Slovenija

Logar ostal zvest SDS-u in zavrnil NSi: Namen platforme Sodelovanja je drugačen

Ljubljana, 08. 09. 2023 18.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Žana Vertačnik, 24UR ZVEČER
Komentarji
190

Je projekt oblikovanja skupne liste za evropske volitve Nove Slovenije, Platforme Sodelovanja in Slovenske ljudske stranke končan še preden začel? Kaj so se dogovorili na upravnem odboru Platforme sodelovanja, bo odigrala svojo vlogo na prihajajočih evropskih volitvah? Bo platforma prerasla v politično stranko in ali se Anže Logar sploh želi preizkusiti na evropskem terenu?

Več videovsebin
  • Iz 24UR Zvečer: Anže Logar o načrtih Platforme Sodelovanja
    10:36
    Iz 24UR Zvečer: Anže Logar o načrtih Platforme Sodelovanja
  • Iz 24UR Zvečer: Kakšni so politični načrti Anžeta Logarja?
    03:20
    Iz 24UR Zvečer: Kakšni so politični načrti Anžeta Logarja?
  • Iz 24UR: Bo Logar še predsednik sveta stranke SDS
    02:09
    Iz 24UR: Bo Logar še predsednik sveta stranke SDS

Janez Janša je že pred dnevi na naši televiziji opozoril, da je Anže Logar poslanec SDS-a in predsednik sveta te stranke, kot tak pa da ne more kandidirati na nobeni drugi listi. Da je posameznik lahko črtan iz članstva, če kandidira na konkurenčni listi, pa zapoveduje tudi strankin statut. 

Logar je, kot rečeno, s platformo včeraj "zastavljal načrte za jesen" – tako se je glasilo njihovo edino uradno pojasnilo. V molk, razen tega, da gre za redni polletni posvet, pa so se po današnjem sestanku zavili tudi poslanci SDS-a, češ da pojasnjevanje prepuščajo Logarju. 

Kot je v oddaji 24UR Zvečer pojasnil Logar, se je prvaku NSi Mateju Toninu sicer zahvalil za ponudbo, ampak namen platforme Sodelovanja je drugačen, so odločili na upravnem odboru platforme. "V bistvu je v naslednjih mesecih fokus tak kot smo ga napovedali ob ustanovitvi, to pa je predvsem investirati v vsebino, v oblikovanje javnih tribun o temah, ki so pomembne za prihodnost Slovenije," je poudaril Logar.

Ustanovno srečanje društva Platforme Sodelovanja Anže Logar
Ustanovno srečanje društva Platforme Sodelovanja Anže Logar FOTO: Bobo

Dodal je, da je Toninu, že ko mu je ta predstavil iniciativo, povedal, da naj ne nujno računa na njegovo sodelovanje, da pa bodo o tem razpravljali na upravnem odboru. In zdaj ko so to razpravo opravili, je bila kot pravi, soglasna odločitev in to je sporočil tudi Toninu.

Ne želijo namreč, je nadaljeval, platforme zapeljati v politične razprave, in misli, da so trenutno z ustanovitvijo platforme pokazali neko pot, kako potreben je dejansko dialog v slovenski politiki. "V prihodnjih mesecih želimo pokazati, da lahko na visoki ravni v Sloveniji razpravljamo o ključnih temah in to na način, da se medsebojno spoštujemo. Želim realno povedati kaj so ključni problemi, s katerimi se moramo ukvarjati, političnih kalkulacij pa ne spodbujam, člani upravnega odbora pa tudi ne."

Kmalu bodo na vrsti tudi evropske volitve. Logar je pojasnil, da je bil v okviru stranke SDS sprožen kandidacijski postopek in bo to, kdo jo bo zastopal, skupna odločitev stranke. On pa se, kot se je že zjasnil v času predsedniške kampanje, ne namerava kandidirati. Zase pravi, da je politični realist. "Sporočilo, ki smo ga v času predsedniške kampanje na nek način kar učinkovito usidrali v slovenski prostor je sporočilo sodelovanja, in mislim da bomo preko platforme z vsemi močmi poskušali da pride do tega."

V kakšnih odnosih je Logar s prvakom stranke SDS, Janezom Janšo?

"V odnosih, ki pritičejo sodelovanju politične stranke, v okviru poslanske skupine in v okviru politične grupacije, ki deluje tudi v Evropskemu parlamentu, kjer si delimo vrednote in iščemo rešitve za boljše življenje," je na kratko pojasnil.

Janša je sodeloval pri sanaciji poplav, to pa tudi skrbno dokumentiral s fotografijami. Je tudi Logar pomagal?"Okraj v katerem sem bil izvoljen, Polhov Gradec je bil močno prizadet. Takoj sem poklical župana, ki mi je razložil situacijo in ko je bilo možno sem priskočil na pomoč in pomagal občanom. Tudi Dan solidarnosti sem preživel s krajani," je dejal Logar. Kot je poudaril, se ob tem kakor Janša, ni fotografiral ker to preprosto ni njegov slog.

Janez Janša
Janez Janša FOTO: Bobo

Kar se pa tiče prevzema stranke SDS, Logar meni, da je to stvar dogovora in v primeru, ko stranko že vodi karizmatična osebnost, ne moremo pričakovati, da bi kot kandidat izzval posameznika. "Mislim da bi v tem primeru prišlo do nekega trenja znotraj stranke, kar ni dobro za nikogar."

"Skrbi me naraščanje stroškov"

Kot je pojasnil Logar, ki je bil vzdržan pri podpori interventnega zakona, ker misli, da je bilo preuranjeno obdavčevanje državljank in državljanov ter gospodarstva. Za slednjega pravi, da je gonilna sila, ki bo dejansko generirala nove evre, da bomo čimprej šli iz te naravne katastrofe. 

"Skrbi me to naraščanje stroškov te škode. Od 500 milijonov, do 4,7 milijarde, zdaj smo že na sedem milijard. Moj poudarek je, da je treba biti zelo siten in pripeljati čim več evropskega denarja, ker ima multiplikativni učinek, to so dejansko nove milijarde, ki ne pridejo iz državljanskega žepa." Kot je nadaljeval, je v tem primeru, po njegovem mnenju, vlada naredila napako, da ni spodbudila solidarnosti v smeri, da bi donacije uvrstila kot davčno olajšavo. S tem bi, kot je pojasnil, namreč pokazala, da je sama solidarna, in bi se odpovedala približno tretjini odhodkov oziroma prihodkov v proračunu in spodbudila ljudi, da bi z veseljem donirali za sodržavljane, ki so v stiski.

"Mislim, da bi premier Robert Golob moral usmeriti napore v to, da dobi čim več evropskega denarja, ne pa da se nasloni na denarnice državljanov in državljank," je opozoril Logar.

Pozdravil pa je to politično enotnost, za katero upa, da bo trajala čim dlje. "Upam, da bo postala to normalna politična praksa, ker res ni razloga, da se ob vsakem kamnu spotaknemo in da se ob vsakem pločniku skregamo brez, da bi videli kam pot pelje. To je en dober primer in to sodelovanje treba ohraniti in negovati."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (190)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marcus Aureliuss
16. 02. 2024 20.23
Logar je preračunljivec. Stavim vse svoje premoženje, da bo pred volitvami ustanivil svojo stranko. Je kdo pripravljen staviti?
smuuki
11. 09. 2023 11.00
-1
Ma kaj bi menjavali. Levica, sd, svoboda so zakon. Samo jemljejo kjer je in dajejo tam kjer manjka. Potrebe so vsak dan večje. Delamo socialni preiskus koliko časa zdržimo. V deželi narobe prav se dela tako. 😀😀😀
smuuki
11. 09. 2023 11.03
-1
V eri Logarja bi se to podrlo. Svoboda je zakon. Ravno navadili se bomo na nov način življenja pa bomo bankrotirali. Škoda pa tako dobro nam je šlo. Malo me spominja na titove čase. Kar dobro nam je šlo le država je cr knila. 😒😒😒
ArkaMast
09. 09. 2023 17.00
+3
Neiskren. samo tok.
larionov
09. 09. 2023 11.03
-10
Vidim, je golobcek posla svoje zveste hisne ljubljencke v napad na logarja.
Dark Knight
09. 09. 2023 13.57
-7
Vsak vikend jim vržejo eno kost za glodat 🤣🤣🤣
iskriv
09. 09. 2023 10.50
+8
Vsakdo , ki je mislil , da je Logar stopil na lastno pot , kot je to hotel prikazati na predvolilnih kampanjah za predsednika republike , ko je zanikal povezave z Janšo in stranko SDS ,zares slep ali pa ne pozna politična preigravanja in verjame v leporečenja ali ovinkarjenja politikov . Logarjevi slepilni manevri se nadaljujejo v platformi , ki do sedaj še ni pokazala čemu dejansko služi ali samo drži ljudi daleč od svojih prepričanj in strank ? Logar je in bo ostal Janšev pribočnik , pa se lahko spreneveda kolikor hoče in taji . Ubogi pa so tisti , ki takim nasedajo in jim verjamejo , ampak taki s slepilnimi manevri so najbolj nevarni ljudje !
Zrcalo
09. 09. 2023 10.29
+13
Hinavski Logar s svojim klubom nesposobnih mešalcev dre . . . . pardon, megle!
Tičfirič
09. 09. 2023 10.28
-10
Nsi naj gre v španovijo z levaki. Itak jim skozi lezejo v tazadnjo.
piljan
09. 09. 2023 10.33
+3
Svečar imajo težko odločitev,z levaki ali z komunistično sekto sdeesek.
štrekeljc
09. 09. 2023 10.27
+8
Logar je znova dokazal, da je zvesti pudelj Velikega Romarja v Titovo Jajce. Začne s Platformo sodelovanje, namenjeno vsem, potem pa po Romarjevemu ukazu zavrne NSi. Hkrati pa trdi, da je od Romarja neodvisen! Logar, nihče, ki je pameten in pošten, ti ne bo nasedel!
jezenslovenec
09. 09. 2023 10.24
+12
Že v predvolilni kampanji je na veliko lagal in se sprenevedal. Enkrat janšist, za vedno janšist.
jank
09. 09. 2023 10.22
+5
Koliko t.i. političnih analitikov se je ukvarjalo in pisalo, komentiralo ter pametovalo vsemogoče o nečem za kar smo mnogi vedeli, da nikoli ni bilo in nikoli ne bo. Mnogi med njimi so prepričani, da samo oni ves čas držijo bika za roge. Se bo kdo posipal s pepelom? Dvomim.
jank
09. 09. 2023 10.10
+8
Hm, pa kako sladek je ta Janezov kurirček Anže. Na njega se je in se bo Janez lahko vedno zanesel. Zares sta prelep par.
son?ek11
09. 09. 2023 10.10
+11
Ja ,je pa anže res pravi politikant, govori in govori in ne pove točno nič, razen da je janezov podrepnik.
jank
09. 09. 2023 10.12
+6
Se ve, kdo sme govoriti. To je vsemogoči, po Logarju, kariznatični vodja.
prašek
09. 09. 2023 10.09
+3
Spoštovani @piljan, po dolgem času lep pozdrav !!! Ste imeli težave tam doma ???
piljan
09. 09. 2023 10.22
+5
Vračam lepe pozdrave.Je bilo kar pestro med poplavami žal.Pa nisem se zaradi tega oglašal,ampak zato,ker so svečkarji vedno bolj nezaminivi,nesposobni.
metuljka
09. 09. 2023 10.03
+7
Problem je v ljudeh, ki mu nasedajo ! Je podli lažnivec .
piljan
09. 09. 2023 09.59
+10
Neverjetno,celo mali thinc toninc je razkril podlo igro logarčka in puklavca.Totalna nesposobneža,kot vsa svečarija.
oježeš
09. 09. 2023 10.05
+7
Že od kandidature za predsednika države se je vedelo, da je Logar potaknjenec Janše. K sreči jim tudi to ni uspelo, ker v nasprotnem bi Logar pridno izražal Janšo.
piljan
09. 09. 2023 10.10
+6
To je bilo jasno celo svečkarjem,zato pa so cvilili pohvale zanj.
son?ek11
09. 09. 2023 10.16
+2
Res je, celo dolgonosi ostrzek je razkril igrice janeza in anžeta , kar pa ne pomeni, da ne bi spet skočil v objem janeza, če bi janez tako rekel. Tonincek je bil vedno janezov hlapček in vedno bo, tako kot anže
piljan
09. 09. 2023 10.24
+2
Ni matejček zastonj thinko toninko.V nedeljo k maši,pa mu je oproščeno.
lokson
09. 09. 2023 09.41
-9
Dobro jutro kolesariat. Pa lep dan.
piljan
09. 09. 2023 10.11
+4
Pa poizkusimo tako.Kolesarjenje je zdravo.
jank
09. 09. 2023 09.30
+13
Povedal je samo to, da je varovanec in invalid Janezovega varstvenega delavnega centra.
lokson
09. 09. 2023 11.59
+0
borjac
09. 09. 2023 09.27
+15
Ali veste kako je bil videti sestanek Logarjeve platforme o Eu volitvah skupaj z NSI in SLS, 1. točka : ali se pridružimo skupnemu nastopu na EU volitvah ?? Člani vprašajo :"kaj pravi Janez ??" Logar :" Janez tega ne odobrava", no potem je sestanek končan , še kava in tortica , pa gremo domov, seveda plača vsak sam, ker Janez špara.
jank
09. 09. 2023 09.31
+12
jank
09. 09. 2023 09.21
+13
Tonin je prisilil Logarja in Janšo, da sta končno prišla po zrak iz morja laži.
IvanJaJo
09. 09. 2023 09.23
-8
A to ker je molil h svetemu izidorju sevilskemu 💆‍♂️🧟‍♂️🤣🤣🤣🤣😂
Perivnik
09. 09. 2023 09.25
-7
Tonin naj se pa odloči, ali bo levi ali desni, ali bo Kučanov, ali Tanjin ali se bo mogoče "držal" slovenskih moralnih vrednot.
IvanJaJo
09. 09. 2023 09.20
+11
Haha Trstenjaški troli🧟‍♂️🤣