Slovenija

'Maistru gre zahvala za ozemeljsko celovitost Slovenije'

Žiri, 22. 11. 2022 21.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vojaški in politični dosežki generala Rudolfa Maistra neposredno utemeljujejo samostojno slovensko državo, saj bi lahko Slovenci brez njegovih hrabrih odločitev po prvi svetovni vojni ostali brez Štajerske, je na proslavi pred dnevom Rudolfa Maistra v Žireh dejal predsednik republike Borut Pahor.

23. novembra leta 1918 je Rudolf Maister s svojimi soborci razorožil zeleno gardo mariborskih Nemcev in prevzel vojaško oblast v Mariboru, s tem pa omogočil, da je ta del ozemlja ostal slovenski.

Kot je v nagovoru pred državnim praznikom dejal predsednik republike Borut Pahor, je praznik vedno lepa priložnost, da ohranimo in okrepimo spomin na Maistra in na dogodke, ki jim je dal pečat. 

"Brez njih bi bili ozemeljsko prikrajšani. Njemu in njegovim borcem gre zasluga, da smo Slovenci v nemirnem 20. stoletju zaokrožili ozemeljsko celovitost Slovenije, naposled kot samostojne in neodvisne države. Rudolf Maister ostaja zgled pogumnega vizionarja, velike narodno zavedne osebnosti, intelektualca, častnika in kulturnika, ki se ni bal izpostaviti za visoke cilje slovenstva, kot jih je tedaj odlično razumel," je dejal Pahor.

Borut Pahor
Borut Pahor FOTO: Aljoša Kravanja

Pred koncem svojega predsedniškega mandata se je dotaknil tudi vprašanj, ki se po njegovem mnenju dotikajo prihodnosti naroda in države. 

"V resnici ne vemo, kakšna bo prihodnost. Če bi se proti naši volji zgodilo kar koli takega, kar nas bi utegnilo ogrožati kot narod in državo, ne smemo za nobeno ceno iti eden proti drugemu, temveč edino eden z drugim, skupaj. Slovenska sprava in edinost sta v tem smislu življenjskega pomena. Za narodno in državljansko enotnost si je vredno in odločilno prizadevati v prelomnih zgodovinskih trenutkih, sicer pa za normalno reševanje vseh majhnih in velikih problemov zadostujejo iskreno sodelovanje, medsebojno spoštovanje in strpnost do drugačnosti," je dejal.

Pahor je ob tem poudaril, da Slovenci ne moremo sami odločiti o usodnih zadevah sveta, kakor noben drug narod sam ne. O eni stvari pa odločamo sami, to je o naših medsebojnih odnosih. O tem ne more namesto nas odločati nihče drug. 

Maistrovi borci na Koroškem leta 1919
Maistrovi borci na Koroškem leta 1919 FOTO: Digitalna knjižnica Slovenije

"Zato se moramo vsak dan vsi truditi, da ti vzajemno spoštljivi odnosi gradijo in krepijo našo narodno in državljansko skupnost, kot solidarno in vključujočo družbo," je poudaril. Predsednik je še ocenil, da nič ne smemo imeti za samoumevno, tudi naše lastne države ne in ne EU kot naše širše domovine. Eno in drugo ni popolno in brez napak, vendar je nekaj najboljšega, kar se je Slovencem v zgodovini zgodilo. Dodal je, da je demokracija "sveti gral" naše narodne in državljanske skupnosti.

"Vse, kar smo ustvarili, smo ustvarili bolj ali manj sami, tudi državo. Poleg vsega imamo vse potrebne zgodovinske izkušnje in nauke, da ne ponavljamo napak, temveč ponavljamo in nadgrajujemo slavne dosežke. Dokler bo obstajal med nami iskren občutek, da se ne glede na razlike, razhajanja, nestrinjanja in celo zamere lahko vedno zanesemo na drugega, ni v prihodnosti nič takega, kar bi moralo zbujati strah," je sklenil.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nekodnas
23. 11. 2022 12.00
S vsem spoštovanjem do predsednika Pahorja, ampak ko sem prebral zadnji odstavek ( ga v mislih analiziral, razčlenil, zgodovinsko primerjal z dejstvi) , nisem vedel ali bi se raje veselo smejal ali potočil grenke solze.
Na pol ovca
22. 11. 2022 21.50
Maister je svetla izjema med Slo hlapci oz kvizlingi, samo poglejte zadnja leta odziv na kovid, Ukrajina....oboje katastrofa za slovenski narod ne pa tudi za elito da se razume.