Slovenija

Luka Mesec: Ne vem, če imam za kaviar, socialist pa sem

Ljubljana, 24. 09. 2022 12.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Eni pravijo, da je kaviar socialist, drugi, da je pravi borec za delavske pravice in politik prihodnosti. Je najmlajši minister v slovenski zgodovini, vodja Levice. Nazadnje se je v središču pozornosti znašel, ko mu je poslanec SDS Žan Mahnič po aferi Smodej zaradi neobičajnega in nervoznega obnašanja v javnosti poslal pobudo, da naj se testira na trde droge in rezultat pokaže javnosti. Dosegel je, da je vlada razveljavila 280-milijonski nakup nemških oklepnikov boxer. Gost v tokratni oddaji Ena na ena je Luka Mesec.

Poslanec Žan Mahnič je v javnost vnesel dvom, da Luka Mesec uživa prepovedane droge, saj Mesec sprva ni želel opraviti testa na trde droge. Po desetih dneh so bili sicer rezultati testa negativni. "Jaz najprej zavračam družbo, v kateri nekdo, ki te obdolži nečesa gnusnega, ni ničesar kriv, ti, ki si napaden, pa si tisti, ki se mora zagovarjati, zato se v to nisem želel spuščati," je dejal. Kasneje, ko je, kot pravi, ugotovil, da je Mahniču uspelo razširiti govorice, pa se mu je zdelo potrebno, da pokaže, da ne uživa prepovedanih drog, zato je kasneje tudi pristal na testiranje. 

Na kritiko, da bi lahko, če bi test opravil takoj, tudi Mahniča utišal takoj, je odgovoril: "Mislim, da bi bil test za SDS legitimen šele takrat, ko bi mi Žan Mahnič sam držal kozarček". Na pomisleke, da je s testom čakal zato, da bi se njegovo telo očistilo je odgovoril, da drog ne uživa. Toda javnost ima pravico vedeti, v kakšni psihofizični kondiciji so odločevalci v državi, zato zahteva takratne opozicije ni bila tako nenavadna. Podobno prakso imajo tudi v tujini, Finska premierka je test opravila takoj, ko so jo k temu pozvali.

Luka Mesec
Luka Mesec FOTO: Damjan Žibert

"To lahko obrnemo tudi drugače, jaz sem test opravil takoj, ko mi ga je novinarka predložila na mizo. Žan Mahnič in njegovi so ta očitek načrtovali in so se testirali, ko so to sami želeli," je vztrajal Mesec in zatrdil, da trdih drog ni užival nikoli.

V studiu si je ogledal tudi posnetek svojega "živčnega" obnašanja, na podlagi katerega ga je Mahnič obtožil, da uživa prepovedane droge. "Jaz sem malo nevrotičen človek, grizenja nohtov se nisem znebil nikoli, čeprav sem večkrat poskušal. Je pa res, da ni lepo, da se to počne v javnosti zato se bom v prihodnosti temu skušal izogniti," je dejal.

Vprašanje o tem, če zauživa prepovedane droge, je odmevalo tudi po razvpiti aferi Smodej. SDS, tudi Mahnič, je v poslanskem vprašanju zapisal, naj bi vrh Levice vedel, da so se na Smodejevih zabavah dogajale zlorabe. To naj bi dokazoval posnetek, na katerem je videti, da se je Mesec udeležil odprtja razstave v galeriji Fotopub, ki jo je vodil prav Smodej. Tudi te očitke je Mesec zanikal.

Eden od očitkov v interpelaciji ministrici Tatjani Bobnar, ki jo je vložila SDS, je tudi, da se je Policija odzvala pozno, saj da je s tem ščitila vrh Levice, ki naj bi vedela za zlorabe v aferi Smodej. "Te teze ne sprejmem. Ministrica svoje delo opravlja profesionalno. Poznam jo z vladnih sestankov in moram reči, da se na noben način ne bi v kaj takšnega spuščala. Je pa res, da skuša SDS Levico na vsak način oblatiti. To je znano dejstvo že več let," je dejal.

V Levici so predlog SDS-a, da bi se poslanci testirali na trde droge, zavrnili. Mesec sicer pravi, da osebno s tem nima težav, a predlog so v stranki kljub temu zavrnili. "Mislim, da ni prav, da ljudi sodimo po tem, kaj počnejo v prostem času. To kar človek počne v petek zvečer, je ločeno od tega kar počne med delovnim časom. Želim, da bi poslance in politike sodili predvsem po njihovem delu," je povedal. Toda težava nastane, če bi politik nato postal odvisnik, ker bi nastal družbeni problem. "Strinjam se, politik mora svoje delo opravljati trezno," je dejal Mesec. A Slak je vztrajal, naj pojasni, zakaj torej nasprotujejo strožjemu nadzoru nad uživanjem trdih drog. Točnega odgovora Mesec ni imel, je pa dejal: "SDS to vedno predlaga, ko je v opoziciji, ko bodo naslednjič v vladi, naj sprejmejo ta zakon".

Luka Mesec
Luka Mesec FOTO: Damjan Žibert

Je Luka Mesec kaviar socialist?

"Ne vem če imam za kaviar, socialist pa sem," odgovarja minister. Na družbenih omrežjih je namreč videti Mesečeve fotografije iz Opatije, ki velja za dražjo destinacijo, pa fotografije iz hotelov s petimi zvezdicami, kot minister se vozi v BMW-ju. Zdi se, da uživa vse bonitete kapitalizma, ljudem pa propagira socializem.

"Jaz drugih prihodkov razen svoje plače nimam. Na račun dobim približno 3100 evrov, od tega plačam malo manj kot 400 evrov stranki za članarino, približno 1080 evrov imam obrok kredita, nekaj je še stroškov, tako da mi približno 1300 evrov ostane za življenje. Kar si lahko privoščim s temi 1300 evri, tako pač živim. Ali je to nekaj, čemur bi se lahko reklo življenje kaviar socialista pa presodite sami," pravi Mesec.

Mesec, ki se zavzema za delavske pravice, se vozi v službenem BMW-ju, ki je delavcu nedosegljiv. Vprašanje je, zakaj ni na primer poklical v vozni park in zaprosil za kakšen drug avtomobil, ki ne simbolizira moči kapitalizma. Papež se na primer vozi v Fordu Fiesti. "Papež se v Fiesti vozi zasebno, jaz pa osebnega avtomobila nimam," je povedal in dodal, da ima avtomobil v uporabi tudi za zasebno rabo. Kljub temu se vozi predvsem s kolesom ali električnimi avtomobili, ki so v najemu.

Luka Mesec
Luka Mesec FOTO: Damjan Žibert

"Ministrska funkcija je natempirana na minute, z delom začnem ob 8. uri zjutraj, traja pa tudi 10 ali 12 ur. Ogromno imam poti po državi, med potmi se pripravljam na govore, kličem po telefonu. Razumem, da je to, da imam voznika privilegij, toda brez njega bi bilo moje delo oteženo," pravi. Težava ni v tem, da ima minister voznika, pač pa, da je avtomobil znamke BMW. Minister za finance Mitja Gaspari se je v času Drnovškove vlade vozil s starim Citroenom in od ministrov lahko zahteval, naj varčujejo.

Mesec pa je na poziv, naj znamko avtomobila zamenja za bolj "ljudsko" znamko odvrnil, da avto s katerim se vozi, na trgu stane 12.000 evrov. "Ali temu rečemo luksuzna limuzina je to spet vprašanje, na katerega si odgovorite sami," je dejal. A bistvo je v tem, kaj znamka predstavlja - če minister to, kar govori, tudi živi. "Prišel sem na ministrstvo in podedoval ta avto, nikoli se nisem ukvarjal s simboliko tega avtomobila," je dejal.

"Politično odgovornost glede zadeve z boxerji bi moral prevzeti Tonin"

Debata je stekla tudi o nakupu boxerjev. Zaradi odpovedi pogodbe za nakup naj bi davkoplačevalci plačali 70 milijonov evrov pogodbene kazni. Politično odgovornost za to bi moral po Mesečevih besedah prevzeti Matej Tonin. "Tonin je pogodbo podpisal po tem, ko je njegova vlada že izgubila volitve in po tem, ko je že bilo jasno, da bo nastala vlada, ki nasprotuje nakupu boxerjev. Vse to je bilo na dan podpisa pogodbe že znano, on pa je pogodbo vseeno podpisal," pravi Mesec.

Mesec je izpostavil, da želijo minimizirat stroške za orožje, saj da denar "krvavo potrebujemo za zdravstvo, stanovanja in domove za starejše".

Kot pravi, se dogovarjajo, da se primarno kupuje oprema, ki bo imela dvojno uporabo: "Lahko se uporablja vojaško, lahko pa denimo za gašenje požarov, kot je bil zadnji na Krasu."

Proti izstopu zdravnikov iz enotnega plačnega sistema

Mesec trdi, da se v vladi odkrito in iskreno pogovarjajo, priznava pa, da so tudi v Levici pogledi včasih različni. Zatrdil je, da njegov strankarski kolega Miha Kordiš ni grozil, da bo nacionaliziral premoženje Igorja Akrapoviča: "Objavil je nek meme, to so internetne šale naše generacije, ki pa je bil pač uporabljen za takšno in drugačno strašenje."

Mesec pravi, da nikoli niso govorili o nacionalizaciji malih in srednjih podjetij, spomnil pa je, da še vedno zagovarjajo državno lastništvo ključnih sektorjev. Napovedal je, da bodo oktobra predlagali zakon, v katerem bodo vzpostavili model vključevanja zaposlenih v lastništvo podjetij.

"Če se pogovarjamo o plačah, se moramo pogovarjati skupaj. Sicer pa izstopijo zdravniki, učitelji, policisti, in nenadoma se bo vlada pogovarjala samo še z vsako interesno skupino posebej," se minister za delo zavzema za ohranitev enotnega sistema plač v javnem sektorju. "To je edini način, da plače ohranimo primerljive in se ne zapletemo v neskončno barantanje," je dodal.

Napovedal je, da bodo vztrajali pri višji obdavčitvi nepremičnin, vendar zagotavlja, da ta ne bo prizadela povprečnega gospodinjstva. Omenil je predvsem obdavčitev praznih stanovanj v urbanih središčih, s čemer želijo omejiti špekulativno vlaganje v nepremičnine.

Zakaj nasprotuje socialni kapici? Kako to, da ima vodja Levice opravljene vse cerkvene zakramente? Mu laska, da je najmlajši minister v zgodovini samostojne Slovenije? Si želi Luka Mesec v prihodnosti postati predsednik vlade? V oddaji Ena na ena pa tudi o o ministrstvu za solidarno prihodnost, interventnem zakonu o zdravstvu, farmaciji, družinskem zakoniku.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (934)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ševednonaskradejo
03. 10. 2022 09.45
Luka Mesec je zame preprost, pošten in srčen človek. Pa tudi pogumen, da se je v umazano politiko sploh podal. Toda več ko SDS zlije strupa na stranko Levica (ki bi jo najraje kar z ustavo prepovedala?!), bolj postaja Levica moj edini volilni izbor.
Oknaj 4
25. 09. 2022 17.20
+1
Koliko časa v naprej je prejel uprašanja
son?ek11
25. 09. 2022 17.15
+5
Anonimen, saj nihče ne govori o malih podjetnikih, ki so sami začeli iz nič. Če so oni sedaj proizvedli milijone, naj jih imajo. Njihovi so!!!! Problem so tajkuni, ki jim je država ( Peterle, janez) dala z evro podjetja, ki so jih izcrpavali, uničevali, delavci so bili na minimalcu,celo parkirnino so jim računali , ko so prišli na delo. Sami so se na veliko okoriščali. Se vedno se, pa niso sami nikoli delali.
krneki_123
25. 09. 2022 18.10
-2
Neverjetno, kako sta ravno Peterle in janez dala podjetja tajkunom, ki so skoraj vsi povezani z bivšo partijo. Sami ali preko sorodstvenih vezi. Kako neumen, oziroma spran moraš biti, da kaj takega verjameš.
Leni50
26. 09. 2022 10.19
-2
Dali so jim, daj no, vzeli so si podjetja rdeči direktorji!
piu
25. 09. 2022 14.53
+0
Pristranski mediji se trudijo s promocijo Mesečnjaku.......Na koncu se kar piše brez nobene vsebine.......
ValterUdovernik
25. 09. 2022 14.48
-1
Cez 10, 15 let bo Luka odlicen predsednik republike Slovenije.
MilovanKućan
25. 09. 2022 15.04
-1
Se strinjam...takrat bodo moralne vrednote že tako nizko, da se bo verjetno javno priznal, da uživa kokain, da je posiljevalski pedofil...vse to mu bo pomagalo pri izvolitvi...izvolili ga bodo pa imbecili...Hura za Lukata!
SIMON ROZIC
25. 09. 2022 15.54
-2
KamGremo
25. 09. 2022 14.29
+1
Jaz bi kupil njegov BMW za 12.000 eur.
KamGremo
25. 09. 2022 14.25
+2
Oni so se zmenli da bodo velik delal za nizjo placo.... halo kdo je tu nor? Kaj pa podjetnik na zacetku pocne. Vse rezkira.... dela cele dneve. In ja daje minimalca oz. kokr lohk da tud kej ostane za susne mesece. Seveda je drgac ce mas kake strice kje.
Stankovi?
25. 09. 2022 14.53
-1
Če davaš minimalca raje zaperi svoj s.p., ker nisi vreden čisto nič
VSEZNALECno1
25. 09. 2022 14.22
+4
Zasluži si vsak cent od 6000 bruto res in res ...po moje mu nič ne ostane ...čeprav je gram že 50€ samo ...vseeno pa ma še kredit v vošini povprečno neto slovenske plače...bogi śmrk šmrk... pa res trdo dela in fuuullllll je dobička od njega
Ho Chi Joža
25. 09. 2022 14.10
+4
Meščeve čistke še malo pa se bo deportiralo za Osilnico oziroma Gotenico.
travc
25. 09. 2022 13.55
+9
Ce pa pri taki plači nimaš za kaviar...
SIMON ROZIC
25. 09. 2022 15.57
+1
Kaviar . kokain , bodi fin! Cena je skoraj ista, sam po kokaino se počutiš cel dan kot v rož'cah, po kaviarju pa kakih 10 minut! Se splača!
Betuul
25. 09. 2022 13.55
+6
Luka! Če nič ne veš; daj prostor študiranemu! Politika niso🍡bombončki , kaviar inžogice! Kot se dostikrat sliši v komunikaciji med poslanci tega parlamenta!politika je gumitvist in skakanje po trampolinu je treba obvladati. Da si not v Politiki je 🥔!
Stankovi?
25. 09. 2022 14.54
-1
frenk707
25. 09. 2022 14.58
+4
SIMON ROZIC
25. 09. 2022 15.58
-2
fljfo
25. 09. 2022 13.30
+4
Kdaj bodo pa začeli nacionalizirati zasebno lastnino? Samo, da se pripravimo
dron
25. 09. 2022 14.17
+4
tistega trampolina, ki je v tvoji lasti, ti ne bo noben vzel.O nacionalizaciji, pa ti sanjaj naprej.
stokviz
25. 09. 2022 13.30
+9
Delat pojdi, parazit !!!
jagermeister1
25. 09. 2022 13.21
+10
Gledam " ena na ena " in njegove izjave glede drog in obiskov FOTOPUB , češ ne moreš nekoga obtoževat kar tako na blef in brez dokazov , ja Lukec kako pa ste lahko vsi trdili glede Patrie , da je Janša kriv , ko pa je bilo približno tako " neznanega dne , na neznani lokaciji , neznano vsoto " in so ga zaprli . A pri Lukcu ne , pri Janši pa lahko brez dokazov , samo vprašam .
HumanNOTsheep
25. 09. 2022 13.24
-2
Gledam tvoj stavek se sprašujem do kdaj boš dojel da so isti in pol vidim ta simbol in mi je jasno da ti čisto nič ni jasno ... JASNO?
MilovanKućan
25. 09. 2022 15.08
-2
Hvala NOVA24TV in Tomašiču, da razkrivata posiljevalski komunistični zločinski lobij. Hura. Lukec pa naj kar uživa v kokainčku...zaenkrat pač na naš račun...Enkrat pa...bo konec tega veselja.
krneki_123
25. 09. 2022 13.20
+11
Razglaša se za socialista, živi kot kapitalist. To so slovenski levičarji. Mislijo, da jim to pripada. Raja naj dela in pleše.
dron
25. 09. 2022 14.24
+2
krneki_123, točno si opisal svojega idola, komunističnega kapitalista jajota.Upam, da imaš tudi ti kakšno korist razen pingota in soka.
krneki_123
25. 09. 2022 14.29
-2
Olimp, plešoči opranoglavec. A si dobil za list solate od Kordiša? Ti še za pingo nimaš.🤣
dron
25. 09. 2022 15.00
+3
krneki_123, zdaj si pa sam sebe opisal v pojbičevem slogu, grem na hmeljev sok....
krneki_123
25. 09. 2022 15.10
-1
Kdo je Pojbič, ne poznam? Ti že veš.😉
MilovanKućan
25. 09. 2022 15.11
-2
Vem da se pogledaš v ogledalo in si rečeš: o fak, a sem res volil Goloba, tega pe dra? Ja res. Sranje, pa jaz sem res fu kjen, kaj sem naredil sebi in soljudem...prav imaš...raje se ga napij, da pozabiš, kakšno go vno si.
resort
25. 09. 2022 13.00
+0
Nastop g. Slaka me je spominjal na zaslišanje, ne pa na pogovor, ali intervju. Je šel malo preveč daleč.
M-A-N
25. 09. 2022 12.54
+8
Če si socialist ne vem, vem pa da si diplomiran lenuh! Borec za delavce, brez 1 ure poštene delovne dobe v gospodarstvu.... pa saj on ni neumen, nor je pa tisti, ki mu da svoj glas!!!!
frenk707
25. 09. 2022 15.01
+4
Koliko delovne dobe v gospodarstvu ima tvoj idol pacient? Mesec ima še možnost, pacienta pa nihče ne mara.
VeNoM
25. 09. 2022 12.47
+9
Tip ima čez 4000€ plače. Kdor ne vrjeme, naj pogleda na internetu, je javno objavljeno.
Luka64
25. 09. 2022 13.31
+3
In zopet se je zlagal, saj ne pravijo zastonj, laž je nesmrtna duša komunista. V oči te gleda pa ti laže. Opranoglavci pa takim nasedajo.
AZ64
25. 09. 2022 12.40
+0
Sedaj pa bi bil že skrajni čas, da nehate s članki o tem kvazi socialistično, komunističnemu predrablavcu
frenk707
25. 09. 2022 15.02
+3
Raje o ciglerju še kakšen članek objavit, a ne?
fljfo
25. 09. 2022 12.15
+3
A je povedal tudi za kdaj načrtuje revolucijo proletariata?