Slovenija

Je Šarec pravi mož za izziv? Tri sestavine, ki odločajo o (ne)uspehu manjšinske vlade

Ljubljana, 02. 08. 2018 09.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
1290

Če bo Slovenija dejansko dobila manjšinsko vlado, bo to za našo državo izlet v neznano, saj konkretnejših izkušenj s takšnim načinom vladanja nimamo. Analitiki že zmajujejo z glavo, izkušnje iz tujine pa kažejo, da se takšni politični eksperimenti kvečjemu obnesejo v zrelih demokracijah, kjer politika - kljub nasprotjem - ve, kaj je njeno poslanstvo.

Tako je pravzaprav osnovno vprašanje - na kakšni stopnji zrelosti je slovenska politika.

Po prav stabilnih vladah Slovenija sicer ni znana. Edina vlada, ki je mandat končala v takšni zasedbi, kot ga je tudi začela, je bila le vlada Janeza Janše v mandatu 2004–2008. Sicer pa so imele slovenske vlade precej razburljiva "življenja", prav vse pa so bile koalicijske.
 

VLADE V SAMOSTOJNI SLOVENIJI

Prvo je vodil Lojze Peterle (16. 5. 1990 - 14. 5. 1992), sestavljale so jo večinoma stranke združene v koaliciji DEMOS.

Drugo vlado je vodil dr. Janez Drnovšek (14. 5. 1992 - 25. 1. 1993) in so jo sestavljale stranke SDS, DS, ZS, LDS, ZLSD in SSS.

Predsednik tretje vlade je bil dr. Janez Drnovšek (25. 1. 1993 - 27. 2. 1997), v njej so prvotno bile LDS, SKD, ZLSD in SDSS. Leta 1994 je zaradi zamenjave ministra iz SDSS stranka izstopila iz koalicije, leta 1996 pa še ZLSD.

Četrto vlado (27. 2. 1997 - 7. 6. 2000) je ponovno vodil dr. Janez Drnovšek, koalicijo pa so sestavljale LDS, SLS in DeSUS.

Predsednik pete vlade je bil dr. Andrej Bajuk (7. 6. 2000 - 30. 11. 2000), vlado so sestavljale SDS in SLS+SKD.

Šesto vlado je vodil dr. Janez Drnovšek (30. 11. 2000 - 19. 12. 2002), koalicijo so sestavljale stranke LDS, ZLSD, SLS in DeSUS.

Sedmo vlado je s poslanci iste koalicije kot šesto sestavil mag. Anton Rop (19. 12. 2002 - 3. 12. 2004).

Predsednik osme vlade je bil Janez Janša (3. 12. 2004 - 21. 11. 2008), koalicijo pa so sestavljale stranke SDS, NSi, SLS in DeSUS.

Deveto vlado je vodil Borut Pahor (21. 11. 2008 - 10. 2. 2012), koalicijo so sestavljale stranke SD, LDS, Zares in DeSUS.

Predsednik desete vlade je bil Janez Janša (10. 2. 2012 - 20. 3. 2013), koalicijo pa so sestavljale stranke SDS, DLGV, SLS, NSi in DeSUS.

Predsednica enajste vlade je bila mag. Alenka Bratušek (20. 3. 2013 - 18. 9. 2014), koalicijo pa so sestavljale stranke PS (ZaAB), SD, DL in DeSUS.

Predsednik dvanajste vlade je Miro Cerar (18. 9. 2014), koalicijo, ki se je sesula tik pred zadnjimi volitvami pa sestavljajo stranke SMC, DeSUS in SD.

Vir podatkov: http://www.vlada.si

Koalicijske vlade so torej že v osnovi recept za burno politično dogajanje, kjer skuša vsaka stranka iztržiti čim več, pred skupnim interesom države pa pogosto prednjači interes stranke, ki želi ustvariti politični kapital, ki bi ga čim bolj uspešno unovčila na naslednjih volitvah.

Koalicijska prerekanja so tako stalnica, izstopi iz koalicije zaradi nestrinjanja z določenimi ukrepi tudi. Pri nas se iskre običajno krešejo, ko gre za davke, pokojnine, privatizacijo, zdravstvo. Posledica so zaostale reforme, ki so jih vlade napovedovale že pred desetletji, a pogosto prav zaradi krhkih koalicij do odločnejših korakov ni prišlo.

Končni rezultat dogajanja je med drugim razsuto zdravstvo, kjer dogajanje več ne spominja na komedijo, ampak tragedijo, zbirokratizirana država, ki je pogosto sama sebi največji sovražnik in dolga vrsta nezadovoljnih državljanov, ki niti na volitve ne želijo več, prepričani, da "so vsi isti", spremenilo se pa nikoli ne bo nič.

Zaplet naj bi zdaj rešila (potencialna) vlada Marjana Šarca, drugouvrščenega na junijskih volitvah, sestavljena po formuli 5 + (1), pri čemer naj bi torej stranka, ki je v formuli v oklepaju - levica - prispevala ključne glasove za ključne projekte, čeprav se taista šesterica strank ni mogla dovolj uskladiti, da bi se združila v "pravo" koalicijo. Če bi ta pisana zasedba v "pravi koaliciji" imela manj težav, kot jih bo morda imela, če se združijo po ključu projektnega sodelovanja, je sicer težko reči, a raven zaveze je pač drugačna, če je nekdo "polnopravni član" nečesa kot le "(občasno) pridružen".

Kaj je torej manjšinska vlada?

Manjšinska vlada v parlamentu nima zagotovljene več kot polovice glasov, kar pomeni, da ne more računati, da bo po koalicijski uskladitvi lahko samostojno zagotovila, da bo predlagana zakonodaja dobila tudi nujni blagoslov parlamenta. To pomeni, da mora vsakič za podporo poiskati še nekaj glasov opozicije. Manjšinska vlada obstaja, ker jo podpirajo stranke, ki v njej formalno ne sodelujejo.

V slovenskem primeru takšno zunajo podporo ponuja Levica, vendar gre za stranko, ki je znana po precej skrajnih stališčih, ko gre za nekatera vprašanja, ki se nanašajo na urejanje zdravstva, privatizacijo, varnostne izdatke in podobno. 

Manjšinske vlade običajno nastanejo, ko pride do razdorov v koaliciji in se katera od partneric in koalicije formalno poslovi ali ko je - kot v našem primeru - to način, da se vlado sploh sestavi in niso potrebne nove volitve. Ali je to dejansko boljša rešitev, je seveda stvar debate. V slovenskem primeru analitiki menijo, da nove volitve ne bi prinesle občutno drugačnega razpleta, kar pomeni, da bi se situacija lahko po novih volitvah, ponovila. Stranke okoli Šarca pa zase menijo, da so "edina alternativa", da Slovenijo "obranijo pred škodljivo politiko SDS".

Ali manjšinska vlada lahko deluje?

Načeloma je odgovor da, dokaz za to pa najdemo predvsem na skandinavskih primerih. Danska je imela po drugi svetovni vojni več manjšinskih vlad. Običajno je šlo za manjšinsko vlado ene stranke, ki je nato iskala zaveznike. Razlog za to je, da na Danskem na volitvah posamezna stranka običajno ne doseže večine, se pa stranke med seboj ne marajo dovolj, da bi se združevale v koalicije. Dancev takšna situacija ne moti, a imajo vsaj eno prednost, zakaj sistem deluje. Danska ima visok standard življenja in dobro utečene, stabilne in odgovorne javne službe, ki zagotavljajo trdno osnovo za delovanje države tudi, če je politika kdaj nekoliko šibkejša.

Manjšinske vlade uspešne predvsem, ko gre za konkretne projekte

Država s precej visokim številom manjšinskih vlad je tudi Kanada, kjer pa se bolj potrjuje prepričanje, da so manjšinske vlade takšne, ki trajajo le kratko obdobje. Povprečno so zdržale 1,5 leta, so pa bile presenetljivo učinkovite, ko je šlo za to, da uzakonijo svojo temeljno agendo. Primer je sporazum, ki je tvoril vlado med liberalci in demokrati - leta 2005 jim je uspelo legalizirati istospolne poroke. Še bolj zanimivi sta bili manjšinski vladi Steva Harperja, ki se ni zanašal na le eno zunajo podporo, ampak je podporo za svoje zakonodajne predloge iskal pri partnerjih, za katere je predvideval, da bodo bolj naklonjeni določenemu projektu. Se je pa izkazalo, da to ni dolgoročno vzdržna igra.

Pogoj za uspeh? Močna volilna figura, sposobnost iskanja konsenza in odgovorna opozicija

Da bi manjšinska vlada stala in obstala, je v veliki meri odvisno od tega, kdo jo vodi, kažejo izkušnje iz tujine. Karizmatični, vizionarski voditelji, ki so znali dobiti zunajo podporo za svoje projekte, so uspeli, ponekod drugod so se ujeli v mrežo kupčkanj in izsiljevanj tistih, ki so podporo ponujali le v zameno za uresničevanje lastnih interesov.

Analitiki so se pri nas v zadnjih tednih že večkrat razgovorili o voditeljskih sposobnostih Marjana Šarca, za katerega je državna politika novost, krmarjenje med strankami, ki jih v več primerih vodijo pretkani politični mački, bo zato zanj nedvomno izziv.

Bi pa bila manjšinska vlada tudi velik izziv za opozicijo, ki bi imela tokrat prvič možnost, da pokaže, kako odgovorna je, ko gre za reševanje ključnih težav države. Robert Hazell in Akash Paun v delu Kako lahko manjšinska vlada deluje, izpostavljata, da mora v takšni situaciji opozicija zelo trezno presoditi, kateri so ključni izzivi, ki so za državo tako pomembni, da je potrebno zaradi njih iti čez strankarske delitve. Vendar pa, dodajata, obstoj manjšinske vlade še ne pomeni, da v državi vlada opozicija - saj se ponavadi tudi ta ni sposobna poenotiti in zamenjati vlade.

V zadnjih letih smo manjšinske vlade na delu lahko gledali ob skandinavskih državah še na Nizozemskem, Portugalskem, Irskem in na Novi Zelandiji. Njihovo trajanje in uspešnost je bila odvisna od pogajalskih spretnosti premierja, stabilnosti vodilne stranke, zmožnosti iskanja konsenza, kvalitete pripravljenih projektov, zmožnosti preseganja ideoloških delitev ... skratka - bolj sprta kot je bila politika države, bolj kot je skušala uveljaviti ukrepe, povezane z ideološkimi prepričanji, manj uspešna je bila manjšinska vlada. V našem primeru bi bila situacija še nekoliko bolj zapletena, da "vodilno stranko" pravzaprav predstavlja peterica strank, ki bodo morale šele dokazati, da jih bolj kot stolčki dejansko skrbi usoda Slovenije in so torej v praksi kdaj tudi sposobne požreti ponos in pritditi rešitvam, ki ne bodo všečne, jim ne bodo višale političnega kapitala, so pa nujne.

Večina slovenskih analitikov meni, da bo manjšinska vlada nestabilna. Izkušnje iz tujine kažejo, da bo njena trdnost, če bo do nje prišlo, odvisna predvsem od spretnosti in sposobnosti njenih akterjev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1290)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brac
11. 08. 2018 17.47
+3
kaj se Šarca tiče pustimo času,čas:)) vendar sem prepričan ,da slapši nemore biti od preteklih (mandatarjev;))
www.jaz
08. 08. 2018 21.17
-1
Šarcu bi mama morala prepovedati da se gre v politiko !!!
Jože Fortuna
08. 08. 2018 16.46
+0
ŠAREC ---- je pravi neizobražen klovn --- je palček rdećih stricev in tet... ki bodo še naprej si polnili bančne račune... Forum 21 se že lepo smeje... 2 TIR ŽE PREKO --- ANEKSOV - KASIRA
stokviz
08. 08. 2018 13.05
+5
Bolj pravga za izziv pa res nismo mogli dobiti. Vsaka čast volivcem!!!
morituri
06. 08. 2018 19.12
+12
Ljudje, kaj res ne vidite tega ciničnega nasmeha na Sepetinšku, ste mar slepi!!!!!!
Roosterno1
03. 08. 2018 12.01
+3
Vidim, da tukaj na forumu še kar naprej vlada Desno/Leva, Levo/desna verbalna vojna. Žal do manjšinjske vlade bo pač prišlo, saj tudi predčasne volitve ne bodo bistveno spremenile trenutnega političnega statusa. Najprej bo potrebno pod nujno spremeniti volilni sistem, potem bodo morali naši politični akterji bistveno spremeniti svoja načela. Potrebno bo pričeti delati v prid države in njihovih državljanov. Zopet smo tik pred finančnim kolapsom!... rad se hecam ipd., vendar pa sem realist in trenutno je lahko sram prav vse naše politične obraze, ki nas zastopajo oz. potiskajo v še večjo krizo. KATASTROFA!! Naj bo to Janša, Cerar, Židan... ali kdorkoli od njih... vsakdo je v večji ali manjši meri soodgovoren za stanje Slovenske države.
direstraits
03. 08. 2018 11.34
+7
No ŠAREC, povzpetnik in komolčar koritniški, tud manjšinske Vlade ne moreš imet, pa takšno vlado, lahko tud s svojimi zelo "izkušenimi " poslanci skupaj zbiješ, sej jih imaš CELIH 13, ogromno za nekoga, ki na vso silo Hoče bit PM. Haha nesposobni tečejo častni, zadnji krog ...preden gredo na smetišče zgodovine...
vstajnik1941
03. 08. 2018 10.14
+0
Pa kaj se repenčite - vse je simpl!
apodgra
03. 08. 2018 09.52
+9
Ne znam si predstavljati ,da bi bil predsednik vlade Šarec. Kaj vse se dogaja v tej Sloveniji ? Ni čudno ,da imamo državljane , ki nasedejo vsakemu ,ki se za pet minut pojavi v javnosti in obljublja nemogoče . Imeli so vlado predsednika Cerarja in videli smo ,kaj so nam prinesli novi neizkušeni obrazi in zato še vedno nasedamo novicem . Butalci bi ravnali drugače in potem lahko mirne duše rečemo, da je Slovenija eno veliko Butale.
kaktusar1
03. 08. 2018 09.59
-3
a da pa bi bil predsednik jansha, si pa znaš predstavljati?
morituri
06. 08. 2018 19.14
+4
pogledd
03. 08. 2018 09.50
+11
Šarec precenjuje lastne sposobnosti, prepotentno izključuje v naprej drugače misleče, delujoče... namesto, da bi se pogovarjal, morda povezoval, sodeloval za dobro ljudi in države. Šarec kaže zaletavost, nezrelost, neizkušenost pred modrostjo, je šibek strateg, taktik, logik (pogajanja) in njegova večkrat dvignjena brada pove svoje... Vse to se je dalo videti, opaziti v kratkem času in Bog nam pomagaj z njim kot predsednikom vlade. "Strici bodo veseli, ostali manj"...
direstraits
03. 08. 2018 10.56
+4
Skratka... prevelik ego in komolčar.. pa sila malo pameti in kulture.
morituri
06. 08. 2018 19.18
+3
Ne vem pa zakaj Šarec hodi k maši in bere berilo, ker dela vedno ravno nasprotno tega kot ga učijo pri maši: sovraži, izključuje, je maščevalen, ni enak do vseh,......skratka je en pokvarjen in ciničen Serpetinšek!!!!!!!!!! Je kriv Žavbi??
dule100
03. 08. 2018 09.41
+12
Ne vem kaj komplicira? Za manjšinsko vlado jih je 13 čisto dovolj !
dule100
03. 08. 2018 09.14
+5
Levaki telefone v roke !
wolfterier
03. 08. 2018 09.50
+5
Tišler zna iz lesa narediti kaj uporabnega,iz luzerjev pa dobre vlade ne more !
resslovenka
03. 08. 2018 09.09
+2
Ok. Tole vse skupaj je milo rečeno smešno. Kombinacija se nikakor ne izide, kakorkoli jo sestavljajo. In mi smo jih izvolili, torej spet nismo imeli srečne roke. Nove volitve ne pridejo v poštev. In res, kaj bi s tem pridobili z isto druščino. % gor ali dol. Zmagovalec volitev pa nič. Mirno gleda in kdaj pa kdaj kakšno izstreli seveda, v svojem slogu. Kaj pa drugega. Čaka svojih 5 minut. Politični analitki ...analizirajo, predvidevajo, pametujejo. Brez veze . Dejstvo je v bistvu čista realnost. Vsi nekaj čakamo in jesen bo bolj mukotrpna kot tole poletno nestanovitno vreme. Boste videli.
morituri
06. 08. 2018 19.20
+5
Nove volitve bi nekatere stranke pospravile, lažje bi bilo potem sestaviti široko koalicijo!!!
zvizi
03. 08. 2018 09.09
+8
Serpi je kandidiral, sedaj pa ne ve kaj bi počel sam s seboj....
direstraits
03. 08. 2018 09.02
+9
Ja, je težko kar kol izsilit in vsiljevat, kot to delajo Leve GOSENICE ,ko te ljudje že od leta 45 intimno in javno zelo sovražijo. Je značilno, da si vedno ti komunjare, same od sebe jemljejo oblast mimo volje ljudstva. In to si pri nas dovoli en daljinsko vodeni klovn z vsega 13 od 90 poslanci.
mackintosh
03. 08. 2018 09.05
-5
pomanjkanje šolske izobrazbe izžareva prav vsak tvoj komentar.
direstraits
03. 08. 2018 09.06
+7
mackintosh
03. 08. 2018 09.07
-2
to žaljenje vseh in vsakogar ki ni SĐS ali JANŠA je daleč zelo daleč od kmećke logike.
direstraits
03. 08. 2018 09.08
+5
In taki tvoji z doktoratom so pokradli Slovenijo, ne oni, z srednjo ali višjo izobrazbo.
mackintosh
03. 08. 2018 09.09
-4
HorstWiesel
03. 08. 2018 09.09
+3
No ja, sem prepričan, da če bi komuniste ljudje tako zelo sovražili že od leta 45, komunistom nikoli ne bi uspelo zavladati, ker ne bi imeli podpore.
direstraits
03. 08. 2018 09.10
+8
Haha, žaljenje, kdo se oglaša.... perverzno... to so gotova dokazljiva dejstva. dej, ne samo Mladino in DELO brat... še kaj drugega preberi.
mackintosh
03. 08. 2018 09.11
-5
misliš demokracijo in noro tv . res si ubogi.
zvizi
03. 08. 2018 09.12
+1
Preživeli so samo tisti, ki so bili tiho. V jamah je bilo namreč še dovolj prostora...
mackintosh
03. 08. 2018 09.15
-3
kot sem že rekel takim kot ti žal ni pomoči in vas taki politiki kot so bili nekateri v ne tako daljni zgodovini in tak je pri nas janša uporabljajo v prvih vrstah za dosego svojih nizkotnih ciljev. to pa zato ker ste preneuki da bi znali misliti s svojo glavo ali kot ti pravis uporabljali kmečko logiko.
zvizi
03. 08. 2018 09.18
+3
direstraits
03. 08. 2018 09.18
+0
O, poglej koliko je komunizem po svetu, pozaprl pa pobil svojih ljudi... na miljone... pa ne v vojnih časih.. v miru ti govorim.
HorstWiesel
03. 08. 2018 09.19
+3
Hočeš reči, da je bilo cca 80% tiho? Možno.
HorstWiesel
03. 08. 2018 09.22
+3
Mah, komunizem, nacizem, fašizem, imperializme, kolonializem, katolicizem, klerikalizem, konkvista,...... si lahko kar podajajo roke glede pobijanja ljudi po svetu. Verjetno od vseh jih je še največ pobil angleški imperializem.
direstraits
03. 08. 2018 09.32
+0
direstraits
03. 08. 2018 09.36
+2
Se ti vidi, da si mogoč na FDV hodu, al pa vsaj mimo... kronski biser znanja in omike
mackintosh
03. 08. 2018 09.36
-3
ja predvsem je treba razumeti napisano :)))
wolfterier
03. 08. 2018 09.52
+2
S puško in pendrekom vsakega prepričaš,žblj !!!
wolfterier
03. 08. 2018 09.54
+2
Zagotovo,žblj.Svet ni slab zato,kar delajo slabi.Slab je zato,ker dobri ne naredijo ničesar !
HorstWiesel
03. 08. 2018 10.05
+0
wolf, v tistih časih ni bilo treba ljudi s puško in pendrikom prepričevati, komunisti so brez tega imeli legitimnost pri cca 80% folka.
zvizi
03. 08. 2018 09.01
+7
Serpentinšek bo v Brusju klepal koso in uganjal norčije, A.B. pa bo prevajala v angleščino...
direstraits
03. 08. 2018 09.03
+5
Shisui
03. 08. 2018 08.59
+3
70% podpore pa ne znajo do 46 prešteti... In potem je Janša nesposoben. HAHAHAH
kaktusar1
03. 08. 2018 10.40
+4
ja seveda je totalno nesposoben, ker je prvo pisani, veliki zmagovalec volitev....zakaj se jansha ne poslovi, ker vidi, da ga noben, razen vas, ne mara, prepusti oblast recimo tomčevki in stvari bodo hitro stekle naprej... se oprijema položaja kot pijanček plota....
direstraits
03. 08. 2018 08.55
+7
Ne vem, kako si, od ljudi OSOVRAŽENI Levnuhi sploh UOAJO sestavljat Vlado že 2 meseca. Po dobljenih glasovih na volitvah, so ti Pigmejci zelo prepotentni in samovšečni. En Tišler, komaj 13 poslancev... in on, kao mandatar.. samooklicani blefer prepotentni...
resslovenka
03. 08. 2018 09.14
-1
Kaj je storil pa zmagovalec, razen da je izjavil, da koalicije ne bo sestavljal???? Nič. Stari obrazi, stare navade. Pogrom!
SenecaLucius
03. 08. 2018 08.51
-2
prava rešitev je 0 + 6
zvizi
03. 08. 2018 08.51
+7
Šest levih ne more doseči polovice. In leva opcija naj bi bila želja volilcev. Poden