Slovenija

'Gre za kupovanje časa, vloga Erjavca je predvsem utiranje poti nekomu tretjemu'

Ljubljana, 16. 01. 2021 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
1768

Kaj vložitev konstruktivne nezaupnice z 42 in ne 43 podpisi pomeni za nadaljnja razmerja sil na političnem parketu, kaj lahko pričakujemo prihodnji teden, ali obstaja pot do 46 glasov in kakšna je prihodnost stranke DeSUS in Karla Erjavca? Politična analitika Alem Maksuti in Marko Balažic si izida glasovanja prihodnji teden ne upata napovedovati, strinjata se, da je stranka upokojencev v hudi krizi.

42 poslank in poslancev je v petek vložilo predlog konstruktivne nezaupnice, za novega mandatarja predlagajo Karla Erjavca. Za uspeh stranke koalicije KUL potrebujejo 46 glasov - Erjavec je sicer prepričan, da lahko nezaupnica uspe, a prvi neuspeh ga je doletel že včeraj, ko je njegov lastni poslanec Branko Simonovič sporočil, da svojega podpisa pod predlog nezaupnice ne bo prispeval. 

Da so sedaj na potezi posamični poslanci, ki bodo, če bodo presodili, da se ne splača več podpirati vlade Janeza Janše, to priložnost izkoristili in prišli na drugo stran, je v oddaji 24UR ZVEČER dogajanje komentiral politični analitik Alem Maksuti. "V kolikor pa bodo presodili, da so bonitete, ki jih imajo, prevelike, da bi tvegali, bo to pomenilo nadaljevanje te vlade." Če kolikor se bo nekdo znašel v boljši poziciji, se mu zdi nekakšen "prebeg" z ene na drugo stran racionalen. Kaj se bo zgodilo prihodnji teden, pa si ne upa napovedovati. 

"Osebno sem (petkovo) dogajanje razumel kot neko komedijo, ki ne vzbuja nekega zaupanja. Če do zadnjega ne veste, koliko glasov imate, če se stalno ugiba ali imate 43 ali 42 glasov, mesec dni nazaj pa ste napovedovali, da imate 46 glasov, lahko vse skupaj izpade zelo nekredibilno," pa je dejal analitik Marko Balažic. "Ampak mislim, da gre tukaj predvsem za kupovanje časa in da je vloga Karla Erjavca predvsem utiranje poti nekomu tretjemu," dodaja. "Seveda na neki točki izpadeš nekredibilen, a gre za težke odločitve," odgovarja Maksuti. 

Marko Balažic.
Marko Balažic. FOTO: POP TV

Kaj dogajanje pomeni za stranko DeSUS in tudi osebno prihodnost Erjavca, si Balažic ne upa napovedovati. "Glede na javnomnenjske raziskave in glede na to, kaj je pokazalo skakanje z enega pola na drugega, lahko sklepamo, da je DeSUS pred razpadom." 

Maksuti se strinja, da je DeSUS v globoki krizi, a za to so po njegovih besedah krivi tisti, ki se ne strinjajo s politiko stranke. In pri tem v prvi vrsti omeni nekdanjo predsednico Aleksandro Pivec, pa tudi poslansko skupino na čelu z "neposlušnim poslancem". "Danes pa tudi Simonovič, ki govori o tem, da se s podpisom nezaupnici vladi Janeza Janše ruši tudi DeSUS, pri čemer je očitno prespal zadnji mesec, saj DeSUS že en mesec ni del te koaliciji." Dodaja tudi, da DeSUS čaka huda preizkušnja v kontekstu javnega mnenja, in da je preživetje stranke odvisno od tega, kaj se bo dogajalo tako s predsednikom kot stranko v celoti, saj da s samo čistko znotraj poslanske skupine še niso končali. 

In kaj lahko pričakujemo, če nezaupnica uspe, glede na to, da gre za stranke, ki so nedolgo nazaj že (neuspešno) sodelovale skupaj? "Popotnica ni najboljša," pravi Balažic, ki meni, da je za uspeh malo možnosti. A da politika ni linearna stvar ter da ni mogoče napovedati, da bi tudi nova koalicija slabo delovala, saj gre za popolnoma drugačno situacijo in kontekst, pa meni Maksuti. Treba je počakati, kaj se bo izcimilo, dodaja.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1768)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mesetar
17. 01. 2021 20.54
+6
Poslanec Polnar ekskluzivno o Karlu Erjavcu: “Laž je temelj in osnova vsega njegovega političnega delovanja!” ✔👍😭 🤡
giler
18. 01. 2021 20.12
+1
pepikrlinca
17. 01. 2021 20.10
+3
pa še malo o rtv Slovenija: Neprijetno je opazovati sistematično pranje možganov, v katerem mediji namesto poročevalcev prevzemajo vlogo oblikovalcev izkrivljene resničnosti, v kateri s selektivnim izbiranjem informacij preprečujejo kritično razumevanje dogodkov okrog nas, je hudo. Za nekaj piškotkov … in ob popolnem ignoriranju odgovornosti za posledice takšnega početja na družbo. Kot da so že pozabljene zgodbe iz zgodovine prejšnjega stoletja, ki bi morale glasno opozarjati, kam vodi, ko si ena skupina pridobi monopol nad njimi in se loti manipuliranja z informacijami.
pepikrlinca
17. 01. 2021 20.11
+0
toliko o Odmevih kjer se strokovnost niti ne objavi, objavi se pa tole " ""Ko je ocena, da je epidemiloška slika v državi povezana s preletom (se strinjam, da nepotrebnim) letal, deležna ovacij; poskusi strokovne razlage stanja pa skomigov, pljunkov ali izbrisa, lahko ocenim samo, da smo vsi skupaj v riti. In da bo še kar nekaj časa temno.""
pepikrlinca
17. 01. 2021 19.47
+5
""Presednik DESUS ni nikakršen uspešen politik, ampak povsem običajen “aparatčik” “Včeraj sem tudi poslušal, kako silno uspešen politik je to bil. On ni bil nikakršen uspešen politik, ampak je čisto navaden “aparatčik”, zakaj, če bi bil uspešen politik, bi on leta 2018 na volitvah v DZ, dobil 30 ali 40 odstotkov v svojem okraju, ne pa, da sploh ni bil izvoljen.” Polnar pa se je dotaknil tudi razlogov za vložitev konstruktivne nezaupnice in glede svojega nasprotovanja tem razlogom, kot že poprej izpostavil Erjavčevo laž. Poleg slednje pa je navedel še dva razloga: prvi razlog je sklicevanje na to, da država oziroma njena vlada ne obvladuje epidemije, se pravi zdravstveni razlog, ob čemer je bil ves čas minister za zdravje prav Gantar, ki je član DeSUS-a, kar pomeni, da je vložitev te konstruktivne nezaupnice, dejansko vložitev nezaupanja samemu sebi, to pa je zelo jasno navedel tudi Simonovič.""
terran
17. 01. 2021 17.46
+9
KUL..... v štartu ste padli na nos...in to ni KUL.... pa ldje božji, s ke ste Ehrjavca potegnli...da ne bo pomote... Janše sploh ne maram... je vse kar politik in javna oseba ne bi smela biti.....ampak Ehrjavec...dejte no ...strel v koleno in to z topom, kako naj vas normalna večina (ki niso ne levi ne desni verniki) jemlje resno...????
NA LEVO ni OK
17. 01. 2021 17.18
+8
Gre za kupovanje časa, vloga Erjavca je predvsem utiranje poti nekomu tretjemu' ali četrtemu ali petemu ali šestintridesetemu...Eden pa le bo enkrat ko bo 46 , če bo , ko bo, ... Predlagam novinarjem in urednikom 24ur, da pravljico KULO-vcev z ostržkom na čelu objavljajo v rubriki -črna kronika-, tam bo najustrezneje predstavljala njihovo trnutno razpoloženje...
Lisec7
17. 01. 2021 17.15
+8
v LJ v ZOO rabijo direktorja! Karl javi se.
pepikrlinca
17. 01. 2021 20.00
+4
in kaj so uboge živali naredile, da si zaslužijo kaj takega?
puspan
17. 01. 2021 21.01
Ne, ne. Direktorica je čisto v redu, ampak imajo eno prazno kletko, kjer so včasih tam afne guncali. Tja ga dajte. Obisk se bo povečal za 100% in otroci bodo imeli spet svoje zadovoljstvo.
puspan
17. 01. 2021 21.02
mačo123
17. 01. 2021 17.01
+13
Erjavec je lažnivec.Nategnil je svoje poslance,saj jim ni nikoli omenjal iztopa iz vlade.rekel je samo da on ne bo v vladi.Tudi sedaj noben poslanec ne podpira KULa.Vprašanje če bodo dobili 40 glasov.Za vse pa je kriv Šarec ki je odstopil,ker je mislil,da bodo takoj nove volitve.Nič od teca se ni zgodilo.
resslovenka
17. 01. 2021 20.41
Takrat, ko je odstopil Šarec, bi morale biti nove volitve. Pa vsega sranja sedaj nebi imeli. Eno samo prepucavanje je vse skupaj pa nič drugega. Kriv je JJ, ker on nima niti kančka, modrosti v sebi, da ne rečem olike, da bi vzpostavil normalne odnose z opozicijo in vsemi ki ne mislijo tako kot on. Celo Čeč, krši zakone in Ustavo. Vse za dosego svojega cilja. Res je, kot je rekel poslanec g. Trček, v DZ nima časa priti, civka pa po 3 ure na dan. Pa naj bi, samo da nam nebi delal svojim civkanjem sramote. To je res višek od viška. Ga zato plačujemo? Ne zagovarjam nikogar, ker si ga nihče ne zasluži. Je pa dejstvo, da si državljani tega kar se dogaja v politiki ne zaslužimo. Par mandeljcev kroji usodo že tako malo številčne države. Sramota!
resslovenka
17. 01. 2021 20.41
-1
wolfterier
17. 01. 2021 16.13
+9
Šarec je rekel,da je vseeno,kdo je mandatar.Res je,če je bil lahko on,je lahko vsak. Anis Ličina ,Zlatan Čordić ali Damjan Murko ali Jurćek Janković,nje.
NA LEVO ni OK
17. 01. 2021 17.20
+3
Tako nekako, se strinjam s Cipresarjem iz Kamnika, če je lahko on, potem ....
Oknaj 4
17. 01. 2021 18.38
+1
Očitno tako jemljejo levaki funkcijo P V . Očitno vodijo državo posamezniki brez javno objavljenega imena in priimka
malaraja
17. 01. 2021 19.15
+0
SDS bi rada vodila Slovenijo s skorumpiranim komunistom. Ne bo šlo 😂😂😂
resslovenka
17. 01. 2021 20.54
-1
Jaz bi želela, da je mandatar g. Aleksander Čeferin. Z njim se nebi hecali. Zgledno bi počistil vso to politično nesnago. Njega ne more nihče kupiti. Je preudaren in pameten človek z zavedanjem kaj je prav in kaj ni. V svetu spoštovan. Vse ostale se žal se še kako lahko kupi in podkupil. Pri nas o visoko moralni politiki in osebni integriteti z ničelno toleranco ne moremo govoriti, niti sanjati, dokler.... Se v ospredje silijo eni in isti , katere gledamo že 30 let. A še ni dovolj ali kaj? Pa vas sprašujem, kam so nas vsi ti "veleumi" pripeljali. Kaj je šlo narobe, da nas ene in iste persone niso uspele ali hotele peljati v obljubljeno "Švico". 🙄
Domendo
17. 01. 2021 15.55
+1
Povejte narodu resnico, da ste vsi isti banditi in ste zašli iz normalnosti. Zdaj pa še hočete videti kaj se bo zgodilo v USA. Gruča ilegalcev že maršira iz srednje amerike proti Usa. Isto se bo zgodilo pri nas če pride banda levičarska na oblast. V lastni državi boste imeli manj pravic in zbijali vam bodo plače. Vi si morate vse sami zgraditi prišlike pa dobijo vse na pladnju. To več nima nobene veze z skrbjo za ljudi ampak za polnjenje lastnih žepov.
MladInPerspektiven
17. 01. 2021 18.05
+4
Domendo žal samo z osnovno šolo ne moreš biti recimo v nadzornem svetu ali direktor banke in podobno. Tako, da nihče ti ne zbija plače temveč lenoba in VSI politiki ki dovolijo odprtje podjetij z minimalno ali pa še manjšo plačo. Tuji delovci niso krivi. Evo smetarje rabijo v vsaki občini prijavi se.
riss
17. 01. 2021 15.44
+5
Erjavec bi naredil najboljše zase, da bi levim strankam rekel, dobro sem vas in bi odstopil, ker vem, da me samo izkoriščate v antijanša koaliciji na škodo mojih ubogih upokojencev. Korl, iskoristi jokerja, v nasprotnem boš osramočen in ožigosan za vedno. RAZMISLI, tako kot Damjana, tudi tebe ne bo več povohal nihče. A si to želiš?
resslovenka
17. 01. 2021 20.56
-1
Sploh ni problem Erjavec. Ker ne mislite dlje kot do nosa, vam to ne bo nikoli jasno. 😎
riss
17. 01. 2021 15.38
+2
Tisti "Slovenc" ali samo naš državljan, ki je vpil v Berlinu, bi bilo boljše zanj, da bi kričal Karl je velik, bi ga samo odpeljali na pregled in ne v zapor.
resslovenka
17. 01. 2021 20.56
-1
mačo123
17. 01. 2021 14.49
+9
Ne vem kako tak bedak lahko stopi pred ljudi.14 dni nazaj je lagalo da ima celo več kot 46 glasov.Še bolj bedasto pa je da z njim drugi levičarji izgubljajo verodostojnost.
seeuinhell
17. 01. 2021 14.42
-3
Totalno nesposobna vlada in še bolj nesposobna opozicija!!!
wolfterier
17. 01. 2021 16.16
+3
Vlada je v redu,Korel Pohše,Serpantinšek,mojškra,maršalica in škorec Lukec so grupa klovnov !
malaraja
17. 01. 2021 19.16
+0
Kriminalec je za vas v redu, šivilja pa greh. Mene so vzgojili ravno obratno. Nisem in ne volim koruptivnežev in kriminalcev. Nobene vrste in barve. 😂😂😂
NA LEVO ni OK
17. 01. 2021 14.18
+9
KUL-ovci obupujejo, ker je 46 predaleč, v vrsti pa čakajo naslednji levosmerni kandidati. Če bodo v rangu Korlčka, potem komaj čakam da se zvrstijo, 46 bo še dlje. Kot šprtnik sem vedno rad igral s slabšo ekipo, rezultat mi je bil znan že v slačilnici. To je to, ko Korl zastopa lažnive KLJUKCE.
EnKandidatDosmrtniMandat
17. 01. 2021 14.57
-6
Tovariš Jansza pa ne zastopa lažnjivih kljukcev, amapk je os sam
SlobodaNE
17. 01. 2021 14.03
-3
Leca desnica je moralno dno. Pa so nas 70 let strašili s kučanom, danes pa vidimo kdo je kdo. Počasi padajo pregrade janšizma.
JApajaDAja
17. 01. 2021 13.51
+4
kolofci, na ahmada ste pozabili...je zunanji, nevtralen,pa dz si je že ogledal od blizu?!
Nimasmisla
17. 01. 2021 13.50
-3
A naš jj ima pa dvojno plačo
puspan
17. 01. 2021 13.47
+6
Si slišal Kohl, kaj ti pripravljajo tvoji lokostrelci? Govori se, da greš v ozadje. Nič hudega, WC kozmetika v Javnem sektorju ima odlične plače, potem pa še dodatek, kot glavni kozmetika in smo tam. Plača skoraj enaka, kot pri slovenski Žandarmeriji, odgovornosti nobene, delo na toplem, samo skrbeti boš moral, da ne zmanjka potrošnega materiala in koruznih metel.
puspan
17. 01. 2021 13.51
+5
Najbolj pomembno sem pa pozabil. Delo ostane enako ali skoraj enako. Prej si jim v r.. lezel, sedaj jim boš pa r... brisal.
BroNo1
17. 01. 2021 13.42
+7
Vonbongo. Kaj je za levičarje demokracija? Ne samo pravice, obstajajo tudi dolžnosti, ki pa vam smrdijo. Lahkotno življenje v toplicah, brez truda! To pa ne gre, če se želi napredek!
malaraja
17. 01. 2021 15.03
-4
UUU, zdaj nam boste v SDS pridigali o morali? No, še to se nam manjka...
Ost1234
17. 01. 2021 13.23
-1
Glede na to, da je direktor SOVA v janševi jati je milo rečeno malo čudno , da bi šlo za zavlačevanje opozicije. Hlače se tresejo poziciji ....