Slovenija

'Ne spomnim se, da bi se to že kdaj zgodilo v EU'

Ljubljana, 05. 04. 2019 09.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Madžarska je prek svojega veleposlaništva v Ljubljani pri slovenskem zunanjem ministrstvu protestirala zaradi "politično neodgovorne naslovnice Mladine". Na njej je karikatura Orbana, ki ga ščitijo vidni člani SDS. V Društvu novinarjev pravijo, da so to nedopustni pritiski, ki spominjajo na družbenopolitične sisteme pred 30 leti. Nad neprimerno reakcijo Madžarske so presenečeni tudi diplomati, ki pravijo, da je to prvi takšen primer.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Verbalna nota Sloveniji
    02:31
    Iz 24UR: Verbalna nota Sloveniji
  • Iz SVETA: Svoboda medijev
    02:24
    Iz SVETA: Svoboda medijev
  • Repovž, urednik Mladine o protestni noti
    02:00
    Repovž, urednik Mladine o protestni noti

Slovensko zunanje ministrstvo (MZZ) je ta teden prejelo verbalno noto z madžarskega veleposlaništva, v kateri protestirajo zaradi "politično neodgovorne naslovnice tednika Mladina" in prosijo za pomoč pri "preprečevanju podobnih incidentov v prihodnosti". "Veleposlaništvo Madžarske v Ljubljani je prepričano, da naslovnica tednika Mladina z 22. marca 2019 krši načela svobode tiska in izražanja in da dejanja, kot je objava naslovnice, škodijo sicer odličnemu dvostranskemu sodelovanju naših držav," so zapisali v tako imenovani verbalni noti. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na MZZ so nam potrdili, da so prejeli omenjeno noto in nanjo tudi odgovorili. "V odgovoru smo zapisali, da MZZ pri izvajanju politik in aktivnosti dosledno spoštuje načelo svobode medijev in svobode izražanja ter ne posega v uredniško politiko posameznih slovenskih medijev, niti je ne ocenjuje." Več pojasnil na ministrstvu za zdaj ne dajejo. 

Pahor se je vzdržal komentarja

Za odziv smo zaprosili tudi predsednika republike Boruta Pahorja. Iz njegovega kabineta so zapisali: "Predsednik republike se vedno vzdrži komentiranja medijev, ker bi to lahko bilo razumljeno kot poseganje v svobodo tiska in govora. Njegova stališča o nujnosti medsebojnega spoštovanja pa so splošno znana." 

Kot so pojasnili, se je na isti način predsednik Pahor konec avgusta 2018 odzval na vprašanja glede naslovnice Demokracije. "Enak odgovor velja tudi za naslovnico Mladine. Predsednik Pahor pričakuje, da bodo enako mero vzdržanosti glede komentarjev slovenskih medijev zavzele tudi vlade drugih držav." 

Društvo novinarjev: To so nedopustni pritiski

V Društvu novinarjev poudarjajo, da je poteza Madžarske "dokaz resnosti razmer v tako imenovani demokratični Evropi". "Da madžarsko veleposlaništvo označi naslovnico tednika Mladina za 'politično neodgovorno' in pozove slovensko zunanje ministrstvo, naj 'pomaga pri preprečevanju podobnih incidentov', je ne le popolnoma nesprejemljiv, temveč skrajno nezaslišan izraz predstave o popolnem oblastnem nadzoru, discipliniranju in obvladovanju medijev," so jasni v krovni organizaciji novinarjev.

Kot so poudarili, gre za nedopustne pritiske, ki "po načinu, retoriki in ostrini spominjajo na čase in družbenopolitične sisteme, ki naj bi jih države srednje in vzhodne Evrope pustile za seboj že pred 30 leti".  

Pri tem so opozorili tudi na "plastičen prikaz" na to, kako vlada uradno demokratične države, članice EU in Nata vidi vlogo medijev v družbi. "Madžarska vlada je v v zadnjem desetletju sistematično kršila vsa načela medijske svobode, ki je eden temeljev demokratične družbe, pomagala pri zapiranju neposlušnih medijev in z drugimi metodami pritiska kritične novinarje pregnala ali iz poklica ali na sam rob medijskega prostora," opozarjajo v društvu. Poudarjajo, da novinarji in mediji v Sloveniji niso potencialna tarča oblastnih podrejanj, pač pa so avtonomni in svobodni. 

Šuklje: Ne spomnim se, da bi se to že kdaj zgodilo v EU

Nad potezo madžarske vlade in diplomacije je presenečen tudi Borut Šuklje, diplomat in nekdanji veleposlanik Slovenije v Beogradu. "To kaže na popolno nerazumevanje tako političnega kot medijskega prostora. Mediji so neodvisna četrta veja oblasti, imajo svoje nadzorne svete in država s tem nima nič," je dejal za 24ur.com

Ravnanje Madžarske je označil za neprimerno reakcijo. "Jaz se ne spomnim, da bi se kaj takega zgodilo v Evropski uniji, da bi se neka država zaradi poročanja enega medija pritožila na zunanje ministrstvo z diplomatskimi orodji."

Glede odziva slovenskega zunanjega ministrstva je bil Šuklje jasen: "To je edino, kar lahko odgovorijo na takšno noto. Da v Sloveniji spoštujemo avtonomnost in neodvisnost medijskega prostora in da država zato ne more ukrepati." 

Karikatura zbodla Orbana? 

Za Madžarsko je, kot kaže, moteča naslovnica Mladine, na kateri je prikazan madžarski predsednik vlade Viktor Orban, ki po nacistično salutira, ob njem pa se stiskajo predsednik stranke SDS Janez Janša, poslanec SDS Branko Grims in evropski poslanec SDS/EPP Milan Zver. Karikaturo spremlja napis: "Evropo damo, Orbana ne damo."

Karikatura, ki je razburila madžarsko vlado.
Karikatura, ki je razburila madžarsko vlado. FOTO: Mladina

Nota je le zadnja v vrsti madžarskih odzivov, piše Mladina. Zaradi karikature so namreč v uredništvu že prejeli pismo madžarske veleposlanice v Ljubljani Edit Szilagyine Batorfi. Mladini je očitala, da si ne prizadeva za prijateljstvo med narodi in da njeni članki ne odsevajo dejstev.

Tudi tiskovni predstavnik madžarske vlade Zoltan Kovacs, ki redno obračunava z madžarskimi mediji, se je na svoji spletni strani ta teden razpisal o Mladini. Zapisal je, da ga "zgodovinsko zmedena in neprofesionalna drža Mladine", ki jo je označil za nekdanjo "glasnico Komunistične partije" ne preseneča. 

O Mladinini karikaturi so v preteklih tednih poročali skoraj vsi še preostali neodvisni madžarski mediji, kot so 24.hu, hvg.hu, tednik Magyar Narancs, madžarski poslovni portal napi.hu. Prav zato je madžarska vlada na nogah. 

Prvi takšen primer v zgodovini samostojne Slovenije

Mladina piše, da so jim številni izkušeni diplomati potrdili, da takšne note še niso videli. Eden od teh je tudi Roman Kirn, nekdanji svetovalec pri predsedniku vlade na področju zunanje politike in dolgoletni diplomat. Dejal je, da so takšne note za države, kjer velja svoboda tiska, nenavadne. "Sam takšne note v svoji praksi nisem videl, še manj odposlal. Dogaja pa se, da diplomatsko-konzularna predstavništva v takšnih primerih posredujejo neposredno pri uredništvih," je dejal.

"Kar počne Madžarska, je mednarodni škandal, ob katerem pa je do zdaj uradna Ljubljana molčala in si zatiskala oči," so zapisali v Mladini. Opozorili so tudi na dejstvo, da vpliv Madžarske na politiko v Sloveniji ni zanemarljiv. Med drugim je Madžarska prek medijskega holdinga, ki ga obvladuje Orbanov krog, dala finančno injekcijo Nova24TV, ki so jo pred tremi leti ustanovili člani in podporniki SDS.

"Največja slovenska parlamentarna stranka, SDS, je danes največja Orbanova dolžnica. Čeprav ima Madžarska večje interese v Romuniji, na Slovaškem ali Hrvaškem, ni dvoma, da se je do zdaj Orbanov režim najtesneje in brez posebnega upora usedel prav v Slovenijo, kjer obvladuje del notranje politike. To smo lahko zadnjič zaznali tudi pri razpravi znotraj Evropske ljudske stranke (EPP) o izključitvi Orbanovega Fidesza iz skupine: slovenski predstavniki so ga najbolj branili," so zapisali v Mladini.

Kot je ob tem dejal urednik Mladine Grega Repovž, diplomatska nota kaže, s kom ima opravka vsa Evropa. "Država, ki si drzne zahtevati od vlade druge države, naj ukrepa zoper novinarje, ki ji je to tako naravno, pomeni resno varnostno grožnjo vsej regiji," pravi Repovž.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1078)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bojan-F
06. 04. 2019 16.53
Pro memorial desnosucnim ... Mladina je imela na tapeti g. Jankovic Zorana mnogo prej kot katerikoli drugi slovenski medij ...
Bojan-F
06. 04. 2019 16.59
... izgleda, da desnosucni niso nikdar citali Mladine.
vinogradnik33
06. 04. 2019 18.08
-1
komarec
06. 04. 2019 19.12
Cene Urban?i?
06. 04. 2019 12.34
+4
Pa še popolna dvoličnost: Stranka madžarskega premierja Viktorja Orbana Fidesz je vodjo Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja dala na svoje plakate in ga popljuvala, ko pa nek časopis objavi kritiko takega ravnanja, pa isti Orban zahteva ukrepe.
ayrtonsenna
06. 04. 2019 10.59
-4
Mladina levičarsko trobilo ki je v službi levice in ne resnice. Sramota za novinarski ceh ki na hitlerski način upodablja demokratično izvoljenega predsednika Orbana, katere Madžarska je članica EU.Zraven pa še propagandno blati SDS.Lastniki Mladine KB 1909 je “neposredno in posredno prepletal kapital iz davčnih oaz in kapital udbovskega porekla, v preteklosti pa še denar iz državne banke NLB, kjer so imeli odprto veliko pralnico denarja,” , KB 1909 je imel korenine še v udbovskem gnezdu in je kontinuiteta udbovske finančne hobotnice Safti. Torej je vse jasno kam sodi levičarsko trobilo Mladina.
HauSSer
06. 04. 2019 11.19
-1
@senna; s svojimi pamfleti dokazuješ da si SDSov jurišnik, ki se mu še vedno prikazujejo duhovi v obliki Murgl in UDBE. Še naprej prebiraj časnika v "službi resnice" Demokracijo in Reporterja, ki te očitno puščata v noriškem kraljestvu....ubožec.
Uporabnik443897
06. 04. 2019 17.13
Ve se od kod se financira zmazek ki so mu reče Mladina !!
komarec
06. 04. 2019 19.13
Kaj je potem Demokracija, Reporter, Nova Tv 24? To je pol velika greznica.
drejc79 1
08. 04. 2019 08.28
Daj si ti kako druge ime izberi, ker s svojimi debilnimi objavami blatiš spomin na Največjega.
SFRJJNA
06. 04. 2019 10.44
+0
Novinarji Mladine so eni veliki pu...; pra zanima me kdo še financira ta časopis, saj bi že zdavnaj moral propasti glede na naklade, branost itd. Verjetno Kalimero stoji za nimi, itd. Madžarska brani vrednote belega naroda in EU, je pa res, da je ta karikatura v luči prihajajočih volitev za EU parlament, kjer hočejo ponovno spraviti v slabo luč SDS, ker se ostalim slabo piše. Sramota, da nekdo objavi nekaj takega v Sloveniji, naj raje obračunajo z Hrvati, kateri so pokupili veliko SLO firm, kradejo, lažejo naša politika pa jim liže rit, saj imajo preveč vil in hiš tam doli- FUJ!!
ROMELS
06. 04. 2019 10.48
-4
So preveliki plahci, da bi si upali. Doma pa delajo štalo.
Cene Urban?i?
06. 04. 2019 10.36
+0
Edino sporno in nezakonito v Madžarsko-Slovenskih odnosih je madžarsko financiranje SDS.
ayrtonsenna
06. 04. 2019 11.00
-3
Uporabnik443897
06. 04. 2019 17.15
Bo, če je Mladina tko napisala pa še Kućan POTRDIL :)
ValterUdovernik
06. 04. 2019 10.34
+6
O Madzarih je potrebno povedati tudi to, da so med 2.sv naciste prosili naj pobijejo madzarske Jude, ki so jih Madzari polovili. Nacisti so jih najprej zavrnili, ker so imeli premalo kapacitet, nato pa so Madzari nacistom placali, da so njihove Jude vzeli "preko vrste" in jih odpeljali v koncentracijska taborisca, kjer so jih zaplinili.
CestniKolesar370Wattov
06. 04. 2019 10.33
-7
Nova24tv je nekak 100x bolj normalna, kot pa Mladina
ayrtonsenna
06. 04. 2019 11.01
-4
HauSSer
06. 04. 2019 11.23
+1
@Fried; če vidva s@senno tako pravita bo že držalo...;))))
pogan
06. 04. 2019 10.31
-3
Oboje ni prav, ne naslovnica mladine, ne odziv madžarov, zakaj pa mladina ne naredi naslovnice, kjer šarec, cerar, jankovič,.... objemamo tako kučana??
asgard
06. 04. 2019 10.32
+0
ValterUdovernik
06. 04. 2019 12.12
+2
pogan, ti ne vidis poante, ne razumes kaj je vzrokovalo to karikaturo.
Zahovic47379
06. 04. 2019 10.29
-1
Madzari so res primitivna nacija... ni jih resno za jemat,, tam uporabljajo se zmer automobil na drva
ayrtonsenna
06. 04. 2019 11.02
-3
Denar za drugi tir pa ti diši pa čeprav je Madžarski
deratizacija
06. 04. 2019 10.27
+0
Predsednik države je ponovno dokazal, da je ena navadna rit. Pričakovali bi njegov komentar na početje Madžarov in na naslovnico Mladine.
deratizacija
06. 04. 2019 10.30
-1
Žal je moral biti uporabljen izraz rit, ker primernejšega izraza za takšno obnašanje ni.
deratizacija
06. 04. 2019 10.49
-1
ROMELS
06. 04. 2019 10.21
-2
Ja, liberalizem, predvsem v sloveniji, je najbolj pokvarjena oblika družbenih sistemov.
Opta Musi
06. 04. 2019 10.13
+8
Madžari lahko vložijo verbalne note proti samim sebi, saj imajo vse desne medije oni, katerih lastniki so, za katere pa vemo, da v njih ne manjka laži, sprenevedanj in predvsem ščuvanj na vaše in naše, predvsem kdor ni z nami je proti nam.
Bolfenk2
06. 04. 2019 10.11
-1
Ne glede na to kateri politični opciji pripadate nekaj morate priznati. Risati nekoga kot fašista samo zato, ker se dokazano in uspešno bori za varno Evropo brez ilegalnih migrantov in za ohranitev naše skupne evropske civilizacije je najmanj nesramno. Res me je groza kakšne vrednote potem zastopajo novinarji Mladine.
Opta Musi
06. 04. 2019 10.32
+3
Bolj kot navidezni boj proti migrantom, gre njemu v prid ustrahovanje državljanov, moč in oblast nad svobodo medijev itd.
disorderliness
06. 04. 2019 10.54
+3
Dokazano je edino idiot. Evropo je pa pošteno ogrozil. Dokazano. Največji sovražnik Evrope po Hitlerju in Stalinu. Čeprav so takrat taki kot si ti pravili, da Hitler Evropo ščiti.
deratizacija
06. 04. 2019 10.09
+1
Predsednik države je zopet pokazal, da je ena navadna rit. Komentiral naj bi reakcijo Madžarov, ne pa naslovnice Mladine.
hotchilipoper
06. 04. 2019 09.48
-5
Mladina je realna revija,ki gre vladi v nos že od samega začetka
Recenzor
06. 04. 2019 10.33
+0
Polna udbovskih nastavkov- ki se z lažmi in insinuacijami skriva za svobodo tiska. Svobodo tiska po komunističnem principu, če pljuješ po nasprotnikih in jih zmerjaš z fašisti je to svoboda tiuska, če pa poveš resnico o levakih si pa šovenist, nazadnjak in je to sovražni govor!
Uporabnik443897
06. 04. 2019 17.17
Sploh veš kaj pišeše ??? Mladina od nekdaj podpira vlado ko jo vodijo komunisti, proti je samo enkrat ko je bil JJ premier. V politiki pa res nisi ADOMA :)
mejacrnikal
06. 04. 2019 09.39
-15
Mladina je itak strup
medo357
06. 04. 2019 09.37
-12
Ne razumem, kaj je spornega, če Madžari vprašajo, kje ima neko politično trobilo dokaze, da je njihov predsednik nacifašist. Mislim, da je njihov odgovor bolj ustrezen, kot da bi risali Pahorja s titovko na glavi, ki v brezno poriva begunce,... Kolikor mi je znano še vedno velja prepoved uporabe simbolov nacifašizma. Po drugi strani Hrvati trdijo, da se incident, zaradi katerega je Slovenija poslala protestno noto, niti ni zgodil. Torej se je včasih res dobro vprašati, kaj je resnica, ne le slepo verjeti provladnim medijem, pa tudi drugim skrajno levim in desnim ne.
vinogradnik33
06. 04. 2019 09.17
+26
Dobra , zgovorna in pomenljiva karikatura , ki razgalja našo skrajno desno SDS v povezavi z Orbanom !
snežek
06. 04. 2019 09.43
+21
Tukaj je potrebno opozoriti na začetek kolaboracije SDS z Orbanom in lahko potegnemo vzporednico z dogajanjem v Sloveniji pred II. svetovmo vojno, ko se Ljudska stranka zaradi notranje ideološko političnih razlogov povezala z okupatorjem. Bog ne daj, da bi evropska unija razpadla in bi začeli naši sosedje zopet stegovati prste po naši zemlji. Trenutno Madžarska aktivno vstopa v Prekmurje, njihova veleposlanica pa se slika pred zemljevidom velike Madžarske. SDS zopet zaradi ideoloških interesov opravičuje Tajanija pri njegovih izjavah o italijanski Istri. Pravočasno opozarjam, da se odmaknejo od teh dejanj, kajti ob morebitnem razvoju zgodovine, ki ga opisujem zgoraj, se bodo znašli v položaju, ko jim bo narod ponovno krvavo sodil in potem se bodo zopet hoteli prikazati kot žrtve in potem bomo očitno ponovno morali biti priča drugemu poglavju potvarjanja zgodovine....
asgard
06. 04. 2019 09.46
-9
veliko kokodakanja, nobenega učinka. To kar si napisal je kar nekaj resnice noter, vendar vse te leve vlade imajo očitno vse kar je levega samo dve levi roki. Nesposobni do konca. Žeza krizo obtožujejo Janšo, ampak glej vraga on je bil 2004-2008 na oblasti, naprej in prej so bile same leve vlade. In kaj so naredile ?? NIČ še sami so kradli naprej. Sedaj pa krivdo valijo na Janšo. Saj so imeli čez 20 let pa niso nič naredili. Toliko o naši velecenjeni levi politiki. Vredni točno 0
Hasan
06. 04. 2019 10.22
+3
Skratka,vse kar ni SDS je levo.Ja,če to ni traparija.V Sloveniji je samo LEVICA na levi strani,vse ostalo nekje tava med desnico in desno sredino z občasnimi nihanji na levico.Ja,imamo tudi "stranke",ki so navadne gostiliške združbe,ki iskoriščajo naivnost državljanov.
asgard
06. 04. 2019 10.33
-2
Iniesta
06. 04. 2019 09.17
+12
Džej in orban na aparatih ...
anakondabox
06. 04. 2019 09.13
+2
Dobro se ve kdo vleče niti iz ozadja, zato so odzivi zgolj formalno-pravni. Nihče si ne upa, s pojasnili in verodostojnostjo, dregniti v sršenje gnezdo. #ugriz