Slovenija

Makedonska poslovna delegacija danes v Sloveniji

Ljubljana, 20. 04. 1999 14.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Makedonska vladno-gospodarska delegacija pod vodstvom ministrov za trgovino in kmetijstvo, Nikole Gruevskega in Vladimirja Djabirskega, bo popoldne prispela na dvodnevni obisk v Slovenijo. Takoj po prihodu se bo sestala z ministrom za ekonomske odnose in razvoj Marjanom Senjurjem, jutri dopoldne pa bo obiskala Gospodarsko zbornico Slovenije.

Glavne teme pogovorov bodo uskladitev dogovora med državama o uvozu zgodnje zelenjave v Slovenijo, predvidoma pa tudi o kvotah za uvoz vina iz Makedonije. Makedonija predstavlja za Slovenijo pomembnega zunanjetrgovinskega partnerja. Slovenija v blagovni menjavi beleži tradicionalen presežek, ki je lani znašal 113,7 milijona dolarjev, v prvih dveh mesecih letošnjega leta pa je glede na enako obdobje lani ostal pri nespremenjenih 15,5 milijona dolarjev. Gibanja v letošnjih prvih dveh mesecev pa kažejo na 3,3-odstotno zmanjšanje izvoza in 13,8-odstotno zmanjšanje uvoza iz Makedonije.

Glavni slovenski izvozni izdelki so zdravila, električni aparati za žično telefonijo, stavbno pohištvo in drugi leseni proizvodi. Glavna izvozna podjetja pa ljubljanski Lek, novomeška Krka, kranjski Iskratel, ljubljanska Tobačna in velenjsko Gorenje. Med najpomembnejšimi uvoznimi izdelki so izolirana žica, tobak, vino iz svežega grozdja ter surov svinec in cink. Glavni uvozniki so Elektronabava, ljubljanska Tobačna, kranjski Merkur, Almako in celjski Hypoleasing.