Slovenija

'Lovec mi je ustrelil psa'

Gornja Radgona, 12. 08. 2010 16.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
326

V Apačah pri Gornji Radgoni je lovec ustrelil labradorca, ki ni bil na povodcu. "Ustavilo se mi je srce," pravi lastnica, lovska družina pa: "Krivca je nemogoče najti, nekdo se je spozabil." Pa vendar, gre za kaznivo dejanje.

Branka Fluher iz Apač pri Gornji Radgoni pravi, da je doživela nočno moro. Preživljala je povsem običajno nedeljsko popoldne, ko je kar naenkrat pritekla soseda in ji povedala, da so lovci ustrelili njenega štiriletnega labradorca Bonita. Takoj so ga peljali k veterinarju, ki je ugotovil, da je bil pes z lovsko puško ustreljen skozi zadnjo taco. Sreča v nesreči je, da mu je kost prelomilo in ne zdrobilo, mišičevje pa je hudo raztrgano. Operacija je trajala dobre tri ure, dobil je opornico iz železa. Okrevanje bo trajalo dva meseca.

Bonito po streljanju ...
Bonito po streljanju ... FOTO: Branka Fluher

"Nihče me ni opozoril, da bi se moj pes kje potepal ali nadlegoval kakšno žival. Kar ustrelil ga je. Vprašanje je, kakšna bo njegova noga, ali bo sploh še kdaj lahko normalno hodil. Izkupiček vsega je malo morje pretečenih solz, neprestana nega kužka in dolgotrajno okrevanje. Da o bolečinah, ki jih sedaj trpi, in zdravilih, ki jih prejema, sploh ne govorim. Ker so strelne rane, se odpirajo in znova šivajo. Trenutni stroški iz finančnega vidika so že za lepega tisočaka evrov, zdravljenje pa se komaj začenja,“ opisuje Branka.

Ker to ni osamljen primer v občini Apače, se je Fluherjeva odločila, da se obrne na medije. "Želela sem podati prijavo na Lovsko družino Apače, vendar sem od predsednika društva dobila nasvet, da ne bom dosegla ničesar."

Lovska družina Apače: Nekdo se je spozabil

Rane so hude, okrevanje bo dolgotrajno.
Rane so hude, okrevanje bo dolgotrajno. FOTO: Branka Fluher

"Najti krivca je neizvedljivo. Tudi če postrojim vseh 61 članov in jih vprašam, kdo je streljal, ga ni junaka, ki bi se javil. Tisti, ki je to storil, se zaveda, da ne bi smel, a ne bo nikoli na glas povedal, da je,“ je za 24ur.com povedal Franc Ščap, predsednik Lovske družine Apače. Kot pojasnjuje, nimajo nikakršne knjige, kamor bi vpisovali rajone lovcev, prav tako nimajo strogih omejitev, tako da lahko vsak lovec hodi po svoje.

Na dom nisem dobila nobenega pisnega opozorila o tem, da se moj pes giblje po loviščih. Če imajo kak dokaz, naj ga kar predložijo. Moj pes ni klatež - če bi bil, ne bi plačala toliko denarja za njegovo zdravljenje. Branka Fluher

Povrh vsega, pravi Ščap, je pes klatež. "On ni doma, je v lovišču. Doma je eno uro, na terenu je 23 ur. Branka je že dvakrat dobila opozorilo, da opažamo, da se njen pes prosto giblje in preganja divjad, pa ne stori ničesar. Pes bi moral biti doma ali pa v spremstvu nekoga, na vrvici ali z nagobčnikom, pa je šel po svoje in ona to ve. Pes nima kaj sam hoditi po lovišču, kilometre stran od hiše. Nihče ji ni na dvorišču ustrelil psa.”

Lovec psa ne sme ustreliti v nobenem primeru

Pa vendar – da lovec kar tako ustreli psa, je od leta 2004 kaznivo dejanje, se zaveda Ščap. “Po starem zakonu smo pospravili kar nekaj psov, a takrat je bilo to dovoljeno, zdaj pa ni več, česar se naši lovci zavedajo. A nekomu je šlo vse skupaj očitno malo na živce, spozabil se je. Zdaj ne moremo storiti ničesar. Z opozorili smo šli po uradni poti, pa je vseeno prišlo do tega neljubega dogodka. Krivca najti zdaj je loto.“

... in Bonito, preden so ga ustrelili.
... in Bonito, preden so ga ustrelili. FOTO: Branka Fluher

Ščap prav tako zavrača Brankine trditve, da se podobne stvari v njihovem koncu večkrat dogajajo. “To je iz trte izvito,“ pravi. Pa vendar – v začetku julija smo poročali, da je prav prekmurski lovec ustrelil šolanega sibirskega huskyja.

Dogodek je treba prijaviti policiji

Na policiji pravijo, da gre v omenjenem primeru za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti. ''Zato je treba primer prijaviti na pristojno policijsko postajo, da bodo policisti preverili vse okoliščine, zbrali obvestila, opravili ogled kraja dejanja, zavarovali sledove in izvedli druge ukrepe v smislu utemeljitve suma storitve kaznivega dejanja ali še morebitnih drugih prekrškov,'' so sporočili iz Generalne policijske uprave.

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (326)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Aneja Šavli
24. 02. 2011 10.31
+2
TO SE JE NAM ZGODILO V PONEDELJEK. POPOLNOMA ISTA ZGODBA KOT TA RAZEN Z MMAL DRUGAČNO ZGODOVINO! TO NEMOREŠ VRET KAKŠNI SO TELI LOVCI!!! NITI ENGA NE MOREM VIDET! AMPAK BOM UKREPALA NE DA NE!:)
alphawolf
23. 11. 2010 12.12
+7
Lovci ste nič drugega kot morilci. Kdo vam daje pravico soditi o življenju in smrti. Koliko živalim ste z zgrešenim strelom povzročili neznanske bolečine in jo nato niste uspeli najti, da bi jo pokončali. Če ima kdo res rad naravo in živali zagotovo to niste vi. Verjemite mi, da boste za vsako umorjeno žival pošteno plačali. Preprost naravni zakon: vzrok - posledica Za tistega, ki je ustrelil psa omenjenega v članku pa samo to: "ker se nimaš s čim dokazovati v življenju in si vse pošteno zavozil in poleg tega si v seksualnem življenju čista zguba, verjetno ga imaš tudi precej majhnega, se mi res smiliš, uporabi svojo puško za kaj bolj pametnega in si jo raje vtakni v usta in sproži" ...sicer pa saj te verjetno že samo življenje precej tepe.. LP
nobody21
08. 11. 2010 14.04
+0
nekateri lovci se res imajo za nwm kaj, ker lahko hodijo s puško po svetu in streljajo živali, potem pa se še nekateri ustavijo v gostilni, in potem hodijo okrog z nabito puško in pijani streljajo... mislim da bi morala država malo več preverjat lovce....ker če se uporablja orožje, se uporablja ko si trezen!
du122
16. 08. 2010 10.14
+0
Še en popravek glede navedbe novinarke: Prekmurje (in konkretni primer v juliju) je kar nekaj kilometrov oddaljen od Štajerskega konca pomurja (apaške doline).
du122
16. 08. 2010 10.05
+2
Živali v naravi pred potepuškimi psi varujeta dva zakona: Zakon o divjadi in lovu – ZDLov-1, v 35. členu navaja: • Psov ni dovoljeno brez nadzora spuščati v prosto naravo. Lastnik psa je odgovoren za škodo, ki jo njegov pes prizadene divjadi. Po členu 77/1 se z globo – kaznijo od 420 do 1.200 EUR kaznuje za prekršek posameznik, ki brez nadzora spušča psa v prosto naravo. Zakon o zaščiti živali , pa v 15. členu določa : • Prepovedano je preganjanje v naravnem ali urbanem okolju živečih živali in preganjanje z pogonom, strašenjem ali nepotrebnim pregonom iz zavetišča in gnezdišča. Kazen je predpisana od 420 do 620 EUR. Poleg klateških psov, ki ne samo, da preganjajo divjad, jo tudi pokončajo je vedno večji problem tudi vožnja v naravi (po njivah, travnikih, gozdovih) s kroserji in štirikolesniki, ki povzročajo ogromen hrup in tako preganjajo ubogo divjad, da leta iz kraja v kraj in ne najde svojega miru
du122
16. 08. 2010 10.04
+1
Srne preganjajo potepuški psi Tudi živalski svet je del narave , ki biva v času in prostoru skupaj z nami, in prav je tako. Stremimo, da jo ohranjamo - prav vsako živalsko vrsto, ji pomagamo in jo varujemo v naravnem ravnovesju, da ne bi katera ogrožena vrsta izumrla, da jih bodo spoznali tudi naši zanamci. Klateški ali potepuški psi, kot pravimo psom, ki se po lovišču podijo brez nadzorstva svojih lastnikov, povzročajo, poleg zgodnje košnje, motornih vozil in sodobnega mehaniziranega kmetijstva v naravi velike izgube med divjimi živalmi. Zato se soočamo s pretresljivimi prizori razmesarjenih in kruto pomorjenih srn od podivjanih in potepuških psov. V letu 2009 so klateški psi pokončali v Sloveniji več kot 3.625 glav srnjadi, 26 gamsov, 26 muflonov ter 9 glav jelenjadi, 6 divjih prašičev in večje število divjih zajcev in fazanov.
rumburan
14. 08. 2010 16.57
+1
matej1989 13.08.2010, 18:02 me veseli, da prihaja nova generacija. Verjamem da na splošno lovstvo napreduje....žal pa so še vedno kje kakšni "slabi" lovci.
Jimi1
14. 08. 2010 14.37
+0
simonka2314.08.2010, 11:222 Po zakonu MORAŠ omenjenega "opazovalca" ovaditi pristojnemu organu in sicer zaradi K.D. OGROŽANJA VARNOST, pa nezakonitega omejevanja gibanja-oz protipravnega odvzema prostosti, če ti ni pustil gibanja po gozdu.... Če smo pravna država, bo omenjeni lahko v bodoče srne in ostalo divjad opazoval le še brez orožja preko fotografskega aparata....
Jimi1
14. 08. 2010 14.29
+1
Hja... pes ne izgleda niti malo napadalen. Je pa res, da v času parjenja te živali občasno v tropu zakoljejo kakšno ovco ali divjo žival. V tem času tudi sam po neki slabi izkušnji najraje ne hodim po gozdu ne da bi imel "kaj pri sebi" za vsak slučaj... Napadati domače živali ali streljati hišne lubljenčke pa je bolno dejanje, ne glede na izgovore lovcev. Če se ne najde storilca, predlagam kolektivno kazen za celo lovsko družino... Naj plačajo psihopati...!
jager1
14. 08. 2010 12.12
SIMONKA 23 Tvoje napisane izkušnje z lovci nikakor niso v ponos lovski bratovščini. Sam sem lovec in vodnik lovskega psa, kar pa ne pomeni, da sem oborožen pijanec, kateri s svojim psom pobija divjad. V vsakem društvu imaš ljudi, ki vzamejo stvari v svoje roke , zardi prepotentnosti ali zaradi nepoznavanja pravnih predpisov. Vsak svoboden državljan se lahko ( po trenutni zakonodaji ) sprehaja s svojim psom, kateri mora biti na povodcu po gozdu, ki je lahko državna last, zasebna last, hkrati pa je dan v uporabo upravljalcu lovišča ( lovski družini). Razmišljanje lovcev, da so gozdovi, travniki itd. njihova je popolnoma napačno. Svetujem ti, da si prebereš pravice lovskih čuvajev v ZDLOV-1, uporaba in nošenje orožja v ZORO in tvoje dolžnosti za sprehajanje s psom v naravi v Zakonu o zaščiti živali. Pa veliko užitkov v sprehajanju v naravi !
simonka23
14. 08. 2010 11.22
No, meni se je danes zjutraj zgodila ena takšna neprijetna izkušnja z lovci . Imam dva psa in ko sem prišla do gozda, je bil na opazovalnici lovski čuvaj in mi je prepovedal vstop v gozd, češ da on čaka srnjaka. Da sploh ne omenim, da mi je grozil s policijo, če bom pot vseeno nadaljevala. Psa sta bila na povodcu, kar pomeni pod nadzorom. Ker se tukaj javljajo tudi lovci, naj mi nekdo, prosim, pove, kje v katerem zakonu ali pravilniku piše, da ne smem s psom pod nadzorom v gozd. Hvala. Aha, in še to. Na žalost prevečkrat lovce, ki podkrepljeni z alkoholom iz avtomobilov vlečejo pušek in jih ponosno razkazujejo naokrog. Morda kje piše, da lakohol in orožje ne gresta skupaj? Da ne omenjam lovca, ki je svojo psico pred gostilno privezal k odbijaču avtomobila in potem nanjo pozabil. In speljal ...Mislim, da ni treba razlagati, kako je uboga psička končala. Toliko o lovcih. Ja, danes sem res besna na njih. Obnašajo se, kot da imajo samo oni pravico do narave.
David Stele 1
14. 08. 2010 11.04
+2
pa men da lovc to nardi iz psam vrjemte mi da ga tist moment frderbam .pa kaj misljo da so ti lovci strelajo tm k jim pase sam se bo tut to nehalo
baucika@hotmail.com
13. 08. 2010 20.39
+1
Tudi jaz mam rada svojega psa in ravno zaradi tega ga ne bi pustila da laufa sam po svoje. Lahko ga avto zbije, lahko se kak drugače poškoduje ....pač ga imam tak fejst rada, da se bojim za njega, še posebej ker sem doma ob zelo prometni ptujski cesti... Potem pa naj gospa Branka pove, kako bi bilo, če bi npr v vasi bilo 40 psov in bi vsi imeli proste izhode? Če lahko imajo vsi svoje pse pod nadzorom, pa jih nimajo nič manj radi, kot ona...ga lahko ima tudi ona na ograjenem dvorišču! Se strinjam z tisto izjavo, ki jo je nekdo napisal- lovec si ne zasluži puške, lastnica pa ne psa! Še enkrat več pa je takratko potegnil pes, ki je najmajn kriv, saj se ni sam vzgajal, ni si sam postavljal pravil!
obmar
13. 08. 2010 18.09
Glede na to, da , je na to temo ogromno zelo žgočih komentarjev, menim, da na tem področju vlada precejšen nered na vseh področjih. Smo lastniki gozdov in kmetijskih zemljišč in moram povedati, da imamo zelo slabe iskušnje z lovci. Niso ljudje krivi, krivo je vodstvo zelene bratovščine, ki na tem področju ne naredi reda. Dobro preberite izjavo gospoda Ščapa medijem in takoj dobiš slab občutek. Še javno ne more zadržati svojega besa in arogance. Tako tudi pri nas na Lenarškem področju. Nikoli se nam še ni zgodilo, da bi lovci prišli vprašat za dovoljenje, ko s svojimi avtomobili kar povprek vozijo po naših travnikih, tam puščajo avtomobile, se veselo sprehajajo po naših njivah in na lastne oči smo videli, kako je lovec ustrelil mačko in jo pustil na njivi, pokopali smo jo sami. A tudi mačke trgajo divjad? Da ne povem, ko imajo jag, če ni drugega pokne goloba in ga kar pusti, veste in streljajo v neposredni bližini hleva. Da ne povem kakšen nemir je bil v hlevu, enako kot ob novem letu, ko pokajo petarde. Ko smo jih na to opozorili, pa so se režali. Imamo dva psa in ob na verigi, veste pa, da privezan ovčar na kmetiji ni kaj dosti od koristi. To so čuvaji, ki sodijo med čredo. Vendar pa, naši psi, ko še niso bili privezani, niso dočakali bog ve kakšne starosti. Vsi so končali pod streli lovcev. Ko je v neposredni bližini nekdo povozil srno, bila je še na pol živa, smo poklicali najbližjega lovca, da uredi stvar kot treba in veste kaj je odgovoril: "Psu jo vrži!" Takole to so dejstva, ne komentiram v prazno. In še to: K nam se je zatekel klateški pes. Šli smo vprašat pristojne veterinarje, kaj zdaj, ali ga lahko peljemo v azil. Ja, če bomo sami plačali, ker naša občina nima pogodbe z azilom. Ga lahko pripeljem uspavat: ne, ker lastnik ni znan. In kaj zdaj? Udari ga s hamrom po glavi je bil odgovor. Takole, še nekaj za razgreto kri, pa lep pozdrav. P.S. Branko poznam in ima svojega psa zelo rada, da ne pretiravam, dala bi vse zanj. Ni hotela nagajati, samo prizadeta je in pes se ji smili. Ker se z gospodom Ščapom seveda ni mogla nič zmeniti, so ji mediji bili edina pot. Saj ji niso včeraj ustrelili psa.
Matej Ostanek
13. 08. 2010 18.02
+0
Sam sem lovec že nekaj časa. Izpit sem pošteno plačal in nisem ga naredil v gostilni, naredil sem psihoteste, kjer me je diplomirana oseba spoznala za stabilnega in zanesljivega. Imam stopnjo izobrazbe, ki je nadpovprečna, sploh na tem forumu glede na komentarje... Najprej naj povem, da stara šala o pijanem lovcu, ki gre skozi gozd v gostilno žal ne velja več. Tudi po lovu so nas policisti že preverjali, vsi smo bili 0.0. Če se ga kdo popoldan napije v bifeju je žal to njagova zasebna stvar, on tam ni lovec. Odstrel se izvaja po planu zavoda za gozdove, za prekrške pošteno plačamo, tudi iz žepa članov, obstaja možnost odvzema koncesije itd. S psi so veliki problemi, vaš prijetni kužek je bil še pred 5000 leti volk in začuda še danes ne je korenja. Lovec tudi ob videnju zadeve ne more ukrepati, na psu pač ne piše številke mobilnega telefona lastnika, tudi nima instrumenta za ukrepanje in potem se najdejo taki, ki sami sežejo po "pravici" Divjad se v tem primeru nobenemu ne smili, se pa pes in kdo je tukaj večji "morilec" lovci ali lastniki psov? Alternativa lovstvu v Sloveniji? Se zgledujemo po Italjanih, pustimo 100 let tradicije, orožje damo skorajda vsakemu in divjad lovimo na dovolilnice, kot ribe, bomo videli kaj vse se bo potem streljalo?!
sasa1972
13. 08. 2010 17.36
+1
Demosten13.08.2010, 17:220 Točno tako je. In ko bi ljudje videli srne, ki jih ti psi obgrizejo in kako potem v mukah umirajo in kako preganjajo divjad, da paranoično in brez glave dirja po gozdu, spušča glasove od groze, potem bi bili tu drugačni komentarji
sasa1972
13. 08. 2010 17.30
+1
cehinja13.08.2010, 16:43 če ne veš, kaj pišeš, raje ne piši nič pes mi poginil, temveč je še živ vsi lovci nismo alkoholiki in nimamo visečih trebuhov, zagotovo je kakšen tak med nami, ampak kot sem že napisala v Sloveniji je 22.000 lovcev, v taki monožici ljudi.... nadzora nad lovci je ogromno - en kup birokracije, lovski inšpektor,... Kaj pa mešaš tu policijo zraven, pa mi tudi ni jasno. Kar se pa tiče alkohola, mislim, da se vsak lovec krepko zaveda, kakšne so posledice, če ga dobijo alkoholiziranega s puško v roki. Če pa lovsko oblečen sedi in pije v gostilni (ali na vikendu), ni zakonsko nič narobe. Mislim pa, da bi se mogel zavedati, da blati ugled lovcev. Večina lovcev se zavedamo kaj delamo in samo TISTI, KI NISO OSVEŠČENI TRDIJO, DA SMO LOVCI - PIJANCI, KI GREDO S PUŠKO NA RAMI SKOZI GOZD V GOSTILNO
Demosten
13. 08. 2010 17.22
Zadnjič sem se pogovarjal z lovcem, ki mi je rekel, da ima probleme z enim labradorcem, ker stalno teka po lovišču, preganja in pobija divjad ter dela škodo. Lastnico je že večkrat opozoril, vendar se ne zmeni za njegova opozorila. Iz zavetišča ga ne bodo prišli iskat, torej je edina možnost da ga (upravičeno) ustreli, kar je pa seveda prepovedano in bi bil takoj v časopisih. Zakon iz leta 2004 je popoln nesmisel in bi ga bilo potrebno spremeniti, da bi lovci lahko zopet streljali potepuške pse.
rok000
13. 08. 2010 17.19
cehinja želim zvedet od kot ti vir da so lovci alkoholiki in da imajo viseče trebuhe? mismim halo kje ti žviš? med4-stenami v 32 nadstopju?
cehinja
13. 08. 2010 16.43
v tem primeru mislim da je pes poginil iz malomarnosti lastnice in seveda lovca... strinjam ,s tistim,ki je napisal da vsi dobro vemo kašni so lovci...alkoholiki in z visečimi trbuhi... malo je nadzora nad lovci...rajš policija naj uvede nadzor in večkrat obošče lovske koče...vse vikende se tam pije in se ne zavedajo kaj delajo...