Slovenija

Ločeno reševanje vprašanja varčevalcev

Zagreb, 17. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Predsednik hrvaške vlade Ivica Račan je izjavil, da se bo problem varčevalcev nekdanje Ljubljanske banke v Zagrebu reševal ločeno in ne v paketu z drugimi odprtimi vprašanji med Slovenijo in Hrvaško.

Račan, ki je govoril na tradicionalnem srečanju predstavnikov hrvaškega gospodarstva in vlade v okviru zagrebškega velesejma, je še dejal, da bo umiritev položaja v Piranskem zalivu pripomogla tudi k reševanju vprašanja varčevalcev nekdanje LB.

Ivica Račan
Ivica Račan FOTO: POP TV

Račan je po poročanju hrvaškega radia v pogovoru z gospodarstveniki napovedal, da bo vlada denar davkoplačevalcev namesto za državno potrošnjo namenila za gospodarski razvoj. Povečali naj bi vlaganja v infrastrukturo, gradnjo in vzdrževanje energetskega sistema, do leta 2005 naj bi po njegovih besedah na Hrvaškem zgradili 450 kilometrov avtocest in modernizirali železnico.

Na vprašanje o tečajni politiki je premier Račan odgovoril, da tudi prihodnje leto ni pričakovati večjih sprememb hrvaške monetarne politike, kljub temu pa naj bi izvoznikom pomagali z različnimi drugimi ukrepi. Gospodarstvenike, zbralo se jih je več sto, je pozval, naj izkoristijo ugodno makroekonomsko ozračje in stabilno okolje ter bolj pogumno vstopijo na trg.