Slovenija

Kris že 'čez lužo': prvi del poleta uspešno prestal

Ljubljana, 06. 11. 2019 07.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
U.V./U.Z/24UR ZVEČER/L.Š.
Komentarji
408

Mali Kris, ki je združil Slovenijo v veliki dobrodelni akciji, v kateri so za njegovo zdravljenje v slabem tednu dni zbrali skoraj štiri milijone evrov, je odletel na zdravljenje v Združene države Amerike. Njegovi starši so na letališču dejali, da bo Kris na kliniko prispel v petek, kdaj bo prejel zdravilo, pa še ni znano. Krisova stara starša sta za oddajo 24UR ZVEČER povedala, da ju je njuna hči Ana že obvestila, da je Kris prvi del letalske poti dobro prestal.

Več videovsebin
  • Kako se Kris in starši počutijo pred odhodom v ZDA?
    00:18
    Kako se Kris in starši počutijo pred odhodom v ZDA?
  • Zahvala Krisovih staršev srbskemu poslovnežu, ki financira let
    01:42
    Zahvala Krisovih staršev srbskemu poslovnežu, ki financira let
  • Kdaj bo Kris prejel zdravilo?
    00:25
    Kdaj bo Kris prejel zdravilo?
  • Iz SVETA: Srečno pot, Kris!
    03:20
    Iz SVETA: Srečno pot, Kris!
  • Iz 24UR: K zdravniku v petek
    02:48
    Iz 24UR: K zdravniku v petek
  • Iz 24UR: Kris na poti v ZDA
    03:15
    Iz 24UR: Kris na poti v ZDA
  • Iz 24UR ZVEČER: Krisova stara starša o odhodu v Los Angeles
    05:30
    Iz 24UR ZVEČER: Krisova stara starša o odhodu v Los Angeles
  • Iz 24UR ZVEČER: Kakšen je ugled bolnišnice, kamor potuje Kris?
    02:00
    Iz 24UR ZVEČER: Kakšen je ugled bolnišnice, kamor potuje Kris?

Kris je s starši in zdravnikom okoli 12. ure z Brnika poletel proti Los Angelesu. Podrobnosti tega, kako poteka let, pa sta v oddaji 24UR ZVEČER razkrila Krisova stara starša, Irena in Egon Jerak.

"Ravno pred uro in pol je klicala Ana, da so pristali v Kanadi. S Krisom je vse v redu, prvi kos leta je dobro preživel, njegova saturacija je super. Presrečni smo," je povedala Krisova babica Irena. 

Irena in Egon Jerak sta bila gosta v oddaji 24UR ZVEČER.
Irena in Egon Jerak sta bila gosta v oddaji 24UR ZVEČER. FOTO: POP TV

Hčerinega klica pa je bil vesel tudi Egon. "Ta let je bil malo problematičen. Ker je prvi del leta vse steklo okej, smo zelo zadovoljni." 

Njuno današnje slovo od Krisa je bilo zelo čustveno. Na vprašanje, če ga že kaj pogrešata, je Krisova babica razkrila, da bi bila, če bi bil deček v Sloveniji, zdaj ob tej uri z njim. "Po službi grem vsak dan takoj k njemu," je dodala.

Kot je razkrila, so imeli zadnja dva tedna doma "živčno vojno". "Čakali smo datum, pritiski so bili z vseh strani, bila je tudi huda kri, ker nisi vedel, kdaj bi koga kaj vprašal. Bilo je napeto."

In kako sta se babica in dedek počutila, ko so se danes zaprla vrata letala? "Strah, skrb, bolečina, veselje, to so bili eni takšni mešani občutki. Tudi ko pomislim, da njega in Ane ne bom videla, pa če bo vse v redu, in kako bo delovalo to zdravilo, kako bo prestal aplikacijo … Ne znam opisati vsega, ne veš več, kaj čutiš," je misli strnila Irena Jerak.  

Zadnja dva tedna so se na odhod pripravljali tako, da so najprej spakirali Krisove igrače, nato pa se lotili pakiranja drugih njegovih stvari, kot sta voziček in stolček. "Opreme je bilo skoraj za dva avtomobilska prtljažnika," je razkril dedek Egon. Med Krisovimi najljubšimi igračami, ki jih je vzel s seboj na letalo, pa sta bila medvedek, ki je njegov zvesti sopotnik že od rojstva, in slonček, na katerem je ročno izvezeno njegovo ime.

Krisova starša pred odhodom: Smo mirni in pozitivni

Tik pred današnjim odhodom sta njegova starša v izjavi za medije povedala, da se Kris počuti dobro, je pa včeraj zvečer dobil malo vročine. "Verjetno tudi on občuti ta pritisk in napetost," sta dejala.

Kontrola letenja je Krisu na letališču zaželela vse najboljše.

Pot, ki jih bo najprej vodila v Kanado, nato pa v Los Angeles, ju ne skrbi, saj z njimi na letalu potuje tudi zdravnik. "Imamo vse, kar potrebujemo, smo mirni in pozitivni. Tako kot smo začeli to zgodbo, jo bomo tudi končali," je povedala Krisova mama Ana Jerak in priznala, da so bili zadnji dnevi precej napeti, tudi zaradi praznikov, zaradi česar se je vse "malo zamaknilo. "Od ponedeljka do danes je bilo noro." 

Njihov let bo vsega skupaj trajal kar 14 ur. "Kris bo malo gledal risanke, malo ga bomo zamotili, pa bo minilo!" S seboj so vzeli tudi več njegovih najljubših igrač. Krisova starša sta se ob tej priložnosti zahvalila srbskemu poslovnežu Miodragu Kostiću, ki jim je omogočil let v Los Angeles z zasebnim letalom, kar bi stalo 400.000 evrov. "To je veliko olajšanje tudi zato, ker mora Kris večino časa na letalu preležati, pa zaradi presedanja in množice ljudi na letalih in letališčih. Veste, da je na letalih ogromno ljudi, ne moreš se skriti, zrak je isti ... Veliko je naredil za nas in vse življenje mu bomo hvaležni, da je tako nesebično pomagal otroku, ki ga niti ne pozna." 

Kaj sledi?

Krisova družina si je v Los Angelesu za prvih nekaj dni rezervirala hotel, nato pa se bo preselila v apartma. V petek bo Kris odšel na kliniko in prvič obiskal zdravnika, kdaj bo prejel zdravilo, pa je po besedah njegove mame še prezgodaj ugibati. Tudi na vprašanje, kdaj se bodo pokazali prvi rezultati, ni mogla odgovoriti, češ da se to razlikuje od primera do primera.

Krisova družina v ZDA potuje z Gulfstreamom 450, registriranim v Sloveniji.

Krisovi starši so že prejeli prvi račun, ki zajema ceno zdravila, in sicer za 2.234.031 dolarjev oziroma nekaj več kot dva milijona evrov. Informacijo, da so v ZDA začasno ustavili študije z zdravilom Zolgensma za otroke med drugim in petim letom starosti, sta starša komentirala z besedami, da gre za drugačen odmerek zdravila, drugo starostno skupino, v katero Kris ne spada, zato ju to ni skrbelo. 

V ZDA naj bi Kris ostal od dva do štiri mesece. "Težko zdaj povemo, kdaj se vračamo, to bomo videli sproti," je še dejala mama in dodala, da se bodo vrnili "močnejši in boljši kot prej". Na vprašanje, kako njihov odhod sprejemajo ostali družinski člani, sta povedala, da so hkrati veseli in jih je strah. "Ljubezen do vnuka je drugačna kot ljubezen do otroka, babice in dedki imajo z njimi posebno vez ... Pogrešali nas bodo."

Kris je večer pred pomembnim potovanjem dobil malo vročine.
Kris je večer pred pomembnim potovanjem dobil malo vročine. FOTO: Damjan Žibert

Krisova družina ob vsej podpori, ki jo prejema, čuti, da za njo stoji ne samo cela Slovenija, pač pa je njihov primer s pomočjo srbskega poslovneža prestopil meje. "Ne morem opisati, koliko nam to pomeni, sploh po letu in pol, ko nam ni bilo lahko, preživljali smo težke trenutke, a smo jih skupaj prebrodili," sta še dejala.

Na koncu sta se zahvalila vsem za pomoč, čez dobre pol ure pa je družinica pomahala zbranim v slovo in se vkrcala na letalo.

Spomnimo

Kris se je rodil s spinalno mišično atrofijo, redko dedno mišično-žilno boleznijo, zaradi katere počasi izgublja mišično moč, dokler ne bodo mišice nekega dne odmrle. Pomaga mu lahko novo zdravilo Zolgensma, ki ga je maja letos odobrila ameriška Agencija za zdravila. Evropska unija mora zdravilo še odobriti, v Sloveniji naj bi bilo tako na voljo šele v naslednjem letu. Kar pa pomeni, da bo za Krisa prepozno, saj je zdravilo primerno zgolj za otroke do drugega leta starosti. 

In tako se je začelo zbiranje sredstev, v katerem so dobrodelno društvo Palčica Pomagalčica in dobrodelni škratki zbrali 3,9 milijona evrov. "Našemu Krisu ste omogočili prihodnost. Hvala Sloveniji, ki ima res veliko srce," je ob tem dejala njegova mama. 

Let v Los Angeles je Krisovi družini omogočil srbski poslovnež iz družbe MK Group in lastnik Gorenjske banke, hotela Kempinski v Portorožu in večinski lastnik Letališča Portorož. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (408)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

trac
07. 11. 2019 08.09
+12
Upam, da se bo vse dobro izteklo. Ampak, a je res treba narediti iz tega en 'resničnostni šov'.
Uporabnik443897
07. 11. 2019 09.40
+1
Glejbvse da lahko vlada dela kar ji paše. Seveda nihče ni proti sporočilom, da pa cel sistem obvescanja po 100 na dan, je pa vseeno pretirano. Toliko je bolj zalostnih zgodb, pa nikoli nic o njih.
Laki je malo nervozan
07. 11. 2019 07.55
+11
Tu se je potrebno nečesa zavedat, moja žena dela v Leku v razvoju, ki je del Novartisa, to zdravilo, ki ga bo mali prejel, bo samo, če bo ustavilo bolezen, ne bo pa odpravilo posledic, ki jih že ima zaradi te bolezni.Te posledive bodo mu ostale celo življenje.So pa dosedanje izkušnje z aplikacijo zdravilo na tako majhnih bolnikih večinoma zelo pozitivne.
Uporabnik443897
07. 11. 2019 09.42
-3
Ljudje pricakujejo čudeže, pusti jim veselje. Saj je tudi kristus s skorjo kruha nahranil vse lacne, pa tudi folk VERJAME.
NoviceResnice
07. 11. 2019 07.46
+4
Alo 400.000 ste nori tok ne stane cel komercialen let z boeingom 747
26031962
07. 11. 2019 08.00
+20
A je sploh pomembno koliko stane let? A je 10.000 ali pa 400.000, pomembno je, da je Kris letel z zasebnim letalom, s tem je polet za malčka veliko bolj prijazen in varen . In Kostić mu je to omogočil. Velika poteza ne glede na ceno. Kapo dol.
vrtnar01
07. 11. 2019 08.03
+4
to je mišljeno za 4 polete iz LA ,torej 2x tja in nazaj
korintos23
07. 11. 2019 08.48
-1
Uporabnik443897
07. 11. 2019 09.43
+1
zemljan10
07. 11. 2019 07.36
+12
Lepe pohvale Srbskemu poslovnežu,da je omogočil letalo. Cena 400000€ je pa totalno nakladanje. Pa saj ne bodo kupili letala,samo peljali se bodo.
BrainDance
07. 11. 2019 07.40
+1
Preberi spodnji komentar ;-) 400k€ ni nakladanje, temveč preseravnaje, ampak verjemi, da tisti ki lahko dajo tudi več :D
korintos23
07. 11. 2019 08.47
+1
Zakaj se sam iz sebe norca delaš, si nepismen?
BrainDance
07. 11. 2019 07.10
+16
400k€ bi bila cena za npr. poslovno rentanje letala (10 oseb, povratni let, 40k po glavi). Strošek poleta za takšno letalo pa je nekje med 500-1000€/h v kar so vključeni vsi stroški poleta (osebje, gorivo, vzdrževanje,...) in bo plačal lastnik letala, ampak vseeno zelo lepa gesta ;-)
komar
06. 11. 2019 21.26
+29
Srečno Kris.Vrni se zdrav.
mrtvi_macak
06. 11. 2019 21.20
+4
A zdaj ste pa bili sposobni napisat, da je let plačal lastnik letala.
Pokahontas77
06. 11. 2019 21.25
+6
mrtvi_macak
06. 11. 2019 21.26
+1
omenjeni so bili samo stroški in ne kdo jih bo plačal
Andree
07. 11. 2019 09.22
+1
Kostić je letalo najel. Lastnik letala je eno slovensko podjetje,ki večinoma dela z tujimi strankami. Oni so postavilo takšno ceno za 4 polete in Kostić se je strinjal
Uporabnik443897
07. 11. 2019 09.45
multifit
06. 11. 2019 20.58
+11
Drži se mali in pridi zdrav
Oscilator
06. 11. 2019 20.40
+41
Upam, da bomo nekoč vsi pomagali vsem, Krisu ter družini ter vsem Vam želim dobro! Meni so ljudje tudi pomagali, ko sem rabil pomoč a je nisem pričakoval. DA SMO/STE VSI zdravi, v telesu in v glavi!
xxdrgregoryhouse
06. 11. 2019 20.51
+6
Covid 19
06. 11. 2019 19.44
+27
Hotchilipoper ti si tak letalski navdušenec se mi zdi😀,Los Angeles eno največjih letališč na svetu..Ta zgodba je preplavila državo in zdaj žogica leti v gol in super.Mene najbolj živcira to,da pa smo davkoplačevalci dali toliko za teš,slabo banko itd.,da bi s tem denarjem pozdravili vse"Krise" na svetu,pa je vse tiho in ničesar se ne komentira,niti koliko so dali akterji(beri vzeli)za te donacije..Dokler se bomo šli raja in kraja,sodišča pa navadna kegljišča,bo šla še kakšna Adria in mi privat v Ameriko kot migranti..
exterminator
06. 11. 2019 19.42
+37
Držim pesti za fantka! 👍🥰
hotchilipoper
06. 11. 2019 19.23
-2
Kam pa letijo -mesto?
xxdrgregoryhouse
06. 11. 2019 19.32
+13
Trenutno so v goose bayu v Kanadi, potem pa v los Angeles
SabinaZ
07. 11. 2019 08.53
+1
Ne vem kaj je s temi ''novinarji'' napišejo da je že v ZDA potem pa da je v Kanadi? Mislim če priletiš v Gradec nisi v Sloveniji ali pač?
prinašalec2
06. 11. 2019 19.23
+46
Srečno pot in vse dobro, mali, pa vrni se v domovino zdrav. Naj se začne za tebe novo življenje.
retrospect
06. 11. 2019 19.23
+38
Ne rečem lepo da se je fantku pomagalo, ampak koliko podobnih Krisov je še v Sloveniji?? S tem se v naprej največ potuhe daje ravno državi. Bog nedaj da bi se to mojemu otoku zgodilo, ampak sam nebi zahteval pričakoval denarja samo veliko podporo da skupaj rečemo državi dovolj je! Tak ne gre več naprej resno!
reakcionar
06. 11. 2019 19.20
+12
Srečno Kris! Imaš čudovite starše.
Periot222
06. 11. 2019 18.58
+37
Veliko veliko otrok je se bolanih!!!!!!!!!!
Tromblon
06. 11. 2019 18.41
+87
Kolk mi jih je fajn starša gledat k sta polna optimizma in sreča kar žari iz njunih oči. Še posebej je dober občutek k veš, da si mel tud ti prste zravn in vsaj enemu polepšal dan, če ga že sebi ne moreš :) Srečno pubec!!!!
setisfekšn
06. 11. 2019 18.33
+29
Ozdravil bo kerlc!to je edina varianta!
Whippet
06. 11. 2019 17.58
+0
Je sledenje aviona se mogoca? Meni ga namrec ne pokaze vec
xxdrgregoryhouse
06. 11. 2019 18.48
-2
multifit
06. 11. 2019 17.14
+34
Falcon je verjetno zaseden ali pa je na servisu.
thetech
06. 11. 2019 17.36
+14
Že tisoči, ki je omenil falcona.. Mislim, da bo dovolj..
Pokahontas77
06. 11. 2019 21.18
-2