Slovenija

Lynda Blanchard: Ne komentiram slovenske politike

Ljubljana, 13. 01. 2021 19.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jure Tepina, Danijela Levpušček
Komentarji
33

"Pravi zaklad je. Ko se ti že zdi, da si našel najlepši kraj, obiščeš naslednjega in ta se ti zdi še lepši od prejšnjega," o naši državi pravi odhajajoča ameriška veleposlanica Lynda Blanchard. Na svoje delo pri nas gleda s ponosom, vezi, ki jih stkala, pa se zlepa ne bodo pretrgale. Podpornica Donalda Trumpa bo v ZDA odpotovala na dan inavguracije novega predsednika, za katero verjame, da bo potekala gladko: "Demokracija smo." Dogajanja v slovenski politiki pa ne komentira, kot pravi, se "ponosno nerada vpleta v lokalno politiko".

Več videovsebin
  • Pogovor z veleposlanico ZDA
    17:42
    Pogovor z veleposlanico ZDA
  • Iz 24UR: Odhod Blanchardove
    02:23
    Iz 24UR: Odhod Blanchardove

 

Po še ne letu in pol ameriška veleposlanica Lynda Blanchard zaključuje svoje bivanje v Sloveniji. Predsedniku Donaldu Trumpu je že podala odstopno izjavo, v domovino se namerava vrniti prihodnji teden, na dan inavguracije Joeja Bidna

Njen odstop je bil skladno z diplomatsko tradicijo pričakovan. Kot so pojasnili na veleposlaništvu, so ameriški veleposlaniki, ki so politično imenovani, osebni predstavniki predsednika ZDA v državah, v katerih služijo, tako da je običajno, da ob nastopu nove administracije podajo svoj odstop.

Pogovor z Lyndo Blanchard.
Pogovor z Lyndo Blanchard. FOTO: POP TV

 

Blanchardova, ki je kar leto dni čakala na potrditev nominacije, je podjetnica, humanitarka in predstavnica republikanskega juga, saj je doma iz Alabame. Bila je tudi velika donatorka za prvo predsedniško kampanjo Donalda Trumpa. Z njo se je pred odhodom pogovarjal urednik 24ur.com Jure Tepina

"Vlogo veleposlanice sem sprejela kot blagoslov in s hvaležnostjo, da lahko delam v Sloveniji. Naslavljanje z veleposlanico je bilo zame sprva veliko presenečenje. V ZDA bom spet mama, gospa Blanchard, ki na Chapel Hillu nadaljuje svojo nepridobitno dejavnost," je strnila vtise. Blanchardova je soustanoviteljica razvojne fundacije 100X, ki se posveča odpravljanju revščine in izboljšanju življenja otrok po svetu, delovala je v njenih misijah v Afriki, Aziji in Južni Ameriki.

Blanchardova je podjetnica, humanitarka in predstavnica republikanskega juga.
Blanchardova je podjetnica, humanitarka in predstavnica republikanskega juga. FOTO: POP TV

Od številnih kolegov jo loči, da ni karierna diplomatka, vlogo veleposlanice je tokrat opravljala prvič, nominacijo pa so ji prislužile radodarne donacije. Z možem, nepremičninskim magnatom Johnom Blanchardom, sta od leta 2015 do 2019 republikanski stranki namenila več kot 2,6 milijona dolarjev (2,1 milijona evrov), več kot 800 tisočakov (okoli 670 tisoč evrov) pa sta prispevala za Trumpovo predsedniško kampanjo, je aprila 2019 poročal NBC News. Blanchardova je bila sicer med prvimi glasnimi podpornicami poznejšega predsednika, ki zdaj osramočen predaja mesto nasledniku. 

"Zaljubila sem se v Slovenijo, prav zares. Tukaj smo tudi z družino zelo uživali," je povedala o svojem bivanju pri nas. O Slovencih ima, podobno kot številni drugi tujci, povsem drugačen vtis, kot ga imamo sami. "Najbolj me je očaralo, kako odprti in prikupni so tukaj ljudje. Stkala sem prijateljstva za vse življenje, ostali bomo v stikih in se obiskovali. Hvaležna sem za ta prijateljstva," je dejala in pojasnila, v kako veliko podporo so ji bili med pandemijo.

Slovenijo je opisala na kratko, a z izbranimi besedami: "Pravi zaklad je." In še: "Ko se ti že zdi, da si našel najlepši kraj, obiščeš naslednjega in ta se ti zdi še lepši od prejšnjega." Prepričala jo je tudi slovenska kulinarika, predvsem njoki in kremšnite, je priznala. "Od svojega prihoda sem jih pojedla kar veliko in pridobila nekaj kilogramov. Težko se je upreti."

- Kaj slovenskega boste najbolj pogrešali?

- Seveda hrano, prijatelje in družinsko vzdušje, pa tudi to, da sem lahko ...

- Toda to imate tudi v Alabami. Kaj pa bo tisto, kar boste celo doma najbolj pogrešali od tod?

- To, da lahko rečem, da bi danes rada ribarila, kar sem tu lahko počela, naslednjega dne bi rada tekla na smučeh, in tudi to sem tukaj lahko. Potem pa bi šla še na dolg sprehod po snegu. Moji otroci so se na vašem morju naučili potapljanja, poleti so za to pridobili tudi certifikat. Pogrešala bom to raznovrstnost dejavnosti, da le stopim ven, in že sem v osrčju zelenja in narave.

A če je brez težav razkrila, katera jed jo je najbolj navdušila, je bila pri političnih vprašanjih, razumljivo, previdnejša. Prepričana je, da bodo v kongresu njenega naslednika potrdili hitreje, kot so njo, nenazadnje imajo zdaj demokrati večino v obeh domovih. Kdo bi to bil, pa, kot pravi, še ne ve. "Nisem še izvedela za posamezne kandidate, vem pa, da bi ljudje čakali v vrstah. Tako je bilo tudi pred leti, ko sem kandidirala. Tudi nasledniku bo tu gotovo kratko, a sladko," je dejala in dodala: "Verjamem, da boste imeli veleposlanika že pred koncem leta, toliko si upam ugibati."

Lynda Blanchard
Lynda Blanchard FOTO: POP TV

Svoje delo v Sloveniji ocenjuje pozitivno: "Reči moram, da je bilo sodelovanje zelo uspešno, uporabila bom izraz enega izmed vaših ministrov in ob svojem slovesu rekla, da je bila moja izkušnja tukaj historična," je dejala. 

Z optimizmom pa pričakuje tudi razvoj dogodkov v ZDA po sredinih izgredih na Kapitolu. Čeprav Trump trdi, da so mu zmago ukradli, in ga 20. januarja ne bo v Washington, je prepričana, da bo prenos oblasti potekal gladko. "Sprememba bo gladka, demokracija smo. Rada gledam, kako se zadeve razpletajo. Dan po tem, ko se je v Washingtonu zgodilo, kar se je, sem zbrala svojo ekipo. Bilo je pretresljivo in pogum jemajoče, to smo začutili kot skupnost, mislim, da so tako začutile vse Združene države Amerike. Od takrat so se stvari že malce premaknile, videli smo, da gre demokracija naprej," je povedala veleposlanica, ki si je blizu z ameriško prvo damo Melanio Trump

In kaj pravi na politično dogajanje v Sloveniji? Nič. "Spet bom rekla, da se ponosno nerada vpletam v lokalno politiko," je bil njen odgovor. "Reči moram, da sem dobro sodelovala tako z zdajšnjo kot prejšnjo vlado, odšla bi rada, ne da bi komu storila kaj žalega."

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

apodgra
14. 01. 2021 16.37
+2
Imamo pa izrednega zunanjega ministra , ki kar po tekočem traku potuje po svetu in to v času najhujše epidemije. Me pa res zanima , kdo koga vabi ali se kar sam pojavi pred vrati tujega zunanjega ministerstva neke države. Treba je izgubljeni ugled nadoknaditi in na ta način povedati , da je Slovenija na zemljevidu Evrope.
apodgra
14. 01. 2021 16.27
+1
Se ne vmešava v lokalno politiko in izjave lokalnega politika , ki pa kljub , temu nekje uradno zastopa našo državo. Klofuta za celo Slovenijo , ki ima kakšne lokalne politike - velike nesposobneže.
bc123456
14. 01. 2021 10.56
+4
- JANEZ JANŠA ZAMISLI SE NAD BESEDAMI AMERIŠKE VELEPOSLANICE, NI ŽELELA POVEDATI DA SI DIKTATOR Z ZMANJŠANIM SPOSOBNOSTI VLADANJA
Heretik1
14. 01. 2021 11.13
+4
Očitno trumpisti ne podpirajo janšistov! Janša se je brez potrebe slinil Trumpu.
Heretik1
14. 01. 2021 09.23
+6
Na stara leta bo svojim vnukom pripovedovala, kako lepo je bilo na Slovaškem.
mr.poper
14. 01. 2021 09.23
+2
Mlinsko kolo Trampovega potočka ki bo za vedno utihnilo
Homo erektus
14. 01. 2021 08.32
+3
no upam da se tudi nov veleposlanik/ca ne bo vtikal v našo notranjo politiko
Jožajoža
14. 01. 2021 08.25
+10
Gospodinja kot veleposlanica v sloveniji.zanimivo
HumanNOTsheep
15. 01. 2021 16.47
pepikrlinca
14. 01. 2021 08.19
+4
Tako se obnašajo profesionalci....
Jožajoža
14. 01. 2021 08.13
+2
Super.en skrajni desničar manj v sloveniji.
Jožajoža
14. 01. 2021 08.02
+8
Torej si je kupila veleposlaniško mesto?
Loana
13. 01. 2021 21.21
+9
Je blo res treba še enkrat na zvon dat da ni čestitu Bidnu
Cervantes Saavedra
13. 01. 2021 21.19
+5
A da ne bo komentirala slovenske politike!? Ta pa je huda, kdor hoče razumeti namig. Tako kot naš premier ni komentiral ameriške politike, ko je kot Speedy Gonzales voščil Trumpu in Penceu za še 4 leta v Beli hiši, pa še (ne)uravnoteženo naložil, da bi bil Biden eden najšibkejših predsednikov ZDA vseh časov. Res moder politik, ta Twito.
Neutrino
13. 01. 2021 21.15
+2
Očitno janša pricakuje da bo tudi njega radodarno obdarila na naslednjih polomitvah. Nea bo šlo čuj...
slikaaaaa
13. 01. 2021 21.08
-8
ne komentira politike dej no kako majo pa oni naj prvo pred svojim pragom pomete da se bodo nehal streljat pol pa nej civka, baba k baba taboljsa ta slaba😋🤷‍♂️
Cervantes Saavedra
13. 01. 2021 21.08
+3
Skoraj 3 mil. evrov sta ona in mož podarila Trumpu in njegovi stranki. Kar veliko nekomu, ki je menda zoper veliki kapital.
Riko 33
13. 01. 2021 21.06
+3
Sigurno pa poka od smeha.
VAREN
13. 01. 2021 21.00
-5
Čim prej naj gre. Lahko se ji še zgodi, da ji, kot Trampovi lizki, ne bodo pustil nazaj.
CocoLoco
13. 01. 2021 20.59
+3
Ko Amerika obmolkne.. ☠️
proofreader
13. 01. 2021 20.44
+1
Odkar se je Mussomeli norčeval iz premalo mrtvih v vojni za Slovenijo je bolje, da so tiho.
Aijn Prenn
13. 01. 2021 21.43
+6
Mussomelli je rekel tudi, da ne more verjeti, da lahko tako ogaben človek kot je Trump postane predsednik USA.
proofreader
13. 01. 2021 20.43
+4
Tukaj je bolj varna kot doma v ZDA.