganov in napadu na policiste!? Nekam na hitro so levičarska trobila umaknila to svojo sramoto z naslovnic!! Če bi imeli kakšno novico(lahko tudi brez dokazov) proti vladi bi ta novica bila na naslovnici cel teden!! Slovenski mediji so sramota demokracije saj z svojimi dejanji podpirajo takšna nasilna dejanja!! Njih niti ne moti ,da sta bila tepena dva fotografa!!
mosqito
08. 11. 2020 10.46
+0
šnajderca
08. 11. 2020 09.32
+6
Za moj okus so bili policaji prenežni.Treba je usekat in to pošteno,da tem idiotom nikoli več ne pade na pamet delat take svinjarije.
Till99
09. 11. 2020 14.23
+1
Treba jim pobrat gradske trenirke in patike, pa bodo lahko samo doma na kavču v tarastrganih….
piu
08. 11. 2020 09.24
+1
Lewaki nas ogrožajo.......
borjac
08. 11. 2020 09.23
-1
Šerif Hojs je izkoristil Slovenske specialce za svoj, po njegovem seveda, zmagoslavni pohod po Ljubljani, totalen in totalitaristični bedak, ki za sprehod po Ljubljani uporabi specialce z dolgocevnim orožjem in pravimi naboji v cevi, kaj pa če bi kdo vrgel kamen ali bi ga ubili, Hojs bedak napihnjen, ampak on je vedel, da ne bodo nič vrgli, saj je vendar on osebno nemire tudi organiziral. !!!! Desničarji so žrtvovali zdravje policistov, ki so bili poškodovani, za svoje umazane namene, in to je kako bi lahko proglasili izredno stanje.
Darko32
08. 11. 2020 08.51
+1
A je že PRIMARIJ JANEZ kaj tvitnil okrog zmage v Ameriki.
Miss YAY
08. 11. 2020 08.37
+2
Mene sam eno zanima, zakaj vsi ravsarji na protestu cvilijo v eni čudni spakedranščini, bi rekla, da je to čef-urščina, ker ni nit slovensko, nit srbsko nit hrvaško. V Sloveniji smo jim dovolil živet in delat oni pa tko proti nam, sram jih je lahk, da izražajo svoje frustracije na tko niski ravni. Še enkrat se pa je izkazala slovenska policija, ki ni dovolila, da bi izgredi eskalirali.
Lion91
08. 11. 2020 08.26
-3
Niti desnim in niti levim politikom ni v interesu, da se izve kdo so bili razgrajači, ki so bili pridržani. Najboljše za njih je, da nas takole razdvojijo in se med sabo lepo dajemo, kdo je kriv za izgrede levi ali desni. Vsi so obsodili dogajanje na protestih nikoli pa ne bomo izvedeli koga je policija prijela in s kakšnimi nameni so provocirali policijo. Policijska preiskava pa bo potekala mesece, leta .......
Darko32
08. 11. 2020 08.52
+0
Imaš prav. Vsem ustreza anarhija, ker vedo, da z takšnim neredom lahko prikriješ osnovne probleme in ti so vidni na vsakem koraku.
gnoj222
07. 11. 2020 21.48
-3
Joj Jansha, protesti so bli na zalost prevec agrasivni in vsi (tudi tuji mediji) pisejo da si mel ti prste vmes..
Belibog
07. 11. 2020 21.41
+5
Tanja Fajon, predsednica stranke SD, se zahvaljuje vsem, ki so včeraj vnašali nemir. 🤭 Mi pa upamo, da se tako nasilje na slovenskih ulicah nikoli več ne zgodi.,
lotmerzanec
08. 11. 2020 09.52
+1
Sedaj se lepo vidi kakšene zgube so volilci SD-ja!!