Slovenija

Lovci in policisti v boj proti krivolovu

Ljubljana, 21. 05. 2019 16.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
18

Risom v Sloveniji in na Hrvaškem zaradi parjenja v sorodu grozi izumrtje, zato so strokovnjaki prejšnji teden pričeli z doseljevanjem populacije. Lovci so v Loškem Potoku v naravo spustili prvega risa Goruja iz Romunije. Za uspešno izvedbo projekta je pomembno, da živali ne bodo ogrožene zaradi krivolova. Zato so lovci za policiste pripravili izobraževanje in jih usposobili za odkrivanje in ukrepanje v primeru tovrstnih kaznivih dejanj.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Boj proti krivolovu
    02:34
    Iz 24UR: Boj proti krivolovu
  • Iz SVETA: Krivolov
    03:27
    Iz SVETA: Krivolov
  • Iz SVETA: Brezvestni krivolovci
    01:56
    Iz SVETA: Brezvestni krivolovci
Policisti so se seznanili s postopkom pristopa k najdenemu kadavru risa ali druge prostoživeče živali.
Policisti so se seznanili s postopkom pristopa k najdenemu kadavru risa ali druge prostoživeče živali. FOTO: Tadeja Smolej, LIFE Lynx

Slovenija ima v evropskem in svetovnem merilu zelo malo krivolova, pa je danes na tiskovni konferenci Lovske zveze Slovenije (LZS), ki sodeluje pri projektu Life Lynx, povedal direktor strokovne službe LZS Srečko Žerjav. A ker imamo pri nas zgolj še od 15 do 20 risov, vsak med njimi pomeni veliko izgubo gentske pestrosti in lahko vpliva na preživetje vrste, je poudaril. Zato se mu zdi pomembno, da ob doselitvi desetih risov v Slovenijo in štirih na Hrvaško poostrijo nadzor in s tem zmanjšajo možnost, da bi ljudje nelegalno pobijali rise in tudi druge prostoživeče živali: "Skupaj s policijo smo izobrazili 25 policistov različnih profilov iz vse Slovenije."

Mednarodni projekt ohranitve risov Life Lynx, katerega prijavitelj je Zavod za gozdove Slovenije, vključuje pet držav: Slovenijo, Hrvaško, Italijo, Romunijo, Slovaško. Poteka med letoma 2017 in 2024. Na Slovaškem in v Romuniji bo odlovljenih najmanj 14 risov. 10 jih bo obogatilo slovenske gozdove, štirje pa hrvaške.

Lovska zveza Slovenije je tako v sodelovanju z ministrstvom za notranje zadeve in ljubljansko biotehniško fakulteto pred kratkim izvedla tridnevno strokovno usposabljanje, da bi policisti in kriminalisti bolje spoznali zavarovane vrste živali ter bi bili bolj uspešni pri odkrivanju krivolova, ki je kaznivo dejanje. "Udeleženci so dobili vpogled predvsem v to, na koga se lahko obrnejo v fazi preiskave, kdo jim lahko nudi strokovne nasvete in kdo jim lahko s svojim strokovnim znanjem pomaga pri preiskavi kaznivega dejanja," je povedala višja kriminalistična inšpektorica ministrstva za notranje zadeve Uršula Belaj.

Policija letno sicer prejme od 50 do 60 prijav suma nezakonitega lova srnjadi. Nezakoniti odstreli zaščitenih vrst so precej redkejši. Zadnja primera nezakonitega odlova volka in medveda je policija obravnavala pred dvema letoma, z nezakonitim ubijanjem risa se še niso srečali, je zatrdila Belajeva.

LZS, drugi partnerji projekta Life Lynx in pripadniki Policije imajo ničelno toleranco do nezakonitega ubijanja risa in drugih prostoživečih živali.
LZS, drugi partnerji projekta Life Lynx in pripadniki Policije imajo ničelno toleranco do nezakonitega ubijanja risa in drugih prostoživečih živali. FOTO: Tadeja Smolej, LIFE Lynx
Za kaznivo dejanje nezakonitega ravnanja z zaščitenimi živalmi in rastlinami, ki vključuje usmrtitev, odvzem, poškodovanje, izvoz ali trgovanje s temi živalmi ali rastlinami oz. njihovimi deli, je predpisana zaporna kazen od treh let. Če gre za živali ali rastline izjemnega naravovarstvenega pomena oz. gre za dejanje, storjeno v hudodelski združbi, lahko storilca doleti do pet let zapora.

Ilegalnemu ubijanju živali je težko slediti, je poudaril Ivan Kos z ljubljanske biotehniške fakultete in dodal, da so pri forenzičnih preiskavah genetske metode ključna metodologija pri odkrivanju krivolova. In če v Sloveniji še nismo zabeležili nezakonitega odstrela risa, je na Švedskem študija pokazala, da je od 20 do 30 odstotkov prirastka ilegalno ubitega, je še izpostavil Kos.

Ris je bil v Sloveniji iztrebljen leta 1908

Takrat je zadnji pisni vir pričal, da je bil ubit na Štajerskem, je pojasnil Žerjav. Za njegovo izumrtje sta po njegovih besedah ključna dva razloga: na naših tleh je bilo malo plena oziroma so bile plenske vrste redke in družbena nesprejemljivost. "Takrat je država razpisovala visoke nagrade za uplenitev vseh zveri, vključno z risom. To so bili pomembni zneski, tako da so se ljudje zares potrudili, da bi prišli do denarja," je razložil.

Strokovno usposabljanje za pripadnike policije v Gotenici.
Strokovno usposabljanje za pripadnike policije v Gotenici. FOTO: Tadeja Smolej, LIFE Lynx

Zato so leta 1973 lovci iz Slovaške pripeljali šest risov, kar še danes velja za eno najuspešnejših pri naselitvah zveri v svetovnem merilu. Populacija je postala vse številčnejša, širila se je tudi prostorsko. Iz teh primerkov so nastali vsi risi, ki jih imamo danes v Bosni in Hercegovini, na Hrvaškem in v Sloveniji. "Kaj se je spremenilo od leta 1908 do 1973? Če začnemo pri hrani. Bistveno več je bilo plenskih vrst, govorimo predvsem o parkljarji – glavna hrana risa je srnjad. Bistveno več je bilo površin gozdov – se pravi skrivališča so bila popolnoma drugačna. In znova silno pomembno – spremenil se je odnos ljudi do risov. Želja je bila, da imamo risa znova v naši naravi," je izpostavil Žerjav.

Projekt je bil velik uspeh vse do 90. let, ko je populacija začela upadati. Čeprav so takrat strokovnjaki ugibali, zakaj, je danes znano, da zaradi parjenja živali v sorodu. "Pripeljali smo mamo in sina ter dva brata, kar pomeni, da je bil že začetek teh risov slab," je poudaril Žerjav in dodal, da je stanje danes tako, da imamo v Sloveniji zgolj od 15 do 20 risov.

Goruja Hrvaška ni prepričala, vrnil se je v Slovenijo.
Goruja Hrvaška ni prepričala, vrnil se je v Slovenijo. FOTO: LIFE Lynx

Kaj trenutno počne ris Goru?

"Najprej je odšel malo na Hrvaško, uplenil eno srno, nato pa se je hitro vrnil v Slovenijo. Trenutno se nahaja na območju Slivnice nad Cerkniškim jezerom," je prve pohode romunskega mladeniča opisal vodja projekta Life Lynx z Zavoda za gozdove Slovenije Rok Černe. Goru namreč nosi telemetrično ovratnico, s pomočjo katere mu sledijo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aple2014
22. 05. 2019 08.10
+1
Pol pa na policijo prijavi
jodr
22. 05. 2019 07.15
-13
Mogoče bi bilo prav, da bi na sliki poleg risa pokazali še ovce, ki ji je ris umoril in raztrgal. Nič čudnega, da imamo v SLO samo 30% samopreskrbo s hrano. Ti silni strokovnjaki pa naj rise, medvede, šakale, volkove naseljujejo v svojo hosto, ne v mojo, lahko tudi v Ljubljano, ne pa v mojo hosto.
branko69
22. 05. 2019 10.23
+6
Napačno si razlagaš pojem moja hosta. Ta pojem velja samo v odnosih iste vrste. Na primer tvoja hosta ni od sosednjega Francija ampak je tvoja. Pri odnosih človek in druga bitja, pa to ne velja. Na primer srnjak ki živi v "tvoji "hosti, dejansko živi v svoji hosti in jo brani pred sosedovim srnjakom....torej tvoja hosta ima veliko lastnikov in tega se je treba zavedati in spoštovati natavo.
travc
22. 05. 2019 07.00
+9
Tukaj bi me lahko zaposlili.
jg57
21. 05. 2019 21.37
+21
Jaz pa vem, da je nejveč krivolovcev kar med jagri.
elrocco77
21. 05. 2019 21.27
+14
Za krivolov bi morale biti kazni najstrožje možne. V Kanadi naprimer stane letna ribiška karta 80 dolarjev za celotno državo (razen za zaščitena in določena območja), tako da je dostopna vsakomur in si jo lahko vsak privošči. Ampak,da te slučajno dobijo, da je nimaš ti zasežejo popolnoma vse kar je povezano s krivolovom od čolna, avta itd, za nameček pa plačaš še izdatno kazen. Za divjad sicer ne vem, vendar je verjetno podobno drastično.
JEZNI_JAGER
21. 05. 2019 20.35
-18
Očitno je našim "veljakom" bolj pomembno spolno življenje divjih mačk kot pa preživetje naroda... in potem me naj še kdo vpraša zakaj ne grem na volitve...
zemoo
21. 05. 2019 20.33
-12
ahhahahahha lejga policajćka na sliki, nevrjetno, mal širše hlače mu dejte da bo lahko dihov
Jst !
21. 05. 2019 20.08
+27
Vprašanje če bodo policaji vse to "sfolgali" : krivolovce, migrante, pijance na cesti, kriminalce in še kaj kar se bo pojavilo !
zemoo
21. 05. 2019 21.38
+4
sploh spremlaš kaj folgajo ? mladince, pa nabite mojstre za volanom, kje vidš da so koga od kkšnega ropa zaprl?
srecnii
21. 05. 2019 20.05
-16
S kakim neum*stmi se ukvarjajo
FAUSTOS1
21. 05. 2019 19.50
+11
Dejstvo če država ne bo zaščitila prebivalstva in kmetov pred divjadjo se bodo ti branili tudi z odstrelom-ali medved ,volk ali človek otroci-v ljubljani na lepem asfaltu in osvetljeni ulici odločajo o tem koliko medvedov naj živi in volkov.
Sentis
21. 05. 2019 19.48
+11
Super, dajte še malo pisat kje se nahaja ris, da bo mel pijani jager še manj dela pri iskanju.
juhej77
21. 05. 2019 20.51
-6
A se mogoce vprasas da TI nisi nastak po par popitih gajbah pira???
Sentis
22. 05. 2019 08.04
+1
Predvidevam da si se našel tam pri besedi pijani jager?
Vitruvio
21. 05. 2019 19.31
+25
Krivolov je samo eden izmed ubijanja živali v naravi ? Kdo nadzira nevarne vožnje kros motorjev ,štirikolesnike ,kolesarje.... v gozdovih in gmajnah ! NIHČE.
Quatflow
21. 05. 2019 18.30
+15
Malo krivolova ja.. za srnjad v vecernem casu se krivolov ne steje ali kako? Se steje krivolov samo za “ogrozene” vrste?
flatearth
21. 05. 2019 18.27
+20
Glavno je, da policija nekaj dela,