Slovenija

Logar o nepovabilu Janše na dogodek v Strasbourgu: Premier je po nedolžnem padel v to razpravo

Ljubljana, 12. 05. 2021 12.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zunanji minister Anže Logar je na odboru DZ za zunanjo politiko dejal, da naj bi bila Slovenija jeseni povabljena na zasedanje sedmih sredozemskih držav EU (Med7). Med drugim je odgovarjal na vprašanja poslancev glede informacij, da premier Janez Janša ni bil povabljen na inavguracijo konference o prihodnosti Evrope.

Počasi sem utrujen zaradi zgodb, ki se zakuhajo v slovenskih medijih in ki slepo verjamejo tujcem, pa nič slovenski vladi, je na vprašanje Eve Irgl (SDS), kaj je res glede vabila premierju Janši na slovesnost v Strasbourg ob otvoritvi konference o prihodnosti Evrope, odgovoril Logar.

V slovenskih medijih je v minulih dneh zaokrožila informacija, da Janša ni bil povabljen, ker naj tega ne bi želel eden od sopredsedujočih konference.

Kot je dejal Logar, je premier po nedolžnem padel v to razpravo, na otvoritveni slovesnosti konference niti ni mogel sodelovati, saj je iz Portugalske, kjer se je udeležil socialnega vrha, nemudoma odpotoval v Grčijo.

Pismo, ki ga je državni sekretar Gašper Dovžan kot član izvršnega odbora konference naslovil na sopredsedujoče, je bilo poslano 23. aprila, ko se še niti ni vedelo, kakšen bo dnevni red otvoritvene slovesnosti konference, kdo bo nastopil in kakšna bo agenda socialnega vrha v Portu. Odločitev izvršilnega odbora konference je bila, da na otvoritveni slovesnosti z govori sodelujejo predstavniki Sveta EU, Evropske komisije in Evropskega parlamenta, je dejal.

Kot je dodal Logar, so pismo dobile tri osebe: predstavnica portugalskega predsedstva Svetu EU ter evropska komisarka Dubravka Šuica, ki ga nista dali v javnost, ter Guy de Verhofstadt. "Jasno lahko ugotovimo, kdo je to pismo dal ven," je dejal Logar.

Pozval je k zaupanju v vlado, saj bo po njegovem tudi ugled Slovenije v tujini manj trpel. Na vprašanje Andreja Rajha (SAB), zakaj Slovenija ni bila zastopana na ustreznem nivoju, kar je bila po njegovem zamujena priložnost, pa je Logar opozoril, da bo priložnost zamujena, če bodo predstavniki opozicije obstruirali delo v okviru konference.

Logar je dejal, da je premier po nedolžnem padel v to razpravo, na otvoritveni slovesnosti konference niti ni mogel sodelovati, saj je iz Portugalske, kjer se je udeležil socialnega vrha, nemudoma odpotoval v Grčijo.
Logar je dejal, da je premier po nedolžnem padel v to razpravo, na otvoritveni slovesnosti konference niti ni mogel sodelovati, saj je iz Portugalske, kjer se je udeležil socialnega vrha, nemudoma odpotoval v Grčijo. FOTO: Damjan Žibert

Slovenija povabljena na naslednje zasedanje Med7

Na vprašanje Jožefa Horvata (NSi) glede namere Slovenije, da se pridruži Med7, je Logar potrdil, da naj bi bila Slovenija povabljena na jesensko zasedanje. Kot je dejal, mu je bilo to potrjeno v ponedeljek na Svetu EU za zunanje zadeve. Vlada je sicer v torek sporočila, da je Slovenija v zadnjih dneh pridobila odločilno podporo Francije, Španije in Grčije in bo jeseni prvič vabljena na srečanje oz. v članstvo v Med7. "To je dokončno priznanje, da smo pomorska država z lepim oknom v svet. In lepo darilo ob 30. letnici naše svobode in državnosti," so dodali.

S sodelovanjem v Med7 se povečuje politična teža v pogovorih z ostalimi članicami EU, kar je po Logarjevih besedah zelo pomembno posebej v luči razprav v zvezi z izključnimi ekonomskimi conami v Jadranskem morju. Kot je dejal, s sodelovanjem v Med7 postajamo del razprave o mediteranski regiji, sedimo za isto mizo pri vprašanjih staleža rib, čistosti morja in ekoloških sprememb, projektov, kako se odzvati na ilegalne migrantske tokove, pa tudi, ko gre za vprašanje južnega partnerstva.

Na seji odbora, ki jo je zaradi nerešenega vprašanja razdelitve mest v delovnih telesih obstruirala poslanska skupina LMŠ, je minister tudi poudaril, da je v času turistične sezone ključnega pomena, da se cepljenim čim lažje omogoči prehod meje. To je redna tema bilateralnih sestankov in dogovarjanj s sosednjimi državami; z Madžarsko se je Slovenija že dogovorila, s Hrvaško so dogovori v sklepni fazi, v tem tednu pa potekajo ključni dogovori z Avstrijo in Italijo, je dejal Logar.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (401)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

babica
13. 05. 2021 18.12
+2
nimamo zaupanja v to vlado,ne v logarja in sploh v nobenega vladnega ministra in ko bo ta vlada odšla se bo narodu odvalila skala od srca
crazymoto
13. 05. 2021 10.54
+2
Nedolžen kot Kurtizane!!!!
bc123456
13. 05. 2021 10.48
+3
ANŽE LOGAR, NAVADEN RITOLIZNIK JANEZA JANŠE, NE VMEŠAVAJ SE V JANŠEVO KRIMINALNO POLITIKO, DA O DVIGOVANJE POŠTE NE GOVORIM
zibertmi
13. 05. 2021 10.34
+7
anže logar pravi-počasi sem utrujen od zgodb,ki se zakuhajo v slovenskih medijih ki slepo verjamejo tujcem,pa nič slovenski vladi.No srček saj vam bo počasi kapnilo kje je problem.nihče več vam ne verjame.pa tudi mi smo utrujeni ,predvsem zaradi te vlade
marmilan
13. 05. 2021 08.47
+5
logarček, ta tvoj jajo lopovski je itak vedno za vas svečkarje nedolžen. Je navaden patološki lažnjivec, kot ti.
komarec
12. 05. 2021 21.11
+6
Logar ne trudi se opravičevati zadeve, danes pride vse na dan. Možakar ni zaželen in pika.
bc123456
12. 05. 2021 21.10
+7
INVALID LOGAR SE OGLAŠA IN RAZŠIRJA NEBOLOZE
srebrnibreg
12. 05. 2021 20.29
+11
Spet so vsi drugi krivi samo kriminalec skrivač pred poštarjem ne.
srebrnibreg
12. 05. 2021 20.28
+10
Daj Logar pojdi v Ameriko Melanijo čakat ne, da trosiš neumnosti.
batom@pinkponk.com
12. 05. 2021 19.40
+12
"Delov dopisnik iz Bruslja Peter Žerjavič razpolaga s pismi slovenske strani, ki se je trudila, da bi Janša lahko nastopil na sestanku" - logar torej laže. Za ivana.
FAUSTOS1
12. 05. 2021 19.40
+11
JA v evropi novi profašisti po orbanu niso zaželjeni,tako tudi jj čeravno logar z lažmi opravičuje njegovo neudeležbo.
Ate_ist
12. 05. 2021 19.21
+12
saj so ga vabili, le vabila ni hotel prevzeti, ker se je bal, da je vabilo na sodišče
sinhron
12. 05. 2021 18.28
+13
Sto potezo , da so preprečili Janše sodelovanje na konferenci v Strasbourgu in njegov govor , samo kaže na to , kaj si mislijo o Janši v EU in svetu ! Preprečiti bi morali tudi predsedovanje Slovenije svetu EU , S TEM BI Janšo postavili na realna tla in bi si morda zamislil nad svojimi dejanji in samim seboj ! Kdo odpira MOŽNOSTI PREPIRA IN RAZDVAJANJ , JANŠA IN VI SEKTAŠI SDS !V normalni državi z normalnimi politiki v vladi ( ne politikanti ! ) , ki delujejo v korist demokracije , povezovanja in blaginje in ne rušenja ugleda države , razdvajanja , delovanja proti lastnemu narodu , bi ljudje stopili ob bok voditeljem , tako pa žal ne moremo ! Državo in državljane Slovenije sramoti in ponižuje tvoj maršal tvito , princ teme s svojimi tviti in prepiri s tujimi državniki in diplomati in to počne točno zato , ker ima podporo znotraj sekte SDS , KI IZGLEDA PODPIRA TAK NAČIN KOMUNICIRANJA IN GA ODOBRAVA !
gr?arica
12. 05. 2021 18.24
+14
Jansa nedolzen....gre nekako skupaj kot nedolzna prostitutka
ValterUdovernik
12. 05. 2021 18.21
+13
A Anze Ivana zagovarja po sluzbeni dolznosti, al iz ljubezni? Al je mogoce mnenja, da Ivan tega sam ni sposoben?
anatomija
12. 05. 2021 17.23
+19
Ministri v tej vladi 99% časa porabijo , da zagovarjajo neumnosti ki jih je storil plešasti
simeoni
12. 05. 2021 17.08
+17
Pa kdaj bo vlada spoznala, da so v EU tudi že utrujeni od takih lažnivcev kot so Twito and Co.
zibertmi
12. 05. 2021 16.52
+22
anže logar pravi-počasi sem utrujen od zgodb,ki se zakuhajo v slovenskih medijih ki slepo verjamejo tujcem,pa nič slovenski vladi.No srček saj vam bo počasi kapnilo kje je problem.nihče več vam ne verjame.pa tudi mi smo utrujeni ,predvsem zaradi te vlade
MiskoPol
12. 05. 2021 16.47
+17
Logar je odgovoril na vprašanje Eve Irgl. V stranki napišejo podroben scenarij, kdo in kdaj bo kaj vprašal ter kdo in kako bo odgovoril.
MiskoPol
12. 05. 2021 16.45
+19
Resnica je, da je Janša bil vabljen, a mu niso mogli vročiti pošte. Zdaj ga išče detektiv, da mu jo vroči in mu pomaga odpreti kuverto.