Slovenija

Lokalne skupnosti na nogah zaradi sprejemnih centrov za prebežnike

Ilirska Bistrica/ Metlika / Brežice, 07. 09. 2018 17.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
A.B. / Š.B. / A.K. / STA
Komentarji
84

Po protestu v Metliki so zaradi načrtovanih sprejemnih centrov za prebežnike vzdolž slovenske južne meje na nogah še v Ilirski Bistrici. Tamkajšnja občina bo izvedla lokalni referendum, če bo država ob mejnem prehodu Jelšane res zgradila načrtovane registracijske kapacitete. Sprejemni center načrtujejo tudi v Brežicah.

Po protestih v Metliki, so zdaj tudi v Ilirski Bistrici napovedali, da bodo ob morebitni gradnji sprejemno-registracijskega centra izvedli referendum.

Razprava je bila enotna: v občini si svetniki ne želijo niti sprejemno-registracijskega centra v Jelšanah niti kakšnega drugega nastanitvenega objekta za begunce ali migrante.
Razprava je bila enotna: v občini si svetniki ne želijo niti sprejemno-registracijskega centra v Jelšanah niti kakšnega drugega nastanitvenega objekta za begunce ali migrante. FOTO: Kanal A

Na izredni seji občinskega sveta Občine Ilirska Bistrica so svetniki soglasno podprli predlagani sklep, s katerim zavračajo, da bi država na mejnem prehodu Jelšane postavila sprejemno-registracijski center za migrante. Če bo do začetka del vseeno prišlo, bodo v občini pripravili referendum o tej problematiki.

'Vse pogosteje ilegalni prebežniki prihajajo na dvorišča'

Razprava je bila enotna: v občini si svetniki ne želijo niti sprejemno-registracijskega centra v Jelšanah niti kakšnega drugega nastanitvenega objekta za begunce ali migrante. Zato so na seji pričakovali državnega sekretarja na notranjem ministrstvu Boštjana Šefica, ker so želeli odgovore na nekatera vprašanja, a ga v Ilirsko Bistrico ni bilo.

Svetniki so na izredni seji opozarjali, da je dogajanje zaradi tujcev, ki ilegalno prestopajo državno mejo na njihovem območju, že prehudo, prebivalci občine se ne počutijo varne, življenjske navade domačinov se spreminjajo. Ilegalnih prebežnikov je veliko, vendar ni množičnih prehodov, ob kakršnih naj bi se vzpostavil sprejemno-registracijski center.

Če jim država ne bo prisluhnila, bodo razpisali referendum, župana pa so s sprejetjem sklepa pooblastili, da lahko prične vse aktivnosti za njegovo izvedbo. Če država nato ne bi spoštovala sklepa referenduma, napovedujejo tudi druge ukrepe, od protestnih shodov do državljanske nepokorščine.
Če jim država ne bo prisluhnila, bodo razpisali referendum, župana pa so s sprejetjem sklepa pooblastili, da lahko prične vse aktivnosti za njegovo izvedbo. Če država nato ne bi spoštovala sklepa referenduma, napovedujejo tudi druge ukrepe, od protestnih shodov do državljanske nepokorščine. FOTO: POP TV

"Vi o tujcih, ki ilegalno prehajajo državno mejo, le govorite, mi pa smo v takih razmerah prisiljeni živeti," je poudarila Ana Marija Saftič, ki prihaja iz Jelšan. V zadnjih mesecih se vse pogosteje dogaja, da ilegalni prebežniki prihajajo na dvorišča, pred hiše domačinov, nekateri v stiski izvajajo tudi manjša kriminalna dejanja, so povedali svetniki, ki se dnevno srečujejo s prebežniki.

Zato so predlaganemu županovemu sklepu o možnosti razpisa referenduma dodali tudi točko, v kateri od vlade zahtevajo, da okrepi varnost na državni meji in tako zaščiti občane in njihovo premoženje.

Če jim država ne bo prisluhnila, bodo razpisali referendum, župana pa so s sprejetjem sklepa pooblastili, da lahko prične vse aktivnosti za njegovo izvedbo. Če država nato ne bi spoštovala sklepa referenduma, napovedujejo tudi druge ukrepe, od protestnih shodov do državljanske nepokorščine.

Ob koncu razprave so z glasovi vseh 18 prisotnih svetnikov soglasno podprli predlagani sklep.

Na Brežiškem v primeru večjega prihoda migrantov le sprejemno-registracijski center na Obrežju

Brežiški župan Ivan Molan se je na lastno pobudo sestal z direktorico vladnega urada za oskrbo in integracijo migrantov Mojco Špec Potočar. Pogovarjala sta se o načrtu vzpostavitve sprejemno-registracijskega centra v občini, pri čemer mu je Špec Potočarjeva zagotovila, da bi bil ta začasen in zaprtega tipa, gibanje migrantov pa bi omejili.

Z brežiške občine so sporočili, da so predstavniki občine in krajevnih skupnosti na sestanku v Brežicah dobili osnovne informacije o sprejemno registracijskih centrih.

Za občane in krajane v neposredni bližini centra pa je pomembno, da bo ta v primeru njegove vzpostavitve začasen in zaprtega tipa, policija pa bo tam "skrbela tako za varnost kot komunikacijo".

Po protestih v Metliki, so zdaj tudi v Ilirski Bistrici napovedali, da bodo ob morebitni gradnji sprejemno-registracijskega centra izvedli referendum.
Po protestih v Metliki, so zdaj tudi v Ilirski Bistrici napovedali, da bodo ob morebitni gradnji sprejemno-registracijskega centra izvedli referendum. FOTO: POP TV

Špec Potočarjeva je sicer Molanu, predsedniku Krajevne skupnosti Dobova Mihaelu Boraniču in predsedniku Krajevne skupnosti Jesenice na Dolenjskem Bogdanu Palovšniku predstavila zadolžitev urada, da po navodilu in v sodelovanju s policijo in z ministrstvom za notranje zadeve poskrbi za vzpostavitev ter delovanje sprejemno registracijskih centrov na meji, če bi bilo to potrebno ob povečanem prihodov migrantov.

Centre načrtujejo ob državni meji tik ob mejnih prehodih, v Občini Brežice pa na območju mejnega prehoda Obrežje. Po njenih besedah bo omenjeni urad poskrbel za logistiko postavitve centra oziroma za šotore, sanitarije, ograje, oblačila, hrano in podobno, za postopke z migranti in varovanje pa policija.

Centre so načrtovali za sprejem do 320 oseb, ki jih bodo tam zadržali največ do 72 ur. V primeru, da bodo migranti zaprosili za azil v Sloveniji, jih bodo premestili v notranjost države, tiste, ki za azil ne bodo zaprosili, pa vrnili Hrvaški.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (84)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mogočnež
28. 12. 2018 20.20
+4
Vse migrante in teroriste poslat nazaj!
JE-BI-GA
08. 09. 2018 12.22
+10
Brez kompromisno proti, opice ne spadajo v našo družbo !
Nevzdrzni
08. 09. 2018 11.59
+13
Država bi morala razpisat referendum in naj se ljudstvo odloči ali hoce ILEGALCE ali ne!
buksl12
08. 09. 2018 11.55
+6
Pred volitvami jih ni bili sedaj so se pa naenkrat pojavili nekam čudno je vse skupaj.
BigBoss
07. 09. 2018 22.06
+34
Zavarovati meje neprodušno ne pa graditi neke centre. V Sloveniji ni prostora za ilegalnem igrante ali ekonomske migrante. Imamo dovolj svojih revnih ljudi za katere je treba prvo poskrbeti.
SLO-SURVIVAL
07. 09. 2018 22.03
+28
Seveda smo proti! Hočete šarijo? Hočete obrezovanje žensk? Kamenjanje? 5x na dan cviljenje iz minaretov? To ni rasistično razmišljanje, to je samoohranitveni nagon, katerega so levi usmerjeni že davno izgubili!! Nekaterim je ksenofilija položena v zibko!
Dragonball
07. 09. 2018 20.55
-51
Ko berem komentarje mi kar slabo rata koliko fašizma in nestrpnosti je v Sloveniji. Očitno po vojni res ni blo dobro počiščeno...
krneki_123
07. 09. 2018 21.00
+24
Govoriš o nestrpnosti in hkrati o pobijanju svojih rojakov, po tvoje čiščenju, bravo levičar..
genius2013
07. 09. 2018 21.01
+35
Čarovnik, koliko migrantov imaš doma in zakaj nobenega?
HouseBeatz
07. 09. 2018 21.05
+19
Ti sploh ne veš definicijo fašizma/nacizma. Če se kdo s tabo ne strinja, je takoj nek "fob". Klasika, svoje argumente nisi sposoben braniti, potem pa začneš z nekim žaljenjem in nevem kaj. Filofaks ti je opral možgane
Nevzdrzni
07. 09. 2018 21.42
+15
Coprnik si živi dokaz razmišljanja tipičnega levaka! Svojega treba unicit a tujce moramo sprejemat in podpira. Kdo pa se s tem ne strinja pa se ga mora kot praviš počistit... Potem pa res desnica niti ni tak slaba proti vam psihopatom, sovražnikom lastnega naroda!
Nevzdrzni
07. 09. 2018 21.43
+8
HellWolf
07. 09. 2018 22.50
+6
Ko si za svoj narod, svojo domovino, kulturo in dediščino si nazadnjak al kaj?
dajno
08. 09. 2018 13.11
Res ni bilo dobro, še vedno se najdejo taki kot ti
Dragonball
07. 09. 2018 20.54
-39
Vse te ki grozijo z referendumom prijavit zaradi širjenja sovraštva in spodbujanja nestrpnosti. Zame ti ljudje niso nič manjša grožnja kot rdeča kapica iz Maribora
genius2013
07. 09. 2018 21.03
+23
Ne bi bilo potrebno refeenduma, če bi vi ekstremni levaki sami financirali te centre.. Žal vas je večina na sociali in ne pridelate sami niti evra.. S tujim denarjem pa ne morete biti solidarni..
Nevzdrzni
07. 09. 2018 21.45
+20
Referendum je simbol demokracije! Naj ljudstvo odloči o svoji usodi
blazter
07. 09. 2018 20.46
+13
Ja, sprejemni center, na naše obdavčene minimalne plače. Zastonj zdravstveno oskrbo, hrano, obleko in obutev. Pa prevoz v obljubljeno deželo. Če bomo s tem lokalno skupnost razbremenili , super, ampak , če narod ne gre čez mejni prehod!!!
blazter
07. 09. 2018 20.47
+4
Pozabil na kažipote v jeziku , ki jim je domač?
trdovrat
07. 09. 2018 20.43
-38
Sprašujem vas homofobe, ali je kdo sploh prebral kaj piše? No, ja, mogoče pa v vašem medušesju ni več prostora za razumevanje, ker zgleda da ga je zalila šmarnica!
trdovrat
07. 09. 2018 21.07
-4
Ti hišniški bedak, le v katerem leposlovju si našel "kontradiktivni"?
HouseBeatz
07. 09. 2018 21.09
+1
Pri nas na "vasi" ponavadi imamo neke svoje "besede" . kontradiktoren, če se ti lepše zdi
HouseBeatz
07. 09. 2018 21.22
+5
Hahaha admin spet briše komentarje! 24 ur, vi ste rak svobode govora, kar je še huje, ste smrt resnici!
Nevzdrzni
07. 09. 2018 21.50
+3
Kaj pa pričakuje od levičarskega portala? Cista cenzura če poveš resnico o situaciji kakšna dejansko je. Saj na drugi strani pa spet NovaTV ki ravno tako pere mozgane iz desne strani
sandi101
07. 09. 2018 20.32
+42
Ti centri naj bodo v Ljubljani po možnosti v bližini Metelkove, Roga, Centra ali parlamenta...tako da se bojo lahk vsi skupaj za rokice prijel in zapel "we are the world"
Kruh+sol!
07. 09. 2018 20.28
+35
Ne potrebujemo ilegalcev. Ne potrebujemo nevladne soroseve institucije. SLO ne bo zep. Potem se pa pojavijo razni Siski in je problem.
mpk2
07. 09. 2018 20.27
+38
Nujno se moramo pridružiti višegrajski skupini!
Scipion
07. 09. 2018 20.23
+30
Ti centri naj bodo v Ljubljani po možnosti v bližini Metelkove, Roga, Centra ali parlamenta...tako da se bojo lahk vsi skupaj za rokice prijel in zapel "we are the world"
mpk2
07. 09. 2018 20.25
+14
Rde?aAnarhistka
07. 09. 2018 20.03
-73
KWA WAM NI JASN????!!!! TO SO TUD LJUDJE!!!!!! Zdj se bote pa bla bežečih otrok, žensk, ostarelih pa ranjencu al kwa? Pokažte mal sočustwowanja bednki desničarski! Referendum o osnownih člowekowih prawicah neb smel obstajat! Wse skup mi wleče na fasizm, nacizm, totalitarism, politiko izključewanja, tradicionalizm, nacionalizm, ksenofobijo, islamofobijo pa na populizm. Konc z politko izključewanja! Was, k ste tko prot beguncem prwo dat na psihiatrijo. Pol pa k nam na FFV d was mal poučimo o člowekowih prawicah, dostojanstwu in o strpnosti do drugačnih. W wsako was tolko beguncew, kolk je polowica prebiwalcew. Pa w wsako was molilnco.
krneki_123
07. 09. 2018 20.09
+36
Bravo, maš lep nick, anarhistka.., sploh veš kaj to pomeni?
Nevzdrzni
07. 09. 2018 20.15
+47
Prvo kot prvo poskusi pisat da te vsaj večina razume. Drugo: ti ILEGALCI niso begunci! Tretje:zmes je žensk in otrok le za vzorec! In na vse zadnje si edini bednik ti če verjameš v to kaj si napisal...
Nevzdrzni
07. 09. 2018 20.20
+24
Se vidi kam so pripeljali levicarji našo državo da so na FFV anarhisti. Sramota za našo državo!!
waga7
07. 09. 2018 20.52
+2
HouseBeatz
07. 09. 2018 20.53
+11
Zakaj pišeš w namesto v? Te že ene petič vprašam
waga7
08. 09. 2018 08.59
+6
A ti v ne dela na tipkovnici? Te je sram slovenščine?
krneki_123
07. 09. 2018 19.55
+46
Vse centre za begunce prestavit v Ljubljano, me prav zanima, kako bo potem mnenje..
Tomvojo
07. 09. 2018 19.49
+36
Tresla se gora rodil se bo center za begunce, so že zmenjeni z Sorosom ki daje evrčke za to migrantsko begunsko idiotarijo
dunc46
07. 09. 2018 19.42
+41
šiška ma prav!!!!
Al83
07. 09. 2018 19.35
+60
Cez 4000 jih je ze v Sloveniji, levi mediji in leva vlada so pa nam obljublal, da jih bo najvec 500
Tomvojo
07. 09. 2018 19.43
+28
HouseBeatz
07. 09. 2018 19.26
+66