Slovenija

Lučke bodo zasvetile, a prireditev in koncertov letos ne bo

Ljubljana, 25. 11. 2020 10.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min
Avtor
Vesna Lambergar
Komentarji
57

Kakšen veseli december nas čaka? Se bomo lahko ob stojnicah pogreli s čajem ali kuhanim vinom? Zaradi negotovih razmer in trenutne epidemiološke slike še ni jasno, ali bodo v mestih sploh lahko potekale praznične aktivnosti, kot so sejmi. Večjih prireditev in koncertov pa letos zagotovo ne bo. A kljub vsemu bomo lahko občudovali, kako se bodo mesta odela v praznične luči. V prestolnici jih bodo prižgali v petek.

Veseli december že trka na vrata. A kako vesel bo letos glede na trenutne negotove razmere? Preverili smo, kdaj bodo po mestih zasvetile praznične lučke in ali si lahko obetamo praznične prireditve. 

Prva bo v soju prazničnih luči zasvetila prestolnica. Prižig luči načrtujejo v petek, 27. novembra, a množične prireditve, kot smo je bili vajeni v preteklih letih, letos ne bo, odgovarjajo v JZ Turizem Ljubljana. Želeli bi si sicer izvesti praznični sejem, če bodo dobili dovoljenje od NIJZ, najemnikom prazničnih hišk pa bi omogočili kar 75 % popust, saj želijo kljub epidemiji pričarati lepe praznične dneve ob koncu leta. Čeprav bi si želeli izpeljati še več decembrskih prireditev, pa se zavedajo, da bodo morali določene aktivnosti prilagoditi razmeram. Koncertov letos ne bo.

Letos so se odločili za okrasitev mesta z aktualno osrednjo temo "ranljivost in trdoživost življenja", ki jo v prvi vrsti namenjajo meščankam in meščanom. Nekateri elementi in sklopi bodo novi, velik del skulptur pa bo originalno delo pokojnega avtorja Zmaga Modica. Avtor projekta aktualne okrasitve in novosti je Urban Modic.

Skupno bo na ljubljanskih trgih in ulicah postavljenih devet smrek, in sicer na naslednjih lokacijah: Prešernov trg, pred in v Mestni hiši, Stari trg, Levstikov trg, Mala ulica, Figovec, Trdinova cesta in Ljubljanski grad. Čez mesto bo napeljanih skoraj 50 kilometrov luči (Ljubljana in smreke skupno), od tega bo smreko na Prešernovem trgu razsvetljevalo približno 10 kilometrov luči.

Za novoletno okrasitev (lučke, nameščene na like, smreke in rastoča drevesa) je bilo vsako leto namenjenih 220.000 evrov proračunskih sredstev. Okrasitev bo v enakem obsegu kot lani, letošnji znesek bo nižji.

V prestolnici letos koncertov ne bo.
V prestolnici letos koncertov ne bo. FOTO: Bobo

Maribor: tržnica z darilnim programom

Prižig lučk v Mariboru bo 3. decembra, ob tem pa načrtujejo tudi, da bo na ta dan zaživelo osrednje prizorišče prazničnega Maribora – Glavni trg, na katerem bo vse do 30. decembra 2020 tržnica z darilnim programom. V Zavodu za turizem Maribor poudarjajo, da bodo poskrbeli, da bo mesto zasijalo v privlačni praznični podobi in bo ponudilo kakovostne vsebine, katerih obseg in način izvedbe bodo sproti prilagajali veljavnim ukrepom. 

Iz kabineta župana Murske Sobote so sporočili, da praznično razsvetljavo v mestu že nameščajo, predviden prižig bo 5. decembra. O prazničnem dogajanju se bodo v decembru odločali glede na epidemiološko stanje ter priporočila vlade in stroke. Zagotovo pa ne bo tradicionalnega Mikloševega senja, ki bi sicer bil 6. decembra. Ponudnika za najem drsališča so izbrali, a je realizacija še negotova.

Celje: sejmi, če bodo dopuščali ukrepi

Na celjskih ulicah delavci že nekaj dni nameščajo božično-novoletno razsvetljavo, ki jo bodo prižgali 28. novembra. Zaradi ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa občanov na prižig lučk ne bodo vabili, pravijo na občini. Božično-novoletna razsvetljava bo tako kot minula leta svetila do 6. januarja. V Zavodu Celeia Celje pravijo, da več informacij glede aktivnosti še ne morejo podati, saj so odvisne od epidemiološke slike. Velikih dogodkov, kot so koncerti na prostem ali silvestrovanje, pa v Celju zagotovo ne bo. Sejem bodo pripravili le, če bodo to dopuščali razmere in ukrepi, prav tako to velja za ostale dogodke.

Ne glede na vse pa bodo poudarek dali krasitvi mesta, ulic in pročelja stavb, svetlobnim elementom in foto kotičkom. Na Krekovem trgu, pred Knežjim dvorcem, Pokrajinskim muzejem Celje, pri fontani pri kinu Metropol, pri Marijinem znamenju na Glavnem trgu in na Starem gradu Celje bodo praznično vzdušje ustvarili z videoprojekcijami. Zvezdno nebo bo sijalo od Glavnega trga prek Stanetove in do Lilekove ulice. Tudi Muzejski trg bo zaradi praznične razsvetljave še lepši. Osvetlili bodo drevesa, na zgornjem zunanjem hodniku Pokrajinskega muzeja Celje namestili zelene, nesvetleče girlande, oboke pa osvetlili. Lik zvezde bo sijal na Stanetovi ulici, lik smreke z medvedkom pa na Glavnem trgu pred Paviljonom za prezentacijo arheologije oziroma Turistično-informacijskim centrom. Postavili bodo tudi svetlobni lik kočije. V starem mestnem jedru (Prešernova ulica od Krekovega trga do slaščičarne Zvezda) v teh dneh nameščajo ambientalno ozvočenje. Letošnja novost bodo šopki iz smrečja, ki jih bodo namestili na kandelabre v mestu, in bodo okrašeni z bučkami in pentljami.

Mesto bodo okrasili tudi s smrekami. Za krasitev mestnega jedra so si v podjetju Zeleno drevo izposodili 30 "živih" smrek, ki so posajene v loncih in so visoke od 180 do 220 centimetrov. Podjetje jih bo spomladi ponovno posadilo v zemljo.

Glede na negotove razmere še ni povsem jasno, v kakšen december bomo vstopili.
Glede na negotove razmere še ni povsem jasno, v kakšen december bomo vstopili. FOTO: Damjan Žibert

Ptuj: drsališča letos ne bo

V Mestni občini Ptuj v decembru ne načrtujejo prazničnih prireditev. Sredstva, ki bi jih sicer namenili ognjemetu (letos so k temu dodali še del sredstev za protokolarne namene), so že v preteklih dveh letih namenili za obdarovanje otrok in starejših. Tudi letos ognjemeta ne bo, sredstva pa bodo namenili za obdaritev ranljivih skupin, otrok, starejših in uporabnic Varne hiše Ptuj. Tradicionalno obdarovanje predšolskih otrok, ki ga vsako leto izvedejo v sodelovanju z Vrtcem Ptuj, bodo izvedli tudi letos. O načinu predaje daril dogovori še potekajo. V preteklih letih so v mestnem središču v sodelovanju z različnimi ptujskimi institucijami in podjetji postavili tudi drsališče. Glede na trenutno prepoved zbiranja ljudi in nejasno situacijo glede tega v prihodnjih tednih so se odločili, da drsališča letos ne bodo postavili.

Novo mesto: vabljeni na sprehod čez praznično okrašeni Glavni trg

V Zavodu Novo mesto odgovarjajo, da bodo vse načrtovane dejavnosti odvisne od epidemiološke slike in ukrepov, ki bodo v veljavi v naslednjih tednih. Še vedno upajo, da bodo lahko ob sprostitvi ukrepov postavili adventne stojnice in hiške, kjer bodo obiskovalci ob spoštovanju ukrepov lahko nakupili darila in se okrepčali z lokalnimi dobrotami. Načrtovali so tudi snemanja online koncertov lokalnih glasbenikov, ki pa trenutno niso dovoljena. Pripravili so tudi projekt postavitve drsališča, vendar kaže, da razmere žal ne bodo dopuščale obratovanja. Ognjemeta pa v Novem mestu že več let nimajo, predvsem zaradi negativnih vplivov na okolje (po priporočilih Agencije RS za okolje) ter na manjše otroke, starejše in hišne ljubljenčke, odgovarjajo. 

Praznična razsvetljava bo v mestnem jedru Novega mesta tradicionalno zasvetila na predvečer, ko goduje sveti Miklavž. Lučke se bodo prižgale na Glavnem trgu, na Kandijskem mostu, na Florjanovem trgu pri tržnici, na Prešernovem trgu in v parku KC Janeza Trdine. Na Glavnem trgu bodo lahko sprehajalci uživali ob pogledu na veliko in bogato okrašeno novoletno smreko, pred mestno hišo pa pripravljajo posebno ambientalno videoprojekcijo, foto točko (selfie-point) ter nabiralnik za skrite želje in dobre misli za Dedka Mraza. Osvetlitev mesta bo še posebno simbolična in čarobna, namenjena veselju in miru, sporočajo. Ob spoštovanju epidemioloških pravil občane vabijo na sprehod čez praznično okrašeni Glavni trg, Miklavž in župan pa bosta vse občane nagovorila prek televizijskega in spletnega prenosa.

Kranj: rdeča nit okrasitve Prešernovi verzi

Tudi v Kranju bodo decembrski praznični program – zanj skrbi Zavod za turizem in kulturo Kranj – prilagodili situaciji v povezavi s covidom-19. Prižig lučk bo 3. decembra, na dan občinskega praznika. Prireditev, na katerih bi se ljudje množično zbirali, ne bo, se pa povezujejo z mestnimi gostinci, s katerimi bi lažje izpeljali decembrski program v primeru sprostitve trenutnih ukrepov. Vse množične prireditve so že v prvi fazi črtali. Na Glavnem trgu je po 11. decembru predviden božično-novoletni sejem, izvedba pa bo odvisna od aktualnih razmer. Načrtujejo ograjeno sejemsko vasico, kar bi omogočilo vstop omejenemu številu obiskovalcev in varno udeležbo na sejmu. Program je pripravljen, izvedba pa bo odvisna od takrat veljavnih ukrepov, lahko pa se seveda zgodi tudi to, da sejma ne bo. Ognjemeta v Kranju ne prirejajo že od leta 2013, enako bo tudi letos. Pred sedmimi leti so se odzvali pozivom, da novo leto pričakajo z drugačnimi elementi, ki so okolju prijaznejši, prav tako pa ne strašijo živali.

Zadnja leta se lahko Kranj pohvali z izbrano in lično okrasitvijo mesta. Njena rdeča nit so Prešernovi verzi, ki decembra ob vhodu v mesto pozdravljajo obiskovalce. Podobno bo tudi letos. Mesto bodo znova krasile lesene skulpture cvetličarskega mojstra Matjaža Beguša, njegove pa so tudi lesene jaslice v kanjonu Kokre. Na več lokacijah bodo urejeni praznično obarvani foto kotički, v katerih bodo lahko obiskovalci ustvarjali svoje letošnje praznične spomine. 

Na vrtu gradu Khislstein bodo po 11. decembru na ogled lesene jaslice, ki jih bo izdelal Miro Rismondo. Grajski vrt bo dodatno okrašen in osvetljen na temo literarnega prvenca Nežke Kukec Živalski žur, ki ga je ilustrirala Špela Bedene, oblikovala pa Kaja Kramar – vse tri so Kranjčanke. Skozi mesto bo odzvanjala posneta praznična glasba. Zaradi ukrepov, vezanih na epidemijo, bodo nekatere vsebine preselili na splet: otroke bodo pozdravili in nagovorili trije dobri možje; prav tako bodo virtualno izvedli dobrodelno akcijo V Kranju dobro v srcu mislimo.

Zadnja leta se lahko Kranj pohvali z izbrano in lično okrasitvijo mesta. Njena rdeča nit so Prešernovi verzi.
Zadnja leta se lahko Kranj pohvali z izbrano in lično okrasitvijo mesta. Njena rdeča nit so Prešernovi verzi. FOTO: Občina Kranj

Koper: najvišje umetno drevesce v državi

Iz občine Koper so sporočili, da bo praznična razsvetljava predvidoma zažarela v prvih dneh decembra, če bodo razmere dopuščale, bo občina skupaj z Zavodom za mladino, kulturo in turizem v Kopru postavila tudi drsališče, organizirala praznični sejem in poskrbela za spremljevalni program. Če bodo razmere dopuščale, tako sredi decembra načrtujejo postavitev drsališča iz umetne mase v Taverni, praznični sejem v drugi polovici decembra, poleg tega pa še pestro gostinsko ponudbo v hiškah in drug zanimiv spremljevalni program Fantazime, ki bo omogočal sprotne prilagoditve omejitvam in razmeram. Prav tako si želijo organizirati tematske vodene oglede mesta v soju prazničnih luči, obisk treh dobrih mož, gledališke predstave za otroke in ostali spremljevalni program.

Letos so se odločili za dokup elementov za okrasitev Prešernovega trga, Kardeljeve ploščadi, Verdijeve ulice in Titovega trga ter dela Pristaniške ulice, ki v preteklih letih niso bili okrašeni oziroma so bili le delno, ter tako smiselno zaokrožili okrasitev strogega mestnega jedra Kopra. Za to so namenili dobrih 140 tisoč evrov.

V Hlavatyjevem parku pri tržnici bo znova zaživel svetlobni živalski vrt z velikimi 3D živalskimi motivi, na Carpacciovem trgu boste še naprej občudovali zlato oljko, osvetljeno s kombinacijo hladno-toplih belih svetil LED, prav tako bo utrdba Bastion dekorirana v obliki darila z rdečo svetlečo pentljo. S tematskimi unikatnimi elementi ostajajo okrašena vsa krožišča ob vstopu v mestno središče, Čevljarsko in Kidričevo ulico bodo razsvetljevali svetleče zvezdnato nebo in svetleče krogle.

S svetlečimi kroglami bo na novo okrašena Verdijeva ulica, nova je tudi zasnova osvetlitve Titovega trga, kamor so preselili veličastno kočijo in krogle z darili s Prešernovega trga, medtem ko so nanj umestili nov in izjemno atraktiven element v obliki srca, ki bo ob dotiku zažarel v spremenjeni barvi. Dopolnili so tudi obstoječo okrasitev Pristaniške ulice, na Kardeljevo ploščad pa postavili svetlobnega jelenčka in novoletno drevo s skoraj 30 tisoč prazničnimi lučkami, ki bo s 15 metri višine najvišje umetno drevesce v državi. 

Slovenj Gradec: prižig lučk in nagovor župana na spletu

Tudi v Slovenj Gradcu se letos prilagajajo situaciji v povezavi z ukrepi. Kljub temu pa nekatere aktivnosti načrtujejo v prilagojeni obliki in na spletu. Tradicionalni prižig lučk načrtujejo v naslednjem tednu, posnetek prižiga z nagovorom župana pa bodo predvajali v torek, 1. decembra v večernih urah na občinski spletni strani ter na družbenih omrežjih zavoda in občine.

Od 1. decembra dalje bo v mestnem jedru postavljen Božičkov nabiralnik, v katerega lahko otroci oddajo svoja pisma. Če bodo navedli svoj naslov, jim bo Božiček seveda tudi odpisal. V mestnem jedru bo od 15. decembra dalje postavljena praznična božična vas s prazničnimi dekoracijami in kotički za fotografiranje. Če bo možno, bi želeli vsaj za kak dan pred božičem organizirati tudi božično tržnico s ponudbo prazničnih izdelkov. Namesto tradicionalnega obiska Božička v mestu, kjer se je vedno zbralo veliko število otrok, se bo Božiček letos s svojim posebnim božičnim vozilom 23. decembra popeljal skozi  občino, obiskal bo vse mestne četrti in vaške skupnosti ter na daljavo pozdravil otroke. Darila in sladkarije jim bo pustil v šolah in vrtcih.

Ognjemeta na silvestrovo v Slovenj Gradcu že nekaj let nimajo, to pomeni, da ga tudi letos ne bo. Tudi večjega organiziranega silvestrovanja na prostem letos ne bo, pripravljajo pa spletni dogodek z voščilom župana in krajšim glasbenim koncertom, s katerim bodo skozi različne spletne kanale obeležili pričetek novega leta.

Nova Gorica: inovativna osvetlitev centra

Iz kabineta župana so sporočili, da so imeli velike načrte in bogato zastavljen program, ki pa so ga zaradi trenutnih epidemioloških razmer precej okrnili. Letos se bodo zato bolj posvetili inovativni osvetlitvi centra mesta. 

Pri osvetlitvi samega mestnega jedra so združili moči z različnimi deležniki v lokalnem okolju. Povezali so se z gospodarstveniki, šolskim centrom, javnimi zavodi in številnimi nevladnimi organizacijami na Goriškem. Odpovedali se bodo druženju in rajanju, občanom pa polagajo na srce, da se držijo vseh ukrepov ter praznični čas preživijo v krogu najbližjih. Ognjemeta ne bo.

Odločili so se, da del sredstev, ki bi jih v "normalnih časih" namenili zabavnemu programu, namenijo dobrodelnosti. Splošni bolnišnici Franca Derganca v Šempetru so donirali 5000 evrov za nakup medicinske opreme za zdravljenje covidnih bolnikov. 

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (57)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Huggo
03. 12. 2020 12.45
Kdo pa rab gledat,lučke,itak ste nam uničl vse od a do ž. Res prvo spomlad navalil s korono in pol spet se zacel isto in tko bo vse do marca 2021. Zakleto leto ter vlada
Oknaj 4
25. 11. 2020 19.41
Namesto okraševanja naj rajši denar namenijo zvezi prijateljev mladine ali kakšni podobni ustanovi za kakšno lepo in prijazno darilo otrokom katerih starši so se znašli v hudih stiskah. Lučke bodo komu namen če bo še vedno slaba epidemiološka slika
heartbreaker
25. 11. 2020 15.12
+4
pa ob 21.00 jih ugasnit, ker je policijska ura.
Težeklojz
25. 11. 2020 14.10
-1
Ti Zoki? Kako pa je s trubači?
brezcasni
25. 11. 2020 18.04
+0
letos bo njim ,Zlatkotu in tisti njegovi hrvaški pevki nakazal polovičen znesek brez da bi peli dase bodo mal opomogli...vsakemu rewcimo po 10 000 eur da bo za prvo silo.....
Svetlobasrca
25. 11. 2020 14.02
+5
Lučke so za dvig razpoloženja, predvsem otrok, ki to zdaj nujno rabijo. Ne vzemimo jim se tega, itak sta okrog njih sama tema in strah, kar vlecejo nase od odraslih. Noč pa je decembra že sredi popoldneva in ni le po deveti zvečer.
nivampomo?i
25. 11. 2020 13.58
-1
Pa je Janezu uspelo uresničiti kumrovške sanje, kako ukiniti Božič.
kmkm
25. 11. 2020 13.36
+4
še lučke ugasnite sj so itak brez veze, denar pa namenite tistim, ki so na robu propada zaradi nesmiselnih ukrepov, ki na ene letijo na druge pa ne!
Oliguma
25. 11. 2020 13.12
+4
Saj je vseno, če je lučke postavil zoki..drugače bi še ta denar pobasal.
lucinda
25. 11. 2020 13.02
+6
To je pa brezobzirno delanje norca iz ljudi. Kdo pa še smr v mesto, ko se znoči, razen policije. Še Janković je izgubil stik s slovensko realnostjo.
_Grizzly _
25. 11. 2020 13.00
-4
Januar, februar ali marec bo pomojema spet normalno življenje. Če bo cepivo sploh delovalo. Ta zima samo še oslabi zadevo.
štrekeljc
25. 11. 2020 13.07
-1
Torej upaš, da nas bo Ablast za Božič razveselila s svojim odstopom?
Pia lea
25. 11. 2020 12.40
+8
Kdo pa se ima volje gledat bozicno drevo v Ljubljani????
Michel Franco HD
25. 11. 2020 16.48
Otroci,in naj bo njim v veselje. Noc pa je ze okoli 6h popoldne
big brother
25. 11. 2020 11.51
-1
Folk se bo družu, se ga nažiru in širu bolezen, to se bo vseeno dogajalo. To se redno dogaja tud zdaj. In vi novinarji names da bi 10 člankov o tem napisal na dan in tej problematike, ste začel s pirotehniko včeraj. Katastrofa
Koronanateg
25. 11. 2020 12.28
-4
pirotehnika je zakon. ce je tebe tok strah teka viruska potem se zapri v neko luknjo nas ostale pa pusti na miru!!
i141
25. 11. 2020 12.54
-5
94001
25. 11. 2020 11.50
+1
Okraševanje mesta in lučke so v teh časih popolnoma neprimerna gesta. Denar naj rajši namenijo zdravstvenim delavcem. Z lučkami, okrasitvijo ipd. dajejo državljanom napačen signal. Spet bo sproščeno druženje in porast obolelih. Upam samo, da ne bodo sredi decembra vse odprli. Ker potlej smo pa res butalci.
Spelca93
25. 11. 2020 12.05
+8
Pa saj ne rabijo zapravljat toliko denarja za razsvetljavo, lahko bi bila skromnejša kot prejšnja leta, drugega programa pa itak skorajda ne bo. Ne strinjam se, da je to neprimerna gesta, vsaj otrokom bi na tak način pričarali malo veselja, saj so marsičesa prikrajšani, vsaj to jih pustimo, če se že družit ne morejo. Pa tudi nam navsezadnje bi bi bilo lepo pričarati malo topline in božičnega duha, pa čeprav na drugačen način, kot smo ga bili vajeni.
specialist.za.vse
25. 11. 2020 11.47
+19
in kdo bo gledal lučke, prebivalci v okolici skozi okno, ne smeš v drugo občino, ne smeš se združevat, ob 21h ne smeš bit več zunaj, a se teli norca delajo da spet prijatelske firme zaslužjo pri napeljevanju kablov al kaj
Koronanateg
25. 11. 2020 11.42
+11
glede kaksne bizarne ukrepe imamo bi bilo bolje da letos sploh ne bi bilo luck sej nimas nc od veselega decembra
Sars2
25. 11. 2020 11.41
+8
Ha ha,koncert bo imel kacin ,lucke pa vam bodo zasvetle se bolj ko boste stal v vrsti za kruh,brez sluzb,prepira doma,smucanja po sosedovem dolgem jeziku,ha ha
Oliguma
25. 11. 2020 11.34
+12
Nažrem se ga lahko doma..folku rane omogočite, da bo lahko delal..kaj so sedaj prazniki in lučke važni..če nekateri otroku čekolado za božička ne morajo kupiti.
MrKnowsItAll
25. 11. 2020 11.31
+2
Nism vedu da je letos 27 december petek🤣
Resnica..Boli
25. 11. 2020 11.27
+7
nej dajo raj denar za dobrodelne namene
-5
tudi ce prireditve ne bo..pridemo gledat prizig luck 🤗