Slovenija

Maksuti: Možno je, da kakšna stranka razpade in se razmerje sil spremeni

Ljubljana, 02. 12. 2020 07.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
24 UR ZVEČER, Tina Hojnik
Komentarji
300

V zadnjih dneh se v slovenski politični sferi veliko dogaja. Od Jaše Jenulla in Zlatka Čordića pa vse do začasne ustavitve financiranja STA. "Če rešuješ sistemske težave, kar se kaže pri STA, ne razumem, zakaj ni vlada tista, ki da novico v javnost," je dejal Balažič in dodal, da se, ko se debata preusmeri na Janšo, oddaljimo od reševanja sistemskih težav. "Možno je, da kakšna stranka razpade in se razmerje sil spremeni," je medtem dejal Maksuti in dodal, da bo le čas pokazal, če je to pot za novo koalicijo.

Številni vladi glasno nasprotujejo že vse od marca, med njimi tudi Zlatan Čordić, znan kot raper Zlatko, ki je zato tudi poravnal globo. Nato se je lažno izdajal za novinarja in nadlegoval direktorja NIJZ Milana Kreka, saj je menil, da "ima kot državljan pravico vprašati določene stvari". "Nimate pa pravice mene preganjati po ulici," se je na to odzval Krek. 

"Moj namen ni bil, da izpade, kot da ga nadlegujem. Zaradi tega sem se mu opravičil," je nato dejal Čordić. Ministrstvo se je odločilo, da mu vzame status samozaposlenega v kulturi, ker da "bistveni del svojega časa namenja dejavnostim, ki niso povezane s tem, zaradi česar je status prejel." Čordić to razume kot "nekoga, ki ima moč in ne razume pravičnosti in potem pride do tiranije". "Lahko mi vzamejo papir, ne morejo vzeti mojega dela," je dejal. 

Zlatko je nato opravil intervju za STA, kar pa je zanimalo tudi UKOM, ki je prekinil financiranje agencije. "Mi smo samo vlado obvestili o nezmožnosti financiranja in sklepanja nove pogodbe za naslednje leto s STA. S strani direktorja Veselinoviča že skoraj dva meseca prosimo, naj nam pošlje podatke o poslovanju celotnega podjetja, da lahko ugotovimo primerno financiranje in iz tega potem naredimo novo pogodbo," je dejal direktor Urada vlade za komuniciranje Uroš Urbanija. 

UKOM je bil nezadovoljen z odzivom STA-jevega direktorja o financiranju, tržnih pogodbah, pa tudi o plačah in zunanjih zaposlenih. 

"In če bi odgovarjali na vprašanja in pozive ter posredovali podatke, bi mi s tem kršili veljavne predpise. Če bi jaz kot direktor odgovarjal na to, koliko je dolg en intervju, koliko je dolg drug članek, zakaj se odgovorna urednica z drugimi kolegi podpisuje pod sporočila za javnost, bi to pomenilo kršitev medijske zakonodaje," je dogajanje komentiral direktor STA Bojan Veselinovič.

Še en obraz petkovih protestov pa je Jaša Jenull, ki je nezadovoljstvo z vlado glasno izražal na petkovih protestih, tako na kolesu kot tudi v avtomobilu. Jenull je dobil opozorilo zaradi uporabe smernikov, kasneje kazen v višini 40 evrov. Policijo pa je zaradi posnetka ovadil in napovedal, da "če se bo to tako nadaljevalo in se bo ta represija stopnjevala, ne bo več možno ljudi zadržati pri tem, da se ne uprejo tudi nasilno".

"Mislim, da bi pri teh letih že lahko vedel, da vsako pozivanje k nasilju obrodi nasilje in da se v demokratičnih družbah spori na ta način ne rešujejo," je Jenullovo izjavo komentiral politični analitik Marko Balažič. Dodal je, da vlada kaže željo, da bi reševala sistemske težave na več področjih. "Je pa na drugi strani vprašanje, na kakšen način se tega loteva. Če je financiranje STA nejasno in vlada ne dobi papirjev o tem, v kakšnem stanju so, ne razumem, kako bo lahko vlada načrtovala svoje prihodnje akcije," je dejal in dodal, da se kljub temu v uredniško avtonomijo ne bi smelo posegati.

"Ta vlada je predvsem Janez Janša"

"Ta vlada je predvsem Janez Janša," je medtem dejal politolog Alem Maksuti in pojasnil, da so koalicijski partnerji odrinjeni na rob političnega odločanja. To, da so se obregnili ob dolžino intervjuja s Čordićem, pa se mu zdi "neumno". 

"Če je Čordić kršil načela, po katerih je bil status izdan, je prav, da se ga odvzame. Ni pa prav, da se ga odvzame samo njemu, ampak tudi vsem drugim, ki teh načel ne izpolnjujejo," je dejal Balažič in dodal, da je vlada napovedala, da bo preverjala vse statuse. "Težava je v tem, da je to za zdaj osamljen primer," je dejal tudi Maksuti in dodal, da je Čordić tudi sam nekoliko zaslužen, "saj se z istimi ljudmi, s katerimi se prereka in jim očita sporne metode, teh poslužuje tudi sam in to tudi prizna". 

Vsak teden nekaj novega

Odločitev o ustavitvi financiranja STA je ponovno razburila koalicijske partnerje. DeSUS zahteva, da se status odpravi. Predsednik SMC Zdravko Počivalšek stvari nekoliko miri in pravi, da gre za nepotrebno vznemirjanje, a poslanska skupina SMC je zelo ostro dogajanje obsodila kot nedopustno. "Če se poslanska skupina ne strinja s svojim predsednikom, se bo to pokazalo, ko bodo drugače glasovali v parlamentu," je dejal Maksuti. 

"Na dopisni seji, na kateri je bila izglasovana ustavitev financiranja, so sedeli tako predstavniki DeSUS-a kot tudi SMC-ja. Sprenevedanje o tem, da se poslanska skupina zdaj s tem ne strinja, je interni problem stranke, ki ga bodo morali rešiti," je dejal Maksuti in dodal, da politični boj že poteka, ker so vsi v nizkem štartu za nove volitve. 

Alem Maksuti in Marko Balažič
Alem Maksuti in Marko Balažič FOTO: POP TV

"Stran, ki skuša predstaviti alternativo, ima težavo, in sicer 46. Če želiš prevzeti oblast, potrebuješ 46 glasov," je dejal Balažič. "To se ni zgodilo prvič, to se stalno dogaja in premier s tem pozornost vleče nase. Jaz to pripisujem njegovemu karakterju, dvomim, da zadaj potekajo kakšne druge večje stvari," je dodal. Opozoril je na komunikacijske težave. 

"Če rešuješ sistemske težave, kar se kaže pri STA, ne razumem, zakaj niso oni tisti, ki dajo novico v javnost. Zakaj se moraš na novico vedno odzivati in dokazovati, da si imel ti prav. To me jezi v smislu, da se moram opredeljevati, če sem za Janšo ali proti Janši, tu se celotna debata izgubi, ker se ne pogovarjamo več o sistemskem problemu, ki pa več kot očitno obstaja," je prepričan.

Do neke mere se je strinjal tudi Maksuti, ki je dodal, da ko govorimo o Janši, ne gre za en karakter, pač pa za način vladanja. "Partnerji morajo 'požegnati' vse, kar prihaja s strani predsednika vlade, ki svoje odločitve pozicionira kot edine pravilne. Tu ni prostora za razpravo. Od 300 predlogov opozicijskih strank ne sprejmejo nobenega."

"Možno je, da kakšna stranka razpade in da se razmerje sil spremeni"

Balažič je nato izpostavil, da se to dogaja samo pod to vlado. "To, da se amandmaje v parlamentu zavrača, spremljamo pod vsako vlado. Tudi prejšnja vlada in še katera pred njo ni sprejemala opozicijskih argumentov. Tudi kadrovanje je bilo popolnoma isto," je pojasnil in težavo izpostavil v tem, da se vleče v en ali drug ekstrem. "Vprašanje, če je to konstruktivno za Slovenijo," je še pripomnil. 

"Vprašanje vlade je aritmetika v državnem zboru. Nekonsistentnost med predsednikom SMC in stranko kaže na možnost, da kakšna stranka tudi razpade in da se razmerje sil spremeni. Če je to pot za novo koalicijo, pa bo pokazal čas," je sklenil Maksuti. 

Koronavirus pasica november
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (300)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bavci11
22. 12. 2020 20.03
+1
Frane Šajn
05. 12. 2020 10.00
-3
Čimprej se ta vladavina fašizma konča prej bomo zadihali svoboden čistejši zrak! V tej državi je zares zatohlo! Ni čudno, da se covida tako bohoti!
maxsel
03. 12. 2020 10.30
+3
Po poročanju, je glasbenik Zlatan Čordić - Zlatko leta 2016 poleg s. p., ki ga je že imel odprtega kot samozaposleni v kulturi, odprl še društvo "Svet je lep", ki ga je izkoriščal za izogibanje letnemu cenzusu, ki ga kulturniki ne smejo preseči, če želijo biti upravičeni do državnega plačevanja prispevkov. Kot navaja novinar, mu je uslužbenka na kulturnem ministrstvu pojasnila, da je Čordić na transakcijski račun kot samozaposleni izdajal račune samo do višine dohodkovnega cenzusa, to je 20.051,28 evra bruto letno. Vse ostale zaslužke je beležil prek svojega društva. podatkih Ajpesa naj bi Zlatko tako v resnici zaslužil: - v letu 2016: 69.309,95 evra neto, - v letu 2017: 52.958,84 evra neto, - v letu 2019: pa 41.659,39 evra neto. Podatki za leto 2018 niso dostopni. Ker je Čordića nekdo prijavil, je ministrstvo za kulturo opravilo nadzor in ugotovilo nepravilnosti, zaradi katerih mu je bil status samozaposlenega v kulturi odvzet. Čordić bi namreč moral imeti samo en transakcijski račun, na katerega bi izdajal račune. V izjavi ob vpisu statusa samozaposlenega v kulturi je med drugim navedeno tudi, da je oseba, če pride do sprememb, ki lahko vplivajo na dohodkovni cenzus, te spremembe kulturnemu ministrstvu dolžna sporočiti. Čordić pa tega ni storil.
muci007
02. 12. 2020 21.32
+3
Skratka, politika tujerodnih invazivvnih vrst se še nikjer ni obnesla. Tudi v EU se ne bo.
Frane Šajn
05. 12. 2020 10.02
-1
Pa tiste iz Argentinskih step kam pa te sorte štejejo!?
sapipinofera
02. 12. 2020 19.37
+1
Kdor ljubi Slovenijo ji bo počel to kar ljubljenemu človeku vsak želi, če jo pa ne ljubiš, boš samo hlinil ljubezen do nje, dokler jo ne oropaš in potem odideš isto počet drugam.
Enadvatristiripet
02. 12. 2020 20.52
+0
sapipinofera
02. 12. 2020 19.34
+6
Ne gre se za Janšo, gre se za domoljubje. Očitno je Slovenijo v zelo kratkem času preplavilo preveliko število tujerodnih Slovencev, ki nimajo izoblikovanega dovolj močnega domoljubnega čustva do Slovenije. Očitno so z eno nogo tu z drugo pa v svojih bivših domovinah in vse ostalo je izpeljano iz tega.
Enadvatristiripet
02. 12. 2020 20.53
-2
Skrajno desna propaganda bazirana na strahu in neatrpnosti do drugacnih.
Ost1234
02. 12. 2020 18.53
-2
Ajde svečke koliko vas je Szajer prizadel s nezvestobo??
Saloreich
02. 12. 2020 18.14
+2
Jenull že piše Bidenu in Hillary za Toyote z all inclusive modern mujahedin warrior opremo.
Ost1234
02. 12. 2020 18.49
+3
Biden je že pred tem obljubu da Twitu pošlje CIA....
ROMELS
02. 12. 2020 17.21
+2
logično, da je arnaut proti janezu.
bema1201
02. 12. 2020 16.41
+2
Sramota za POP TV da vabi v studio Maksutija po vsem kar je rekel o Rogliču. Ali nimajo nobenega drugega ki bi ravno tako pljuval po vladi, ali ima Maksuti pogodbo z to medijsko hišo, ker je vsak teden na tem portalu.
INAZ
02. 12. 2020 16.31
+0
Tile poslanci koalicije preveč skačejo na medijske spine. Pred komentiranjem pred kamerami se je potrebno dobro informirati in prisluhniti obema stranema.
saturnsky23 saturnsky23
02. 12. 2020 16.00
+3
POPtv, kakor da še zdaj verjame, da ni konkurence, da ne dobivamo kvelitetnih, resničnejših novi. S tem stalnim angažiranjem Maxutija, si zbija delnice. Kakor da ne opazijo, da Slovenci, tega tipa zavračamo v najmanj 90setih procentih.
vidavidal
02. 12. 2020 15.10
+2
Jaz si ne bi upal na cesto, s takšno finančno podporo države.... kdo vse prejema od države in kakšne vsote... gotovo nikoli ne bomo izvedeli.
toti mišek
02. 12. 2020 13.55
+2
Čordo..lahko mi vzamejo papir ne morejo mi dela...burleska na kvadrat....kot z kupljeno diplomo..lahko mi vzamejo diplomo, znanja mi pa ne morejo!!
Stanislav Marn
02. 12. 2020 14.04
+9
tukaj država do sedaj res ni opravljala svojega dela, iz državne blagajne plačuje rovarjenje, nagajanje in rušenje države s strani kvazi umetnikov, ko pa od svoje državne agencija zahteva poročilo o delu in poslovanju, pa se zaposleni obnašajo kot da je agencija njihova privatna lastnina in niso dolžni nikomur odgovarjati, amap imajo samo pravico zahtevati denar od države in nas davkoplačevalcev, narobe svet inpopoln kaos...
Von_Clausewitz
02. 12. 2020 13.14
+3
Odlično povedano iz strani Marka in mi je zelo zelo všeč njegovo razmišljanje. Na drugi strani pa imamo politologa ? Kje se je ta uril ? V partizanski farmi ? Vidiste kaki paraziti se koristijo v naši državi. Dajte mu metlo da gre delat...
ROMELS
02. 12. 2020 13.29
+1
jodr
02. 12. 2020 13.29
+1
Upam, da je ta primerek naslednji, ki bo dobil "brco" v tazadnjo.
TargetHacker
02. 12. 2020 12.18
+2
Men se zdi gospod en navaden bebec, politični špekulant.
TargetHacker
02. 12. 2020 12.18
+5
slim386
02. 12. 2020 11.58
+7
A je novatv že objavila kaj o žurki v bruslju?
Ost1234
02. 12. 2020 12.26
+5
Ne še... Še ne vedo ali je Milan uspel pobegnit s spuščenimi hlačami ...
ina5785
02. 12. 2020 13.09
+2
slim386 - NIČESAR še NI, ker je mah nič zgubil hlače, ima predebelo ta.zad.o, pa je pomotoma zgrabil hlače nekega suhca in še NE more v SLO!!!!
semtvojavest
02. 12. 2020 11.39
+5
Koncno en ki ve kaj govori in ima znanje - Balazic mi deluje kot eden izmed redkih normalnih intelektualcev Za Maksutija zal tega ne morem reci, ker se iz njegovih besed takoj vidi ideoloska pozicioniranost in s tem so njegova sporocila dalec od objektivnosti
Berenika
02. 12. 2020 12.04
-1
Sam začetek govora tega tvojega analitika je brezupen: obregnil se je ob besedo nasilje. Zakaj? Reagiral je čisto resentimentno, prestrašeno, češ, Jenull poziva k nasilju. Kakšno nasilje, represijo izvaja Maršal Twito je pa preskočil. In to je analitik? Ena sama Jenullova beseda ga je izvrgla iz vsakršne politično analitične teorije. Če jo sploh ima. Analiziral, seveda nikakor, je Jenulla, zato pa toliko bolj sebe osramotil, saj je v prvem stavku pogrnil. Torej je on izstavljal svojo "ideološko pozicioniranost", ter seveda klečeplazno subjektivnost Maršalu. Sicer je pa tudi tvoja objektivna slovnica daleč od pravopisa.
JApajaDAja
02. 12. 2020 11.31
+3
ko "kulturnik", ki ga preživljamo davkoplačevalci r slo, zaničuje in moti državno proslavo r slo, je zadnji čas, da slo rečemo-bilo je dovolj, sedaj je pa že preveč!
Ost1234
02. 12. 2020 11.24
+0
Twitko kmalu adijo!