Slovenija
Oglas

Lumentum je svojo zgodbo v Sloveniji šele začel pisati!

Ljubljana, 27. 11. 2022 00.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Lumentum je vodilni oblikovalec in izdelovalec inovativnih optičnih in fotonskih izdelkov na trgu, ki zagotavljajo rešitve za optični prenos in komercialne laserje po vsem svetu.

Gregor Aršič, direktor podjetja Lumentum
Gregor Aršič, direktor podjetja Lumentum FOTO: Arhiv ponudnika

Komercialni laserji podjetja Lumentum omogočajo napredne proizvodne tehnike in raznolike načine uporabe, vključno z naprednimi rešitvami za zaznavanje v tridimenzionalnem prostoru. Pred petimi leti je podjetje iz Kalifornije prepoznalo velik potencial v Sloveniji in tako kupilo ljubljansko podjetje. O slovenski podružnici smo se pogovarjali z direktorjem Gregorjem Arsičem. 

Lumentum je pred petimi leti kupil ljubljansko podjetje na Škofljici, ki je razvijalo in izdelovalo stroje za izdelovalce tovrstnih vlaken. 

Ja, tako je, s tem se je vse začelo. V letu 2018 so odkupili del objekta v obrtni coni v Škofljici, ga predelali in nadgradili glede na potrebe svojega visokotehnološkega proizvodnega procesa. Glede na izjemen potencial v Sloveniji je kmalu sledila še gradnja drugega objekta, ki je pred kratkim doživel uradno otvoritev. 

Torej ima Lumentum sedaj v lasti že dve stavbi. 

Da, poleg obstoječe imamo tudi novo, ki ima 2.400 kvadratnih metrov površine in prostore za več kot sto delovnih mest, kar kaže na visoke ambicije podjetja. Izredna širitev Lumentuma kaže na zaupanje v prihodnost podjetja, še posebno na slovenski lokaciji, hkrati pa naj povem, da smo poleg poslovnih stavb čez cesto kupili že več kot 12.700 kvadratnih metrov novih zemljišč, kjer načrtujemo dodatne proizvodne prostore. 

Gregor Aršič, direktor podjetja Lumentum
Gregor Aršič, direktor podjetja Lumentum FOTO: Arhiv ponudnika

Vloga novega centra bo razvoj novih komponent, ki so poleg specialnih optičnih vlaken sestavni del laserja. Vsekakor bomo razširili nabor storitev in izdelkov, posledično bomo del teh komponent izdelovali tudi v Sloveniji. 

Pri nas izdelujete optična vlakna. Kje se ta vlakna uporabljajo?

Pretežni del proizvodnje prodamo Lumentumu na Tajsko, kjer sestavijo laser in ga prodajo japonski družbi Amada, ki za končne kupce v industriji izdeluje stroje za rezanje in oblikovanje kovin. Smo pa naše izdelke začeli prodajati tudi neposredno na trgu. Konkurence na svetovni ravni v tej panogi ni veliko.

Lumentum se nenehno širi, tudi v Sloveniji. Imate še vedno potrebo po zaposlovanju? Kako vam uspe pridobiti nov kader? 

Ker dober glas seže v deveto vas, z zaposlovanjem nimamo težav, saj je zadovoljstvo zaposlenih v Lumentumu zelo visoko in eden izmed glavnih ciljev podjetja. 

Mlade spodbujamo tako, da se povezujemo s srednjimi šolami in fakultetami, povabimo jih na ogled naše visokotehnološke proizvodnje. Istočasno jim omogočamo štipendiranje in nudimo mentorstvo na študijskem področju. S tem jih želimo spodbuditi, da se lažje odločijo za nadaljevanje izobraževanja.

Gregor Aršič, direktor podjetja Lumentum
Gregor Aršič, direktor podjetja Lumentum FOTO: Arhiv ponudnika

Za slovensko ekipo pravite, da je izredno sposobna, kar so opazili tudi lastniki. Kaj je njena največja prednost? 

Mi tu ne iščemo štiriizmenske proizvodnje s tisoč zaposlenimi, ampak načrtujemo proizvodnjo, ki bo delala eno ali dve izmeni in jo bodo kot ključni kadri vodili in nadzirali inženirji. 

Pri zaposlovanju pogosto iščemo kandidate s posebnimi znanji, to so po navadi: kemiki, fiziki, strojni in elektroinženirji. Takšnih kadrov v Sloveniji ni težko dobiti, bistveno težje je najti strokovnjaka, ki bi znal razviti optično vlakno ali upravljati naše stroje. Prav zato se ne omejujemo le na Slovenijo ampak zaposlujemo tudi kadre iz drugih držav po vsem svetu.


Naročnik oglasa je Lumentum.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3