Lokalne volitve 2022

Kranjski županski kandidati o korupciji, priseljencih in razvoju

Ljubljana, 08. 11. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
132

Lokalne volitve so vse bližje, v oddaji 24UR ZVEČER bomo zato soočali kandidate za župane večjih mest iz vse Slovenije. Občani se bodo tako lažje odločili za svojega favorita, kandidate pa bodo lahko spoznali tudi ostali prebivalci Slovenije. V prvi oddaji so nastopili kandidati s Kranja, in sicer Ivo Bajec, kandidat SDS, NSi, SLS, Zelenih Slovenije, Zoran Stevanović iz Resnice, Matjaž Rakovec, kandidat socialdemokratov in sedanji župan, Aleksander Svetelj, kandidat stranke Več za Kranj in Srečko Barbič iz Gibanja Svoboda.

V programskih izhodiščih Zorana Stevanovića (Resnica) v prvi točki piše, da bo občino očistil korupcije. Na vprašanje, ali to pomeni, da se je pod sedanjim županom Rakovcem razpasla korupcija ali pa se župan proti njej premalo bori, je Stevanović odgovoril, da je mestni svet tudi pod vodstvom Rakovca postal parket za trgovanje s političnimi glasovi. Pojasnil je, da Rakovec ni imel formalne koalicije, nato pa jo je neformalno sklenil z Brankom Grimsom in SDS-om. "Ljudi so nastavljali na vitalne funkcije javnih zavodov, predvsem v javnem podjetju, najbogatejšem podjetju na Gorenjskem, to je komunala Kranj," je zatrdil Stevanović, ki je poudaril, da se je njegova svetniška skupina ves čas borila proti korupciji, opozarjala na nepravilnosti in naznanjala vsa koruptivna dejanja.  

Matjaž Rakovec, kandidat socialdemokratov in sedanji župan, je odvrnil, da to nikakor ne drži. "Mi smo imeli različne projekte in kdor je dobro mislil za Kranj, je te projekte sprejel. Velikokrat je to celotni mestni svet sprejemal," je povedal in naštel za 70 milijonov investicij, med drugim novo osnovno šolo, nov vrtec in nov podjetniški inkubator.  

Kranjski župan Matjaž Rakovec
Kranjski župan Matjaž Rakovec FOTO: Damjan Žibert

Stevanović je nato odvrnil, da našteto ne drži. "V strahu, da ne bi počel napak, Rakovec ni počel nič. Niti enega lastnega večjega projekta ni izpeljal, nadaljeval je neke stare projekte ali pa celo jemal moje ideje ali ideje naše svetniške skupine," je povedal. Rakovec je nato Stevanoviću očital, da je svoj čas preživljal na protestih v Ljubljani in da sploh ne ve, kaj se je v Kranju dogajalo. Dodal je, da so na novo asfaltirali tudi 31 kilometrov cest, kar je po njegovih besedah več, kot je bilo prej storjeno v desetih letih in dodal, da nameravajo zgraditi še nov dom za upokojence.  

"Jaz živim in diham s Kranjem," je nato odvrnil Stevanović in poudaril, da je tam odraščal, reševal prvo stanovanjsko problematiko, si ustvaril družino, govoril s starejšimi občani glede dolgotrajne oskrbe in tako naprej, hkrati pa je Rakovcu očital, da te izkušnje nima, saj da je v Kranj iz Ljubljane prišel sredi mandata. "Ne more mi soliti pameti o tem, da ne vem, kaj se v Kranju dogaja," je pripomnil.  

Drugi krog lokalnih volitev v Kranju
Drugi krog lokalnih volitev v Kranju FOTO: Miro Majcen

Ivo Bajec je uvodoma poudaril, da je kandidat štirih strank: SDS, NSi, SLS in Zelenih Slovenije. "V tem mandatu sem predsednik nadzornega odbora, tako da dobro poznam črpanje sredstev proračuna," je dejal in povedal, da so v štirih letih naredili kar nekaj pregledov in ugotovili tudi nekaj nepravilnosti. "Ampak na koncu smo vedno napisali priporočila, ki jih je Rakovec upošteval in zadeve popravil," je dejal.  

Nato je na očitke glede korupcije v Kranju odgovoril še Aleksander Svetelj, kandidat stranke Več za Kranj. Meni, da je treba najprej narediti pregled celotnega delovanja občine, tudi glede tega, kakšni so javni razpisi in kakšne dejanske cene opravljenih projektov. "Osnova korupcije je pohlep in kjer je denar, je pohlep. Jaz ne morem ne potrditi in ne zavreči trditev o korupciji," je dejal.  

Srečko Barbič iz Gibanja Svoboda je glede korupcije v Kranju dejal, da se neki dvomi vedno pojavljajo. "Če gledamo rang na lestvici transparentnosti slovenskih občin, je Kranj padel na 29. mesto. Glavni očitki, ki so, so zelo ozko opravljanje z denarjem in nepreglednost poslovanja. Tako jaz vidim to zadevo," je povedal.  

Preseljevanje tujcev

Nato se je pet kandidatov dotaknilo prevelikega priseljevanja tujcev v našo tretjo največjo občino. Bajec pravi, da se bo kot župan zavzemal za to, da se omeji priseljevanje tujcev v Kranj. Dovoljenja za bivanje sicer izdaja država in ne občina. "Dobro se zavedam, da župan na tem področju ne more narediti veliko. Župan pa lahko dela na tem, da se pogovarja z zavodom za zaposlovanje, da poišče strokovnjake, ki bi se ukvarjali s tem in uredi razmere priseljencev," je povedal. "Problem nastane, ko delavci Kranj zapustijo ali pa ne delajo, njihovo življenje pa se obesi na našo socialno državo. Prav tako problem nastane, da nad tem ni nadzora. Nadzor pa se da narediti," je povedal in ob tem okaral prakso aktualnega župana. 

Ivo Bajec
Ivo Bajec FOTO: POP TV

Slednji mu je odgovoril, da je v času županovanja na vlado poslal 24 predlogov o spremembah zakona o tujcih, nekatere od njih se že uvajajo. Prav tako je dodal, da občina priseljencem nudi šolo jezika, na primer otrokom v vrtcih in osnovnih šolah ter starejšim osebam prek dnevnih centrov. 

Ob tem je Stevanović prav tako dejal, da je bila praksa aktualnega župana slaba, saj da se ni primerno odzval na naraščajočo težavo. Sam bi se kot župan bolj vključil. Rakovec mu je odgovoril, da se je odzval z že omenjenimi 24. predlogi in učenjem jezika.Stevanović mu je nato očital, da je z določenimi vodilnimi ljudmiv verigah priseljevanja sklenil pakt, Rakovec pa je njegove navedbe označil za lažne. 

Barbič priseljevanja ne bi omejeval, je pa tudi on omenil, da se je aktualni župan na migrante odzval prepozno, saj da jih ni pravočasno integriral v občino in dopuščal izkoriščanje socialne pomoči in bivanja ter da se je število tujcev tekom mandata povečalo. Rakovec se je znova branil, da navedbe niso resnične, saj da številka priseljenih delavcev med mandatom ni narasla. Svetelj reševanje prekomernega priseljevanja v občini vidi v bolj učinkovitih institucijah, ki so za to zadolžene: center za socialno delo, Policija, komunala in druge.  

Aleksander Svetelj
Aleksander Svetelj FOTO: POP TV

Je Kranj gospodarsko zaostal? 

Kandidati so nadaljevali z razvojnim potencialom Kranja. Barbič je poudaril, da Kranj zaostaja in da svojih možnostih ne izkorišča ter se znova skliceval na neizpolnjene obljube Rakovca. Rakovec se je vnovič zagovarjal, da se pripravljajo nove gradnje, tudi stanovanj. Omenil je še prenos kovačnice in druge projekte. Barbič nad odgovorom ni bil navdušen, saj da je aktualni župan enako obljubil pred štirimi leti, a da rečenega ni v celoti izpolnil. Dotaknil se je tudi dotrajanega cestnega omrežja. Svetelja odgovor aktualnega župana prav tako ni prepričal, saj da je s projektom na kovačnici začel že njegov predhodnik Rigler. Rakovec se je zagovarjal, da je Riglerjevo idejo prenovil in izboljšal, saj da je bila selitev kovačnice v center mesta ideja njegove ekipe.  

Stevanović meni tudi, da je gospodarsko okolje slabo, da je mesto nezanimivo za podjetnike in da nimajo niti svoje industrijske cone. Ocenjuje, da bi bilo najbolj pametno vlagati v male in srednje velike podjetnike. Ob tem je obljubil platformo, s pomočjo katere bo kot župan, če bo izvoljen, prisluhnil njihovim željam. Znova se je vrnil tudi na stanovanja in gradnje ter tudi on Rakovcu očital, da ni izpolnil obljub.  

"Vam bom razložil na primeru doma za upokojence," se je odzval slednji in razložil, da celoten projekt obnove traja že štiri leta, predvsem zaradi dolgega obdobja birokratskih dogovarjanj. Zagotovil je, da so v teku tudi drugi projekti, ki bi se lahko uresničili, med drugim nova športna dvorana, potegovanje za gradnjo bolnišnice, prenova glasbene šole in 18 hektarov velika poslovna cona v Hrastju.   

Barbič je Rakovcu glede poslovne cone Hrastje oponesel, da so bili za njeno izgradnjo namenjeni štirje milijoni evrov iz evropskih sredstev, poleg tega pa po njegovem prepričanju za projekt ne potrebuješ osem let: "Dobri župani projekte naredijo v letu, dveh, treh." Bajec je prepričan, da mora biti kateremu koli županu izziv, da ta industrijska cona zaživi, za kar pa je po njegovem mnenju potrebna štiripasovnica od Šenčurja do Kranja. Želel bi si tudi vzpostavitve Univerze na Gorenjskem, s pomočjo katere bi dobili visoko izobražene delavce. "Vsi vemo, da nam gospodarstvo uhaja iz Kranja," je opozoril tudi Svetelj, ki pravi, da je treba urediti tudi lokalno cesto skozi gozd, ki trenutno ni primerna za težka tovorna vozila.

Srečko Barbič
Srečko Barbič FOTO: POP TV

Voditelj Uroš Slak je spomnil, da Rakovcu po javnomnenjski raziskavi Ninamedie kaže bolje kot kandidatu za župana, Gibanju Svoboda pa da dobi večino v mestnem svetu. Ali to pomeni koalicijo z SD-jem? "Pogovarjali se bomo po volitvah," odgovarja Barbič. Sam je začetnik v politiki, v katero vstopa z gospodarskim programom: "Upam, da bomo z njim skupaj z občani in vlado v Ljubljani zbudili to spečo Trnuljčico in naredili preboj v razvoju."

Stevanović pravi, da občanom ponuja to, da bodo čez štiri leta lahko rekli, da živijo v Kranju z veseljem in ponosom. Rakovec obljublja nadaljevanje uspešne poti, Bajec pa boljše življenje, zdravstveno oskrbo, šolstvo in z domom upokojencev rešitev težave starejših. Svetelj pa je obljubil zaključitev določenih projektov, občankam in občanom pa, da bo pošten in bo delal za njih.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (132)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

1236
09. 11. 2022 16.07
+1
Niti eden ni primeren za župana Sami bluzači sds smo pa imeli so mas pa zapirali in uživali
Sokril
08. 11. 2022 19.48
+2
Ob takih pajacih je Kranj pogubljen.
Brtoldo
08. 11. 2022 18.47
+3
Stevanivić bo še tu popušil.
MihaGliha
08. 11. 2022 17.27
+3
Ce pride Zoki do obcinske kase bo enako kot pa z NK Triglavom pod taktirko Brkiča , 100Let uspenega kluba triglav je Brkic spravil v 4 letih v bankrot enako bo z Kranjom ce pride Zoki do kase
sandi101
08. 11. 2022 15.12
+12
Avtohtoni Slovenci postajamo manjšina v lastni državi. Je potrebno trezno razmisliti, kam ta Slovenija gre. Čez 50 let,če še ne prej bomo kot indijanci v ameriki,ničelni.
Watchman1.9
08. 11. 2022 15.08
+6
Zoki ti boš vedno na koki.
nod30
08. 11. 2022 14.49
+13
tale stevko je izšolani prevarant.... bolj znan kranjcanom kot" zoki prevara "..... egoistu je mar samo za lastno rit pa sej folk je to tut spregledou
Chicago Bulls
08. 11. 2022 14.57
-10
Večji prevarant od tvojega idola iz Grosuplja ne obstaja.
za naše
08. 11. 2022 13.43
+10
To z juga je kot virus ,najprej so zavzeli ljubljano, potem koper , maribor ,zdaj pa je na vrsti kranj !
Sokril
08. 11. 2022 19.45
-2
Tvoj vodja je uvozil rekordno število sonarodnjakov.
brezcasni
08. 11. 2022 13.39
+13
Stevanovic ne seri ,Rakovec je hodil v solo v Kranju in je kranjcan ko ste ti in t oji se opanke gulil,sicer pa ti za resnico nikoli nisi bil,nic nisi v zivljenju dosegel sam,vse delas s pomocjo navideznih prijateljev in Srbom s slovenskim potnim listom ali drzavljanstvom si po kaficih obljubljal pravoslavno cerkev v centru Kranja ce te volijo....skratka kafanski covjek z umetnim nasmeskom.......
MihaGliha
08. 11. 2022 13.53
+7
Stevanović niti ni Kranjčan on je rodom od pitaj boga kje rojen na Jesenicah v Kranju živi zadnjih par let ..... tudi njegovi financerji Srbi nimajo več lepih besed o njem iz izkušenj seveda. čist tko zadnje par tednov hodi čez Kranj in z nasmeškom pozdravlja ljudi kao lej kok sm prjazn pa pošten.... sam na vlak z njim
Pajo_36
08. 11. 2022 15.27
+8
Miha: to je kafanski človek, vse se u kafanah dogaja, k je bil na Komunali je tako štalo naredu, de so se ga komaj znebili. V prejšnjo mu je sestava v mestnem svetu razpadla. V mestnem svetu? LOL res. Kolektiv kelnarc ga je imel dost, pa mu je samo sotal njegov oproda, ki simpatizira s Teksas sceno liberalizacije pištol itd. S tem, da je non stop v MNE, le zakaj. Ne tale Kranj ima katastrofo od županov in od kandidatov. Moj scenarij: prvi krog po katastrofalna udeležba, v drugem se bo pa glasovalo proti Zokiju, ker večina folka ve koliko je ura.
yanay
08. 11. 2022 13.37
+3
Eh, ti naši župani! Vedno ista slika! Pred volitvami pa se začne graditi. Ceste, objekti, ki bi nekateri že zdavnaj morali stati. Pa saj sami vidite, kaj se v posameznih občinah sedaj gradi, prej pa tri leta nič!
enxx
08. 11. 2022 13.34
+9
Kranju bi bolj pasal grb z dvoglavim zapečenim piščancem na rdeči podlagi!
frutek11
08. 11. 2022 13.12
-4
Pogrešali smo kandidata Igorja Velova. Se je bal soočenja ali kaj?
oježeš
08. 11. 2022 13.44
+3
Ta se je že dokazal kot direktor AVP. In hvala, ne potrebujemo takih dvoličnežev.
ivcekivcek
08. 11. 2022 13.07
+3
Kako boš rešil begunski problem? Edino da si Bog ,greš tja dol in jim vrneš dež in mir .
Dark Knight
08. 11. 2022 12.46
+15
Pred zadnjimi volitvami je krožila slika Rakovca, na kateri pozira z predstavniki albancev, vsi objeti, pred albansko zastavo. Tko da ne ti men rakovc govorit kako se zavedaš tega problema,TI USTVARJAŠ TA PROBLEM. BTW, slika je tik pred volitvami izginila in je ni moč nikjer najti.
Zeljenski
08. 11. 2022 13.04
+3
Vse je res samo slika ni izginila še vedno je na netu
MihaGliha
08. 11. 2022 12.41
+8
enostavno tujcem ne dati dela oz vedno domačo firmo v kateri delajo le Slo ..... aja pa sej to ni možno ker fizikalit pa nočemo ..... začaran krog
FaTa Albanka
08. 11. 2022 12.37
+8
Srbi nam morejo prav privošcit ta albanski problem glede na to kak velikodusno smo Natu nudli zračni prostor 1999 ter med prvimi priznali Kosovo , mogoce si jih pa res zaslužimo
robespierre16
08. 11. 2022 12.33
+2
Bi napisal kake težave sem imel jest z kranjskimi uradniki na uradu za priseljevanje tujcev.....😂😂😂😂.....če bi prej pogruntal,da moraš imeti zmerom ko prideš na obisk na ta urad s seboj kako vrečko....bi verjeten tud jest pršu precej bolj skozi.....😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
FaTa Albanka
08. 11. 2022 12.24
+10
Kak je po albansko Kranj ?? Dvojezicne table že stojijo ? Ko bo prehudo bodo slovenci lahko pobegnili v kranjsko goro ta je previsoko za albance
Dark Knight
08. 11. 2022 12.47
+9
Zeljenski
08. 11. 2022 13.05
-1
Zanesenjak
08. 11. 2022 12.08
+12
Kranj je lepo mesto, krasna lokacija, krasno staro mestno jedro, tudi naselje Planina je urbanistično kar v redu. Problem Kranja je, da so nekdanjo občino razdelili na mnogo manjših občin, pri čemer so mnogi industrijski kompleksi v sosednjih občinah. Mislim, da je glavni problem, da ne more imeti vsaka občina svoje industrijske cone, saj je mnogo občin, ki jih lahko prehodiš v eni uri. Sem za ponovno združevanje občin. Ne moremo imeti 200+ županov. Kar se tiče migracij pa ni kriv župan popolnoma nič. To je državna zadeva. Tam je treba kaj naredit.
Perivnik
08. 11. 2022 15.11
+0
@Zenesenjak - se strinjam. Letališče Brnik v Občino Kranj. Pa tista industrijska cona na Letališču bi morala iti nazaj v Kranj. Tam na letališču pašejo samo logistični objekti, če že morajo biti. Sicer pa vlak do Ljubljane in Kranj, pa ni treba nekih industrijskih con razbijati.
marre
08. 11. 2022 12.05
+1
Heheh tega primitivnega populista pa res vidis vsepovsod.. Malo na drzavnozborskih, malo na predsedniskih, malo na lokalnih volitvah.. Ni vrag, da se ne bo nekje zaredil in lepo varno vlekel placko za nic dela...