Gospodarstvo

Luka Koper po enajstih letih z novim skenerjem

Ljubljana, 04. 11. 2020 08.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Furs je po enajstih letih v Luki Koper zamenjal skener za nadzor tovora. Nova naprava, ki omogoča veliko boljšo kakovost skeniranja od stare, bo omogočila učinkovitejše varnostne kontrole ter preprečevanje goljufij in organiziranega kriminala, s tem pa pripomogla k stabilnosti zunanje meje EU.

Luka Koper je eno izmed razvitih evropskih pristanišč, ki obratuje 24 ur na dan, zato za delo nujno potrebuje kakovostne naprave za preslikavo prevoznih in prenosnih sredstev. Pretovor zabojnikov v Luki Koper iz leta v leto narašča. Leta 2009 je bilo tako pretovorjenih 343.165 TEU-enot, leta 2019 pa že kar 959.354 enot TEU. Luka Koper velja v tem segmentu za največje severnojadransko pristanišče, kjer učinkovitih kontrol blaga zaradi velikega obsega prometa brez najnovejših tehničnih pripomočkov ni mogoče izvajati.

Vrednost novega skenerja, katerega nakup je bil pretežno financiran z uspešnim črpanjem EU sredstev iz programa HERCULE III (80-odstotno financiranje EU), je 2,4 milijona evrov.

"Takšen nadzor je nujen zaradi zagotavljanja pravične in odprte trgovine ter splošne varnosti v dobavni verigi. Pri  tem je nujno ohraniti ustrezno ravnotežje med nadzorom in olajševanjem/pospeševanjem zakonite trgovine, kar v na Finančni upravi RS v veliki meri zagotavljamo z učinkovitimi rentgenskimi pregledi blaga," pojasnjujejo na Finančni upravi RS (Furs). 

Potrebo po menjavi obstoječega mobilnega skenerja, ki je bil v tovornem pristanišču Luka Koper v uporabi od leta 2009, so zaznali že pred dvema letoma. Predvidena življenjska doba skenerja je namreč deset let, poleg tega je tehnološki razvoj na področju rentgenske tehnologije v zadnjem desetletju močno napredoval. 

Luka Koper
Luka Koper FOTO: Aljoša Kravanja

Z novim skenerjem se bo lahko Furs tako še učinkoviteje spoprijel z izzivi na področju boja proti goljufijam ter najrazličnejšemu organiziranemu kriminalu. Zagotovili bodo lahko ustrezno raven izvajanja kontrol, in sicer s stališča učinkovitega preprečevanja, odkrivanja in pregona goljufij ter zlorab zakonodaje, uporabe učinkovitih ukrepov proti pretoku nedovoljenega in prepovedanega blaga ter izvajanja učinkovitih metod in postopkov boja proti goljufijam, organiziranemu  kriminalu, drogam in terorizmu ter proti širjenju nezakonitega, nevarnega ali ponarejenega oz. piratskega blaga.

Vsako leto Finančna uprava v Kopru s pomočjo rentgenske naprave opravi približno 5.000 nadzorov in odkrije številne kršitve. 

Prednosti nove opreme

Nova oprema je v vseh tehničnih specifikacijah boljša (veliko boljša kakovost skeniranja) od starega mobilnega skenerja, še posebej pa na Fursu izpostavljajo dvoenergijski linearni pospeševalnik z močjo 3/6 MeV,  zmožnost skeniranja več kot 20 tovornih vozil/zabojnikov na uro, zmožnost prepoznave organskih in anorganskih snovi in zmožnost prepoznave skritega blaga skozi 350 mm jekla, skener pa omogoča tudi zaznavo sevanja, saj je v sistem vgrajen sistem za zaznavo gama in nevtronskega sevanja.

V preteklih nadzorih so s pomočjo skenerja v Luki Koper odkrili tudi nekaj pomembnih odkritij. Mednje spadajo dva primera odkritja prepovedane droge heroina (302,20 kg in 730,00 kg), en primer odkritja predhodnih surovin za izdelavo prepovedane droge metil 3-okso-2-fenilbutanoat (MAPA) (2.350,00 kg), štirje primeri odkritja tihotapljenih cigaret (skupaj 34.971.200 kosov), dva primera tihotapljenega tobaka za vodne pipe (cca. 23.000 kg), en primer tihotapljenja tobaka za kajenje (12.880 kg) in en primer tihotapljenja ponarejenih slovenskih cestnih vinjet (4.376 kosov). Med letoma 2017 in 2019 so zasegli več kot milijon najrazličnejših ponaredkov blaga v vrednosti skoraj 57.000.000 evrov, neprijavljeno hladno orožje (bokserje, bodala, nunčake, šokerje itd.), in sicer 11.580 kosov, odkrili pa so tudi prehrano živalskega izvora, ki so jo prevažali v neustreznih pretovornih enotah, bila pa je brez ustrezne dokumentacije in sumljivega izvora, odkrili pa so tudi več kot 100 ton neprijavljenih oblačil.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Blond James
04. 11. 2020 11.44
+2
Kje so psi za odkrivanje kokain po krajih pokopališčih.kamnolomih.komunalnih podjetjih.deponije stohan.vič Črnuče.vojasnice.gradbisce večstanovanjski bloki.poti Golovec jurčkova .štepanjsko Janče gozdovi sostro.zalog.bizovik Hrušica pod gradom.nadzora ni koka se fura.sadinja vas rudnik Ortnek Kočevje
NLKP
04. 11. 2020 11.33
+2
FURS kje je skener za pregled področja cele Slovenije in dela na črno, poštenega plačila DDV? Krade se povsod pa se nikjer ne uporabi skenerja... žalostno...
SSKOMENTATOR
04. 11. 2020 11.04
+3
Luka izgublja konkurenčno prednost. To je prava tema o kateri bi bilo potrebno pisati. Tako lepo kot jim je bilo, jim ne bo nikoli več.
TOX6
04. 11. 2020 09.17
+6
tam je potrebno zanmenjati celoten YUžni ustroj. scaner ne pomaga, če gre za dogovorni šverc komerc vključno z drogami in ostalo lumparijao???????'
indal
04. 11. 2020 09.07
+3
Ta zasežena roba se potem prodaja marsikje...
grumf
04. 11. 2020 09.06
+6
Lepo bi bilo videt, kako ta skener izgleda, če je možno..
Hugh_Mungus
04. 11. 2020 11.03
Na strani FURS. Google "Nov skener za nadzor pretovora v Kopru"