Slovenija

Manj silvestrovanj v hotelih

Ljubljana, 03. 12. 2008 06.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
12

V preteklih letih so bile v slovenskih hotelih tak čas že čakalne liste za silvestrovanja in gala večerje. Letos je drugače. Je kriva finančna kriza?

Cen kljub finančni krizi niso nižali, predvsem zaradi višjih življenjskih stroškov. Nominalno so višje za 10 do 30 evrov, različno od hotela.
Cen kljub finančni krizi niso nižali, predvsem zaradi višjih življenjskih stroškov. Nominalno so višje za 10 do 30 evrov, različno od hotela. FOTO: Reuters
V enem izmed hotelov je lani nastopil Toni Cetinski. Cena praznovanja s slavnostno večerjo in koncertom je bila 104 evre. Letos bo v istem hotelu nastopila Rebeka Dremelj, cena praznovanja pa je 80 evrov. Razlika v ceni se navezuje na izvajalca, so pojasnili.

Finančno krizo občutijo tudi slovenski hotelirji. Povpraševanje je sicer enako, nekoliko manj je rezervacij iz Madžarske in Hrvaške, slovenski gostje so previdnejši v primerjavi s preteklimi leti, tudi rezervacije večjih skupin so v decembru ponekod padle za 10 odstotkov.

Hoteli še niso polni, razlika se pozna, saj so bile v preteklih letih v tem času že čakalne liste, ki jih letos večinoma ni. Zaradi finančne krize, ki se je začela kazati v jeseni, najbolj v zadnjih dveh mesecih, so nekateri podaljšali ugodnosti za predčasne rezervacije, razmišljajo pa tudi o uvedbi popusta za rezervacije v zadnjem hipu.

Novoletni plesi se praviloma hitro razprodajo, silvestrovanja pa vsako leto težje. Cene silvestrovanj se gibljejo od 70 do 120 evrov, novoletnih plesov pa okoli 70 evrov. Številni hotelirji ponujajo bogat silvestrski meni z izbranimi kulinaričnimi specialitetami, pijačo, pester in zabaven program za slovo od starega leta ter živo glasbo za vse plesne in glasbene okuse.

Za silvestrsko večerjo v hotelu bo treba v povprečju odšteti 100 evrov.
Za silvestrsko večerjo v hotelu bo treba v povprečju odšteti 100 evrov. FOTO: V.Č.
jed
jed FOTO: V.Č.

Če primerjamo dnevno ceno, so cenejši večdnevni paketi. Sedemdnevne ponujajo po okoli 500 evrov, paketi v termah vključujejo bogato silvestrsko večerjo z vsem ostalim programom in ponudbo, uporabo bazena s termalno vodo, ugodnosti pri obisku savn in fitnesa, bogat spremljevalni program, avtobus do morebitnega smučišča in znatno znižane cene smučarskih vozovnic za goste hotela.

Ker so želje gostov zelo različne, zanje pripravljajo tudi krajše pakete. Tridnevni paket znaša na primer 600 evrov na osebo z gala večerjo, s party večerjo pa 100 evrov manj. Za tridnevni paket s silvestrsko večerjo boste odšteli tudi 400 evrov, za dvodnevni pa 260 evrov.

A hotelirji so na začetku veselega decembra optimistični. Pričakujejo, da se bo zanimanje gostov povečalo. Kljub temu se zavedajo, da se bodo morali tudi oni, prav zaradi kriznih razmer v gospodarstvu, za isti rezultat bistveno bolj potruditi kot v minulih letih.

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dejkometod
03. 12. 2008 14.11
Osebno ne grem na noben seminar, ker je seminar dražji od hotela. Ne bom podpiral hotelirjev in hotelov. Ne rabim prestiža, hočem se učiti in naučiti kar potrebujem pri poslu. Sem že povedu delodajalcu, da ne grem na seminar, pa me je začuden gledu, čeđš, tvoj problem. Seminar ti plačam jaz, ti pa hotel. Ne hvala. Sem bil na dopustu za en teden, kje ne povem, ne bo epp, in sem olačal manj za cel teden kot bi dal za nočitev na seminarju v hotelu ,2 dni. To je resnica.
zupancicevajama@email.si
03. 12. 2008 11.21
ODLICNA IDEJA!!! Tonček Balonček03.12.2008, 08:55Bo spet treba angažirati Trefalta na Gospodarskem razstavišču!?
Smrk Smrk
03. 12. 2008 11.13
nesesekirat03.12.2008, 09:17Doma, med prijatelji, na ulici, to je najlepše. Dopoldne te potem glava boli le zaradi enega vzroka, ne pa tudi zaradi zapravljenega denarja, ni ti treba \"šteti\" kozarcev in paziti na oblačilo, da ne bi, ko je vse mimo in skoraj pozabljeno, ostali \"galasilvestrovalci\" opravljali o tem, koliko si spil, kako neokusno si bil oblečen, v katero si \"tiščal\" i.t.d. Leto pa se tako ali tako prehitro obrne in mimogrede bomo zopet pisali nove komentarje na temo silvestrovanja. Se podpišem.
___
03. 12. 2008 11.12
Ne, le vse manj je zabitih ljudi po svetu ki bi rinili v tako bedno in dolgočasno mesto za novo leto.
Epica
03. 12. 2008 10.25
Ptujčanka: Se absolutno strinja s tabo!! Itak mislim, da je kriza ustvarjena umetno... pa še to ne bi rekla kriza, ampak bolj temelji - krizo s(m)o ustvarili ljudje sami, ker s(m)o kot ene ovce in ne razmišljamo/jo s svojo glavo! Če bi vsaj en sektor ravnal drugače, krize ne bi bilo... tako pa se vse podira kot domine. Žalostno.
ptuj?anka
03. 12. 2008 09.49
pa mislim, da sem zadnje čase kar začela dvomiti v verodostojnost podatkov medijev, saj sama ne bi mogla reči, da so ljudje v krizi. V trgovini šoplejo vse in še več, samo da je akcija, ko sem si šla rezervirat novo leto v hotelu (septembra!) pa sem dobila komaj eno sobo... tako da, dragi mediji, vi ste tisti, ki delate paniko!!!
ZinoDavidoff
03. 12. 2008 09.48
Za vse je kriva finančna kriza, se mi zdi kot da je zamenal ime JJ, saj je bil on ponavadi vsega kriv.
F12
03. 12. 2008 09.40
sem že par let doma za novo leto, ker mi je ostalo začelo presedat in mi čist nič ne manjka. še fino je
nesesekirat
03. 12. 2008 09.17
Doma, med prijatelji, na ulici, to je najlepše. Dopoldne te potem glava boli le zaradi enega vzroka, ne pa tudi zaradi zapravljenega denarja, ni ti treba \"šteti\" kozarcev in paziti na oblačilo, da ne bi, ko je vse mimo in skoraj pozabljeno, ostali \"galasilvestrovalci\" opravljali o tem, koliko si spil, kako neokusno si bil oblečen, v katero si \"tiščal\" i.t.d. Leto pa se tako ali tako prehitro obrne in mimogrede bomo zopet pisali nove komentarje na temo silvestrovanja.
Tonček Balonček
03. 12. 2008 08.55
Bo spet treba angažirati Trefalta na Gospodarskem razstavišču!?
BATISTA1
03. 12. 2008 08.21
HandOfSteel
03. 12. 2008 07.18
Naj da tist, ki ima ... mene za take neumnosti ne bo noben \"okradu\" ...