Slovenija

Mačja rekorderka Brini in njenih častitljivih 26 let

Koper, 08. 08. 2019 16.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
13

To je muca Brini, ki ni povsem običajna muca. Stara je častitljivih 26 let in je tako ena najstarejših mačk pri nas in na svetu. Takšne starosti so namreč zelo redke, najstarejša zabeležena starost mačke pa je 38 let. Pri veterinarju, kjer so pred dnevi imeli obisk prelepe Brini, smo preverili, kaj vpliva na to, kako dolgo bodo živeli naši kosmatinci?

Danes obeležujemo mednarodni dan mačk, zato si vsi tisti, ki imate kosmatinko ali kosmatinca doma, ne pozabite vzeti časa zanj in ga pocrkljati. Pred dnevi smo na Facebooku zasledili objavo Veterine MH Koper, s katero so se pohvalili, da imajo v oskrbi muco Brini, ki pa ni povsem običajna muca. S svojimi častitljivimi 26 leti spada med najstarejše muce - ne samo pri nas, pač pa celem na svetu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Muca je bila v začetku avgusta pregledana v ambulanti Veterina MH Koper, zato smo se obrnili na njih, da nam povedo kaj več o 26-letnici. Na naša vprašanja je odgovarjala Maja Bogataj, tamkajšnja veterinarja, ki je pojasnila, da takšna častitljiva starost pri mačkah res ni pogosta in je zato muca Brini res nekaj posebnega. "Brini je zaenkrat edina muca s tako visoko starostjo, ki smo jo imeli v oskrbi. Je zunanja in notranja muca, ki svoj dom deli še z dvema mačjima prijateljicama," pojasnjuje Bogatajeva, ki dodaja, da muca v času svojega dolgega življenja ni imela večjih zdravstvenih težav, prav tako jim ni znano, da bi bila na kakršnikoli posebni prehrani. 

Seveda nas je zanimalo, kakšna je običajna starost, ki jo doživijo mačke. "Povprečna življenjska doba mačk je lahko zelo različna in odvisna od številnih dejavnikov. Lahko bi rekli, da se giblje od 13 do 15 let in več. Kako dolgo bo muca živela, je zelo odvisno od oskrbe in bivalnega okolja. Muce, ki živijo samo notri, doživljajo višjo starost, kot muce, ki so tudi zunanje."

Poškodovani mačkon Rudi je trenutno v oskrbi v ambulanti Veterina MH Koper, kjer dobro okreva. Z njim na fotografiji je naša sogovornica Maja Bogataj. Ga kdo prepozna?
Poškodovani mačkon Rudi je trenutno v oskrbi v ambulanti Veterina MH Koper, kjer dobro okreva. Z njim na fotografiji je naša sogovornica Maja Bogataj. Ga kdo prepozna? FOTO: Veterina MH Koper

V koprski veterinarski ambulanti sprejemajo mačke vseh starostnih skupin, veliko imajo tudi mačk starih 10 let in več. In kaj vpliva na starost, ki jo dočakajo mačke? "Dolga življenjska doba mačke je odvisna predvsem od ustrezne domače oskrbe, varnega bivalnega okolja, preventivne in kurativne veterinarske oskrbe, nekaj malega pa vsekakor pripomore tudi genetika," pravi Bogatajeva. V njihovi enoti je 70 do 80 odstotkov pacientov mačk, preostalo pa so psi. "Pasemskih mačk imamo tudi nekaj, vendar prevladujejo predvsem mešanke oz. nepasemske muce. Srečujemo se z različnimi lastniki mačk, takimi, ki so izredno skrbni, kot takimi, ki za svoje živali ne naredijo ničesar. Občutek imamo, da se sicer zavedanje ljudi do pomembnosti preventivnih posegov (sterilizacije in kastracije), preventivnega cepljenja, mikročipiranja in tako dalje počasi nekoliko izboljšuje. Potrebno  pa bo še veliko dela in osveščanja ljudi, da bomo lahko tudi  v Sloveniji prišli do nekega zadovoljivega stanja celotne mačje populacije."

Osmi avgust je mednarodni dan mačk, ki je namenjen ozaveščanju o pomoči in varovanju mačk. Ob tem neuradnem prazniku smo izbrskali, kdo vse od znanih Slovencev in Slovenk ima te (včasih) navihane štirinožne živalice tudi doma.

Muca Brini je za svoja leta, ki v 'človeških' letih štejejo kar 122 let, videti odlično in zagotovo velik ponos njene lastnice. Hujših bolezni k sreči ni prebolela. K sreči zato, ker je bolezni pri mačkah veliko. "Odvisno tudi od starostnega obdobja v katerem se muca nahaja. Pri mladih mucah in mladičih se pogosto srečujemo s številnimi zajedavci (črevesni zajedavci, bolhe, garje …), številnimi virusnimi obolenji (gastrointestinalni virusi, respiratorni virusi, mačja levkoza, mačji aids…) in tako dalje. Z leti se potem pri mucah pričnejo pojavljati drugačna obolenja. Najpogosteje  se pri mucah srečujemo s kronično ledvično odpovedjo in drugimi urinarnimi težavami, težavami s prekomernim delovanjem ščitnice, sladkorno boleznijo … Tudi onkoloških pacientov je z leti vedno več," pojasnjuje Bogatajeva. Tudi zato je ključno, da za svoje mačke dobro poskrbimo. Posebna skrb naj je namenjena zobovju. "Bolezni ustne votline in zobovja predstavljajo pri mačkah vsekakor pogost problem in z njimi se vsakodnevno srečujemo. Muca, ki ima kronične težave v ustni votlini, ima največkrat slabo kvaliteto življenja, saj je kronična bolečina tudi pri živalih huda stvar. Izredno pomembno je zato ukrepanje v primeru, da so težave že prisotne, saj lahko z ustrezno terapijo muca živi povsem normalno življenje. Ravno tako in še bolj pomembna pa je preventivna nega (redni pregledi, čiščenje zobnih oblog, domača nega …)."

Na vprašanje, ali je kakšna razlika med mačkami, ki so samo zunanje in tistimi, ki so notranje, Bogatajeva pritrjuje. "Seveda. Muce, ki živijo izključno notri, imajo daljšo življenjsko dobo, saj so bistveno manj podvržene nevarnostim v okolju (nesreče, zastrupitve, prenosljive bolezni, pretepi z drugimi mucami in živalmi drugih vrst ...). Določenih bolezni seveda ne moremo preprečiti izključno z notranjim bivanjem, pa vendar je razlika zelo velika."

Muca Brini je marsikomu polepšala dan, predvsem tistim, ki imamo mačjo srečo doma. Misel, da bi lahko naš ljubljenček doživel 26 let, razveseljuje, saj so trenutki, ko so je potrebno posloviti od svojega zvestega spremljevalca nekaj najtežjega.

Muce, ki živijo izključno notri, imajo praviloma daljšo življenjsko dobo.
Muce, ki živijo izključno notri, imajo praviloma daljšo življenjsko dobo. FOTO: Dreamstime

Rekorderka s kar 38 leti

Na spletu in po podatkih Wikipedie in Guinnessove knjige rekordov, je bila najstarejša mačka (dokumentirano) Creme Puff iz ZDA, ki je dočakala kar 38 let starosti. Poginila je leta 2005. Takoj za njo je mačkon Baby, prav tako iz ZDA. Ko je umrl marca 2008, je bil star okoli 38 let – točen datum rojstva (dan in mesec) ni znan. Sledi mu mačkon z imenom Puss, ki naj bi dočakal 36 let starosti, živel pa naj bi v Veliki Britaniji pred prvo svetovno vojno. Lastnica, ki je skrbela za najstarejšo mačko, je skrbela tudi za petega na seznamu najdlje živečih mačk. To je bil mačkon z imenom Grampa Rexs Allen, ki je poginil aprila 1998 star 34 let in dva meseca.

Po uradnih podatkih je trenutno živeča najstarejša mačka Sasha iz Velike Britanije, ki je stara 33 let. Sledita ji Henry in Rubble s 33 in 31 leti.

Brini tako s svojimi 26 leti sega med trideset najstarejših dokumentiranih mačk na svetu.

V kolikor poznate situacijo, kjer se muce nekontrolirano razmnožujejo opozorite na to pristojno zavetišče ali lokalno društvo, da boste morda skupaj našli rešitev problema. Maja Boagataj, dr.vet.med.

Odgovorna skrb svojih ljubljenčkov

Za svoje kosmatince – mačje ali pasje – je potrebno skrbeti odgovorno, k temu pa poziva tudi Bogatajeva. "To pomeni, da poskrbite za zgodnjo sterilizacijo/kastracijo (pri nas svetujemo, da se poseg opravi, ko je muca težja od 1 kg) svojih mačk. Miti, da naj bi muca enkrat v življenju imela mladiče, ne držijo. Zavedati se moramo, da je muca lahko breja že pri starosti 5 mesecev in tako hitro pridemo do prevelikega števila nezaželjenih mladičev."

"Hkrati lastnikom svetujemo tudi označitev (čipiranje) svojih mačk in preventivna cepljenja, s katerimi muce (predvsem mladiče) zaščitimo pred prenosljivimi boleznimi. To so osnovni ukrepi, s katerimi lahko vsak lastnik mačke ogromno pripomore k velikemu problemu prekomerne mačje populacije," še dodajajo na Veterini MH Koper.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Hasan
09. 08. 2019 10.17
+3
Naša muca je živela 17 let.Morali smo jo uspavati,ker je imela kožnega raka.Baje zaradi bele dlake.Vsaj tako nam je pojasnil veterinar.Kot zanimivost-muce kotijo ponavadi na samam,naša pa nas je prišla kar iskat,da smo bili pri kotitvi.No,potem smo jo peljali sterilizirat.
Apostol1
08. 08. 2019 20.12
+27
Še na mnoga leta
totinori
08. 08. 2019 20.10
+20
Zanimivo, da sem v otroštvu tudi sam videl navadno kmečko mačko, ki je bila ravno tako stara 26 let, a je bila slepa in tudi krepko naglušna, če ne celo gluha. Preživela je drugo svetovno vojno in vse tiste kamione, ki so v velikem številu vozili poleg domače hiše. Ne vem kakšno starost je dočakala, se mi je pa to zdelo neverjetno veliko, posebno ker so naše muce zaradi prometa težko živele dlje kot 5 let.
Viejo cabron
08. 08. 2019 19.25
+62
Naš muc pa ima polnih 17 let in ima odlično krvno sliko, čiste ledvičke in dobre zobe. Naj nas veseli s svojo prisotnostjo še mnogo let!
azmanb
08. 08. 2019 18.42
+44
moja je pa 22 doživela..filmsko ..
haaaahahahaha
08. 08. 2019 18.36
+60
jest mam dva en je 17 ena pa 14 , zgledata se ful dobr tko , da jima dvajsetica ne uide
Thinc25
08. 08. 2019 18.28
+52
Zelo prijetna vsebina in koristni nasveti. Imam mačkona, ki je star 17 let je pa na žalost slaboviden in gluh, drugače je pa prijazen, še posebej po smrti svoje mame Pike.
razocarani
08. 08. 2019 18.27
+74
lep praznik vsem mačkam in mačkonom pa da bi vsaj danes bile vse site,
flojdi
08. 08. 2019 18.24
-16
. da nima kdo skleroze.. / meni so rekli, da je 19letni muc hudo star. in mu ni delovalo več skoraj nič. ni več jedel, bruhnil neko vodenost .in bil dan ubitju. ker umreti od lakote mora biti zelo neluštno ; ali pa se samo meni tako zdi ......
Thinc25
08. 08. 2019 18.31
+32
flajdi! Vi zagotovo niste imeli nikoli mačke, sedaj si nabavite mucko, pa boste videli kako čudovito bitje je to.
akmt
08. 08. 2019 18.38
+27
Ni umrl od lakote, ampak od starosti in kaksne bolezni. Tudi starejsi bolani ljudje nehajo jesti in ne umrejo potem zaradi lakote. Ni mu vec pasalo jesti.
razocarani
08. 08. 2019 20.05
+30
vsaka žival ima izredno dober čut kdaj prihaja njen konec,,takrat se najraje zavleče v kak kot -osamo-in počasi odide..no domače imajo rade da jih lastniki pospremijo,,imel sem hrčka ki se je res želel posloviti z menoj neverjetna a žalostna izkušnja,,prav cčakal je da sem prišel domov da se posloviva in v roki mi je zaspal ,,zeko ganljivo in dostojanstveno,,veliko sem se naućil od njega in to živalce ki je ni za pest,,pa da nebi kdo rekel da živali ne cutijo ,in tudi on pri koncu ni več jedel ,,
dark horse
08. 08. 2019 21.43
+6