Slovenija

Manjši nadzor potnikov?

Ljubljana, 01. 08. 2007 07.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V veljavo stopa nov sporazum EU-ZDA o posredovanju osebnih podatkov letalskih potnikov.

Danes stopa v veljavo novi sporazum med EU in ZDA o posredovanju osebnih podatkov letalskih potnikov (PNR) na čezatlantskih letih ameriškim oblastem. Sporazum tako nadomešča začasni sporazum iz oktobra 2006, ki se je z iztekel z 31. julijem. S sporazumom so zadovoljni tako v EU kot v ZDA, nekoliko bolj skeptični pa so do njega pooblaščenci za varstvo osebnih podatkov.

Canadair Regional Jet CRJ900
Canadair Regional Jet CRJ900 FOTO: Adria Airways

EU in ZDA sta pogajanja o novem sporazumu začeli konec februarja. Dogovor sta dosegli konec junija. Države članice Evropske unije so zeleno luč sporazumu na ravni veleposlanikov pri EU prižgale 19. julija, štiri dni kasneje pa so sporazum potrdili tudi zunanji ministri povezave.

Manjši nadzor potnikov?

Dokument naj bi bil po eni strani pomemben v boju proti terorizmu, hkrati pa zagotavlja primerno raven zaščite osebnih podatkov letalskih potnikov. 26. julija ga je v Washingtonu podpisal tudi ameriški minister za domovinsko varnost Michael Chertoff, ki ga je označil za "pomembno sito pri razkrivanju potencialno nevarnih potnikov".

Novi sporazum bo veljal sedem let. V skladu z novim dogovorom bo število osebnih podatkov o potnikih, ki jih v imenu boja proti terorizmu zahtevajo ZDA, zmanjšano s 34 na 19. Vsi ti podatki so zbrani v dokumentih letalskih prevoznikov, ki se imenujejo PNR (passenger name record).

Te podatke potniki posredujejo letalskim družbam ob nakupu vozovnice, gre pa za podatke o naslovu, številki telefona in kreditne kartice ter cilju potovanja, pa tudi o storitvah, ki jih potniki zahtevajo med letom. Ameriške oblasti bodo lahko podatke iz EU hranile do 15 let: sedem let v aktivni podatkovni bazi, v nadaljnjih osmih letih pa bo dostop do njih mogoč le v izjemnih primerih in pod strogimi pogoji.

Sporazum je sestavljen iz treh delov: samega besedila sporazuma; pisma ZDA Evropski uniji, v katerem podajajo zagotovila o ravnanju s podatki PNR, ter pisma EU Združenim državam Amerike, v katerem unija sprejema ameriška zagotovila kot zadostna.

Sporazum korak nazaj

Če novi sporazum ne bi bil sklenjen julija, bi evropskim letalskim družbam grozila prepoved pristajanja na ameriških tleh ali celo tožbe potnikov zaradi nezakonitega posredovanja njihovih osebnih podatkov, prevozniki pa bi v primeru kršitve lahko odgovarjale s 6.000 ameriškimi dolarji na potnika. Prav zato so v Evropskem združenju letalskih prevoznikov (AEA) dogovor označili za "zelo dobrodošel". Posledice odsotnosti novega dogovora bi bile po mnenju AEA namreč "nepojmljive".

Številni nacionalni nadzorniki za varstvo osebnih podatkov v EU, med njimi slovenska informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar ter evropski nadzornik za varstvo osebnih podatkov Peter Hustinx, pa ugotavljajo, da sporazum v marsikaterem vidiku pomeni korak nazaj za varstvo osebnih podatkov.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.