Slovenija

Mladoletniki v zavode za odrasle: 16-letnika bi morali namestiti v jedilnico

Ljubljana, 04. 07. 2020 17.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Urša Vrečar
Komentarji
74

Na nas so se obrnili zaskrbljeni starši 16-letnika z avtizmom. Že od svojega devetega leta starosti se nahaja v Zavodu Dornava, kjer je vključen v program vzgoje in izobraževanja otrok s posebnimi potrebami. A predvsem v zadnjem letu se je situacija močno spremenila, 16-letnik naj bi zaradi agresije ogrožal tako sebe kot osebje in druge varovance v zavodu. Sodišče je tako odločilo, da mora na varovani oddelek ter da se ga premesti v Dom Lukavci. Premestiti bi morali sredi junija, a je sodišče tik pred zdajci delno odobrilo pritožbi Doma Lukavci, kjer prostora za 16-letnika enostavno nimajo, namestiti pa bi ga tako morali kar v jedilnico. Primer razkriva sistemsko težavo – v Sloveniji namreč nimamo niti enega zavoda z varovanim oddelkom za mladoletnike.

Mati 16-letnega avtista, ki ima diagnosticirano tudi epilepsijo ter vedenjsko in čustveno motnjo, se je obrnila na nas, potem ko je Okrajno sodišče na Ptuju izdalo sklep o premestitvi njenega sina iz Zavoda za usposabljanje, delo in varstvo Dornava na varovani oddelek v Dom Lukavci. Predlog za premestitev 16-letnika v varovani oddelek socialno-varstvenega zavoda je na sodišče februarja letos podal Center za socialno delo Pomurje, glavni razlog pa naj bi bili agresivni izpadi 16-letnika, pri čemer naj bi ogrožal sebe in druge, zdravstveno osebje v Dornavi pa ga ne more več obvladovati. 

Mama kot zakonita zastopnica premestitvi ostro nasprotuje, saj je Zavod Lukavci namenjen odraslim osebam, dom je poln, njen sin tako tam ne bi imel niti svoje sobe. Poleg tega se družina v roku nekaj tednov seli v sosednjo Avstrijo, premestitev bi mu tako predstavljala nepotreben stres. 

V Domu Lukavci za 16-letnika ni prostora, namestiti bi ga morali kar v jedilnico

Da se s premestitvijo ne strinjajo, pravijo tudi v Domu Lukavci, kjer so Centru za socialno delo Pomurje odgovorili, da najstnik ni primeren za njihov dom, saj gre za mladoletno osebo, njihov zavod pa ne izvaja storitev za mladoletnike, za to niso niti registrirani. Z namestitvijo bi se tako kršili socialno-varstveni predpisi ter osnovne človekove pravice, nam je dejala direktorica Doma Lukavci Stanka Vozlič. 

Konkretnega primera podrobneje ni želela komentirati, je pa povedala, da za 16-letnika primernih prostorov oziroma namestitve sploh nimajo, "imamo dvoposteljne sobe, a problem je, da so čisto vse zasedene". Najstnika bi namestili na oddelek, ki je kvalificiran za osem oseb, a že sedaj jih je tam devet – spati bi moral tako kar v jedilnici, "kar je še dodatno kršenje človekovih pravic", pove Vozličeva.

Na sklep sodišča o premestitvi, ki so ga prejeli 8. junija, so se tako pritožili. In višje sodišče v Mariboru je njihovi pritožbi tik pred zdajci delno ugodilo. Sodišče je namreč ocenilo, da namestitev v jedilnico z dnevnim prostorom posega v človekove pravice. "Prav tako takšna namestitev ni sprejemljiva z vidika posega v ustavne pravice že nameščenih uporabnikov," so sporočili iz Doma Lukavci. Premestitev naj bi se po odločitvi sodišča tako izvršila šele, ko bodo imeli v Domu Lukavci zanj prosto mesto. 

Pritožbo mame je Višje sodišče v Mariboru zavrnilo, saj je bila nepopolna. 

Povprečna starost oskrbovancev v Domu Lukavci je sicer okoli 58 let, pove direktorica, ki pri tem sicer poudari, da imajo več enot, številni oskrbovanci, tudi na njihovih posebnih varovanih oddelkih za ljudi s posebnimi potrebami, so se pri njih namreč postarali. "Imamo pa tudi oddelke za duševno bolne, tukaj so nameščeni mlajši oskrbovanci, ki imajo težave z duševnim zdravjem." 

Tudi v Domu Lukavci se soočajo s prostorsko stisko.
Tudi v Domu Lukavci se soočajo s prostorsko stisko. FOTO: Google Maps

'Ne ena ne druga namestitev ni ustreznazanj, sistemske rešitve pa na žalost ni'

Tudi Center za socialno delo Pomurje, ki je bil predlagatelj premestitve, konkretnega primera zaradi varovanja osebnih podatkov ne more komentirati. A tudi tu opozarjajo na problematiko namestitve mladoletnikov, ki imajo tovrstne specifične težave na področju duševnega zdravja. Da za njih v Sloveniji enostavno ni ustrezne rešitve, nam je povedala direktorica Sandra Fekonja. "Ne ena ne druga namestitev ni ustrezna zanj, sistemske rešitve pa na žalost ni."  V Zavodu Dornava ne morejo izvajati posebnih varovalnih ukrepov, medtem ko te ukrepe lahko izvajajo posebni socialno-varstveni zavodi, kot je Dom Lukavci, ampak ti niso primerni oziroma ne sprejemajo mladoletnih, pove Fekonja. 

Opozarja, da je primerov mladoletnikov, ki imajo težave v duševnem zdravju, vedno več, zato je potrebna sistemska rešitev. "Resnično bi potrebovali zavod, kamor bi lahko namestili te mladoletnike." 

Namestitev v Dornavi za 16-letnika ni bila več primerna 

16-letnik je v Zavodu Dornava že do svojega devetega leta starosti. Tu so se, po besedah njegove matere, v prvih letih ukvarjali in delali z njim, "a ni bilo vse dobro, kadra nimajo dovolj, so se pa trudili". 16-letnik sicer potrebuje pomoč pri skorajda vseh življenjskih aktivnostih, tudi pri hranjenju in umivanju. 

V zadnjem letu in pol je bil 16-letnik nato večkrat hospitaliziran, kar petkrat na Enoti adolescentno psihiatrijo v Ljubljani. Njegova mama pravi, da so se v Dornavi v zadnjem letu z njim enostavno prenehali ukvarjati, ter da ga "zgolj zaklepajo v sobo in mu ne nudijo ustrezne nege". Prav iz vseh teh razlogov se družina tudi seli v Avstrijo, "ker mu Slovenija ne nudi tega, kar bi mu morala po zakonu", nam je povedala. 

V Zavodu Dornava primera niso želeli komentirati, saj gre za mladoletno osebo. 

Da namestitev v Dornavi za 16-letnika enostavno ni več primerna, razberemo iz izvedeniškega mnenja, na katerega se je pri svoji odločitvi oprlo sodišče. Glavni problem naj bi bili agresivni izpadi, še posebej ko zdravstveno osebje v zavodu ne more prepoznati, kaj si 16-letnik želi, on pa naj bi na to odreagiral z agresijo, "udarci, brcanjem, ščipanjem, tudi sebe zna poškodovati", je pred sodiščem povedala ena o zaposlenih v Dornavi. Iz zapisnika naroka na sodišču lahko razberemo tudi, da je 16-letnik zelo močan, med drugim naj bi prevračal pohištvo, poškodbe zdravstvenih delavcev naj bi bile skorajda vsakdanje, ko je imel večje izpade, so morali v zavodu klicati celo policijo, "saj niso mogli zagotoviti varnosti zaposlenih in drugih otrok". Te naj bi osebje ob večjih izpadih celo zaklenilo v sobe. Na splošno je v Sloveniji eden glavnih razlogov za namestitev posameznika na varovani oddelek to, da ogroža sebe in druge. 

Sodna izvedenka je v izvedniškem mnenju zapisala, da 16-letnik, ki je v skladu s strokovnim mnenjem opredeljen kot otrok s težjo motnjo v duševnem razvoju, potrebuje varstvo v varovanem oddelku socialno-varstvenega zavoda, saj pri njem prihaja do agresivnih izpadov. 

A obenem tudi izvedenka dodaja, da "žal v naši državi ni verificiranega varovanega oddelka SVZ za mladoletne osebe z več motnjami v duševnem funkcioraniranju, kar bi bila najustreznejša rešitev za namestitev"

Ker v Sloveniji verificiranega varovanega oddelka za mladoletne osebe z več motnjami v duševnem funkcioniranju ni, je tako možna namestitev v štiri zavode – Lukavci , SVZ Hrastovec, Dom Nine Pokoren Grmovje in SVZ Dutovlje. A vsi štirje so sodišču izdali odklonilno mnenje glede premestitve, saj je oseba mladoletna, poleg tega so že tako ali tako prenapoljeni. Zavod Lukavci naj bi tako izbrali zaradi bližine družine. 

Tudi Varuh človekovih pravic opozarja na problematiko nameščanja mladoletnikov v varovane oddelke, ki so namenjeni odraslim

Mama 16-letnika, ki vztraja, da namestitev v zavodu za odrasle ni primerna, se je obrnila tudi na urad predsednika, pristojno ministrstvo, varuha človekovih pravic… Slednji je odgovoril, da "Varuh nima možnosti, da bi lahko preprečil namestitev," saj "ne more odpraviti sodne odločbe in ne more preprečiti njene izvršbe"

A dodaja, da "se Varuh s problematiko nameščanja mladoletnikov v varovane oddelke, ki so namenjeni odraslim in niso prostorsko, kadrovsko oziroma s svojimi storitvami ter programi obravnave pripravljeni za sprejem in obravnavo mladoletnikov, ukvarja že dalj časa, opozarja nanjo in zahteva ukrepanje pristojnih".

Ravno na podlagi omenjenega primera 16-letnika je Varuh letos znova opozoril pristojnega ministra, da "namestitev mladoletnika s hudo duševno motnjo v varovani oddelek posebnega socialno-varstvenega zavoda ni ustrezna oziroma primerna, če so navedeni zavodi namenjeni odraslim osebam". "Hkrati smo ministrstvo ponovno pozvali, da v zvezi z navedeno problematiko, v sodelovanju z drugimi odgovornimi, nemudoma sprejme ustrezne ukrepe, ki bodo omogočili nameščanj." 

Primeri, ko se mladoletne otroke namešča v zavod za odrasle osebe, so v Sloveniji redki, a omenjeni 16-letnik še zdaleč ni edini primer. Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so na vprašanje, ali v prihodnjih letih načrtujejo gradnjo zavodov za mladoletnike, ki potrebujejo varovane oddelke ali načrtujejo kakšno drugo sistemsko rešitev, dejali zgolj, da "gre za kompleksne težave, ki jih je potrebno nasloviti iz različnih strokovnih vidikov in iz pristojnostih različnih resorjev". "Izpostavljamo, da se na MDDSZ zavedamo navedene problematike. Gre za področje, kjer so na sistemski ravni potrebne drugačne rešitve, k čemer se bomo na MDDSZ, skladno z našimi pristojnosti, tudi zavzemali." 

V Sloveniji je za otroke in odrasle osebe s posebnimi potrebami vzpostavljen sistem institucionalnega varstva, upravičencem pa so na voljo tudi druge oblike pomoči; institut družinskega pomočnika ali storitev osebne asistence. 

Glede omenjenega primera 16-letnika pa pravijo, da so s primerom seznanjeni tudi s strani Okrajnega sodišča na Ptuju, ki je v okviru postopka ministrstvo pozvalo, da "navede, kateri izmed posebnih socialnovarstvenih zavodov bi bil najbolj ustrezen glede na starost in zdravstveno stanje mladostnika". 

V Sloveniji posebni socialno-varstveni zavodi izvajajo zavodsko obliko institucionalnega varstva za odrasle osebe z motnjami v duševnem razvoju, z dolgotrajnimi težavami v duševnem zdravju ter senzornimi motnjami in motnjami v gibanju. Upravičenci do institucionalnega varstva v posebnem socialno-varstvenem zavodu so odrasle osebe: "Zavodi za usposabljanje niso primerna rešitev za nameščanje oseb s prevladujočimi dolgotrajnimi težavami v duševnem zdravju. Navedeni zavodi nimajo varovanih oddelkov, niso tehnično, kadrovsko in ne nazadnje tudi strokovno usposobljeni za take oblike obravnave. V okviru socialnega varstva, glede na potrebe in starost mladoletnika, ne moremo zagotoviti ustrezne nastanitve in ustrezne obravnave." 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (74)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Paerleri
08. 07. 2020 12.12
Družinski pomočnik je na voljo prizadeti osebi 24 ur na dan za borih 560 evrov plače. Nima dopust, regres, prosti dan, trinajsto plačo.. Žalostno je da institucija dobi najmanj 2000 evrov za prizadeto osebo. Prosim, naj me popravijo če številke niso pravilne. Invalidni osebi se vzame denar za pomoč in postrežbo ter se ga da opčini, ki s tem denarjem delno plača družinskega pomočnika..vse skupaj eno veliko nič, glede na to, koliko ima dela družinski pomočnik.
enakatalena
05. 07. 2020 21.17
+5
Že če si povsem normalen, povprečen državljan, je težko v tej gnili državi. Zaplete se že, če malo zboliš, saj brez precejšnjih količin denarja za samoplačniške preglede in terapije lahko počasi crkavaš. Kaj šele z najbolj ranljivimi skupinami, kot so starostniki in otroci ter odrasli s posebnimi potrebami!!! Normative za osebje določajo kravatarji brez stika z realnostjo, denarja pa tako ali tako ni, ker se sproti prijema na lepljive prste umazancev. Beda od države :-(.
Jožajoža
05. 07. 2020 14.38
+0
V ČEM JE SEDAJ PROBLEM. TEGA 16. LETNIKA TAKOJ POSLAT DOMOV, K ZLATI MAMI, pa naj skrbi za njega.pa naj njo pretepa,.če je res tako problematičen, bi ga morali zapret v mrežo, ne pa v ga dat v jedilnico in med 6. ostalih varovancev.
enakatalena
05. 07. 2020 21.19
+0
Joža, očitno ne veš, kaj je to avtizem.
Paerleri
07. 07. 2020 12.42
-4
Spoštovani, otrok ima teško motnjo, najtežjo obliko avtizma. Vidim da nimate pojma kaj to pomeni. Zdi se mi tudi , da niste od začetka do konca vse prebrali. Imam občutek kokr da ste na preži, čakate in pišete dobesedno neumnosti. Vsi otroci enkrat grejo od staršev a zelo teško pa je kadar morajo zaradi stanja kakšno je oditi prej. Nekaj je zelo pomembno , dejansko v sloveniji ni dosti prostora in kadra ki bi lahko poskrbeli za take otroke. Tisto kaj potrebujejo enostavno nimajo. Večinom jih nafilajo s teškimi pomirjevali od katerih pozneje dobijo epileptične napade, odumiranje možganov.. Pomirjevala s časoma postanejo preslaba. Dozo jim povečajo, to pa vodi tudi do predčasne smrti lahko. Otroci ali odrasle osebe s tako teško motnjo ne morejo biti doma, saj trpi cela družina , ki s časoma tudi propada. Lahko bi država uredila to. NRediti objekt kje bi blo dovolj zaposlenih, dovolj usposobljennih ljudi ki bi bli ustrezno plačani, dovolj prostora za vse terapije, dovolj logopedov, psihologov, delavne terapije..dovolj odgovornih ljudi katerima nebi blo vseeno , ljudi ki bi imeli empatijo za drugačne .. Vi to niste ampak država bi lahko to naredila brez problema. Samo negdo bi moral dati zeleno luč. V mrežo dajati otroka ki ne more reči da je lačen, osamljen, da ga boli zob, trebuh, da je žejen..... Ali bi vašega dali če ga imate?
Ciril Jenko
05. 07. 2020 14.32
+0
Ja je, zdaj pa komentar: Vprašajmo se zakaj je tako. Nekdo je nedvoumno v tej državi odgovoren za tako situaciji. In jaz vedno okrivim za to vlado. Ona sprejema zakone in od nje je odvisno kako družba eksistira. In po moji oceni je situacija z leta v leto slabša. Krivo je preveč levih vlad, oz. strici ki na prestol nastavljajo nesposobne mandatarje, ki podpitajo globoko državo, ta pa privilegije majhne peščice slovencev. Jelenčič ima prav, narod je gllup in zato bodo še naprej nastajali članki kot je ta.
Ciril Jenko
05. 07. 2020 14.30
+5
Preverjam, če je komentitanje odprto.
Naglič
05. 07. 2020 13.26
+16
Prav iz vseh teh razlogov se družina tudi seli v Avstrijo, "ker mu Slovenija ne nudi tega, kar bi mu morala po zakonu", nam je povedala. Torej, vse jasno. V Avstriji bo imel popolno oskrbo, ali kako?
GospodT
04. 07. 2020 21.12
+29
A mislite, da je to edini problem? Začne se z registrom in statistiko, Slovenija ne vodi niti osnovne statistike pojavnosti avtizma, kaj šele, da bi se spuščala v iskanje vzrokov in rešitev. Nekateri vidni medijski izpostavljenci gobcajo v javnosti, kako je avtizem genetskega izvora. Prideš na genetiko, veste, kaj vam bodo rekli? Kljub temu, da je tako splošno mnenje, mi na genetiki tega ne potrjujemo. Briga državo za avtizem. ČE bi otroka naučili nadomestne komunikacije, bi lahko skomuniciral, kaj želi. Ampak logopedov še danes ni. Kar jih je, gredo enostavno privat. Cene za 45 min do 1h so med 50 in 55 EUR. In avtisti potrebujejo resnično veliko tega.
medus
04. 07. 2020 21.44
-9
Registra ni, ker bi se potem videlo da je pri cepljenih otrocih veliko več avtizma
Zikepike
04. 07. 2020 20.14
-1
Mau cbd-ja in bo ku nov
SEJBOBOL
04. 07. 2020 20.07
+36
Nimam nič proti fanku , se mi smili ... Ma zakaj se ne dogovorijo , da ga premestijo kar z njimi v Avstrijo ... Če so se oni odločoli za odhod naj premestijo tudi njega ... Če majo oni razlog za odhod , naj poskrbijo za celotno družino ....
Leviizgubljeni
04. 07. 2020 20.16
+21
Pa saj gre v Avstrijo !!!! Kaj sedite na usesih
MayLee
05. 07. 2020 09.17
+0
Eni na žalost niso končali več kot 3 razrede osnovne šole. Če se ne motim se lih v 3. učijo razumevanje besedila.
HumanNOTsheep
04. 07. 2020 19.51
-25
Zmeraj je razlog da je človek nasilen ... Namesto da se išče razlog in razumevanje rajše gradimo nove zapore / zavode in obsojamo ...
Uji5
04. 07. 2020 21.42
+18
Pa saj vedo razlog? Vedenjske in čustvene motnje (verjetno zelo natančno diagnosticirane) in avtizem. Takšne osebe imajo drugačno precepcijo sveta okoli sebe in zato zanje žal drugje kot v zavodih ni prostora. Kruto, a resnično. Ne samo, da je očitno nevaren tako sebi kot drugim, tudi sam bi se v normalnem življenju povsem izgubil. Ne gre za zlobo, gre za bolezen in smili se mi tako on kot njegova družina, saj so pri nas te stvari res slabo urejene, a taki ljudje potrebujejo strokovno pomoč ob sebi 24 ur dnevno, zato je zavod edina primerna oz. sprejemljiva možnost zanj.
Leviizgubljeni
04. 07. 2020 19.31
+22
Pravim, da ga bodo v Avstriji preprosto privezali s pasovi za cel dan, saj ta diagnoza nima ozdravitve, oa se nemsko ne razume! Ponoci pa bo na tako tezkih pomirjevalih l, da bo v komi, ne le spal. Naj si mam a ne misli, da bodo v Avstriji z njim ravnali v rokavicah. Ker jim ni za tujce mar, saj imajo svojih nevarnih norcev dovolj in jih imajo vse pod kljucem avtisti ne razumejo bozanja ampak so agresivni, tudi ta je prevracal pohistvo in tehniki so imeli poskodbe na dnevnem redu.
medus
04. 07. 2020 21.07
-15
Bolje evtanazija kot da se jih zapira v mučilnice
GospodT
04. 07. 2020 21.15
+4
Vidim, da je admin pobrisal moj komentar. Neverjetno, da admin pusti take ideje, kot so evtanazija.
GospodT
04. 07. 2020 21.20
+12
Bolje evtanazija, kot da se jih zapira v mučilnice????? Kaj pa če bi takemu otroku pomagali? Alopatska medicina ne zna?? Sramota. Sramota, da admin briše tiste komentarje, ki doprinesejo nekaj pozitivnega na sceno, evtanazije, smrti, pa ne briše.
Paerleri
07. 07. 2020 12.52
-1
Leviizgubljeni, Niste bili, videli in ne veste kako je v Avstriji poskrbljeno za autiste. Če bi videli potem bi lahko komentirali. No, tujec ali ne tam vsi imajo enake možnosti. Možnost gibanja, terapije, telovadbe, plavanja, sprehode, logopede, terapeute.. No, slučajno tudi jast imam avtista, 37 let starega. Imel je vso možno terapijo, vendar dokler ni znal govoriti je bilo prestrašno. Razumejo božanje, razumejo marsikaj...različne stopnje avtizma so..od blagih do zelo teških...
EEgon
04. 07. 2020 19.25
-13
Ta sistemska težava ali kar večina sistemskih težav je zaradi naveze LDS&SD, ki vodita skoraj vsa ministerstva in pridno kadrujeta izključno po politični liniji. To ni sostemski problem, toje problem stranke
EEgon
04. 07. 2020 19.25
-7
SD in LFS ( ki še vedno deluje kot vzporedna država po ministerstvih)!
Skankhunt42
04. 07. 2020 19.18
-7
kva pa polje ?
medus
04. 07. 2020 20.43
+2
Glotis
04. 07. 2020 18.40
+33
Kako ima država urejene te zadeve, je odras večletnega dela predhodnih vlad. Ker predhodne vlade niso delale na tem področju praktično nič ne moremo zahtevati od te vlde da to uredi v nekaj mesecih. Stanje je pravtako alarmantno v domovih za starejše ki tudi niso nastali s to epidemijo ali to vlado. Malo streznite te svoje razgrete glave in logično razmislite predno nekaj napišete.
ina5785
04. 07. 2020 19.56
+8
Glotis - A sanjaš pri belem dnevu??? KOLIKO LET JE PA SDSov jašari v politiki???? 30 LET!!!!!!, samo davkoplačevalci ga hranimo!!!! In sedaj TI PAMETNJAKOVIČ praviš "zahtevati od TE vlade da to uredi v nekaj mesecih" , TI be.dak, a se iz SEBE NORČUJEŠ???? jašariju je pa res malo mar oz.NIČ za invalide!!!!
AxisDeus
04. 07. 2020 18.36
+56
Se mi zdi, da tukaj ne more biti ugodne rešitve, ne tu, ne v Avstriji. Zaradi svojih specifik bo večinoma omejen na sobo in pomirjevala, vprašanje je, ali večjo, ali manjšo, boljšega ali slabšega standarda. Če fizično škodi družini, skrbnikom in negovalcem, da se ga ti praktično bojijo, četudi tega seveda ne počne zanalašč, smo na mrtvi točki že na začetku.
ina5785
04. 07. 2020 18.57
+7
AxisDeus - Jooooj, jooooj . . . . . . . prosim NE piši NEUMNOSTI. Daj si malce preberi o AVTIZMU. Saj avtisti NISO nevarni, so pa NEKATERI zelo nemirni in ga moraš imeti kar na očeh. NIČESAR SLABEGA pa NIKOLI NE počno ZANALAŠČ!!!!
ina5785
04. 07. 2020 18.58
+29
MEDUS - A se ti je ZMEŠALO. Če bi moj otrok bil avtističen, bi ga imela enako ali še BOLJ rada kot zdravega otroka. Materi se srce para, ko mora dati svojega otroka v ustanovo, ker doma NE zmore!!! In TI bi kar EVTANAZIRAL te uboge dušice????? No, saj ti je NIMAŠ!!!!
Pan1
04. 07. 2020 19.00
+43
Medus. Te ni sram? To je od nekoga otrok . Potrebno je najti rešitev. Kakšno? Ne vem. Če imamo za vse zadrogirance in begunce, bo potrebno najti, tudi za takšne revčke
Leviizgubljeni
04. 07. 2020 19.02
+10
Saj tocno to pisem. Tumast kdor misli, da.mu bo v Avstriji bistveno boljse. Zaklenili ga bodo v sobo ali privezali. In to je to. Ce pa ima mati tolko za povesat, pa naj sama zanj skrbi, a ne
AxisDeus
04. 07. 2020 19.06
+41
Ina, ti slabo bereš mene in slabo bereš članek. Piše, da je najstnika nemogoče obvladati, da so poškodbe zaposlenih na dnevnem redu, da je uničil tudi inventar in prevračal pohištvo. Avtisti pa so, v nasprotju s tem, kar si napisala, lahko zelo nevarni, ker se ne zmorejo brzdati in ne zavedajo, kaj povzročajo drugim. Da tega ne počnejo zanalašč, niti ni bila debata. O avtistih pa mi ni treba brati, so povsem dovolj moje večletne izkušnje prostovoljca pri Sožitju, Sončku in še kje drugje. In celo kot dober športnik in judoist sem kdaj "izšel" z modricami, saj posedujejo nezemeljsko moč, ko jih prešine in strese.
AxisDeus
04. 07. 2020 19.10
+22
Sojenje o tem, kdo je za evtanazijo in kdo ne, pa civiliziranemu človeku pač ne pritičejo. Nihče ni bog, da bi sodil. Moja edina ugotovitev je, da je fant žal ujet v okoliščine svojega stanja in da rešitve, ki bi bila maksimalno ugodna, ni nikjer.
Paerleri
07. 07. 2020 12.58
-2
Otrok ni skoz nasilen, v Dornavi so ga zaprli v sobo, zaklenili..tam se je slekel, polulal, pokakal, bil žejen...večkrat sta starša prišla nenapovedano po njega. Zunaj so klepetale pač tiste ki si bile zaposlene tam, otrok pa moker in zaklenjen v prazni sobi . Pri nas niti kuža ni tako bil zaprt.
Paerleri
07. 07. 2020 13.34
-1
Moram komentirati, zaklenili so ga v Dornavi v sobo...v bolnici ga vezali. V Avstriji je to prepovedano!!!!!!!!!!! V Dornavi ga niso vodili na sprehode, niso ga v bazen pustili in marsikaj niso ker nimajo usposobljenega kadra in niti dovolj da bi se ukvarjali z fantom. Vedite da, se fant tudi rad kopa, jaha konja, sprehaja... Najlažje ga je zakleniti v sobo, dati mu za jesti in piti trikrat na dan ...ma, niti psu se tak ne dela... Delajo tako pa v Dornavi... Starša sta prihajala po fanta vsak teden nenapovedana in marsikaj videla. Pozneje jima niso dovolili nenapovedano priti.
Paerleri
08. 07. 2020 12.17
-1
Morate priti pogledat kako mu bo tam v Avstriji. Potem bo vaš komentar drugačen.
Paerleri
08. 07. 2020 12.33
-2
AxsisDeus, mi se zdi da se poznamo., saj v Sončku poznam skoraj vse ki so bili volonterji v Elerju. Z omenjenim fantom niso zadnjih let delali nič. Nič. Fant ni hodil niti na sprehode, zdravnica mu je predpisovala pomirjevala po telefonu. Niti pogledala ga dolgo let ni. Ko sta starša inzistirala, takrat je prišla v zavod. Puberteta je prestrašna prelomnica pri takih otrocih. Niti zdravi jo ne prenesejo brez malih ali večjih ispadov. Ko je šestnajstletnik imel ispad, roke gor, noben nič ne more, zdravila močna za vola ubit... Da, nasilen je bil ker je imel hudo infekcijo mehura a ni znal povedati. Dobil je tudi plučnico, saj goli leži v sobi polulan in pokakan ne vemo koliko ur... Verjetno od obroka do obroka.. No, naj povem da v Avstriji imajo na enega oboleloga enega asistenta tako da se lahko ukvarjajo z njim. Še nekaj je, fant ni bil obravnavan na pedopsihijatriji...nikoli..verjetno so mislili ,da ni potrebno. Starša sta za njegovo prehrano , terapije porabila veliko denarja. Nikoli ga nebi dala od sebe če bi obstajala najmanjša možnost imeri ga doma..
RamzesII
04. 07. 2020 18.30
+9
Žalostno no, kaj se dogaja. Po drugi strani pa malo grdo rečeno, v Ameriki s tem ne bi imeli težav, če je interes, mladoletnika prekvalificirajo v odraslo osebo, da lahko interes in želje določenih izpeljejo.
skotska
04. 07. 2020 18.29
+31
Ne vem, ce bodo Avstrijci kar tako odprtih rok sprejeli socialni problem.
Paerleri
07. 07. 2020 13.36
-1
Bojo, saj bojo vsi tam, vsi...cela družina .
skt
04. 07. 2020 18.18
+43
Žalostno. Lahko bi naredili centre za take osebe. Lahko bi tudi uredili dostojne domove za upokojence in tudi ostale. Vzeli bi lahko pri konfortu zaporov in extrebno bogatim ljudem, pa prosim ni to komunizem, to je spoštovanje ljudi. No pa tudi delavci bi morali za pošteno delo tudi pošteno živeti. Ko bi se nam le vrnila zdrava kmečka pamet. 😀😀😀
skt
04. 07. 2020 18.18
+6
mmickica
04. 07. 2020 18.17
+27
Zakaj pa ne dajo tudi otroka v avstrijski zavod, ce se selijo v Avstrijo?
RamzesII
04. 07. 2020 18.30
-1
Niso še tam, bučman. Sploh veš kaj je selitev.
GospodT
04. 07. 2020 21.06
+7
mmicka, pa dobro a si ti prebrala članek??? Lepo piše, KER v Sloveniji nis ustreznih rešitev SE CELA družina, vključno z otrokom, seli v Avstrijo.
IanNow
04. 07. 2020 18.16
-7
Narod je za.. Da Ivana princa Noriskega namestite v jedilnico. Kjer bo sanjal o belih panterjih
Pan1
04. 07. 2020 19.01
+2