Slovenija

'Ljudje hitijo z vgradnjo kurilnih naprav'

Ljubljana, 28. 01. 2024 18.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Miha Kranjc
Komentarji
372

Zadnje tedne ne mine javni nastop, v katerem minister ali drugi predstavniki ministrstva na javnih nastopih ne bi vsaj enkrat ponovili, da z novim zakonom ne prepovedujejo uporabe lesne biomase za ogrevanje. Bo pa treba zamenjati stare in neprimerne naprave, ki močno obremenjujejo okolje. A stanje na terenu je dokaj kaotično, po besedah dimnikarja Simona Dovrtela ljudje v strahu pred zakonskimi prepovedmi hitijo z nameščanjem kurilnih naprav, zato se sprašuje, kako bodo zakon sploh izvedli.

"Sprašujem se, kako bodo te ukrepe lahko izvajali, če danes starih naprav ne zmoremo izločati, a še bolj me skrbi, da v veliko objektov uporabniki vgrajujejo nove kurilne peči, ki so zastarele. Te danes lahko še vedno nemoteno kupuješ na spletu, prodajajo jih v Bosni, Srbiji in na Hrvaškem," razmišlja predsednik Sekcije dimnikarjev pri OZS Simon Dovrtel.  

Dimnikarji zaznavajo čedalje več nenadzorovanih vgradenj kurilnih naprav.
Dimnikarji zaznavajo čedalje več nenadzorovanih vgradenj kurilnih naprav. FOTO: Shutterstock

Na drugi strani vlada pripravlja novo povečanje sklada za zamenjavo starih lesnih kotlov z novejšimi, v katerem bo na voljo skoraj 200 milijonov evrov. "Z dodatnimi 79,5 milijona evri bomo do konca leta 2026 sofinancirali nakup približno 4800 novih kurilnih naprav na lesno biomaso in 12.600 toplotnih črpalk."

A kot da ljudje ne bi verjeli podatkom o kakovosti zraka, veliko jih vztraja z vgradnjo lesnih peči brez ustreznih lastnosti, ki bi izboljšale izpuste. "Že od leta 2011 je predpisano, kakšne kurilne naprave se smejo vgrajevati, a po naših izkušnjah lahko povem, da je zelo preprosto na trgu dobiti staro, neprimerno kurilno napravo, po domače klasičen kotel," dodaja Dovrtel.

Zamenjati bo treba vsaj 80.000 neprimernih naprav

V evidenci EviDim je vpisanih 450.000 različnih malih kurilnih naprav. A vseh kurilnih naprav je še bistveno več, na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo (MOPE) ocenjujejo, da jih približno 150.000 ni prijavljenih in zato tudi niso vpisane v evidenco. "Na podlagi evidenc menimo, da jih zahtev predpisov o emisijah ne izpolnjuje 80.000 do 120.000 malih kurilnih naprav. To velja za vse vrste goriva, trdno, tekoče in plinasto." 

Glavna vira onesnaženja so neprimerni lesni kotli in pa napačno "gorivo".
Glavna vira onesnaženja so neprimerni lesni kotli in pa napačno "gorivo". FOTO: Shutterstock

 Tudi sami opozarjajo, da bodo uporabniki še naprej lahko uporabljali lesno biomaso tudi v strnjenih naseljih kot sekundarni vir, na primer za kuhanje, kamin ... Ravno sekundarne kurilne naprave so trenutno najbolj v trendu, dodaja Dovrtel. "Vgradnja tako imenovanih enosobnih peči, denimo kaminov, je v porastu. Ljudje skrbijo, da imajo sekundarni vir, da niso odvisni samo od enega energenta, da v primeru, ko zmanjka elektrike, ali visokih cen, imajo neko rezervo. Marsikatera država ima nadomestne vire ogrevanja še zmeraj uzakonjene." 

Male kurilne naprave glavni dejavnik onesnaženja z mikrodelci

Zdravstveni učinki onesnaževanja zraka z delci PM 10 in PM 2,5 so dobro raziskani. Med glavne zaplete sodijo astma, KOPB, srčno-žilne bolezni, izguba spomina, duševne motnje, demenca, Alzheimerjeva bolezen in Parkinsonova bolezen. V poročilu o kakovosti zraka iz leta 2022, ki so ga pripravili na agenciji za okolje, je vpliv malih kurilnih naprav na kakovost zraka zelo nazorno prikazan.

"Če imate sodobno napravo, ustrezen les, ustrezen dimnik in zračenje, emisij skorajda ni in praktično sploh ne opazite, da je naprava prižgana. Dimnikarji takoj opazimo razliko med napravami v dimniku. Pri sodobnih kotlih so suhe, puhaste saje, pri starih pečeh pa je na stenah smola, gmote, pogostejši so tudi dimniški požari. Pri sodobnih kuriščih s pirolizo je izgorevanje zelo učinkovito, vgrajene imajo sonde, če je zraven še zalogovnik s toplo vodo, pomeni, da bo les zgorel do popolnosti. Manj se pokuri, emisije so boljše, naprava zahteva manj vzdrževanja in rokovanja. Seveda je treba ob zamenjavi nekaj investirati, a na dolgi rok se zagotovo izplača. Če ima uporabnik lasten les, bo doma manj pokuril in več prodal, če nima, bo manj kupoval," svoje izkušnje strne Dovrtel in dodaja, da bi z urejeno dimnikarsko dejavnostjo zamenjave in nadzor nad vgradnjo kurilnih naprav hitreje reševali. "Trenutno je tako, da ljudje, ki jim dimnikar to skuša pojasniti, pač zamenjajo dimnikarja, ki ni tako nadležen, in se težavi izognejo."

 Bo lesna biomasa še naprej dovoljena?

Ogrevanje na lesno biomaso bo še vedno dovoljeno, pojasnjujejo na MOPE. Omejitev bo veljala le, če se za to odloči občina, in le za nove ali prenovljene eno- ali dvostanovanjske stavbe v gosto naseljenih območjih, kjer je problematična kakovost zraka. "Predlog zakona daje lokalni skupnosti možnost omejevanja načina rabe lesne biomase pri načrtovanju svojih lokalnih energetskih konceptov v primeru lokalnega problema onesnaženosti zraka s trdimi delci in preostalimi strupenimi onesnaževali, ki vplivajo na zdravje ljudi." 

Obstoječih kurišč drugje se predlog zakona ne dotika, dodajajo. Država še naprej spodbuja daljinsko ogrevanje na lesno biomaso, pa tudi uporabo biomase v individualnih kuriščih, če so izven strnjenih naselij, saj je les kot domači obnovljivi vir energije strateškega pomena za Slovenijo. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (372)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Klepec666
02. 02. 2024 11.47
Polovica primerov pljučnega raka je zaradi kajenja, druga polovica pa zaradi onesnaženega zraka. V mestih je prvi onesnaževalec promet, potem industrija in na tretjem gospodinjstva. Na podeželju je odvisno od lege ponavadi obratno. Če dihate mestni zrak je v Ljubljani to ekvivalent 4 cigareti na 24 ur. Na podeželju cca 1 na 24 ur, če pa imate slabo kurilno napravo in neugodno lego, pa je lahko enako kot v mestu, ravno zaradi hišne kurjave. Smo pa Butalci, tudi če vlada naredi, kaj smiselnega (redko ) bomo proti.
Pikapokapolonica
30. 01. 2024 12.46
+1
V mestih je velika večina stanovanj v blokih in drugih večstanovanjskih stavbah. Tam se nikjer ne kuri na drva ali kurilno olje. Na podeželju in obrobjih mest pa ni toliko hiš, ki bi tako onesnaževale zrak v taki meri, kot to hoče prikazati oblast.
mandan
29. 01. 2024 20.29
+1
sem energetik in tudi delam v energetiki..lahko pa rečem, da so stare peči na drva veliko bolj učinkovite glede porabe ebergije kot nove uplinjevalne. Zadevo poznam v detajle in lahko rečem tudi, a so vsi zalogovniki brez veze, nepotrebni in brez skoraj brez koristi, podljšajo ogrevanje na cca 2 uri dlje pri eni normalni hiši, vendar še če bi odštel čas za segrevanje zalogovnika bi še te dve uri prepolovil, da ne govorim oo črpalkah itd itd. v glavnem en poden od podna ta novi sistem, mooče ja,,za velike sisteme nikakor pa za hiše ali kaj manjšega, da o investicijah cca 10.000e ne govorimo, pri navadnem kotlu pa 2000e. Pa da o regulaciji..oh..ne zgubljam besed, ker to je itak poglavje zase, ki jo še monterji ne obvladajo.
Voluhar7
29. 01. 2024 20.16
+1
se skupaj je težko. Res je treba zamenjat stare naprave ki dimijo, ker nimajo hranilnikov vode. samo kako si naj privoščijo bo država pomagala vsaj tistim , ki si ne moreko privoščiti uplinjevalnih peči? ali bo spet 100% subvencijo dobil dohtar s 15.000 eur na mesec, ker revež nima dovolj ???
OrodniK
29. 01. 2024 18.48
+1
BREZ PANIKE FANTJE, ROBI SI JE ŽE PREMISLU! DRVA BODO! (ZAENKRAT)... LOL
terran
29. 01. 2024 16.30
+7
Gospod Dovrtel, tako imenovani strokovnjak, naj lepo utihne ker po mojih izkušnjah je on dimnikarski dohtar..... samo denar..usluga pa za en k......vsiljiv pa kot muha na dre.. Pa če kdo misli, da ljudje ne želijo sodobnih in varčnih naprav je en velik hinavec,..vsak, ki bi zmogel bi jo z veseljem zamenjal .....tako, da ne nakladajte....
cefre
29. 01. 2024 20.31
Ja tako je ko je glavni dimnikarski uničevalec najbolj pameten! Predsednik sekcije je lahko samo še z zahrbtno zvijačo, ki jo je izvedel na volitvah, sedaj pa je pameten! Napiše naj še kako je očetu zafural firmo!
Apostol1
29. 01. 2024 14.26
+5
Sem mnenja , da bi se res moralo veliko več investirati v električno ogrevanje s ciljem , da bo takšno ogrevanje finančno vzdržno za čistilko in ne samo za direktorja , drugače , pa če nekomu prepoveš , ogrevanje na drva , ki si ne more privoščit toplotne črpalke ali panelov je to bolj ali manj dejanje , ki je na meji kriminala , ki ga izvaja oblast s sicer z razlogom , ki je pravilen , vendar ne sme ogrožati na tak ali drugačen način navadnih ljudi, ki jih ravno tako ne sme zebsti kot elito ne.
bossanoga
29. 01. 2024 14.25
+3
Eh, če dimnikarji pred leti ne bi bili takooooooooooo požrešniiii in lopovski, bi bilo marsikaj drugače, tako jih pa zdaj nihče več ne spoštuje.
cefre
29. 01. 2024 14.45
+3
Lobij nekaj močnih dimnikarskih družb je sam sebi uničil trg! Ob razlagi, koga vse bodo uničili so uničili lastne (očetove) dimnikarske družbe. Ostalo je "pogorišče", ki ga ni več možno očistiti-žalostno!
korcula1
29. 01. 2024 14.16
+13
bilabong 2
29. 01. 2024 14.16
+11
Drva sem kuril jih kurim in jih bom kuril pa naj se vlada in njihova kvazi energetska zakonodaja slika.
Pikapokapolonica
29. 01. 2024 14.39
+4
Poleti smo kupili deset kubikov bukovih drv, prejšnji teden pa še šest. Bo dovolj do konca kurilne sezone. Ogrevamo 2,5 stanovanja, pa še malo migamo. Drva trikrat grejejo, ko podiraš drevje, razcepiš in nažagaš in potem, ko kuriš.
bazilika555
29. 01. 2024 13.51
+13
Edino pametno! Kdo nas bo grel, če spet pride do žledoloma? Postojna je takrat v blokih zmrzovala! In kdo nam bo počistil gozdove? Bomo v par letih v džungli? Zelo pametna Evropa in mi z njo...
24bata
29. 01. 2024 13.29
+3
Dimnikarske koncesije=metanje denarja v peč.
cefre
29. 01. 2024 20.33
Koncesij že sedem let NI, so pa licence in stari dimnikarski monopolisti imajo bazo strank in lahko ustrahujejo!
nikhrast
29. 01. 2024 13.09
-7
Tu v Severni Ameriki smo ukinili kurjenje lesa v kaminih, montirajo se pa kamini na zemeljski plin, pa reguliraš ga kar z daljincem.
bazilika555
29. 01. 2024 13.52
+11
bronco60
29. 01. 2024 14.06
+10
brus li
29. 01. 2024 13.05
+12
V manj kot 10 ih letih preskok od miljardnega Teš6 do prepovedi privat kurišč… Pa so vsi politiki vedeli, kam energetski pes taco moli, ko so podprli izgradnjo novega bloka… Sramota za politiko, Slovenija je res kura, ampak tista brez glave!
PomisliNaSonce
29. 01. 2024 12.35
+1
Za temperirano, kot ga zahteva gretje preko toplotnih črpalk, nimamo zadost zraka. Da pa 24h z prigrevanje tiščiš bad objekt pline, medtem ti oa hladno izmenjavo z plini dol tišči pod stalno...ti pa pod stalno zmanjkuje kisika...gretje z drvmi pa omogoča, da kurimo in tudi ne kurimo določen čas v dnevu...da popusti plinska komora nad nami...
bazilika555
29. 01. 2024 13.54
+4
Nzaaši sosedje so v dečembru plačali 270 evrov elektrike, v hiši 170 mkv. In kdo nam bo dellal elektriko???
Tičfirič
29. 01. 2024 12.35
+5
Pri nas se kar dimnikar hvali, da ti zrihta nov kotel iz Hrvaške, čeprav ve da se ga ne sme uporabiti.
RichPiana
29. 01. 2024 12.24
+15
Zadnjic sem gledal film Ne čakaj na maj. Povsod so bila zložena drva. V vsakem kotičku smrekove butare. Le kako so vcasih lahko preziveli.
duhccc
29. 01. 2024 12.06
+10
itak Goloba sam zanima kok bo mel od elektrike dobr si je poslal ...in se si dela raj na zemlji..
2mt8
29. 01. 2024 11.56
+9
Valjda se boš celo zimo grel s 7m3 drv za 700€, kot da nažigaš toplotno in daš za štrom 300€ n na mesec...
PomisliNaSonce
29. 01. 2024 12.10
+7
Treba ustvarjat probleme. Od cesa pa bodo drugač preživeli
zibertmi
29. 01. 2024 13.06
+1
bazilika555
29. 01. 2024 13.55
+1
bazilika555
29. 01. 2024 13.55
+1
S 7m se kar lepo ogreje precej več, kot garsonjero!!!
MihaPiha83
29. 01. 2024 14.21
-1
Maš pa ornk izolirano pa majhno bajto da prideš skoz z 7m3
Miskic a
29. 01. 2024 11.53
+14
Me res zanima kdo bo s 700evri pokojnine dobu pa dal za kredit 30.000. Pa veliko je starejse populacije se v slovenije. Nekaj pa se revnih zraven. Boste vi ja