Svet

'Mama mi ni dovolila pogledati na dvorišče, kjer je brez življenja ležal stric'

Ljubljana/Bovec, 06. 06. 2023 07.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Sara Volčič
Komentarji
20

Bila je v devetem razredu, ko se je zgodilo v začetku oktobra 2019. Zvečer je šla kot ponavadi mirno spat, a naslednje jutro je ni zbudila budilka, ki bi jo opozorila, da jo čaka nov šolski dan. Tokrat sta jo zbudila starša, objokana mama Tatjana pa ji je povedala nekaj, česar sama ni mogla razumeti. Besede je sicer že razumela, a njihovega pomena njeni mladi možgani niso zmogli sprocesirati – da njenega strica več ni.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Vpliv zločina na oškodovance
    09:34
    Iz SVETA: Vpliv zločina na oškodovance
  • Jaka Sladič o svojem ubitem stricu
    01:37
    Jaka Sladič o svojem ubitem stricu
  • Eva Sladič o jutru, ko je izvedela, da nima več strica
    01:53
    Eva Sladič o jutru, ko je izvedela, da nima več strica

 

"Brat je bil v Ljubljani, ko se je to zgodilo. Jaz sem bila doma, a mami in oči mi nista pustila iti niti do okna, ker je bilo vse še tam, kjer se je zgodilo. Tako sem ostala v sobi do 10., 11.ure," se spominja Eva, ki ima danes 18 let. Z njo in njenim 19-letnim bratom Jako, ki se oba šolata v Ljubljani, se dogovorim za srečanje na ljubljanskih Žalah. Pa ne zato, ker bomo govorili o smrti mladega, 34-letnega Romana Komaca, ki mu je življenje vzel 24-letni Jasmin Suljić zaradi ljubosumja, temveč ker je bilo tisti dan res vroče in z visokimi drevesi porasle Žale ponujajo vsaj malo tistega potrebnega hladu, da izpeljemo snemanje. 

Eva in Jaka, nečaka pokojnega Romana Komaca
Eva in Jaka, nečaka pokojnega Romana Komaca FOTO: Kanal A

Pred mano stoji visoko čedno dekle svetlomodrih oči. Na zunaj se ne opazi, da je doživela nekaj tako groznega. Prav tako pri njenem bratu Jaki, visokorasli postaven fant skodranih rjavih las, za katerega že na daleč vidiš, da rad telovadi. A vzrok za njegov stas tiči tudi v tem, kar se je zgodilo njegovemu ljubemu stricu. "Si še kaj jezen?" me zanima in on odvrne: "Ja, zato hodim tudi vsak dan v fitnes, da tja usmerjam jezo, ali pa igram nogomet ali pa kaj podobnega."

Sara Volčič
Sara Volčič FOTO: POP TV

Pri njegovi sestri pa je bil v ospredju strah, zaradi katerega je bila dolgo povsem ohromela in sama si ni upala niti na sprehod po Bovcu, pa četudi je bil storilec tedaj v priporu. "Sama si nisem upala hoditi, vedno je moral biti nekdo poleg mene, ko sem se iz šole vrnila do doma, ali pa sem morala imeti nekoga na telefonski povezavi ves čas. Vsak šum, vsak zvok me je preplašil," se spominja. Danes, pravi, je veliko bolje, kljub temu pa se boji dneva, ko bodo storilca izpustili iz zapora. Njegova kazen je prizadela Romanove najbližje, prav tako pa številne prijatelje. Za njegovo smrt bo storilec za zapahi le 13 let. Za 12 vbodnih ran z lovskim nožem, ko napada Roman sploh ni pričakoval, saj ni imel nobenih obrambnih poškodb, bo 24-letnik sedel 13 let. V sobi Višjega sodišča v Kopru so sodniki zapisali, da "okoliščine, v katerih je bilo storjeno obravnavano kaznivo dejanje, kvalifikatornega očitka, da naj bi obtoženec oškodovancu odvzel življenje na zahrbten način, ne utemeljujejo", in dodali, da bi v tem primeru lahko šlo za maščevanje, vendar v to smer obtožba ni bila vložena, pritožbeno sodišče samo pa opisa kaznivega dejanja ni moglo spreminjati, saj bi s tem prekoračilo obtožbo. Tako je Višje sodišče v Kopru razsodilo in deloma ugodilo pritožbi Jasmina Suljića, da ni šlo za umor na zahrbten način, temveč uboj. Kazen prvostopenjskega sodišča 18 let zapora je tako znižalo na 13 let.

Romanovi svojci so potrebovali (in še potrebujejo) psihološko podporo, a kot je povedala njegova sestra Tatjana Komac, so bili pri tem prepuščeni sami sebi. Nihče ni pristopil do njih in jim pomagal v postopkih, ki so sledili. Usoda, ki jo delijo številni oškodovanci, medtem ko: "Storilec, sploh pri hudih kaznivih dejanjih, ko mu je odvzeta prostost, dobi takoj pravno pomoč, če ne drugače, po uradni dolžnosti, ki mu predstavi in ga vodi skozi kazenski postopek," pove odvetnik Anže Mlinarič in doda, da je tudi prav tako. A obenem tudi sam ugotavlja, da oškodovanci in njihovi svojci nimajo takšnega privilegija – da pa bi potrebovali neko osebo, ni nujno, da je pravnik, ki bi jim svetovala in pomagala, da se v obdobju, ko so tudi zlomljeni od bolečine, znajdejo v postopkih, ki se jim ne morejo izogniti. Na sodišču jih sicer lahko zastopa odvetnik, gre za pooblaščenca oškodovancev, a vloga pooblaščenca je včasih tudi precej v ozadju. Prav tako bi bilo dobro, da bi pooblaščenec oškodovancev deloval in sodeloval s tožilcem, pa temu v mnogih primerih ni tako, je za oddajo Svet na Kanalu A povedal Mlinarič.

Ankica Komac, mama ubitega Romana Komaca, je neutolažljiva.
Ankica Komac, mama ubitega Romana Komaca, je neutolažljiva. FOTO: Sara Volčič

Bolečina v zelo povezani bovški družini ostaja. In to ni le bolečina enega. Življenja vseh družinskih članov ožje in širše družine ter njegovih prijateljev bodo doživljenjsko zaznamovana s tem zločinom. Morda je za svojce še toliko bolj boleče, ker se je zgodilo doma in vsak dan hodijo mimo mesta, kjer je nerazumno dejanje 24-letnika vzelo življenje prijaznemu, vselej nasmejanemu, mlademu moškemu, na katerega so bili vsi zelo navezani: na njihovem skupnem dvorišču. A kljub temu, da jim je bil odvzeto veliko, odškodnine za njegovo smrt ni dobil nihče od svojcev. Kako je to mogoče, pa danes v oddaji Svet, kjer boste videli tudi to, kako je novogoriško okrožno sodišče žalujočim namesto telefona pokojnega Romana pomotoma poslalo telefon njegovega krvnika.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rock8
12. 06. 2023 15.24
+1
Sramota!Roman ni imel obrambnih ran,torej ga je tip zahrbtno ubil
za bojši jutri
06. 06. 2023 15.02
+3
Kratko kazen bo odslužil, morda dobi še skrajšanje kazni, toda potem pride na svetlo po zasluženo kazen.
Formentera
06. 06. 2023 14.09
+4
Drezati v boleče rane ljudi z namenom pridobivanja klikov in gledanosti je neokusno. Dajte jim mir.
rzui
06. 06. 2023 14.01
+5
Saj ne ve kaj ga čaka zunaj. Boljše
smuuki
06. 06. 2023 12.52
+3
Multi kulti bogatenje je to. To nam je prineslo in socialni turizem. Bravo izdajalci Slovenije. Za nagrado še vladajo. Več jih pride bolj zagotovo so v vladi.
Rde?a pesa in hren
06. 06. 2023 12.16
+7
če se bo praksa sodišč, kot je, nadaljevala, bo po mojem vse več samopooči, ki je sicer po pravu prepovedana (dovoljena sta silobran in skrajna sila)... kako pa naj sicer človek prenese to, da ga kot žrtev po storjenem KD država pusti na cedilu (ni pomoči, podpore) istočasno ko storilca zavijejo v vato, če ne druigače, po uradni dolžnosti....Na Kosovu in tam okrog imajo svoja načela, po katerih urejajo te stvari... pa se bojim da bo to prišlo tuid k nam.. ta včerajšnji umor kaže na "uvoz" tega.. ali pa niti ne na uvoz..
lilihip
06. 06. 2023 11.55
+20
a lahko v SLO že prenehajo s temi mizerno majhnimi kazni? v ameriki za posedovanje marihuiane dobiš 20+let ne pa kot tu le 13let za umor! halo ...tip bo še relativno mlad in ima še cel lajf red sabo a umori je enega in uničil še par življenj zdraven
Škrnicl
06. 06. 2023 11.06
+10
Malo južnije je fantina hitro rešil morilca svojega brata, ki je po dveh letih že hodil na prostosti...
lilihip
06. 06. 2023 11.56
+9
pravilno, če ne zrihta sodišče naj pa ljudstvo, jaz bi tudi
pojtrarara
06. 06. 2023 10.25
+24
ta država s temi sodišči in takimi sodniki je lepo povedano hudo nerazumna... sploh ne morem brat teh grozot, ker so vedno iste zgodbe, morilci zaščiteni kot kočevski medvedi, vse mogoče pravice se jim daje, žrtve nedolžne in njihovi svojci, pa obravnavani huje kot smet s strani države in institucij...
Škrnicl
06. 06. 2023 11.00
+11
Oko za oko, zob za zob...nažalost edina rešitev...
anabanana
06. 06. 2023 10.04
-26
Kaj pa 2018 imate kaj v arhivu🤮 pogrevate zadeve iz preteklosti😶 a ni kaj bolj pametnega
Lev07
06. 06. 2023 10.24
+30
Pokaži vsaj malo empatije in si poskusi zamisliti kako bi bilo tebi, ko bi ti nekdo na takšen način vzel tvojega bližnjega. Bi bilo to pogrevanje? Preteklost? Nič pametnega?
Voly
06. 06. 2023 09.58
+16
Res žalostno! Vedno se sprašujem kaj je v glavi človeka, ki naredi tako podlo dejanje. In me jezi, ko vedno zmaga tisti, ki najde neko brez veze olajševalno okoliščino, da storilcu zmanjšajo kazen. Zakaj po takem dejanju vsi pristojni "ujčkajo" storilca, tistemu, ki je zaradi tega prizadet, pa nihče ne pomaga.
tirolec
06. 06. 2023 09.53
+1
Slovenci smo razdeljeni v različne razrede...to si moramo zapomniti in te razrede z novimi volitvami izničiti...
Groucho Marx
06. 06. 2023 09.13
+33
Še en primer, ki jasni kaže, kakšna sramota je slovensko 'pravosodje'.
Groucho Marx
06. 06. 2023 09.14
+6
tirolec
06. 06. 2023 09.51
+6
To je huje kot sramota...Še živemu niso smeli pomagati...v razmislek o dosegu pameti!
Darko32
06. 06. 2023 08.58
+11
Tukaj vidmo, da starši ravnajo pravilno, da ne obremenjujejo otrok z nesrečami in žalostnimi dogodki kot je ta. Neob debatiral zakaj se je to zgodilo ampak ali je takšna poteza pravilna. JAz pravim,d aje pravilna, da se ne obremnjujeje še otrok. Določeni pa bodo rekli, d aje pravilno. To je izredno nevarno stanje, saj lahko pusti posledice na otrokih. Zato pravim, da morata gledati naprej z pozitivnimi mislimi in ne z črnimi, ker bosta sama padla in se jima bo poznalo na zdravju.
punkracij
06. 06. 2023 08.51
+17
Da bi bilo teh zgodb čim manj.