Slovenija

Mramor laže? Si je sporni dodatek izmislil on ali pravna služba?

Ljubljana, 15. 01. 2016 12.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič je pripravljena vrniti tudi celoten znesek dodatkov za pripravljenost. Do zdaj je vrnila nekaj več kot 3000 evrov, skupno pa je dobila okoli 26.000 evrov bruto. Dušana Mramorja pa na laž postavlja takratna pravna služba na ekonomski fakulteti.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Makovec Brenčičeva vrnila del zneska
    01:53
    Iz SVETA: Makovec Brenčičeva vrnila del zneska
  • Iz 24UR: Prvi finančnik v državi laže?
    04:30
    Iz 24UR: Prvi finančnik v državi laže?

Potem ko je minister za finance Dušan Mramor povedal, da ne namerava vrniti vsega dodatka za stalno pripravljenost, ki ga je prejemal kot dekan ekonomske fakultete v Ljubljani, pač pa le dodatek za zadnjih deset mesecev, to je okoli 3.700 evrov, so bile oči novinarjev danes uprte v ministrico za izobraževanje, znanost in šport Majo Makovec Brenčič.

Ko so jo ujeli pred sejo vlade, jim je namreč povedala, da je pripravljena vrniti tudi celoten znesek, ''če bo potrebno''. Iz njenega ministrstva so sicer sporočili, da je ekonomski fakulteti že vrnila nekaj 3.151,94 evrov. 

Ministrica je zdaj pridobila tudi podatke za celotno obdobje prejemanja dodatka za stalno pripravljenost. ''Bruto znesek, ki ga je ministrica od leta 2009 do 2013 prejela iz naslova dodatka za stalno pripravljenost, znaša 26.094,27 evrov,'' so sporočili iz ministrstva. 

Maja Makovec Brenčič - 3
Maja Makovec Brenčič - 3 FOTO: Aljoša Kravanja

Mramor laže? 

V oddaji 24UR so poročali, da je Mramorja na laž postavila takratna pravna služba na ekonomski fakulteti, ki jo je Mramor v sredo pred kamerami okrivil za dodatek na stalno pripravljenost za visokošolsko elito. V takratni pravni službi so zatrdili, da si je sporni dodatek izmislil on, oziroma njegov tajnik, ki je danes tudi vodja njegovega kabineta.

Dušan Mramor
Dušan Mramor FOTO: Damjan Žibert

Zaprosili za podatke

Iz ministrstva za izobraževanje, znanost in šport so še sporočili, da so Univerzo v Ljubljani že pozvali, naj jim posredujejo podatke v zvezi z izplačilom dodatkov za stalno pripravljenost na nekaterih članicah univerze in poročanju glede ukrepov.

''Ministrstvo je v okviru postopka izdaje soglasja k letnemu poročilu Univerze v Ljubljani januarja lani zasledilo podatek o izplačilu dodatka za stalno pripravljenost in jo pozvalo k dodatnim pojasnilom. Ker ta niso bila dovolj jasna, je MIZŠ 29. januarja 2015, v mandatu te vlade, Inšpektoratu za javni sektor podal pobudo za inšpekcijski nadzor nad Univerzo v Ljubljani na članicah, ki so ta dodatek izplačevale. Inšpektorat je ugotovil nepravilnosti pri izplačilu dodatka za stalno pripravljenost in sicer, da so bili izplačani brez ustrezne podlage,'' so pojasnili.

Uredba o javnem financiranju visokošolskih zavodov in drugih zavodov, ki velja od leta 2011, v 53. členu med drugim določa, da v kolikor ministrstvo ugotovi, da so bila sredstva, nakazana po tej uredbi, porabljena nenamensko, jih mora prejemnik vrniti v državni proračun. Glede na to, da so nekatere ugotovitve iz nadzora še predmet pravne presoje, bo ministrstvo sprejelo ukrepe v skladu z veljavno zakonodajo z vidika zagotavljanja namenske rabe oziroma vračila nenamensko porabljenih dodeljenih sredstev, upoštevaje rezultate te presoje in podatkov, ki jih mora posredovati Univerza v Ljubljani.

In kaj poreče ministrica, ki je bila tudi sama prejemnica dodatka?

Maja Makovec Brenčič je, kot so zapisali v sporočilu za javnost, ob tem poudarila: "Ministrstvo bo skladno s svojimi pristojnostmi sprejelo vse potrebne ukrepe glede nadzora namenske porabe sredstev in poostrilo nadzor.''

Lorberjeva: Ob anomalijah v visokem šolstvu mora ukrepati vlada

Visoko šolstvo so v zadnjem letu prizadele številne afere, od plagiatorstev, izplačevanja visokih honorarjev, zdaj še dodatkov za pripravljenost. Vzroke za te, dolgo neodkrite anomalije pa gre po mnenju predsednice sveta za visoko šolstvo Lučke Lorber iskati tako v posamezniku kot celotni družbi.

V oddaji SVET so včeraj poročali, da je Mramor od leta 2008 do oktobra 2013 z dodatki zaslužil približno 45.000 evrov bruto.

"Z vsako afero slovenski visokošolski prostor izgublja svoj ugled tako pri študentih kot pri njihovih starših oziroma v širši slovenski in mednarodni javnosti," je za STA opozorila Lorberjeva, sicer tudi prorektorica za razvoj kakovosti na Univerzi v Mariboru, ki je prepričana, da problem zanje tiči tudi v družbi, ki se ni pripravljena soočiti s problemi in sprejeti konkretne ukrepe za sistemske rešitve.

Tako je med drugim izpostavila, da je bila slovenska visokošolska zakonodaja oblikovana v 90. letih prejšnjega stoletja in ne ustreza več potrebam organiziranosti sodobnih univerz. Znano je, da se več kot tri leta pripravlja ustrezna zakonodaja oz. nov zakon o visokem šolstvu, ki je bil v preteklosti večkrat spremenjen.

Nazadnje je Brenčičeva dejala, da na ministrstvu pospešeno pripravljajo predlog še ene novele zakona, ki bo uredil financiranje visokega šolstva in prehod na institucionalno akreditacijo študijskih programov. Novela bo za javno razpravo nared predvidoma že ta mesec. Novega visokošolskega zakona, ki naj bi prinesel obsežnejše in bolj sistemske spremembe, pa se bodo po ministričinih besedah lotili kasneje, a še v tem letu.

Univerze bi po mnenju Lorberjeve morale postati integrirane institucije, z jasno definirano pristojnostjo in odgovornostjo vodenja. Tudi nagrajevanje visokošolskih učiteljev sicer ni sistemsko ustrezno urejeno, je opozorila. "Prav tako ni mogoče brez zagotovljenega stabilnega financiranja načrtovati projekcije kadrovskega razvoja in plačnega sistema," je še dodala.

Ob tem sicer ugotavlja, da vsi visokošolski učitelji niso enako obremenjeni. Med njimi so izvrstni pedagogi in odlični raziskovalci, ki vidijo v študentih svoje partnerje in jih znajo pri svojem delu aktivno, na primeren način vključevati. "Žal pa je veliko kolegov, ki razumejo poslanstvo visokošolskega učitelja kot službo z normiranim delovnim časom in pedagoško obvezo," je dejala.

Ob zadnjih razpravah o plačilih visokošolskih profesorjev vprašanje kakovosti vsebin in dela s študenti namreč v javni debati ostaja ob strani. V procesu vrednotenja kakovosti dela visokošolskih učiteljev po navedbah Lorberjeve sicer aktivno sodelujejo študenti skozi ankete, stroka v okviru habilitacijskih postopkov, dekan kot strokovni vodja, potekajo tudi evalvacijski in akreditacijski nacionalni in mednarodni postopki, izrekajo se tudi komisije za kakovost in podobno. Lorberjeva je sicer prepričana, da so slovenske univerze "kvalitetne mednarodne visokošolske institucije, univerzitetne listine so enakovredne in cenjene tudi v mednarodnem prostoru".

Ob tem je dodala, da bodo prav gotovo v naslednjih letih prizadevanja usmerjena v spodbujanje večje kakovosti učenja in poučevanja, ki bo osredotočeno na študente. "Tesnejša bo tudi povezava med poučevanjem, učenjem in raziskavami na vseh stopnjah študija," meni.

Ob vseh anomalijah v visokošolski sferi bi torej morala ukrepati ustanoviteljica slovenskih javnih univerz, to je vlada, je jasna Lorberjeva.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1087)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tina202
17. 01. 2016 16.25
+5
Iščem službo. Imam ponudbo za 464,00 eur osnovne plače bruto za izmensko delo, za 40 ur tedensko, za delo preko del.časa na zahtevo delodajalca, brez stalne pripravljenosti. Nadure se ne izplačajo. Naj mi vodilni povedo, kako naj s tem preživim, če še akademiki in ministri s svojo plačo ne morejo? Oni vsaj lahko kradejo iz državne blagajne, jaz pa tega ne morem.
cmer?ek5
17. 01. 2016 12.50
+2
Ja res je Bramor "laže" in kdor laže ta krade,pa še strah je za otroke,,,!!!
?rnogled
17. 01. 2016 16.23
+7
Kdor laže ta krade,kdor pa krade mu je laž(j)e.In naši vrli akademiki so med njimi.
proletarec1
17. 01. 2016 11.34
+3
PSI LAJAJO, KARAVANA GRE DALJE!!!!!!
kolbek460
17. 01. 2016 11.21
+10
Tu ni vprašanje kdo je vrečo držal in kdo je v njo spravljal oba sta tatova in aba nosita odgovornost , sram jih naj bo ,
RdecaZvezda
17. 01. 2016 17.48
+2
01xxy
17. 01. 2016 10.10
+3
Cerarju jo je lepo zagodla ta fakultetna združba tihih lopovov. Če Mramor gre, začne vlada razpadati, če ostane, postane vlada povsem neverodostojna. Sicer pa je Cerar iz istega legla. Tako se odpira sedaj priložnost Janši, kar bi bila pa res prava katastrofa za Slovenijo.
MilanLopov
17. 01. 2016 15.39
+1
Ne za Slovenijo, za Slovenijo bI to bila rešitev. Katastrofa bi bila za vas.
?rnogled
17. 01. 2016 16.25
+1
Katastrofa za Slovenijo je že tu in to od trenutka,ko so na vlado prišli skriti partijci in njihovi potomci.
proletarec1
17. 01. 2016 09.55
+4
KO TATA, DOBIJO Z ROKO V ŽAKLJU, MORA BITI KAZNOVAN.SAMO V NAŠI DRŽAVI ,SO PREVELINGIRANCI NEKAZNOVANI.
Uporabnik113089
17. 01. 2016 09.43
+8
Lustracija vseh kriminalcev v javni upravi je edina rešitev za slovensko ljudstvo!
Karantanija
17. 01. 2016 08.58
+6
"Narod si bo pisal sodbo sam, ne frak mu je ne bo in ne talar!" (I. Cankar)
jg57
17. 01. 2016 19.50
Karantanija
17. 01. 2016 08.56
+8
Še nekaj dni bodo zdržali, da se novinarji utrudijo od poročanja, potem bo karavana šla dalje in nič se ne bo spremenilo. Nihče ne bo odgovarjal. Nihče ne bo odstopil. "Potem pa vse tiho je (bo) bilo ..." Takle mamo!
proletarec1
17. 01. 2016 08.43
+7
ČAS JE, DA NA OBLAST IN VRHOVE, DRŽAVNIH SLUŽB,PRIDEJO, SPOSOBNI IN POŠTENI LJUDJE.MISLIM, DA SO V NAŠI DRŽAVICI TUDI TAKŠNI, SAMO, DATI JIM JE TREBA PRILOŽNOST.TAKI KOT JE MRAMOR IN TEKAVČIČEVA, PA NAJBOLJE ,DA ČIM PREJE ODIDEJO,KER BO V NASPROTNEM PRIMERU, V NAŠI DEŽELICI KMALU , ŠE VELIKO VEČ REVEŽEV, KOT JIH JE ŽE SEDAJ.
RdecaZvezda
17. 01. 2016 17.50
+1
poštenih in grabežljivih politikov v Sloveniji NI IN PIKA.
01xxy
17. 01. 2016 08.29
+5
Prav ogabno, kakšna dvojna morala se skriva za temi obrazi! So pa ti ljudje brez pomisleka , za svojo korist, uničili tudi slovenske fakultete! To pa ni le ogabno, ampak skrajno škodljivo, na ravni narodnega izdajstva. Banda.
nemojte
17. 01. 2016 08.19
+9
kateri lopov ga bo zamenjal
RdecaZvezda
17. 01. 2016 17.52
+2
RdecaZvezda
17. 01. 2016 17.52
+1
artus
16. 01. 2016 21.44
+2
Škoda, da bodo mediji gnali antidodaktovno kampanijo toliko časa, da se je bomo naveličali. Ker že imamo itak vsega poln kufer. Po čigavem naročilu? V Sloveniji ima oblast ljudstvo. Na žalost 90 % tega ne ve. Hvala bogu! Vsaj mirno spijo. 2.5% je itak bogatih, 2,5% dela zunaj, 2, 5 % se nas grize, ostali so pa bumbarji, k jim dol visi, sam da so vampe pa pelinkovc.
artus
16. 01. 2016 20.37
+8
Oh, kako prešeren nasmeh ima ta deklič, tako navinano nedolžen!
artus
16. 01. 2016 20.39
+6
mallonge
17. 01. 2016 17.41
artus
16. 01. 2016 20.27
+5
Če bo treba, bom vrnila celoten znesek! A je to izjava osnovnošolke, ali mogoče neke ministrice, ki smo ji zaupali mandat? 3. člen ustave še vedno trdi, da ima pri nas oblast ljudstvo. Do ustavnih sprememb tega člena še ni prišlo, kljub temu, da si to vladajoči kleptokreati še kako želijo.
Karantanija
17. 01. 2016 08.59
+2
Če bo treba? Kar je pridobljeno nezakonito, je potrebno vrniti vse, v enkratnem znesku. Takoj. In tudi kaznovati.
mallonge
17. 01. 2016 17.43
Bosta s Cmerkom trgala venčne listke marjetice. Vi pa tako grobo. Vrni! Odstopi!
Uporabnik113089
16. 01. 2016 18.52
+2
Nekdo na ministrstvu za finance (in še kdo na ekonomski fakulteti) si bo v kratkem zapel pesem Domenica Modugna: "Volare"!
Uporabnik113089
17. 01. 2016 09.41
+1
bracobaldo
16. 01. 2016 18.40
+11
Če bi vladal Janša, bi padla vlada. Semolič bi organiziral demonstracije, ljudje bi pred parlamentom pljuvali na ministre. Po tv bi kazali lačne otroke in tako naprej. Ker pa vladajo '' naši'' ni problema.
DonDonDan
16. 01. 2016 19.37
-3
Jap, Zakaj se pa JaJo in njegovi ne lotijo demonstracij. Leni? Neumni? Nesposobni? Zaradi take bedne opozicije lahko oni na totalno-totalitarni oblasti že 75 let delajo kar hočejo. In to tut počnejo !!
srebrnibreg
16. 01. 2016 19.48
+2
KučKinSinJePokraduMilijarde-potem ga pa US oprosti. Katastrofa.
artus
16. 01. 2016 20.29
+9
Pametno molčijo in gledajo, kako se vlada ruši povsem sama. Činn!
DonDonDan
17. 01. 2016 08.41
+3
Takole pametno molčijo že četrt stoletja, ta rdeči pa še vedno niso propadli. Propada samo ta država in mi z njo. Nujno potrebno dobiti eno dostojno politično silo, gibanje, stranko, ki bo to mafijo uničila !!! JaJo je očitno totalen brezveznjaković in seronja !!!
DonDonDan
16. 01. 2016 18.14
+5
Mramor je, tako kot vsi ud-bo birokratski lopovi enostavno lopov.
srebrnibreg
16. 01. 2016 19.52
+0
KučkinSinJePokraduMilijarde potem mu pa sveče prižigajo
DonDonDan
17. 01. 2016 08.42
+2
Tep se je užgala una, ki jo imaš vtaknjeno od uzad !!!
brabusednet
16. 01. 2016 17.55
+4
Udbaši še delujejo,spisk njih bo v knjigi gospoda Leljaka kmalu v javnosti.Podatki so pridobljeni iz arhiva komunističnega totiletarnega sistema.Bom videl koliko znancev je delalo za udbo.Kučan je bil Plavi po partizanskem imenu.
MilanLopov
16. 01. 2016 18.05
-1
Na tem portalu so 4. Zato skrivajo imena kot kača noge. Ampak, saj jih takoj spoznaš.
slovenskidelavec
16. 01. 2016 17.53
+4
Elita na pohodu že 26 let le slepcem ni jasno, gdo je ukradel državo in premoženje generacij slovencev, zato bi vsi z cmerarjem vred že zdavnej morali bit na dobu. Ve se gdo piše zakone in gdo jih ne izvaja in zakaj ni nadzora. SAMI LAŽNIVCI.